Zijn infrarood sauna’s veilig voor iedereen ?

Of infrarood sauna’s veilig zijn voor iedereen

Infrarood sauna’s zijn populair geworden vanwege hun mogelijke voordelen voor de gezondheid, maar ze zijn misschien niet voor iedereen veilig.

 • Algemene veiligheid: Over het algemeen worden infrarood sauna’s als veilig beschouwd voor de meeste mensen. De warmte die deze sauna’s produceren is niet schadelijk, omdat ze gebruik maken van ver-infrarood licht om warmte te creëren. De reactie van elk individu op dit type warmte kan echter variëren.
 • Voordelen voor de gezondheid: Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de voordelen van infrarood sauna’s voor de gezondheid. Er is vastgesteld dat ze kunnen helpen bij de behandeling van langdurige gezondheidsproblemen. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat infrarood sauna’s een niet-invasieve manier kunnen zijn om chronische hartproblemen te behandelen en de bloeddruk te normaliseren.
 • Mogelijke risico’s: Ondanks de gezondheidsvoordelen zijn er enkele potentiële risico’s verbonden aan het gebruik van infrarood sauna’s. Deze omvatten uitdroging en veranderingen in de bloeddruk. De reactie van het lichaam op de warmte die in de sauna wordt opgewekt kan tot deze problemen leiden, vooral als iemand te veel tijd in de sauna doorbrengt of niet goed hydrateert.
 • Voorzorgsmaatregelen voor bepaalde gezondheidsproblemen: Mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van infrarood sauna’s. Hoewel de specifieke kenmerken van deze aandoeningen niet in detail worden beschreven, is het altijd aan te raden om een arts te raadplegen voordat je begint met een nieuw gezondheidsprogramma, vooral voor mensen met reeds bestaande aandoeningen.
 • Aanbevelingen voor gebruik: Het wordt over het algemeen als veilig beschouwd om wekelijks van een paar sessies van een infrarood sauna te genieten, waarbij elke sessie niet langer duurt dan 20 minuten. Dit om mogelijke gezondheidsrisico’s zoals uitdroging en veranderingen in de bloeddruk te voorkomen.
 • Publieke sauna: Openbare infrarood sauna’s vormen een extra zorg voor mensen met een zwakke immuniteit. Hoewel de sauna zelf misschien niet schadelijk is, kan het publieke karakter van deze sauna’s mensen mogelijk blootstellen aan ziekteverwekkers van andere gebruikers.
 • Geïnformeerde beslissingen: Hoewel infrarood sauna’s potentiële gezondheidsvoordelen kunnen bieden, is het essentieel om weloverwogen beslissingen te nemen op basis van persoonlijke gezondheidstoestanden. Raadpleeg altijd een professional uit de gezondheidszorg voordat je begint met een nieuw gezondheidsprogramma, waaronder het gebruik van infrarood sauna’s.
Zijn infrarood sauna's veilig voor iedereen

Wie kan de infrarood sauna gebruiken ?

 • Algemene wellness-zoekers: Infrarood sauna’s kunnen heilzaam zijn voor algemene wellness-zoekers. De warmte die deze sauna’s produceren kan leiden tot een betere bloedsomloop, wat de algehele gezondheid en het welzijn bevordert. Daarnaast kan het ontspannende effect van de sauna helpen om stress te verminderen en beter te slapen.
 • Kinderen: Hoewel infrarood sauna’s over het algemeen veilig zijn, moet het gebruik ervan voor kinderen onder toezicht plaatsvinden. De intense hitte kan overweldigend zijn voor het kleinere lichaam van een kind, dus het is aan te raden dat ze de sauna voor kortere periodes gebruiken.
 • Ouderen: Ouderen kunnen ook baat hebben bij infrarood sauna’s. Het kan helpen om gewrichtspijn te verlichten en de bloedsomloop te verbeteren. Ouderen moeten echter met hun zorgverlener overleggen voordat ze een infrarood sauna gebruiken, vooral als ze reeds bestaande gezondheidsproblemen hebben.
 • Zwangere mensen: Zwangere mensen moeten voorzichtig zijn als ze een infrarood sauna overwegen. Hoewel sommigen geloven dat de warmte kan helpen bij het ontspannen en het verminderen van zwangerschapsgerelateerde ongemakken, is het essentieel om een arts te raadplegen voordat u begint met een nieuwe wellnessoefening tijdens de zwangerschap.
 • Sporters: Voor sporters kunnen infrarood sauna’s gunstig zijn voor spierherstel na lichamelijke inspanning. De verbeterde bloedcirculatie als gevolg van een sessie infrarood sauna kan dit proces versnellen, de pijn verminderen en de algehele prestaties bevorderen.
 • Mensen met gezondheidsproblemen: Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk of hartaandoeningen, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van een infrarood sauna. Hoewel er potentiële voordelen zijn, zoals mogelijk gewichtsverlies en ontgifting, moeten deze mensen altijd een arts raadplegen voordat ze aan een nieuw wellnessprogramma beginnen.

Kortom, hoewel het gebruik van een infrarood sauna voordelen kan hebben, verschilt de geschiktheid per persoon. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat u aan een nieuwe wellness routine begint, vooral als u in een van de bovengenoemde categorieën valt.


Wat is beter droge sauna of infrarood sauna ?

Bij het vergelijken van infrarood sauna’s en traditionele droge sauna’s is het essentieel om te begrijpen hoe ze het lichaam verwarmen. Infrarood sauna’s maken gebruik van infrarode lichtgolven die worden uitgezonden door koolstofverwarmers, die uw lichaam direct verwarmen zonder de omringende lucht te verwarmen. Traditionele droge sauna’s gebruiken daarentegen elektrische kachels of verwarmde stenen, die een omgeving van hoge temperatuur creëren die de lucht verwarmt, waardoor je lichaam indirect wordt verwarmd door convectie en geleiding.

 • Penetratie van warmte: Infrarood lichtgolven kunnen dieper doordringen in de kern van je lichaam en zorgen voor een intensere en grondigere warmte-ervaring dan traditionele droge sauna’s. Deze diepe penetratie kan leiden tot verbeterde ontgiftingsprocessen en spierontspanning.
 • Temperatuur: Infrarood sauna’s werken vaak op lagere temperaturen dan traditionele sauna’s. Deze eigenschap kan ze comfortabeler maken voor mensen die de extreme hitte van een traditionele sauna oncomfortabel of ondraaglijk vinden.
 • Energie-efficiëntie: Over het algemeen zijn infrarood sauna’s energiezuiniger dan traditionele sauna’s. Ze hebben minder elektriciteit nodig om te werken. Ze hebben minder elektriciteit nodig om te werken, wat na verloop van tijd kan leiden tot lagere bedrijfskosten.
 • Voordelen voor de gezondheid: Beide soorten sauna’s bieden voordelen voor de gezondheid, zoals een betere bloedsomloop, verlichting van stress, een gezondere huid en mogelijk gewichtsverlies. De keuze tussen de twee hangt echter vaak af van persoonlijke voorkeur, comfort en praktisch nut.
 • Vochtigheidsniveaus: Traditionele droge sauna’s creëren een omgeving met een lage luchtvochtigheid, wat sommige mensen comfortabeler vinden. Infrarood sauna’s hebben daarentegen geen invloed op de luchtvochtigheid, waardoor ze geschikt zijn voor mensen in een vochtig klimaat.
 • Installatie en onderhoud: Beide soorten sauna’s vereisen een speciale ruimte voor installatie en regelmatig onderhoud om een lange levensduur en veiligheid te garanderen. De specifieke vereisten kunnen echter variëren afhankelijk van het type sauna en het model.

Of een infrarood sauna of een traditionele droge sauna beter voor u is, hangt grotendeels af van uw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Houd bij het maken van uw keuze rekening met factoren zoals de diepte van de warmte-penetratie, de bedrijfstemperatuur, de energie-efficiëntie, de gezondheidsvoordelen, de vochtigheidsgraad en de installatie- en onderhoudsvereisten.


Veroorzaken infrarood sauna’s huidproblemen ?

Nee, infrarood sauna’s veroorzaken niet per definitie huidproblemen.

Er zijn zelfs verschillende potentiële voordelen en risico’s verbonden aan het gebruik van infrarood sauna’s voor huidverzorging. Hier volgt een uitgebreid overzicht:

Voordelen van infrarood sauna’s voor de huid

 • Poriën reinigen: Infrarood sauna’s kunnen helpen de huidporiën vrij te maken en verstoppingen in de talgklieren te verminderen, die verantwoordelijk zijn voor de productie van natuurlijke oliën die kunnen bijdragen aan acne. Dit kan het uiterlijk en de gezondheid van de huid verbeteren.
 • Verbeterde bloedcirculatie: De warmte die wordt opgewekt door infrarood sauna’s kan de bloedcirculatie bevorderen, waardoor de huidcellen worden gevoed en zuurstof en voedingsstoffen gemakkelijker worden afgegeven. Een betere doorbloeding kan bijdragen aan een gezondere teint.
 • Productie van collageen en elastine: Sommige onderzoeken suggereren dat infraroodstraling de productie van collageen en elastine in de dermis, de middelste laag van de huid, kan verhogen. Deze eiwitten spelen een cruciale rol bij het behoud van de elasticiteit van de huid en het verminderen van rimpels en fijne lijntjes.
 • Ontgifting: Zweten veroorzaakt door infrarood sauna’s kan helpen bij het verwijderen van gifstoffen en onzuiverheden uit het lichaam. Dit reinigingsproces kan indirect de huid ten goede komen door de algehele ontgifting te bevorderen en mogelijk de kans op huidproblemen te verkleinen.

Overwegingen en risico’s

 • Warmtegevoeligheid: Sommige mensen kunnen gevoeliger zijn voor de hitte van infrarood sauna’s, wat kan leiden tot roodheid of irritatie van de huid. Het is essentieel om naar je lichaam te luisteren en de temperatuur van de sauna en de duur van de sessie daarop af te stemmen.
 • Reeds bestaande huidaandoeningen: Hoewel infrarood sauna’s voordelen kunnen hebben voor bepaalde huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis, is het cruciaal om een dermatoloog te raadplegen voordat je saunasessies opneemt in je huidverzorgingsroutine. Zij kunnen persoonlijk advies geven op basis van je specifieke behoeften en conditie.
 • Hydratatie: Zweten tijdens saunabezoeken kan leiden tot uitdroging. Het is belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven voor, tijdens en na het gebruik van een infrarood sauna om de algehele gezondheid van de huid te ondersteunen.
 • Individuele variaties: Ieders huid is uniek en de individuele reacties op infrarood sauna’s kunnen variëren. Het is aan te raden om te beginnen met kortere sessies en de duur geleidelijk te verlengen om de reactie van je huid te beoordelen.

De informatie die hier wordt gegeven is gebaseerd op algemene kennis en onderzoek dat beschikbaar was op het moment van schrijven. Het wordt altijd aangeraden om een professionele zorgverlener of dermatoloog te raadplegen voor persoonlijk advies, vooral als je specifieke zorgen hebt of al bestaande huidaandoeningen.


Ontdek een veilige infrarood sauna | Prijzen aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Zijn infrarood sauna's veilig voor iedereen