Zijn infrarood sauna’s beter dan traditionele sauna’s ?

Zijn infrarood sauna’s beter dan traditionele sauna’s ?

De keuze tussen infrarood sauna’s en traditionele sauna’s hangt vaak af van individuele voorkeuren en specifieke gezondheidsdoelen. Beide soorten sauna’s bieden een scala aan potentiële voordelen en hebben elk hun eigen onderscheidende kenmerken.

 • Implicaties voor de gezondheid: Van beide soorten sauna’s, traditionele en infrarood sauna’s, is vastgesteld dat ze over het algemeen veilig zijn en goed voor de gezondheid. Ze kunnen de stemming verbeteren, ontspanning bevorderen en zelfs de gezondheid van hart en bloedvaten verbeteren.
 • Verwarmingsmechanisme: Traditionele sauna’s verwarmen de omringende lucht om het zweten op te wekken, terwijl infrarood sauna’s gebruik maken van panelen die infrarode lichtgolven uitzenden. Deze golven dringen de huid binnen, verwarmen het lichaam direct en zetten aan tot zweten.
 • Energie-efficiëntie: Infrarood sauna’s zijn meestal energiezuiniger dan traditionele sauna’s. Dit betekent dat ze minder stroom nodig hebben om te werken, wat na verloop van tijd tot kostenbesparingen kan leiden.
 • Vochtigheidsgraad: Traditionele sauna’s hebben meestal een hogere luchtvochtigheid omdat ze de lucht rond de gebruiker verwarmen. Infrarood sauna’s daarentegen concentreren zich meer op het warmteaspect van de saunabeleving, waardoor de luchtvochtigheid lager is.
 • Toegankelijkheid: Hoewel beide soorten sauna’s talloze gezondheidsvoordelen bieden, kan je keuze afhangen van wat er voor jou beschikbaar is. Als een infrarood sauna niet toegankelijk is, biedt een traditionele sauna nog steeds aanzienlijke wellnessvoordelen.
 • Kostenoverwegingen: De initiële kosten kunnen sterk variëren tussen traditionele en infrarood sauna’s. Hoewel infrarood sauna’s energiezuiniger zijn, kunnen de initiële kosten hoger zijn. Dit wordt echter gecompenseerd door de besparingen op de operationele kosten op de lange termijn.
 • Klinische voordelen: Zowel infrarood sauna’s als traditionele sauna’s kunnen bewezen klinische voordelen bieden. Hieronder vallen mogelijke verbeteringen bij aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en reumatoïde artritis.
 • Persoonlijke voorkeur: Uiteindelijk kan de keuze tussen een infrarood sauna en een traditionele sauna neerkomen op persoonlijke voorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan de directe warmte van infrarood sauna’s, terwijl anderen genieten van de vochtige omgeving die traditionele sauna’s bieden.

Zowel infrarood sauna’s als traditionele sauna’s hebben hun unieke verdiensten. De beslissing hangt vaak af van persoonlijke voorkeur, specifieke gezondheidsdoelen en budgetbeperkingen.


Zijn infrarood sauna's beter dan traditionele sauna's

Hoe werken infraroodstralers?

Verre infraroodverwarmers vertegenwoordigen een unieke verwarmingstechnologie die algemeen erkend wordt om zijn efficiëntie en gezondheidsvoordelen. Deze verwarmers onderscheiden zich van traditionele verwarmingssystemen doordat ze gebruik maken van ver-infraroodstraling om warmte over te brengen. Om de unieke voordelen van infraroodverwarmers volledig te kunnen waarderen, is het essentieel om hun werkingsprincipes te begrijpen.

Radiant verwarmingsprincipe

De werking van infraroodverwarmers is gebaseerd op het concept van stralingsverwarming. Dit is anders dan conventionele verwarmers die de lucht opwarmen. In plaats daarvan zenden verre infraroodverwarmers verre infraroodstraling uit, die direct wordt geabsorbeerd door mensen en voorwerpen in de kamer. De ver-infraroodstraling verwarmt vervolgens de voorwerpen waarmee het in contact komt, niet de omringende lucht. Deze manier van verwarmen is zeer efficiënt omdat er minimale energie wordt verspild aan het verwarmen van de lucht.

Energieomzettingsproces

De kern van de werking van een infraroodverwarming is de omzetting van elektrische energie in stralingswarmte. Wanneer de verwarming wordt ingeschakeld, wordt de toegevoerde elektriciteit omgezet in ver infrarode straling. Deze transformatie vindt plaats in de verwarmingselementen, die speciaal ontworpen zijn om dit soort straling op te wekken.

Uitstraling van ver-infraroodstraling

De ver-infrarode straling die door deze verwarmers wordt uitgezonden, maakt deel uit van het elektromagnetische spectrum. Dit type straling is niet zichtbaar voor het menselijk oog en bevat ook geen UV-licht, waardoor het veilig is voor mensen. Het wordt geabsorbeerd door onze huid en voorwerpen die zich direct in de baan ervan bevinden, en geeft een gevoel van warmte dat vergelijkbaar is met de warmte van de zon.

Absorptie en verwarming

Zodra de ver-infrarode straling door de verwarming wordt uitgezonden, wordt deze geabsorbeerd door voorwerpen en mensen in de kamer. De geabsorbeerde straling zorgt er vervolgens voor dat de moleculen van deze objecten gaan trillen, waardoor warmte wordt geproduceerd. Deze warmte wordt vervolgens terug de kamer in gestraald en zorgt voor een constante en comfortabele warmte.

Voordelen voor de gezondheid

Naast efficiënte verwarming bieden ver infraroodverwarmers ook veel voordelen voor de gezondheid. Zo wordt infraroodtherapie in verband gebracht met een verbeterde bloedsomloop en een verhoogd calciumgehalte in de cellen, wat de gezondheid van de botten bevordert. Het is echter belangrijk op te merken dat overmatig gebruik van infrarood sauna’s ongunstige effecten kan hebben, hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd.

Soorten infraroodverwarming

Er zijn verschillende soorten infraroodverwarmingstoestellen verkrijgbaar, waarvan ver infrarood (FIR) of langgolvige infraroodverwarmingstoestellen er één is. FIR-verwarmers genereren infraroodgolven met een golflengte van ongeveer 3000 micron en werken bij lagere temperaturen dan andere soorten infraroodverwarmers. Dit maakt ze geschikt voor verschillende toepassingen, van verwarming in huis tot therapeutisch gebruik.

Kortom, infraroodverwarmers werken door elektriciteit om te zetten in infraroodstraling, die vervolgens door voorwerpen en mensen wordt geabsorbeerd om warmte te geven. Hun werking is gebaseerd op het principe van stralingsverwarming, waardoor ze een efficiënte en voordelige verwarmingsoptie zijn.


Kan infrarood sauna helpen om spieren te genezen?

Infrarood sauna’s zijn steeds populairder geworden vanwege hun potentiële voordelen voor verschillende aspecten van de gezondheid, waaronder spierherstel en genezing. Laten we eens kijken hoe infrarood sauna’s kunnen helpen bij spiergenezing, aan de hand van informatie uit verschillende onderzoeken en studies:

 • Diepe penetratie: Infrarood sauna therapie zendt licht uit dat diep onder het huidoppervlak doordringt en zo de spierweefsels bereikt. Deze diepe penetratie kan directe warmte aan de spiervezels geven, wat zou kunnen helpen bij het herstel.
 • Verbetering van spierherstel: Van sessies in een infrarood sauna na de training is gesuggereerd dat ze het herstel van neuromusculaire prestaties verbeteren en spierpijn na weerstandstraining verminderen. De verhoogde doorbloeding die door de warmte wordt gestimuleerd, kan meer voedingsstoffen naar de spieren brengen en het herstel versnellen.
 • Verlichting van pijn: Zitten in een infrarood sauna kan een zeer effectieve manier zijn om pijnlijke spieren en pijn te bestrijden. Warmte wordt al lang gezien als een bron van pijnverlichting, en de directe toepassing van warmte door middel van ver-infraroodstraling kan pijnlijke spieren mogelijk verzachten.
 • Optimale sessieduur: Volgens onderzoek is ongeveer 30 minuten in een sauna de optimale duur voor pijnlijke spieren. Voor herstel kan deze tijd in een infrarood sauna nuttig zijn.
 • Verminderde ontstekingen: Studies hebben aangetoond dat ver infraroodtherapie tijdens de herstelperiode ontstekingen kan verminderen, waardoor pijn en pijn verder afnemen en het spierherstel versnelt.
 • Verbeterde prestaties: Van infrarood sauna sessies na de training is ontdekt dat ze spierpijn na de training verminderen en de neuromusculaire prestaties verbeteren. Dit kan mogelijk leiden tot betere trainingsresultaten en snellere spiertoename.
 • Mogelijke nadelen: Hoewel de voordelen veelbelovend zijn, is het belangrijk op te merken dat er nadelen kunnen kleven aan het gebruik van een sauna na het sporten. Dit kan uitdroging zijn als je niet goed hydrateert voor en na het saunagebruik, of als je te veel doet, wat leidt tot overmatige blootstelling aan hitte.
 • Individuele variatie: Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat de individuele reactie op infrarood sauna therapie kan variëren. Wat goed werkt voor de ene persoon kan minder effectief zijn voor de andere, en het is altijd aan te raden om een professional uit de gezondheidszorg te raadplegen voordat u met een nieuw gezondheidsprogramma begint.

Hoe helpt een infrarood sauna bij het slapen?

Infrarood sauna’s hebben de aandacht getrokken vanwege hun potentiële voordelen voor verschillende aspecten van de gezondheid, waaronder slaapverbetering. Dit artikel onderzoekt hoe infrarood sauna’s de slaap kunnen bevorderen, gebaseerd op informatie uit talrijke studies en onderzoeken.

De productie van melatonine bevorderen

Eén manier waarop infrarood sauna’s de slaap kunnen verbeteren is door de productie van melatonine te bevorderen, een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. De rode lichtgolflengte die in infrarood sauna’s wordt gebruikt, zou de productie van dit hormoon stimuleren, wat mensen kan helpen om een gezondere slaaproutine te krijgen.

Lichaamstemperatuur verlagen

Een andere indirecte methode waardoor infrarood sauna’s de slaap kunnen bevorderen, is het afkoelen van de lichaamstemperatuur. Na een saunasessie koelt het lichaam zichzelf af, een proces dat gevoelens van ontspanning en slaperigheid kan opwekken. Dit proces helpt het lichaam voor te bereiden op de slaap, waardoor de slaapkwaliteit mogelijk verbetert.

Stimuleert de afgifte van endorfine

Tijd doorbrengen in een sauna kan ook leiden tot het vrijkomen van natuurlijke opiaten, zoals endorfine. Van deze hormonen is bekend dat ze gevoelens van ontspanning en geluk opwekken, waardoor ze kunnen helpen bij het verlichten van angst of stress die de slaap kunnen verstoren.

Stimulerende stressbestrijdende hormonen

Naast het vrijkomen van endorfine kan het gebruik van een infrarood sauna de ontwikkeling van andere stressbestrijdende hormonen stimuleren. Door het stressniveau te verlagen, hebben mensen meer kans op een goede nachtrust. Hoge stressniveaus zijn vaak gekoppeld aan slaapstoornissen, dus het beheersen van stress kan een belangrijk onderdeel zijn van het verbeteren van de slaap.

Het melatonineniveau verhogen

Regelmatig gebruik van ver-infrarood sauna’s kan resulteren in een hoger melatonineniveau. Zoals eerder gezegd, is melatonine cruciaal bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Daarom kan een verhoogd melatonineniveau een gezonder slaappatroon bevorderen, waardoor mensen mogelijk gemakkelijker in slaap vallen en een diepere, meer rustgevende slaap ervaren.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereert het huidige bewijs dat infrarood sauna’s verschillende voordelen kunnen bieden voor slaapverbetering, zoals het stimuleren van de melatonineproductie, het afkoelen van de lichaamstemperatuur, het vrijmaken van endorfine, het stimuleren van stressbestrijdende hormonen en het verhogen van het melatonineniveau. Zoals altijd is het belangrijk om deze hulpmiddelen op een verantwoorde manier te gebruiken en waar nodig professioneel advies in te winnen.


Infraroodcabine | Prijzen aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Zijn infrarood sauna's beter dan traditionele sauna's