Welke factoren zijn van invloed op de kosten van infrarood sauna’s ?

Welke factoren zijn van invloed op de kosten van infrarood sauna’s ?

In de wellness branche zijn infrarood sauna’s uitgegroeid tot een gewild product vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. De prijs van deze sauna’s kan echter sterk variëren. Deze variatie wordt grotendeels beïnvloed door verschillende factoren waar we in de volgende paragrafen dieper op in zullen gaan.

 • Afmetingen van de sauna: De afmetingen van de infrarood sauna spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de kosten. Grotere sauna’s, ontworpen voor meerdere personen tegelijk, zijn meestal duurder dan kleinere eenpersoonssauna’s. Dit komt vooral omdat grotere sauna’s meer materiaal nodig hebben voor de bouw en meer infrarood kachels voor een effectieve werking.
 • Kwaliteit van de materialen: Het soort en de kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn om de sauna te bouwen hebben ook een directe invloed op de prijs. Sauna’s die gemaakt zijn van hoogwaardige, duurzame materialen zoals Canadese Hemlock of Red Cedar zijn doorgaans duurder dan sauna’s die gemaakt zijn van minder dure materialen. De kwaliteit van de gebruikte materialen beïnvloedt niet alleen de levensduur van de sauna, maar ook de prestaties en veiligheid.
 • Type kachel: Infrarood sauna’s kunnen worden uitgerust met verschillende soorten kachels, waaronder keramisch, koolstof of een combinatie van beide. Elk type heeft zijn eigen voordelen en kosten. Keramische verwarmers worden bijvoorbeeld snel warm, maar verspreiden de warmte mogelijk niet zo gelijkmatig als koolstof verwarmers. Aan de andere kant kunnen koolstofverwarmers duurder zijn vanwege hun superieure warmteverdeling en energie-efficiëntie.
 • Extra functies: Extra functies zoals chromotherapieverlichting, ingebouwde geluidssystemen, digitale bediening en andere hightech verbeteringen kunnen ook bijdragen aan een verhoging van de kosten van infrarood sauna’s. Deze functies zijn weliswaar niet essentieel, maar kunnen de sauna-ervaring verbeteren en worden daarom door verschillende gebruikers verschillend gewaardeerd.
 • Merkreputatie: Hoewel we ons niet zullen verdiepen in specifieke merken, is het belangrijk om op te merken dat de reputatie en geloofwaardigheid van het merk dat de sauna produceert van invloed kan zijn op de prijs. Merken met een goede reputatie op het gebied van kwaliteitsproducten en positieve reviews van klanten vragen vaak meer voor hun sauna’s dan minder bekende merken.
 • Verzend- en installatiekosten: De verzend- en installatiekosten van de sauna kunnen de totale prijs ook verhogen. Bij sommige bedrijven is de verzending gratis of is de installatie inbegrepen in de totale kosten, terwijl andere bedrijven extra kosten in rekening brengen voor deze diensten.
 • Garantieperiode: Tot slot kunnen de lengte en voorwaarden van de garantie die de fabrikant biedt de prijs van de infrarood sauna beïnvloeden. Een langere garantieperiode of een uitgebreidere garantie betekent vaak een hogere initiële prijs, omdat het de koper meer bescherming biedt tegen mogelijke defecten of problemen.

Kortom, de kosten van een infrarood sauna worden beïnvloed door verschillende factoren, variërend van de grootte en de gebruikte materialen tot het type kachel, extra functies, merkreputatie, verzending, installatiekosten en garantieperiode. Inzicht in deze factoren kan potentiële kopers helpen een weloverwogen beslissing te nemen die past bij hun behoeften en budget.


Welke factoren zijn van invloed op de kosten van infrarood sauna's

Hoe duur is de installatie van een infrarood sauna?

In de afgelopen jaren zijn infrarood sauna’s in België steeds populairder geworden nu steeds meer mensen de potentiële gezondheidsvoordelen en de luxe van een persoonlijk wellness-heiligdom thuis ontdekken. Een infrarood sauna gebruikt licht om warmte op te wekken en biedt een diep doordringende warmte die veel mensen heilzaam vinden. Het installeren van een infrarood sauna kan echter een aanzienlijke investering zijn en het is belangrijk om de verschillende kosten te begrijpen.

Kosten sauna bouwpakket

De belangrijkste kosten voor het installeren van een infrarood sauna zijn meestal de kosten van de saunakit zelf. Deze kits, die meestal geprefabriceerd worden geleverd, variëren in prijs afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte en extra functies. Gemiddeld ligt de prijs van deze kits tussen €1.300 en €6.000. De gebruikte houtsoort, het aantal meegeleverde kachels en extra’s zoals een geluidssysteem of chromotherapieverlichting kunnen allemaal invloed hebben op de uiteindelijke prijs van de kit.

Installatie en arbeidskosten

Naast de kosten van de saunakit moet u ook rekening houden met de installatie- en arbeidskosten. Terwijl sommige mensen zich prettig voelen bij het zelf installeren van een prefab infrarood sauna, geven anderen er misschien de voorkeur aan professionals in te huren om ervoor te zorgen dat de installatie correct en veilig gebeurt. De kosten voor professionele installatie kunnen variëren, maar liggen meestal tussen € 2.600 en € 5.200.

Grootte en ruimte

De grootte van de sauna die u kiest heeft ook invloed op de totale kosten. Kleinere sauna’s voor één tot twee personen kunnen al €870 tot €1.300 kosten, terwijl grotere modellen voor meerdere personen natuurlijk duurder zijn. Bovendien, als uw huis moet worden aangepast om de sauna te plaatsen, zoals elektrische upgrades of structurele veranderingen, zal dit de totale installatiekosten verhogen.

Extra functies en extra’s

Er zijn ook verschillende extra functies en extra’s die uw ervaring met infrarood sauna’s kunnen verbeteren, maar de totale kosten zullen verhogen. Hierbij kunt u denken aan premium audiosystemen, luxe houtsoorten, chromotherapieverlichting en meer. Hoewel deze functies uw saunabeleving aanzienlijk kunnen verbeteren, verhogen ze ook de totale installatiekosten.

Onderhoudskosten

Na de installatie moet u rekening houden met lopende kosten. Dit zijn onder andere de elektriciteitskosten om de sauna te laten werken en eventueel noodzakelijk onderhoud of reparaties na verloop van tijd. Gemiddeld kost het laten draaien van een thuissauna tussen de €130 en €520 per jaar, afhankelijk van het gebruik.

Financieringsmogelijkheden

Tot slot is het belangrijk om de financieringsopties te bekijken als je de kosten voor het installeren van een infrarood sauna overweegt. Sommige bedrijven bieden financieringsplannen aan voor hun sauna’s, wat de initiële investering beter beheersbaar kan maken. Het is echter cruciaal om de voorwaarden van een financieringsovereenkomst zorgvuldig te lezen en te begrijpen om onverwachte kosten in de toekomst te voorkomen.

Kortom, hoewel de installatie van een infrarood sauna in uw huis een aanzienlijke investering kan zijn, vinden velen de potentiële voordelen voor de gezondheid en het welzijn de kosten meer dan waard. Door de verschillende factoren te begrijpen die bijdragen aan de totale kosten, kunt u een weloverwogen beslissing nemen die binnen uw budget past en aan uw wellnessbehoeften voldoet.


Traditionele sauna vs infrarood sauna kostenverschil?

Bij de keuze tussen een traditionele sauna en een infrarood sauna zijn de kosten een van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden. In België kan de prijs voor beide soorten sterk variëren op basis van grootte, materialen en extra functies. Hier volgt een vergelijking van de kosten voor elk type:

 • Aankoopprijs: Over het algemeen zijn infrarood sauna’s in België minder duur in aanschaf dan traditionele sauna’s. Je kunt ongeveer €4000 tot €8000 verwachten voor een geprefabriceerde infrarood sauna, terwijl traditionele sauna’s kunnen variëren van €5000 tot meer dan €10000.
 • Installatiekosten: Traditionele sauna’s vereisen vaak een complexere installatie, waarbij mogelijk bouw- en elektriciteitswerkzaamheden komen kijken, wat de totale kosten kan verhogen. Infrarood sauna’s worden daarentegen vaak geleverd als zelfbouwpakketten, waardoor de installatiekosten lager zijn.
 • Bedrijfskosten: De bedrijfskosten voor infrarood sauna’s zijn meestal lager dan die voor traditionele sauna’s. Dit komt omdat ze op een lagere temperatuur werken en minder tijd nodig hebben om op te warmen, waardoor ze minder energie verbruiken.
 • Bedrijfskosten: Gemiddeld kost het gebruik van een infrarood sauna minder in vergelijking met een traditionele sauna. Gezien het efficiënte gebruik van energie kunnen infrarood sauna’s op de lange termijn een voordeligere keuze zijn.
 • Onderhoudskosten: Beide soorten sauna’s vereisen enig onderhoud. Traditionele sauna’s moeten echter vaker worden schoongemaakt en mogelijk gerepareerd omdat er water wordt gebruikt om stoom te creëren, waardoor de totale kosten hoger zijn.
 • Energie-efficiëntie: Infrarood sauna’s zijn over het algemeen energiezuiniger dan traditionele sauna’s. Hun vermogen om snel op te warmen en een constante temperatuur te behouden met minder energie kan resulteren in lagere elektriciteitsrekeningen.
 • Comfort en praktisch: Hoewel het geen directe kostenpost is, kunnen het comfort en de praktische kant van het gebruik van een sauna van invloed zijn op de waargenomen waarde ervan. Sommige mensen vinden de mildere temperaturen van infrarood sauna’s comfortabeler, wat hun algehele aantrekkingskracht kan vergroten.
 • Doorverkoopwaarde: Als u van plan bent om uw sauna in de toekomst te verkopen, kunnen beide types hun waarde goed behouden. Dit hangt echter grotendeels af van het merk, de staat en de marktvraag op het moment van verkoop.

Samenvattend, hoewel de initiële aankoopprijs van een traditionele sauna hoger kan zijn, zijn de gebruiks- en onderhoudskosten van een infrarood sauna meestal lager. De keuze tussen de twee hangt uiteindelijk af van uw budget, persoonlijke voorkeuren en de manier waarop u de sauna wilt gebruiken.


Worden infrarood sauna’s sneller warm?

Sauna’s worden al eeuwenlang gebruikt vanwege de vele voordelen voor de gezondheid en zorgen voor een ontspannende en therapeutische ervaring. De vraag of infrarood sauna’s sneller opwarmen dan traditionele sauna’s wordt vaak gesteld omdat mensen de verschillen en voordelen van elk type proberen te begrijpen.

Verwarmingsmechanisme

Traditionele sauna’s werken door de lucht om je heen te verwarmen, waardoor je lichaam van buiten naar binnen wordt verwarmd. Ze creëren een hete omgeving die aanzet tot zweten en bereiken vaak hoge temperaturen tot 200 graden Fahrenheit. Infrarood sauna’s gebruiken een ander verwarmingsmechanisme. Ze gebruiken infrarood licht om het lichaam direct te verwarmen, waardoor de warmte dieper in het lichaam doordringt.

Temperatuurverschillen

Door hun verschillende verwarmingsmechanismen werken traditionele en infrarood sauna’s op verschillende temperaturen. Traditionele sauna’s kunnen temperaturen bereiken van wel 200 graden Fahrenheit, terwijl infrarood sauna’s op veel lagere temperaturen werken, meestal rond de 140 graden Fahrenheit. Deze lagere bedrijfstemperatuur zorgt voor een comfortabelere sauna-ervaring terwijl de gebruiker toch kan zweten en de voordelen van de sauna kan benutten.

Opwarmtijd

Wat de opwarmtijd betreft, warmen infrarood sauna’s over het algemeen sneller op dan traditionele. Dit komt omdat ze het lichaam direct verwarmen in plaats van eerst de lucht, wat meer tijd kost. Daarom zijn infrarood sauna’s sneller klaar voor gebruik, vaak al binnen een half uur.

diepe penetratie

Het vermogen van infrarood sauna’s om het lichaam direct te verwarmen zorgt voor een diepere penetratie van de warmte. Voorstanders van infrarood sauna’s suggereren dat deze diepere penetratie zorgt voor intenser zweten bij een lagere temperatuur. Dit kan mogelijk grotere voordelen voor de gezondheid opleveren, waaronder een betere doorbloeding en bloedsomloop.

Kosten

Hoewel niet direct gerelateerd aan de opwarmtijd, is het vermeldenswaard dat de snellere opwarmtijd van infrarood sauna’s ook gevolgen kan hebben voor de kosten. Omdat de ruimte eerder kan worden gebruikt, is er minder energie nodig om de ruimte op te warmen, wat kan leiden tot lagere energiekosten.

Samengevat warmen infrarood sauna’s sneller op dan traditionele sauna’s door hun verschillende verwarmingsmechanismen. Ze geven een diepe, doordringende warmte bij een lagere temperatuur en kunnen in kortere tijd klaar voor gebruik zijn. Dit, in combinatie met mogelijke kostenbesparingen en gezondheidsvoordelen, maakt ze voor veel mensen een aantrekkelijke optie.


Infraroodcabine | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Welke factoren zijn van invloed op de kosten van infrarood sauna's