Wat moet u overwegen voordat u een infrarood sauna koopt ?

Wat moet u overwegen voordat u een infrarood sauna koopt?

Investeren in een infrarood sauna kan een geweldige manier zijn om uw welzijn te verbeteren, met voordelen die variëren van ontspanning tot een betere bloedsomloop. Maar voordat u deze belangrijke aankoop doet, moet u een aantal factoren zorgvuldig overwegen om er zeker van te zijn dat u de juiste keuze maakt voor uw behoeften en levensstijl.

 • Grootte en capaciteit: Een van de eerste dingen die je moet overwegen is de grootte en capaciteit van de infrarood sauna. Dit hangt af van de beschikbare ruimte in uw huis en het aantal mensen dat de sauna gaat gebruiken. Als u van plan bent om hem alleen te gebruiken, kan een één- of tweepersoonssauna volstaan. Voor gezinnen of mensen die graag met vrienden saunaën, zijn er grotere modellen verkrijgbaar.
 • Verwarmingstechnologie: Infrarood sauna’s gebruiken verschillende soorten verwarmingselementen. Sommige gebruiken keramische verwarmingselementen die bekend staan om hun vermogen om snel op te warmen, terwijl andere carbon verwarmingselementen gebruiken die voor een gelijkmatige warmteverdeling zorgen. Het is belangrijk om de verschillen te onderzoeken en te beslissen welke het meest geschikt is voor jouw behoeften.
 • Houtkwaliteit: Het soort hout dat wordt gebruikt bij de bouw van de sauna is een andere cruciale overweging. Hemlock en ceder worden vaak gebruikt vanwege hun weerstand tegen hitte en vocht. De kwaliteit van het hout kan de duurzaamheid en lange levensduur van de sauna beïnvloeden, dus het is de moeite waard om hier aandacht aan te besteden.
 • Veiligheidsnormen: Zorg ervoor dat de infrarood sauna die je kiest aan alle relevante veiligheidsnormen voldoet. Dit omvat de juiste veiligheidscertificaten voor elektrische componenten en niet-giftige materialen die worden gebruikt bij de bouw. Een veilige sauna-ervaring moet altijd een topprioriteit zijn.
 • Vooraf ingestelde programma’s: Sommige infrarood sauna’s worden geleverd met vooraf ingestelde programma’s voor verschillende gezondheidsvoordelen zoals gewichtsverlies, ontgifting of ontspanning. Dit kan handig zijn als je specifieke wellness doelen voor ogen hebt.
 • Gemak van montage: Afhankelijk van waar je je sauna koopt, moet je hem misschien zelf in elkaar zetten. Controleer of de sauna wordt geleverd met duidelijke instructies en of er speciaal gereedschap nodig is. Sommige bedrijven bieden ook professionele montageservices.
 • Garantie en klantenservice: Kijk tot slot naar de garantie en klantenondersteuning die de fabrikant biedt. Een goede garantie kan gemoedsrust geven, terwijl een snelle klantenservice van onschatbare waarde kan zijn als u problemen ondervindt met uw sauna.

Als u deze factoren in overweging neemt, kunt u een weloverwogen beslissing nemen en een infrarood sauna kiezen die het beste bij uw behoeften past en u jarenlang plezier en wellnessvoordelen biedt.

Wat moet u overwegen voordat u een infrarood sauna koopt

Wat kost een infrarood sauna?

Infrarood sauna’s worden steeds populairder voor thuisgebruik vanwege de vele voordelen voor de gezondheid en het installatiegemak. De kosten van deze apparaten kunnen echter sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals grootte, merk en extra functies.

Initiële aankoopprijs

Een van de grootste kostenposten van een infrarood sauna is de initiële aankoopprijs. Infrarood sauna’s op instapniveau kosten meestal rond de €2.000 tot €2.500, wat ze tot een aanzienlijke investering maakt. Deze instapmodellen hebben vaak basisfuncties en zijn geschikt voor één of twee personen.

Premium opties

Als je op zoek bent naar een luxueuzere ervaring, zijn er premium infrarood sauna’s verkrijgbaar met een veel hogere prijs. Deze modellen kunnen variëren van €5.000 tot €9.000 en zelfs tot €11.000 voor traditionele sauna’s. Premium sauna’s bieden meestal meer functies zoals geavanceerde verwarmingstechnologie, betere materialen en grotere maten die plaats bieden aan meer mensen.

Draagbare sauna opties

Voor mensen met een klein budget of beperkte ruimte kunnen draagbare infrarood sauna’s of saunadekens een goede optie zijn. Deze producten kosten tussen de €150 en €700 en bieden een meer betaalbare manier om thuis te genieten van de voordelen van infraroodtherapie.

Installatiekosten

Naast de aankoopprijs kunnen er ook kosten verbonden zijn aan de installatie van uw infrarood sauna. Sommige modellen zijn ontworpen voor eenvoudige montage en kunnen door de huiseigenaar worden geïnstalleerd, maar voor andere modellen is professionele installatie nodig, wat de totale kosten kan verhogen.

Bedieningskosten

Een andere factor om rekening mee te houden zijn de gebruikskosten van uw infrarood sauna. Dit is inclusief de verbruikte elektriciteit, die kan variëren afhankelijk van de grootte van je sauna en hoe vaak je hem gebruikt. Infrarood sauna’s zijn over het algemeen echter energiezuinig en hebben daarom relatief lage bedrijfskosten.

Onderhouds- en reparatiekosten

Tot slot moet je ook rekening houden met mogelijke onderhouds- en reparatiekosten. Hoewel infrarood sauna’s over het algemeen weinig onderhoud vergen, kan het zijn dat onderdelen na verloop van tijd vervangen moeten worden en deze kosten kunnen oplopen.

Kortom, de kosten van een infrarood sauna voor thuis kunnen sterk variëren, afhankelijk van een aantal factoren. Het is belangrijk om niet alleen rekening te houden met de initiële aankoopprijs, maar ook met de mogelijke installatie-, bedrijfs- en onderhoudskosten wanneer u een beslissing neemt.


Welke materialen worden gebruikt bij de bouw van infrarood sauna’s?

Infrarood sauna’s worden gebouwd met verschillende materialen die bijdragen aan hun effectiviteit bij het opwekken van infraroodwarmte. Deze materialen variëren van de panelen die worden gebruikt om warmte op te wekken, het soort hout voor de constructie, isolatiematerialen en zelfs de schroeven en spijkers die bij de constructie worden gebruikt.

 • Infraroodpanelen: Infraroodpanelen van hoge kwaliteit zijn meestal gemaakt van materialen die effectief en veilig infraroodwarmte kunnen opwekken. Ze zijn een cruciaal onderdeel van elke infrarood sauna en zijn verantwoordelijk voor het uitzenden van de infraroodgolven die de sauna gezondheidsvoordelen bieden.
 • Houtsoorten: De keuze van het hout dat gebruikt wordt bij de bouw van een infrarood sauna is belangrijk. Gebruikelijke houtsoorten zijn spar, sequoia, hemlock, populier, lindenhout en ceder. Vooral ceder is een populaire keuze vanwege de weerstand tegen rotting en het aangename aroma.
 • Isolatiematerialen: Voor de isolatie van sauna’s worden verschillende materialen gebruikt, zoals steenwol, glaswol en houtvezel. Deze materialen zijn overal verkrijgbaar en worden in de bouw gebruikt vanwege hun uitstekende thermische eigenschappen, die bijdragen aan de efficiëntie van de sauna door de warmte binnen de structuur te houden.
 • Saunakits: Voor doe-het-zelvers zijn er infrarood sauna bouwpakketten verkrijgbaar die alle benodigde materialen bevatten om thuis een infrarood sauna te bouwen. Deze bouwpakketten vereenvoudigen het bouwproces en zorgen ervoor dat alle gebruikte materialen compatibel en veilig zijn voor gebruik in een sauna.
 • Schroeven en spijkers: Specifieke soorten schroeven en spijkers zoals gegalvaniseerde opbouwspijkers en afwerkspijkers worden vaak gebruikt bij de bouw van een sauna. Het gekozen type bevestigingsmiddel kan de duurzaamheid en stabiliteit van de saunaconstructie beïnvloeden.
 • Lambrisering: Ceder shiplap is een ander veelgebruikt materiaal in saunaconstructies. Het draagt bij aan de algehele esthetiek van de sauna en heeft ook natuurlijke eigenschappen die het geschikt maken voor omgevingen met hoge temperaturen.
 • Niet-poreuze materialen: In sommige gevallen worden niet-poreuze materialen zoals glas of tegels gebruikt in een infrarood sauna. Deze materialen worden meestal gebruikt in stoomsauna’s, die een hogere luchtvochtigheid hebben dan infrarood sauna’s.
 • Keramische stenen: Deze worden al duizenden jaren gebruikt om warmte vast te houden in gebouwen. In de context van een infrarood sauna kunnen keramische stenen de infraroodenergie absorberen en vasthouden, wat bijdraagt aan de algehele efficiëntie van de sauna.

Kortom, de materialen die worden gebruikt bij de bouw van een infrarood sauna spelen een cruciale rol in de prestaties, duurzaamheid en veiligheid van de sauna. Daarom is het bij het bouwen van een infrarood sauna essentieel om materialen van hoge kwaliteit te kiezen die voldoen aan de eisen van veilige en effectieve infrarood warmteopwekking.


Hoe kies je de maat van een infrarood sauna?

Het kiezen van de juiste maat infrarood sauna kan een hele opgave zijn, vooral als je nieuw bent in de saunawereld. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden, zoals het beoogde gebruik, de beschikbare ruimte en je persoonlijke comfort. Hier is een gedetailleerde gids om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

De basisprincipes van de afmetingen van infrarood sauna’s begrijpen

Infrarood sauna’s variëren in grootte, met opties die geschikt zijn voor één persoon tot grotere modellen die geschikt zijn voor vijf of zes personen. De standaardafmetingen voor een 1-persoonssauna zijn ongeveer 3×3 voet met een hoogte van 77 inch. Een 2-persoons sauna meet meestal ongeveer 44″ x 64″ x 76 3/8″ H, terwijl een 3-persoons model iets groter is. Deze afmetingen kunnen variëren afhankelijk van het ontwerp en de fabrikant, dus controleer altijd de exacte afmetingen voordat u tot aanschaf overgaat.

Bepaal je behoeften

Voordat u beslist over de grootte van uw infrarood sauna, is het belangrijk om uw behoeften in kaart te brengen. Bent u van plan de sauna alleen te gebruiken, of wilt u de ervaring delen met vrienden of familie? Als u regelmatig meerdere gebruikers tegelijk ontvangt of verwacht, is een grotere 5- of 6-persoons sauna misschien ideaal. Omgekeerd, als u de sauna wilt gebruiken voor persoonlijke ontspanning en ontgifting, kan een 1 of 2-persoons model volstaan.

De beschikbare ruimte beoordelen

Een andere cruciale factor om rekening mee te houden is de beschikbare ruimte in je huis. Hoewel infrarood sauna’s over het algemeen compacter zijn dan traditionele stoomsauna’s, hebben ze toch een behoorlijke hoeveelheid ruimte nodig. Een hoekmodel meet bijvoorbeeld ongeveer 59″L x 59″B x 75″H, terwijl een standaardmodel ongeveer 60″L x 49″B x 75″H is. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt op de gewenste locatie voordat je je vastlegt op een bepaalde maat.

Rekening houden met comfort en ontwerp

Comfort is belangrijk bij het kiezen van een infrarood sauna. Het apparaat moet ruim genoeg zijn zodat u comfortabel kunt zitten of liggen. Daarnaast kan het ontwerp van de sauna van invloed zijn op de totale grootte. Sommige modellen hebben extra functies zoals ingebouwde banken of instelbare temperatuurregelaars, waardoor ze misschien meer ruimte nodig hebben. Kies altijd een ontwerp dat het beste past bij uw comfort en esthetische voorkeuren.

Inzicht in de kosten

De grootte van de infrarood sauna kan de kosten aanzienlijk beïnvloeden. Over het algemeen zijn grotere modellen met meer functies duurder dan kleinere, eenvoudigere modellen. Het is echter belangrijk om te kijken naar de waarde en voordelen van de sauna op de lange termijn in plaats van alleen naar de initiële aankoopprijs. Een groter, duurder model biedt misschien betere functionaliteit en een langere levensduur, waardoor het na verloop van tijd meer oplevert.

Conclusie: De juiste keuze maken

Het kiezen van de juiste maat voor uw infrarood sauna is een persoonlijke beslissing die gebaseerd moet zijn op uw specifieke behoeften, beschikbare ruimte en budget. Als u de basisprincipes van infrarood sauna’s begrijpt en uw individuele behoeften in overweging neemt, bent u al een heel eind op weg om de juiste keuze te maken. Onthoud dat het uiteindelijke doel is om een sauna te kiezen die u een ontspannende en weldadige ervaring biedt.


Infraroodcabine | Prijzen aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Wat moet u overwegen voordat u een infrarood sauna koopt