Wat moet je dragen tijdens een infrarood sauna sessie ?

Wat moet je dragen tijdens een infrarood sauna sessie?

Bij infrarood sauna sessies kan uw kledingkeuze een grote invloed hebben op uw comfort en de effectiviteit van de behandeling. Hier volgt een gedetailleerde gids over wat je moet dragen tijdens een infrarood sauna sessie:

 • Comfort op de eerste plaats: Het primaire doel is om ervoor te zorgen dat u zich comfortabel voelt tijdens uw sessie. Dit betekent dat u losse en lichte kleding moet dragen. Strak zittende kleding kan ervoor zorgen dat u zich beperkt en ongemakkelijk voelt, wat uw saunabeleving kan verpesten.
 • Lichte materialen: Kies voor lichte materialen zoals katoen of linnen. Deze stoffen zijn ademend, absorberen zweet efficiënt en zorgen ervoor dat de warmte uw huid goed kan bereiken. Synthetische materialen daarentegen kunnen warmte vasthouden en ongemak veroorzaken.
 • Minimale kleding: Sommige mensen dragen het liefst zo min mogelijk, soms kiezen ze zelfs voor alleen een handdoek. Het idee is om zoveel mogelijk van je huid bloot te stellen aan de infraroodwarmte. Dit hangt echter af van uw comfortniveau en de privacy die de saunafaciliteit biedt.
 • Hygiëne is belangrijk: Het is belangrijk om te onthouden dat hygiëne een cruciale rol speelt bij saunasessies. Als u ervoor kiest om kleren te dragen, zorg er dan voor dat ze schoon zijn. Als je besluit om zonder kleren te gaan, ga dan altijd op een schone handdoek zitten.
 • Zwemkleding als optie: Zwemkleding kan een goede optie zijn, vooral als je een openbare sauna gebruikt. Het biedt voldoende bedekking terwijl het grootste deel van je huid toch wordt blootgesteld aan de infraroodwarmte.
 • Onderkleding: Als je je niet prettig voelt bij het idee om naakt te zijn of alleen zwemkleding te dragen, kan een katoenen boxershort of slip een goede keuze zijn. Ze bieden bedekking terwijl je huid toch op natuurlijke wijze kan ademen en zweten.
 • Handdoeken: Of je er nu voor kiest om kleren te dragen of niet, het is handig om een handdoek bij je te hebben. Je kunt erop gaan zitten voor de hygiëne of om het zweet weg te vegen tijdens je sessie.
 • Kleding voor na de saunabeurt: Na je saunasessie zul je waarschijnlijk flink zweten. Het is een goed idee om andere kleren bij de hand te hebben, bij voorkeur iets wat los zit en gemaakt is van ademende stof.

Kortom, de keuze wat u aantrekt tijdens een infrarood sauna sessie is grotendeels persoonlijk en afhankelijk van uw comfortniveau. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat wat je ook kiest een maximale blootstelling van de huid aan de infraroodwarmte mogelijk maakt, terwijl je ook rekening houdt met hygiëne en comfort.

Wat moet je dragen tijdens een infrarood sauna sessie

Kan je sieraden dragen in sauna’s?

Het dragen van sieraden in sauna’s is een onderwerp dat veel discussies heeft losgemaakt onder saunagangers. Terwijl sommige mensen ervoor kiezen om hun sieraden om te houden, doen anderen ze liever af voordat ze in de hitte stappen. Dit artikel gaat in op de voor- en nadelen van het dragen van sieraden in sauna’s, waarbij verschillende aspecten aan bod komen, zoals veiligheid, comfort en mogelijke schade aan de sieraden.

Veiligheid

Ten eerste is veiligheid van het grootste belang als het gaat om het dragen van sieraden in een sauna. Metalen zijn goede warmtegeleiders, wat betekent dat ze extreem heet kunnen worden als ze worden blootgesteld aan de hoge temperaturen van een sauna. Dit kan leiden tot brandwonden als de sieraden langdurig in contact komen met de huid. Daarom wordt over het algemeen om veiligheidsredenen aangeraden om alle sieraden te verwijderen voordat je een sauna gebruikt.

Mogelijk ongemak

Naast veiligheid is comfort een andere factor om rekening mee te houden. Zelfs als de sieraden niet heet genoeg worden om brandwonden te veroorzaken, kunnen ze toch oncomfortabel worden. Piercings kunnen bijvoorbeeld heet worden en ongemak veroorzaken, vooral als ze op gevoelige plekken zitten. Voor een comfortabele en ontspannen sauna-ervaring is het daarom misschien het beste om je sieraden buiten te laten.

Kans op schade

Het dragen van sieraden in een sauna kan ook leiden tot schade aan de sieraden zelf. Zowel goud als zilver, veelgebruikte materialen in sieraden, kunnen na verloop van tijd hun glans verliezen als ze worden blootgesteld aan het vocht en de hitte in een sauna. Ook edelstenen kunnen door deze omstandigheden worden aangetast. Om de kwaliteit en levensduur van je sieraden te behouden, is het daarom aan te raden om ze af te doen voordat je de sauna ingaat.

Uitzonderingen

Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze algemene richtlijnen. Sommige saunagebruikers hebben gemeld dat ze bepaalde soorten sieraden, zoals gouden kettingen, zonder problemen dragen. Deze gebruikers zorgen er meestal voor dat de sieraden in contact blijven met hun huid, wat kan helpen om de temperatuur van het metaal te regelen. Het is belangrijk om te weten dat individuele ervaringen kunnen variëren en dat wat voor de één werkt, voor de ander misschien niet werkt.

Infrarood sauna’s

Wat infrarood sauna’s betreft, blijft het advies grotendeels hetzelfde. Infrarood sauna’s gebruiken een andere methode om het lichaam te verwarmen, maar de potentiële risico’s van het dragen van sieraden – zoals brandwonden, ongemak en schade aan de sieraden – gelden nog steeds. Daarom is het over het algemeen het beste om ook sieraden te verwijderen voordat je een infrarood sauna gebruikt.

Conclusie

Concluderend: hoewel er geen strikte regels zijn die het dragen van sieraden in sauna’s verbieden, wordt het over het algemeen afgeraden om redenen van veiligheid, comfort en behoud van de sieraden. Iedereen moet zijn eigen comfortniveau en de waarde van zijn sieraden in overweging nemen voordat hij een beslissing neemt. Zoals altijd kun je bij twijfel het beste het zekere voor het onzekere nemen en je kostbare sieraden buiten de sauna laten.


Hoe lang moet ik in een infrarood sauna blijven?

De tijd die u in een infrarood sauna moet doorbrengen hangt af van verschillende factoren, waaronder uw comfortniveau, lichamelijke conditie en vertrouwdheid met het gebruik van de sauna. Hier volgt een gedetailleerde gids om je te helpen begrijpen hoe lang je optimaal in een infrarood sauna kunt verblijven:

 • Geleidelijke toename: Als de ervaring nieuw voor je is, is het verstandig om te beginnen met kortere sessies van ongeveer 15-20 minuten zodat je lichaam zich kan aanpassen aan de warmte. Na verloop van tijd kunt u uw sessies geleidelijk uitbreiden tot 25-45 minuten.
 • Regelmatig gebruik: Naarmate je lichaam gewend raakt aan de sauna, kun je het gebruik opvoeren tot drie of vier keer per week. Bedenk wel dat iedereen anders is en dat wat voor de een werkt, voor de ander misschien niet werkt.
 • Optimale duur: Onderzoek suggereert dat het doorbrengen van ongeveer 25 minuten in een infrarood sauna bij 55ºC minstens drie keer per week gedurende minimaal drie weken de meeste gezondheidsvoordelen oplevert.
 • Comfortniveau: Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te letten op je comfortniveau. Als je je duizelig of ongemakkelijk voelt, kun je het beste de sauna verlaten.
 • Hydratatie: Zorg dat je goed gehydrateerd bent voor, tijdens en na je saunasessie. Uitdroging kan leiden tot een gevoel van onbehagen of duizeligheid.
 • Afkoelingsperiode: Na uw saunasessie is het goed om een afkoelperiode in te lassen. Dit helpt uw lichaam om langzaam terug te keren naar de normale temperatuur.
 • Langere sessies: Voor regelmatige gebruikers van traditionele stoomsauna’s of infrarood sauna’s is het veilig om 45 tot 50 minuten binnen te blijven. Maar denk eraan, veiligheid gaat voor alles – als u zich onwel voelt, is het tijd om naar buiten te gaan.
 • Gezondheidsoverwegingen: Overleg altijd met je zorgverlener voordat je begint met een nieuw gezondheidsregime zoals het gebruik van infrarood sauna’s, vooral als je al bestaande gezondheidsaandoeningen hebt.

Vergeet niet dat het doel is om te genieten van de ervaring en de voordelen voor de gezondheid, niet om uw lichaam buiten zijn comfortzone te duwen.


Kan ik boeken of een mobiele telefoon meenemen in de infrarood sauna?

Infrarood sauna’s worden steeds populairder vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid. Veel mensen vragen zich echter af of ze hun persoonlijke spullen zoals boeken of mobiele telefoons mee mogen nemen in de sauna. Hoewel het misschien een goed idee lijkt om de tijd te doden of verbonden te blijven, zijn er verschillende overwegingen om rekening mee te houden voordat je dit doet.

De risico’s voor elektronische apparaten

Ten eerste brengt het meenemen van je mobiele telefoon in een infrarood sauna een risico met zich mee voor het apparaat zelf. De hitte en vochtigheid in een sauna kunnen je telefoon beschadigen, waardoor hij oververhit raakt of nat wordt. Dit kan leiden tot langdurige aantasting van de elektronica en de batterij, wat de prestaties en levensduur kan beïnvloeden.

De afleiding van ontspanning

Ten tweede worden sauna’s vaak gezien als een plek om te ontspannen en tot rust te komen. Als je je mobiele telefoon bij je hebt, kan dat je afleiden en ervoor zorgen dat je niet ten volle kunt genieten van de kalmerende ervaring die een saunasessie kan bieden. Het is een kans om je los te koppelen van digitale apparaten en je te concentreren op je welzijn.

Mogelijke schade aan boeken

Als u een boek meeneemt naar een sauna, kunnen de hoge temperaturen en vochtigheid ook schade veroorzaken. De pagina’s kunnen vochtig worden en de lijm die het boek samenbindt kan mogelijk smelten. Dit beschadigt niet alleen je boek, maar kan ook het lezen bemoeilijken.

Sauna etiquette

Een ander aspect om rekening mee te houden is de sauna etiquette. In veel culturen zijn sauna’s gedeelde ruimtes waar stilte en respect voor anderen worden verwacht. Het gebruik van een mobiele telefoon of zelfs het doorbladeren van een boek kan worden gezien als storend voor anderen die proberen te genieten van een rustige saunasessie.

Safer alternatieven

Als u op zoek bent naar een manier om de tijd in een sauna door te brengen, overweeg dan andere, minder riskante en meer bij de sauna passende activiteiten. Mediteren of diepe ademhalingsoefeningen kunnen een geweldige manier zijn om te ontspannen en de voordelen van uw saunasessie te vergroten.

Conclusie

Hoewel het technisch mogelijk is om uw boek of mobiele telefoon mee te nemen in een infrarood sauna, wordt het over het algemeen niet aanbevolen. Het risico op schade aan uw spullen, mogelijke afleiding van de ontspanning en respect voor de sauna-etiquette zijn allemaal redenen om deze spullen buiten te laten. Omarm in plaats daarvan de kans om de verbinding te verbreken en u te concentreren op uw welzijn tijdens uw saunasessie.


Infraroodcabine | Prijzen aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Wat moet je dragen tijdens een infrarood sauna sessie