Wat is de gemiddelde levensduur van een infrarood sauna ?

Wat is de gemiddelde levensduur van een infrarood sauna?

De levensduur van een infrarood sauna wordt bepaald door een groot aantal factoren, waaronder de kwaliteit van de constructie, het onderhoud en de materialen die in de verwarmingselementen zijn gebruikt. Deze uitgebreide kijk geeft u een gedetailleerd inzicht in de gemiddelde levensduur van een infrarood sauna.

 • Bouwkwaliteit: De bouwkwaliteit van de infrarood sauna speelt een belangrijke rol in de totale levensduur. Sauna’s die gebouwd zijn met hoogwaardige materialen en uitstekend vakmanschap gaan meestal langer mee. Sauna’s met hoogwaardig hout en koolstof verwarmingselementen kunnen bijvoorbeeld wel 50 jaar meegaan.
 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud is een andere belangrijke factor die de levensduur van een infrarood sauna kan verlengen. Door de sauna goed schoon te maken, overmatige vochtophoping te voorkomen en ervoor te zorgen dat hij niet wordt blootgesteld aan barre weersomstandigheden kan de levensduur aanzienlijk worden verlengd.
 • Gebruik: Hoe vaak de sauna wordt gebruikt heeft ook invloed op de levensduur. Een sauna die vaak wordt gebruikt, kan sneller verslijten dan een sauna die minder vaak wordt gebruikt. Regelmatig gebruik betekent echter niet per se een kortere levensduur als er goed onderhoud wordt gepleegd.
 • Verwarmingselementen: Het type verwarmingselementen dat in de sauna wordt gebruikt kan ook van invloed zijn op de levensduur. Koolstofelementen bijvoorbeeld zijn efficiënt met een betere warmteverdeling en kunnen tot 50 jaar meegaan. Aan de andere kant kunnen bepaalde soorten staafverwarmers een kortere levensduur hebben van 1 tot 2 jaar.
 • EMF-afscherming: Sauna’s met onvoldoende afscherming van elektromagnetische velden (EMV) kunnen een kortere levensduur hebben. Hoge EMF-niveaus kunnen leiden tot snellere achteruitgang van de onderdelen van de sauna.
 • Kwaliteit van de bedrading: De kwaliteit van de bedrading in de sauna heeft ook invloed op de levensduur. Bedrading van hoge kwaliteit kan ervoor zorgen dat de sauna langer optimaal blijft functioneren.
 • Saunatype: Het type sauna – of het nu gaat om een stand-alone unit of een infrarood sauna deken – kan ook van invloed zijn op de levensduur. Infrarood sauna dekens van hoge kwaliteit kunnen bijvoorbeeld minstens 7 tot 10 jaar meegaan bij regelmatig gebruik.
 • Omgevingsfactoren: De omgeving waarin de sauna staat kan de levensduur beïnvloeden. Sauna’s in regio’s met een hoge luchtvochtigheid of extreme temperaturen hebben meer onderhoud nodig en kunnen mogelijk een kortere levensduur hebben.

Kortom, de gemiddelde levensduur van een infrarood sauna kan sterk variëren afhankelijk van deze factoren. Sauna’s van hoge kwaliteit die goed worden onderhouden en gebruikt, kunnen tientallen jaren meegaan.

Wat is de gemiddelde levensduur van een infrarood sauna

Hoe verleng je de levensduur van een infrarood sauna?

De levensduur van een infrarood sauna verlengen betekent regelmatig onderhoud en de juiste gebruiksgewoonten. Hier zijn enkele manieren om ervoor te zorgen dat uw infrarood sauna langer meegaat:

 • Regelmatig schoonmaken: Uw infrarood sauna schoonhouden is een cruciale stap om de levensduur te verlengen. Het zweten tijdens saunasessies kan zout achterlaten, dat na verloop van tijd het hout en de kachels kan aantasten. Neem de sauna na elk gebruik af met een vochtige doek en een mild niet-schurend schoonmaakmiddel om dit te voorkomen.
 • Gecontroleerde luchtvochtigheid: Hoewel infrarood sauna’s over het algemeen ontworpen zijn om hoge temperaturen aan te kunnen, kan een te hoge luchtvochtigheid het hout en de elektronische componenten beschadigen. Droog u altijd af voordat u de sauna ingaat en voorkom dat u water op de kachels giet.
 • Geleidelijk verwarmen: In plaats van de verwarming meteen aan te zwengelen, kunt u uw sauna beter geleidelijk laten opwarmen. Dit voorkomt onnodige belasting van de saunakachels en het elektrische systeem.
 • Regelmatige inspectie: Na verloop van tijd kunnen onderdelen van de sauna slijten of beschadigd raken. Controleer uw sauna regelmatig op tekenen van schade, zoals scheuren in het hout, slecht werkende kachels of defecte bedrading. Vroegtijdige opsporing kan voorkomen dat kleine problemen uitgroeien tot grote problemen.
 • Juiste plaatsing: Plaats je infrarood sauna in een droge, goed geventileerde ruimte. Vermijd direct zonlicht en buitenelementen, want die kunnen ervoor zorgen dat het hout kromtrekt of verkleurt.
 • Voldoende ventilatie: Een goede luchtcirculatie kan helpen de vochtigheidsgraad laag te houden en schimmelvorming te voorkomen. Zorg ervoor dat uw sauna goed geventileerd is door een raam open te zetten of een afzuigventilator te installeren.
 • Goed afsluiten: Zet de sauna na elke sessie goed uit. Laat hem afkoelen voordat u de deur sluit om te voorkomen dat er vocht in opgesloten raakt, wat kan leiden tot schimmelvorming.
 • Professioneel onderhoud: Voor complexere onderhoudstaken kunt u overwegen een professional in te huren. Regelmatig onderhoud kan ervoor zorgen dat uw sauna in optimale conditie blijft en potentiële problemen vroegtijdig worden opgemerkt.

Door deze stappen uit te voeren kunt u de levensduur van uw infrarood sauna aanzienlijk verlengen, zodat hij nog jarenlang deel uitmaakt van uw wellness routine.


Wat zijn de tekenen dat een infrarood sauna aan vervanging toe is?

Infrarood sauna’s zijn een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar de ontspannende en gezondheidsbevorderende voordelen van saunagebruik. Maar zoals bij elk stukje technologie kunnen er na verloop van tijd problemen ontstaan die erop wijzen dat ze gerepareerd of vervangen moeten worden. Hier zijn enkele tekenen dat uw infrarood sauna aan vervanging toe is:

 • Verminderde warmteafgifte: Als u merkt dat uw infrarood sauna niet meer zo efficiënt opwarmt als vroeger, kan dit een teken zijn dat de verwarmingselementen aan het verslijten zijn. Infraroodlampen hebben bijvoorbeeld vaak een bepaalde levensduur en moeten om de paar jaar worden vervangen, vooral als er oudere technologie wordt gebruikt.
 • Structurele problemen: De kwaliteit en staat van het hout van de sauna is een andere belangrijke factor. Als het hout niet stevig is, niet goed ovengedroogd is of begint te uitgassen, kan dit betekenen dat er een nieuwe sauna nodig is. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van het hout verlengen, maar na verloop van tijd kan vervanging nodig zijn.
 • Slecht functionerende onderdelen: Tekenen van slijtage, zoals kapotte onderdelen of slecht functionerende componenten, mogen niet over het hoofd worden gezien. Hoewel sommige onderdelen afzonderlijk vervangen kunnen worden, kunnen aanhoudende problemen erop wijzen dat het tijd is voor een volledige vervanging van de sauna.
 • Frequente vervanging van zekeringen: Als u merkt dat u vaak zekeringen moet vervangen in uw infrarood sauna, kan dit een teken zijn van een elektrisch probleem. Hoewel het vervangen van een enkele zekering het probleem soms kan oplossen, kan het herhaaldelijk doorbranden van een zekering duiden op een dieper probleem dat vervanging van het hele apparaat rechtvaardigt.
 • Ongewone zweetpatronen: Infrarood sauna’s werken door het lichaam direct te verwarmen, en ze zouden ervoor moeten zorgen dat je gelijkmatig over je hele lichaam zweet. Als je veranderingen in je zweetpatronen opmerkt, zoals alleen zweten op bepaalde plekken of helemaal niet zweten, kan dit een teken zijn dat de verwarmingselementen van de sauna het laten afweten.

Denk eraan dat regelmatig onderhoud en verzorging de levensduur van uw infrarood sauna kan verlengen, maar als u aanhoudende problemen ervaart, kan het kosteneffectiever en beter voor uw gezondheid zijn om het apparaat te vervangen. Raadpleeg altijd een professional als u twijfelt over de staat van uw sauna.


Hoe vaak moeten onderdelen worden vervangen voor een optimale levensduur?

Het onderhoud en de vervanging van verschillende onderdelen in een infrarood sauna kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder gebruik, kwaliteit van de onderdelen en de juiste verzorging. Hier volgen enkele richtlijnen voor een optimale levensduur:

 • Houten oppervlakken: Om te voorkomen dat het hout uitdroogt en barst, wordt aangeraden om elke zes maanden een laagje houtolie of was op de oppervlakken van de sauna aan te brengen. Dit helpt de integriteit van het hout te behouden en de levensduur te verlengen.
 • Incoloy-staafverwarmers: Dit soort kachels heeft meestal een kortere levensduur, meestal 1 tot 2 jaar. Dit kan echter worden verlengd met de juiste zorg en onderhoud, waaronder regelmatig schoonmaken en zorgen voor voldoende EMF-afscherming.
 • Saunakachel: De levensduur van een saunakachel kan variëren van 5 tot 20 jaar, afhankelijk van het gebruik. Saunakachels voor thuisgebruik die 1-2 keer per week worden gebruikt, gaan waarschijnlijk 8-12+ jaar mee, terwijl commerciële kachels een kortere levensduur kunnen hebben door frequenter gebruik.
 • Saunacabines: Zowel traditionele als infrarood sauna’s kunnen met de juiste zorg 20 tot 30 jaar meegaan. Dit betekent regelmatig schoonmaken, overmatig vocht vermijden en de temperatuur goed regelen.
 • Garantiedekking: Garanties dekken vaak vervangende onderdelen, maar meestal niet de arbeids- of verzendkosten. Daarom is het belangrijk om te weten wat je garantie dekt en rekening te houden met mogelijke toekomstige kosten.
 • Buitensauna’s: Deze gaan meestal 15 tot 25 jaar mee als je ze goed verzorgt en onderhoudt. Regelmatig onderhoud van zowel de buitenkant als de binnenkant is belangrijk om de levensduur van een buitensauna te verlengen.
 • Infraroodstralers: De levensduur van infrarood stralers in een sauna kan oplopen tot 30.000 uur. Als u uw sauna vijf dagen per week 30 minuten gebruikt, komt dit neer op meer dan 30 jaar gebruik.
 • Luchtcirculatie: De lucht in de sauna moet zes keer per uur ververst worden om een gezonde en comfortabele omgeving te behouden. Een goede ventilatie kan ook helpen om de levensduur van verschillende saunacomponenten te verlengen door overmatige vochtophoping te voorkomen.

Kortom, de levensduur van onderdelen van infrarood sauna’s kan aanzienlijk worden verlengd door regelmatig onderhoud, juist gebruik en een goed begrip van wat uw garantie dekt. Het is altijd goed om een saunaprofessional te raadplegen voor persoonlijk advies op basis van uw specifieke saunamodel en gebruiksgewoonten.


Infraroodcabine | Prijzen aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Wat is de gemiddelde levensduur van een infrarood sauna