Wat is de elektrische behoefte voor infrarood sauna’s ?

Wat is de elektrische behoefte voor infrarood sauna’s ?

Infrarood sauna’s maken, in tegenstelling tot traditionele stoomsauna’s, gebruik van infraroodtechnologie om warmte te produceren. Voor een veilige en efficiënte werking is het cruciaal om de elektrische vereisten van deze apparaten te begrijpen.

 • Voltagevereisten: Infrarood sauna’s werken over het algemeen op lagere voltages dan traditionele stoomsauna’s. De meeste modellen gebruiken een standaardvoltage tussen 110V en 120V, wat overeenkomt met het standaardvoltage van de meeste huishoudelijke stopcontacten.
 • Benodigde stroomsterkte: Het ampèrage, of de benodigde hoeveelheid elektrische stroom, kan variëren afhankelijk van het model infrarood sauna. De meeste modellen hebben een 15 ampère circuit nodig, maar grotere modellen kunnen meer nodig hebben. Controleer altijd de specificaties van de fabrikant om de exacte stroomsterkte te bepalen.
 • Type stroomkring: Het type stroomcircuit dat nodig is, hangt ook af van het model infrarood sauna. Sommige kleinere modellen kunnen efficiënt werken op een standaard huishoudelijk circuit, terwijl grotere modellen een speciaal circuit nodig kunnen hebben. Een speciaal circuit zorgt ervoor dat de sauna het elektrische systeem in uw huis niet overbelast, waardoor de stroomonderbrekers zouden kunnen doorslaan.
 • Draaddikte: De draaddikte verwijst naar de diameter van de draden die in het elektrische circuit worden gebruikt. Voor een 110V/15 Ampère circuit is een draad van 12/2 meestal voldoende. De specifieke draaddikte kan echter afhangen van het model van de sauna en moet worden gecontroleerd aan de hand van de aanbevelingen van de fabrikant.
 • Type stopcontact: De meeste infrarood sauna’s zijn ontworpen voor een standaard stopcontact. Vaak is het echter aan te raden om een apart stopcontact voor uw sauna te nemen om het circuit niet te overbelasten met andere apparaten.
 • Positie netsnoer: Afhankelijk van het model kan de positie van de uitgang van het netsnoer variëren en dit kan invloed hebben op waar u uw sauna wilt installeren. Bij sommige modellen komt het netsnoer linksachter uit de basis, dus houd hier rekening mee bij het plannen van de plaatsing van uw sauna.
 • Capaciteit en grootte: De elektrische vereisten kunnen ook variëren op basis van de grootte en capaciteit van de sauna. Grotere sauna’s die ontworpen zijn voor meer mensen hebben vaak een hogere elektrische behoefte. Sommige grotere infrarood sauna’s hebben bijvoorbeeld 220-240V nodig en een stroomsterkte van 30 tot 50 ampère.

Kortom, de elektrische vereisten voor infrarood sauna’s kunnen per model sterk verschillen. Controleer voor installatie altijd de specificaties van de fabrikant om er zeker van te zijn dat het elektrische systeem in uw huis uw nieuwe infrarood sauna veilig en efficiënt van stroom kan voorzien.

Wat is de elektrische behoefte voor infrarood sauna's

Hoe bereid ik mijn huis voor op de installatie van een infrarood sauna ?

Infrarood sauna’s zijn een populaire keuze voor veel huiseigenaren die op zoek zijn naar de gezondheids- en ontspanningsvoordelen van regelmatig saunagebruik. Het installatieproces vereist echter zorgvuldige planning en voorbereiding. Hier volgt een gedetailleerde gids over hoe u uw huis kunt voorbereiden op de installatie van een infrarood sauna.

De juiste locatie kiezen

Ten eerste moet u de perfecte locatie voor uw sauna vinden. Deze locatie moet droog zijn en een vlakke vloer hebben. Het is ook belangrijk dat de gekozen locatie in de buurt van een stopcontact is, want infrarood sauna’s hebben elektriciteit nodig om te kunnen werken. Houd ook rekening met de temperatuur van de ruimte – het maakt niet uit of de ruimte niet verwarmd wordt of kouder is dan de rest van uw huis.

De basis voorbereiden

Als u de ideale locatie hebt gekozen, is de volgende stap het voorbereiden van de basis voor uw sauna. De basis moet op een vlak deel van de vloer worden geplaatst. Voldoende drainage is essentieel rond de basis van uw sauna om te voorkomen dat er water ophoopt.

De sauna monteren

Het montageproces omvat meestal het plaatsen van de wanden, het plafond en de elektrische installatie. De meeste infrarood sauna bouwpakketten worden geleverd met voorgesneden onderdelen, waardoor de montage eenvoudig is. Het is echter vaak handig als iemand u bij dit proces helpt, vooral bij het installeren van de achterwand.

De bank installeren

De bank is een cruciaal onderdeel van uw infrarood sauna. Hij moet ongeveer 18 tot 24 centimeter van de vloer worden geplaatst en ongeveer 24 centimeter diep zijn. Zo hebt u voldoende ruimte om comfortabel te zitten of liggen tijdens uw saunasessies.

Zorg voor goede ventilatie

Hoewel infrarood sauna’s geen stoom produceren zoals traditionele sauna’s, kunnen ze nog steeds behoorlijk warm worden. Daarom is het essentieel om te zorgen voor een goede ventilatie in de ruimte waar uw sauna staat. Dit kun je doen door een afzuigventilator te installeren of gewoon een raam open te zetten tijdens je saunasessies.

Eindafwerking

De laatste stap bij het voorbereiden van uw huis op de installatie van een infrarood sauna is controleren of alles naar behoren werkt. Dit houdt in dat u de elektrische aansluitingen test en controleert of de infrarood warmtepanelen naar behoren werken. Als dit is gebeurd, bent u klaar om te genieten van uw nieuwe infrarood sauna thuis.

Onthoud dat, hoewel het installeren van een infrarood sauna thuis een doe-het-zelf project kan zijn, het altijd het beste is om professionals te raadplegen als u twijfelt over een aspect van het installatieproces. Geniet van uw reis naar ontspanning en een betere gezondheid met uw nieuwe infrarood sauna!


Wat zijn de elektrische veiligheidstips voor infraroodcabines ?

De elektrische vereisten begrijpen

Infrarood sauna’s werken op elektriciteit en het is belangrijk om de elektrische vereisten voor een veilige en efficiënte werking te begrijpen. Deze vereisten kunnen variëren afhankelijk van de grootte en het model van je infraroodcabine.

 • Juiste bedrading: Zorg ervoor dat uw infrarood sauna correct is aangesloten om elektrische problemen te voorkomen. Vermijd het gebruik van stekkerdozen en zorg ervoor dat eventuele overspanningsbeveiligingen passen bij het wattage van de sauna. Als u uw stopcontact moet vervangen, gebruik dan de juiste bedrading naar de stroomonderbreker.

Richtlijnen voor veilig gebruik

De sleutel tot veilig gebruik van een infrarood sauna is het volgen van een aantal richtlijnen.

 • Voorbereiding vóór de sauna: Wacht een uur of twee na een maaltijd voordat u aan saunatherapie gaat doen, omdat dit de spijsvertering kan verstoren. Een stevige wandeling of lichte lichaamsbeweging kan helpen om de bloedstroom op te voeren, zodat uw lichaam wordt voorbereid op de warmtetherapie.
 • Tijdens de saunasessie: Neem altijd een handdoek mee de sauna in. Als u zich tijdens de sessie licht in het hoofd begint te voelen of last krijgt van hitte-uitputting, verlaat dan onmiddellijk de cabine. Laat de sauna nooit onbeheerd achter als hij aanstaat.
 • Verzorging na de sauna: Rehydrateer na uw saunasessie door veel water te drinken. Dit helpt bij het vervangen van vocht dat verloren gaat door zweten en helpt bij het ontgiften.

Veiligheid bij installatie

Bij het installeren van uw infrarood sauna moet u rekening houden met een aantal veiligheidsmaatregelen.

 • Plaatsing: Plaats uw sauna niet in de buurt van brandbare materialen of vochtige ruimtes. Zorg ervoor dat de sauna in een goed geventileerde ruimte staat.
 • Aardlekschakelaar (GFCI): Hoewel aardlekschakelaars vaak worden aanbevolen voor de veiligheid in natte omgevingen, zijn ze mogelijk niet geschikt voor elektrische sauna’s. Ze kunnen doorslaan als er water op spat. Ze kunnen doorslaan als er water opspat, waardoor uw saunasessie onderbroken wordt.
 • Professionele installatie: Als je niet zeker bent over het installatieproces, overweeg dan om een professional in te huren. Zo weet u zeker dat de sauna correct en veilig wordt geïnstalleerd en aan alle elektrische eisen voldoet.

Denk eraan dat u bij het gebruik van een infrarood sauna altijd de instructies van de fabrikant zorgvuldig moet lezen en opvolgen. Deze richtlijnen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat u kunt genieten van de voordelen van uw infrarood sauna met behoud van veiligheid.


Wat zijn de meest voorkomende bedradingsproblemen bij infraroodcabines ?

 • Problemen met de stroomvoorziening: Een van de meest voorkomende problemen met infrarood sauna’s heeft te maken met de stroomvoorziening. Dit kan komen door een fout in de bedrading van de sauna of door defecte onderdelen. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat uw sauna de juiste bedrading heeft voor gebruik.
 • Vereisten voor spanning en stroomsterkte: Infrarood sauna’s hebben over het algemeen een voltage nodig van 110-120V voor kleinere apparaten en 220-240V voor grotere. De stroomsterkte moet voor de meeste thuissauna’s tussen de 15 en 20 ampère liggen. Als niet aan de stroomvereisten wordt voldaan, kan dit leiden tot storingen.
 • Storing in besturingskast/voedingskast: Sommige infrarood sauna’s hebben te maken met stroomproblemen doordat de regelkast of stroomkast defect is. Dit is een onderdeel dat de elektrische functies van de sauna regelt en eventuele problemen hier kunnen ervoor zorgen dat de sauna niet aangaat.
 • Defecte stroomonderbrekers: Uitgevallen stroomonderbrekers zijn een ander veelvoorkomend probleem dat ervoor kan zorgen dat uw sauna niet opwarmt. Dit is meestal een elektrisch probleem en er kan professionele hulp nodig zijn om het te verhelpen.
 • Problemen met het bedradingsschema: Voor het oplossen van elektrische problemen is het handig om een bedradingsschema te hebben voor uw specifieke merk en model sauna. Zonder een goed begrip van het bedradingsschema kan het lastig zijn om een diagnose te stellen.
 • Problemen met stopcontacten: Soms ligt het probleem niet bij de sauna zelf, maar bij het stopcontact waarop hij is aangesloten. Als het stopcontact niet werkt, krijgt de sauna geen stroom en werkt dus niet.
 • Problemen met de zekering: Bepaalde modellen infrarood sauna’s hebben een zekering die vervangen kan worden als hij doorgebrand is. Als de elektriciteit niet werkt, is het controleren van de zekering een goed startpunt.

Dit zijn enkele van de veelvoorkomende bedradingsproblemen met infraroodcabines. Als je met een van deze problemen te maken krijgt, is het aan te raden om een professionele elektricien te raadplegen of contact op te nemen met de klantenservice van de fabrikant voor hulp. Regelmatig onderhoud kan ook helpen om deze problemen te voorkomen en een lange levensduur van uw infrarood sauna te garanderen.


Infraroodcabine | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Wat is de elektrische behoefte voor infrarood sauna's