Wat is beter infrarood sauna of gewone sauna ?

Een infrarood sauna VS een gewone sauna: verschillen

Hier kan je de verschillen lezen tussen een klassieke, traditionele sauna of een infrarood sauna.

Warmteopwekking

 • Traditionele sauna’s: Deze werken door de lucht om je heen te verwarmen, die op zijn beurt je lichaam verwarmt. Dit proces gaat vaak gepaard met hogere temperaturen.
 • Infrarood sauna’s: Deze maken gebruik van infrarode hittegolven, uitgezonden door koolstofverwarmers, om je lichaam direct te verwarmen zonder de omringende lucht aanzienlijk te verwarmen. Ze werken meestal op lagere temperaturen, ongeveer 50°C tot 60°C, waardoor de warmte voor sommige mensen beter beheersbaar is.

Voordelen gezondheid

 • Traditionele sauna’s: Tijd doorbrengen in een traditionele sauna kan mogelijk de cardiovasculaire gezondheid verbeteren, helpen bij het herstel na intensieve lichamelijke activiteit en ontspanning bevorderen.
 • Infrarood sauna’s: Infrarood sauna’s kunnen vergelijkbare gezondheidsvoordelen bieden als traditionele sauna’s, waaronder een betere bloedsomloop en ontspanning. Bovendien kunnen infrarood sauna’s dieper in de huid doordringen dan de warmte van een traditionele sauna, wat mogelijk meer ontgiftingsvoordelen oplevert.

Praktisch en comfortabel

 • Traditionele sauna’s: Traditionele sauna’s vereisen meestal meer ruimte en extra tijd om op te warmen voor gebruik. De hoge hitte en vochtigheid zijn misschien niet voor iedereen comfortabel.
 • Infrarood sauna’s: Infrarood sauna’s warmen sneller op en worden vaak als comfortabeler beschouwd vanwege de lagere omgevingstemperatuur. Ze zijn ook energiezuiniger, waardoor ze praktischer zijn voor regelmatig thuisgebruik.

Kosten

 • Traditionele sauna’s: Over het algemeen zijn ze duurder in aanschaf en installatie dan infrarood sauna’s. Ze hebben ook meer energie nodig om te werken. Ze hebben ook meer energie nodig om te werken, wat kan leiden tot hogere bedrijfskosten.
 • Infrarood sauna’s: Deze zijn meestal goedkoper in aanschaf en installatie, en werken op lagere temperaturen, waardoor ze op de lange termijn vaak energiezuiniger en kosten effectiever zijn.

Zowel traditionele als infrarood sauna’s bieden unieke voordelen. De keuze tussen de twee hangt vaak af van persoonlijke voorkeur en praktische overwegingen zoals kosten en ruimte. Het is essentieel om een zorgverlener te raadplegen voordat je aan een nieuwe saunaroutine begint, vooral voor mensen met gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen of hoge bloeddruk.

Wat is beter infrarood sauna of gewone sauna

Kan infrarood sauna beter doordringen in spieren en gewrichten ?

Infrarood sauna’s worden steeds populairder vanwege de gerapporteerde voordelen voor de gezondheid. Een specifieke vraag die rijst is of infrarood sauna’s beter kunnen doordringen in spieren en gewrichten dan traditionele sauna’s. Om deze vraag te beantwoorden is het essentieel om te begrijpen hoe infrarood sauna’s werken en welke fysiologische effecten ze hebben op het lichaam.

Mechanisme van infrarood sauna’s

Infrarood sauna’s gebruiken infrarood licht, een soort stralingswarmte die direct door het lichaamsweefsel wordt opgenomen. In tegenstelling tot traditionele sauna’s die de lucht om je heen verwarmen, sturen infrarood sauna’s de warmte rechtstreeks je lichaam in. Deze directe penetratie zorgt voor intenser zweten bij lagere temperaturen dan bij conventionele sauna’s en bereikt naar verluidt diepere lagen van de huid, spieren en gewrichten.

Invloed op spieren

Een van de belangrijkste effecten van infrarood sauna’s is op de spieren. De diep doordringende warmte verhoogt de bloedtoevoer naar de spieren, waardoor zuurstof en voedingsstoffen worden aangevoerd. Deze verhoogde doorbloeding kan spierpijn en stijfheid helpen verlichten, waardoor infrarood sauna’s een gunstige optie zijn voor sporters of mensen met spierpijn.

Effecten op gewrichten

Infrarood sauna’s zijn ook goed voor de gezondheid van de gewrichten. De diepe warmtepenetratie helpt de circulatie rond de gewrichten te verhogen, waardoor ontstekingen verminderen en genezing wordt bevorderd. Dit kan met name gunstig zijn voor mensen die lijden aan aandoeningen zoals reumatoïde artritis, waarbij ontstekingen en gewrichtspijn veel voorkomende symptomen zijn.

Pijnbestrijding

De diepe warmte van een infrarood sauna kan verlichting geven bij spier- en gewrichtspijn. De warmte helpt de spieren ontspannen en vermindert ontstekingen, wat leidt tot pijnvermindering. Het is ook goed om te weten dat de warmte diep door de huidlagen kan dringen, waardoor de spieren en gewrichten beter worden bereikt dan met de oppervlaktewarmte van traditionele sauna’s.

Gifstoffen afvoeren

Naast de voordelen voor spieren en gewrichten bevorderen infrarood sauna’s ook de ontgifting. Omdat de warmte diep in de weefsels doordringt, stimuleert het de zweetklieren, wat leidt tot een verhoogde zweetproductie. Zweten is een van de belangrijkste natuurlijke manieren van het lichaam om gifstoffen af te voeren, waardoor dit een gunstig neveneffect is van het gebruik van infrarood sauna’s.

Infrarood sauna’s kunnen beter doordringen in spieren en gewrichten door de diepe, directe warmte die ze leveren. Dit kan leiden tot talloze voordelen voor de gezondheid, waaronder ontspanning van de spieren, verbetering van de gezondheid van de gewrichten, verlichting van pijn en ontgifting. Maar net als bij andere gezondheidspraktijken is het belangrijk om een professional uit de gezondheidszorg te raadplegen voordat je met een nieuw programma begint.


Energieverbruik van een traditionele sauna vs infrarood sauna

 • Energie-efficiëntie: Infrarood sauna’s zijn over het algemeen energiezuiniger dan traditionele sauna’s. Ze hebben minder elektriciteit nodig om te werken en te blijven draaien, wat niet alleen hun impact op het milieu vermindert, maar ook de kosten van het gebruik verlaagt. De energie-efficiëntie van infrarood sauna’s kan worden toegeschreven aan de verwarmingsmethode die ze gebruiken. In plaats van de lucht om je heen te verwarmen zoals bij traditionele sauna’s, gebruiken infrarood sauna’s infrarode lichtgolven om je lichaam rechtstreeks te verwarmen.
 • Bedrijfskosten: Het lagere energieverbruik van infrarood sauna’s vertaalt zich in lagere bedrijfskosten. Gezien de energie-efficiëntie van infrarood sauna’s zijn de gemiddelde bedrijfskosten aanzienlijk lager dan die van traditionele sauna’s. Dit maakt infrarood sauna’s een meer kosteneffectieve optie voor regelmatig gebruik.
 • Verwarmingsmethode: Een belangrijke factor die bijdraagt aan het verschillende energieverbruik van infrarood sauna’s en traditionele sauna’s is hun verwarmingsmethode. Traditionele sauna’s gebruiken een verwarming om de lucht te verwarmen, die vervolgens het lichaam verwarmt. Dit proces kost een aanzienlijke hoeveelheid energie. Infrarood sauna’s daarentegen gebruiken infrarood licht om het lichaam direct te verwarmen, waardoor de lucht niet verwarmd hoeft te worden. Deze directe verwarmingsmethode is veel efficiënter, wat leidt tot een lager energieverbruik.
 • Temperatuurbereik: Een ander aspect dat van invloed is op het energieverbruik is het temperatuurbereik. Infrarood sauna’s hebben een lager temperatuurbereik dan traditionele sauna’s. Dit betekent dat ze minder energie nodig hebben om de temperatuur te bereiken. Dit betekent dat ze minder energie nodig hebben om hun bedrijfstemperatuur te bereiken, waardoor ze nog energiezuiniger zijn.
 • Sauna grootte: De grootte van de sauna speelt ook een rol bij het energieverbruik. Grotere traditionele sauna’s hebben meer energie nodig om de lucht te verwarmen. Infrarood sauna’s daarentegen hebben door hun directe verwarmingsmethode niet meer energie nodig naarmate ze groter worden.
 • Initiële kosten en onderhoud: Hoewel prijs van een infrarood sauna misschien lager is dan die van een traditionele sauna, is het belangrijk om ook rekening te houden met de onderhoudskosten. Infrarood sauna’s verbruiken 90% minder energie dan conventionele sauna’s, wat na verloop van tijd een aanzienlijke besparing kan opleveren.

In het algemeen, als je het energieverbruik van sauna’s bekijkt, komen infrarood sauna’s als beste uit de bus. Hun directe verwarmingsmethode, lagere bedrijfstemperaturen en kleinere afmetingen dragen bij aan hun grotere energie-efficiëntie en lagere bedrijfskosten in vergelijking met traditionele sauna’s. Maar individuele voorkeuren en gewoontes bij het saunagebruik bepalen uiteindelijk welk type sauna de meest energiezuinige keuze is.


Infrarood sauna | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Wat is beter infrarood sauna of gewone sauna