Wat doet infrarood licht met je huid ?

Infrarood licht is goed voor de huid: infrarood licht heeft namelijk een diepgaande invloed op onze huid omdat het diep kan doordringen en de aanmaak van collageen en elastine stimuleert. Deze proteïnen zijn essentieel voor het behoud van de elasticiteit en stevigheid van de huid. Daarnaast is een betere doorbloeding een belangrijk voordeel van infrarood licht, omdat het rijk aan voedingsstoffen bloed naar het huidoppervlak brengt, de celvernieuwing bevordert en helpt bij wondgenezing.

De warmte van infrarood licht stimuleert ook ontgifting door zweten, waardoor onzuiverheden en gifstoffen effectief uit de huid worden gespoeld. Bovendien kan infrarood lichttherapie ontstekingsremmende eigenschappen hebben, waardoor roodheid en ontstekingen van de huid worden verlicht. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat infrarood licht de mitochondriale functie in huidcellen kan stimuleren, wat mogelijk voordelen biedt tegen huidveroudering.

Wat infrarood licht doet met je huid

Infrarood licht, een soort elektromagnetische straling met een langere golflengte dan zichtbaar licht, kan verschillende effecten hebben op de huid. Hier volgt een objectief en educatief antwoord op de vraag “Wat doet een infraroodcabine met je huid?”.

Tip: interesse in een eigen infraroodcabine om je huid te verbeteren? Vraag een online offerte aan bij X-Trend.

De voordelen voor de huid met een infrarood sauna:

 • Collageen- en elastine productie: Van infraroodstraling is ontdekt dat het mogelijk gunstige effecten heeft op de huidtextuur en rimpels door het collageen- en elastine gehalte te verhogen. Collageen en elastine zijn eiwitten die helpen de elasticiteit en stevigheid van de huid te behouden.
 • Sneller herstel van de huid: Roodlichttherapie, waaronder blootstelling aan lage niveaus van infrarood licht, kan helpen bij de genezing van huidweefsel en spieren. Er wordt aangenomen dat het de celregeneratie bevordert en de doorbloeding van de behandelde gebieden verbetert, waardoor het genezingsproces mogelijk wordt versneld.
 • Verbetering van het uiterlijk: Van roodlichttherapie met infrarood licht is gemeld dat het het uiterlijk van de huid verbetert. Het kan ruwheid van de huid, fijne lijntjes en rimpels helpen verminderen, waardoor de huid er gladder en jeugdiger uitziet.
 • Vermindering van ontstekingen: Infrarood licht zou ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Wanneer het gebruikt wordt in de vorm van een apparaat, kan het helpen ontstekingen in de huid te verminderen, waardoor roodheid en zwelling kunnen afnemen.
 • Opruimen van gifstoffen: Infrarood licht kan dieper in de huid doordringen en gewrichten en weefsels bereiken. Deze diepe penetratie kan helpen om de huid te ontdoen van gifstoffen en ongewenste celmaterie, wat bijdraagt aan een gezondere teint.
 • Huidaandoeningen: Roodlichttherapie, inclusief het gebruik van infrarood licht, is onderzocht als mogelijke behandeling voor verschillende huidaandoeningen. Het is onderzocht op zijn potentiële voordelen bij het verminderen van ontstekingen die gepaard gaan met aandoeningen als acne en rosacea.
 • Veiligheidsoverwegingen: Hoewel infrarood licht heilzame effecten kan hebben op de huid, is het belangrijk om de mogelijke risico’s te overwegen en de juiste veiligheidsmaatregelen te volgen. Overmatige of langdurige blootstelling aan infrarood licht kan leiden tot huidbeschadiging, zoals brandwonden of verhoogde gevoeligheid. Daarom is het aan te raden om richtlijnen te volgen en te overleggen met een professional in de gezondheidszorg voordat je begint met licht therapiebehandelingen.

Wat doet infrarood licht met je huid

Is infrarood licht schadelijk voor de huid?

Als het gaat om de effecten van infrarood licht (IR) op de huid, is er wetenschappelijk bewijs dat wijst op zowel voordelen als mogelijke schade. Hoewel infrarood licht is gebruikt voor verschillende therapeutische toepassingen, zoals pijnverlichting en wondgenezing, wijst recent onderzoek uit dat overmatige of langdurige blootstelling aan bepaalde soorten infraroodstraling schadelijke effecten kan hebben op de huid.

Inzicht in infrarood licht:

Infrarood licht is een soort elektromagnetische straling met een langere golflengte dan zichtbaar licht. Het wordt onderverdeeld in drie categorieën: nabij-infrarood (NIR), midden-infrarood (MIR) en ver-infrarood (FIR). NIR staat het dichtst bij zichtbaar licht en wordt vaak gebruikt bij cosmetische behandelingen, terwijl MIR en FIR meestal worden geassocieerd met warmte en thermische energie.

De mogelijke schadelijke effecten:

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat bepaalde aspecten van infrarood licht schadelijk kunnen zijn voor de huid. Er is bijvoorbeeld ontdekt dat NIR de activiteit van matrix metalloproteinase-1 (MMP-1) verhoogt, wat kan leiden tot schade aan het collageengehalte van de huid, vergelijkbaar met de effecten van UV-straling. Bovendien is blootstelling aan IR-straling in verband gebracht met huidveranderingen die lijken op de veranderingen die veroorzaakt worden door UV-straling.

Gecombineerde effecten met UV-licht:

Onderzoek suggereert dat de schadelijke effecten van infrarood licht op de huid versterkt kunnen worden wanneer het gecombineerd wordt met blootstelling aan ultraviolet (UV) licht. Een onderzoek toonde aan dat zichtbaar en infrarood licht op zichzelf een minimaal effect hebben op huidbeschadiging, maar dat hun kracht aanzienlijk toeneemt in aanwezigheid van UV-straling. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om de huid te beschermen tegen zowel UV- als infrarood licht om potentiële schade te minimaliseren.

Vroegtijdige huidveroudering:

Recent bewijs geeft aan dat infrarood en warmte kunnen bijdragen aan vroegtijdige huidveroudering, vergelijkbaar met de effecten van UVA-straling. Blootstelling aan infraroodstraling kan de productie van reactieve zuurstofsoorten (ROS) in de huid stimuleren, wat leidt tot oxidatieve stress en schade. Dit onderstreept de noodzaak van adequate bescherming tegen infraroodstraling om de gezondheid en jeugdigheid van de huid te behouden.

Thermische brandwonden en hitte-urticaria:

Overmatige blootstelling aan infrarood licht, vooral in de vorm van intense warmtebronnen, kan leiden tot acute schade zoals thermische brandwonden. Daarnaast kan langdurige blootstelling aan hoge niveaus van infraroodstraling warmte-urticaria veroorzaken, een aandoening die wordt gekenmerkt door jeukende netelroos die ontstaat door de afgifte van histamine als gevolg van warmte. Het is van cruciaal belang om voorzichtig te zijn bij het gebruik van infraroodapparaten of in de nabijheid van intense warmtebronnen.

Gezonde toepassingen:

Hoewel bepaalde aspecten van infrarood licht schadelijk kunnen zijn voor de huid, is het belangrijk op te merken dat gecontroleerd en gepast gebruik van infraroodtechnologie therapeutische voordelen kan bieden. Therapie met rood en infrarood licht is bijvoorbeeld veelbelovend bij het verminderen van pijn bij aandoeningen zoals artrose. Het is echter belangrijk om professionele begeleiding te volgen en te zorgen voor veilig gebruik om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

Infrarood licht kan onder bepaalde omstandigheden schadelijk zijn voor de huid, vooral in combinatie met UV-straling of langdurige blootstelling aan intense warmtebronnen. Het wetenschappelijk bewijs suggereert dat overmatig of onjuist gebruik van infrarood licht kan leiden tot collageenschade, huidveroudering, brandwonden en warmtegerelateerde aandoeningen. Om de huid te beschermen tegen mogelijke schade, is het raadzaam om de blootstelling te beperken, geschikte beschermende maatregelen te nemen en professioneel advies in te winnen bij behandelingen met infraroodtechnologie.


Kan infrarood licht rimpels verminderen?

Infrarood lichttherapie wint steeds meer aan populariteit als mogelijke behandeling voor het verminderen van rimpels en andere tekenen van veroudering. Hier volgt een objectief en gedetailleerd antwoord op de vraag “Kan infrarood licht rimpels verminderen?”, gebaseerd op onderzoek en meningen van experts:

 • Roodlichttherapie: Infrarood lichttherapie, ook bekend als roodlichttherapie of low-level lichttherapie (LLLT), maakt gebruik van specifieke golflengten van rood en nabij-infrarood licht om de huid binnen te dringen. Deze therapie is veelbelovend gebleken bij verschillende huidaandoeningen, waaronder rimpels.
 • Werkingsmechanisme: Wanneer infrarood licht door de huidcellen wordt geabsorbeerd, stimuleert het de aanmaak van collageen, een eiwit dat de huidelasticiteit helpt te behouden en rimpels vermindert. Het verbetert ook de doorbloeding van de huid, wat de algehele gezondheid en het uiterlijk van de huid kan verbeteren.
 • Onderzoeksbewijs: Verschillende onderzoeken hebben de effectiviteit van infrarood lichttherapie bij het verminderen van rimpels onderzocht. Eén gecontroleerd onderzoek toonde aan dat behandeling met rood en nabij-infrarood licht leidde tot een vermindering van fijne lijntjes, rimpels en ruwheid van de huid, wat resulteerde in een grotere tevredenheid bij de patiënt. Ander onderzoek heeft ook de positieve effecten aangetoond van infrarood lichttherapie op het verbeteren van de teint en het verminderen van tekenen van veroudering.
 • Voordelen van roodlichttherapie: Naast het verminderen van rimpels heeft infrarood lichttherapie ook verschillende andere voordelen voor de huid. Deze omvatten het aanpakken van roodheid, acne, littekens, ongelijkmatige teint en tekenen van UV-zonneschade. Het kan ook weefselherstel bevorderen en ontstekingen verminderen.
 • Niet-invasief en veilig: Infrarood lichttherapie wordt beschouwd als een niet-invasieve en veilige behandelingsoptie. Er komen geen chirurgische ingrepen of agressieve chemicaliën aan te pas, waardoor het een populaire keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke benadering van huidverjonging.
 • Professionele versus thuisapparaten: Terwijl professionele klinieken en spa’s vaak infrarood lichttherapiesessies aanbieden, zijn er ook thuisapparaten beschikbaar voor persoonlijk gebruik. Het is echter belangrijk om te weten dat de effectiviteit van thuisapparaten kan variëren en het is aan te raden om een dermatoloog of huidverzorgingsprofessional te raadplegen voordat je met een behandeling begint.
 • Beperkingen en voorzorgsmaatregelen: Hoewel infrarood lichttherapie veelbelovende resultaten heeft laten zien, kan het diepe rimpels niet volledig elimineren of onmiddellijk resultaat opleveren. Consistentie en regelmatige sessies kunnen nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Het is ook essentieel om de veiligheidsrichtlijnen te volgen en overmatige blootstelling aan infrarood licht te vermijden.

Er kan gesteld worden dat infrarood lichttherapie, in het bijzonder rood lichttherapie, potentie heeft in het verminderen van rimpels en het verbeteren van de algehele gezondheid van de huid. Individuele resultaten kunnen echter variëren en het is aan te raden om een professional in de gezondheidszorg te raadplegen voor persoonlijk advies en begeleiding bij het opnemen van infrarood lichttherapie in je huidverzorgingsroutine.


Verbetert infrarood licht de huidtextuur?

De laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor het gebruik van infrarood lichttherapie om de huidtextuur te verbeteren. Veel mensen zijn nieuwsgierig naar de mogelijke voordelen en of deze behandeling het uiterlijk en het gevoel van hun huid echt kan verbeteren. In dit artikel zullen we de effecten van infrarood licht op de huidtextuur onderzoeken op basis van wetenschappelijk onderzoek en studies.

Inzicht in infrarood lichttherapie

Infrarood lichttherapie, ook wel bekend als rood lichttherapie, maakt gebruik van rood licht met een lage golflengte om het huidoppervlak te penetreren. De lichtenergie wordt geabsorbeerd door de cellen en stimuleert verschillende biologische processen. Een van de belangrijkste effecten van infrarood lichttherapie is de mogelijkheid om de huidtextuur te verbeteren.

Effecten van infrarood licht op de huidtextuur

Verschillende onderzoeken hebben de invloed van infrarood lichttherapie op de huidtextuur onderzocht. Na zes maanden behandeling meldden patiënten in een onderzoek goede verbeteringen in de huidtextuur en -ruwheid1. Een ander gecontroleerd onderzoek toonde aan dat behandelde proefpersonen een aanzienlijk verbeterde huidteint en huidgevoel hadden en een verminderde ruwheid van de huid2.

Hoe infrarood lichttherapie werkt

Het mechanisme achter het vermogen van infrarood lichttherapie om de huidtextuur te verbeteren ligt in de interactie met de huidcellen. Wanneer het infrarode licht de huid binnendringt, stimuleert het de mitochondriën in de cellen. Deze stimulatie leidt tot een verhoging van de cellulaire energieproductie, wat verschillende gunstige effecten teweegbrengt.

De verhoogde energieproductie vergemakkelijkt de activering van fibroblasten, die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen en elastine. Als gevolg hiervan wordt de huid steviger, gladder en soepeler, wat leidt tot een verbetering van de algehele textuur. Bovendien kan de verhoogde doorbloeding en zuurstoftoevoer als gevolg van infrarood lichttherapie de gezondheid en het uiterlijk van de huid verder verbeteren.

Andere voordelen van infrarood lichttherapie

Naast het verbeteren van de huidtextuur heeft infrarood lichttherapie nog een aantal andere voordelen. Men denkt dat het helpt om ontstekingen te verminderen, wondgenezing te bevorderen en zelfs bepaalde huidaandoeningen zoals acne en rosacea te verlichten3. Bovendien wordt deze therapie als veilig, niet-invasief en door de meeste mensen goed verdragen beschouwd.

Advies en overwegingen

Voordat je infrarood lichttherapie of een andere huidbehandeling overweegt, is het cruciaal om een gekwalificeerde zorgverlener of dermatoloog te raadplegen. Zij kunnen je specifieke zorgen beoordelen, je huidconditie evalueren en je persoonlijk advies geven over de meest geschikte behandelopties voor jou.

Vergeet niet dat een consequente huidverzorgingsroutine, bescherming van je huid tegen schadelijke UV-stralen en een gezonde levensstijl ook belangrijke factoren zijn bij het bereiken en behouden van een optimale huidtextuur en uitstraling.


Infraroodcabine | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2


Wat doet infrarood licht met je huid