Wat doet een infraroodcabine ?

Een infraroodcabine

Infrarood warmte opwekken

Een infraroodcabine, ook wel infrarood sauna genoemd, gebruikt infrarood licht om warmte op te wekken. In tegenstelling tot traditionele sauna’s die de omringende lucht verwarmen, verwarmen infrarood cabines het lichaam rechtstreeks. Dit betekent dat de warmte dieper doordringt in de huid en de spieren, wat resulteert in een intensere zweetsessie.

Voordelen voor de gezondheid

 • Detoxificatie: Omdat infrarood warmte dieper in de huid doordringt dan traditionele sauna’s, kan het de zweetklieren stimuleren en het lichaam helpen om gifstoffen effectiever af te voeren.
 • Ontspanning en stressvermindering: De warmte van een infrarood sauna kan helpen om de spieren te ontspannen en spanningen in het hele lichaam te verlichten, wat stressvermindering en algehele ontspanning bevordert.
 • Verlichting van pijn: Infrarood warmtetherapie kan pijn en ontstekingen helpen verlichten door de bloedsomloop te verhogen en het herstel van lichaamsweefsels te bevorderen.
 • Verbeterde circulatie: Als de infraroodwarmte je lichaam verwarmt, kan je hartslag toenemen, wat de bloedsomloop kan verbeteren.
 • Gebruik en onderhoud: Het gebruik van een infraroodcabine is relatief eenvoudig. Je gaat gewoon de cabine in, stelt de temperatuur naar wens in en ontspant terwijl het infraroodlicht zijn werk doet. Onderhoud bestaat meestal uit regelmatig schoonmaken om de hygiëne en levensduur van de cabine te garanderen. Het is belangrijk om geen agressieve chemicaliën te gebruiken voor het schoonmaken, omdat deze de infraroodelementen kunnen beschadigen.
 • Veiligheidsoverwegingen: Hoewel infraroodcabines over het algemeen als veilig worden beschouwd voor de meeste mensen, zijn er enkele overwegingen om in gedachten te houden. Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen of hoge bloeddruk moeten bijvoorbeeld een arts raadplegen voordat ze een infraroodcabine gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om gehydrateerd te blijven, omdat het intense zweten kan leiden tot uitdroging.
 • Effectiviteit: De effectiviteit van een infraroodcabine kan variëren afhankelijk van individuele factoren zoals de algehele gezondheid, de specifieke doelen voor het gebruik van de cabine (ontgifting, ontspanning, pijnverlichting, etc.) en de frequentie en duur van het gebruik. Sommige mensen merken al na één sessie voordelen, terwijl anderen de cabine gedurende een bepaalde periode regelmatig moeten gebruiken om resultaten te zien.

Infrarood cabines bieden een unieke manier om de voordelen van een sauna te ervaren, met als extra voordeel dat de warmte dieper doordringt. Ondanks de mogelijke voordelen voor de gezondheid is het altijd belangrijk om een zorgverlener te raadplegen voordat je aan een nieuw wellnessprogramma begint. Zoals met elk wellness hulpmiddel kunnen individuele ervaringen en voordelen variëren.


Wat doet een infraroodcabine

Zijn infrarood sauna’s veilig om te gebruiken?

Infrarood sauna’s zijn een populair hulpmiddel geworden voor mensen die op zoek zijn naar verschillende gezondheidsvoordelen, van ontspanning tot een betere bloedsomloop. Maar zoals met elk wellness-hulpmiddel is het belangrijk om te begrijpen hoe ze werken en of ze veilig zijn om te gebruiken. Dit artikel gaat in op de veiligheidsaspecten van het gebruik van infrarood sauna’s.

Inzicht in infrarood sauna’s

Infrarood sauna’s werken door gebruik te maken van infrarood licht om het lichaam direct te verwarmen, in plaats van de lucht om je heen te verwarmen zoals bij traditionele sauna’s. Dit resulteert in een diepe, doordringende warmte. Dit resulteert in een diepe, doordringende warmte die goed zweet kan opwekken bij een lagere temperatuur dan conventionele sauna’s. Over het algemeen zijn infrarood stralen veilig voor mensen, en als je een infrarood sauna gebruikt, word je blootgesteld aan dezelfde warmtestraling van de zon zonder de schadelijke ultraviolette straling.

Mogelijke voordelen van infrarood sauna’s

De potentiële voordelen van infrarood sauna’s zijn talrijk. Ze kunnen helpen de bloedsomloop te verbeteren, pijn te verlichten, de immuniteit te verhogen en zelfs gewichtsverlies te ondersteunen. Sommige onderzoeken suggereren dat infrarood sauna’s gunstig zouden kunnen zijn voor mensen die lijden aan aandoeningen zoals hoge bloeddruk, atherosclerose (verstopte slagaders) en artritis. Hoewel deze voordelen veelbelovend zijn, is er meer onderzoek nodig om de langetermijneffecten en mogelijke voordelen van infrarood sauna’s volledig te begrijpen.

Risico’s en voorzorgsmaatregelen

Hoewel infrarood sauna’s over het algemeen als veilig worden beschouwd, zijn er enkele risico’s en voorzorgsmaatregelen waar je rekening mee moet houden. Oververhitting en uitdroging zijn mogelijk als je te lang in de sauna blijft of niet genoeg water drinkt. Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen of een lage bloeddruk, moeten hun arts raadplegen voordat ze een infrarood sauna gebruiken. Zwangere vrouwen en mensen die medicijnen gebruiken die de zweetproductie of warmtetolerantie beïnvloeden, moeten misschien ook voorzichtig zijn.

Misvattingen over infrarood sauna’s

Er bestaan enkele misvattingen over de mogelijkheden van infrarood sauna’s. Bijvoorbeeld, hoewel infrarood sauna’s kunnen aanzetten tot zweten, zijn ze geen ‘ontgiftingsmiddel’ in de zin dat ze gifstoffen uit je lichaam spoelen. Het lichaam verwijdert gifstoffen van nature via de lever en de nieren, en hoewel zweten sommige afvalstoffen kan verwijderen, is het geen primaire ontgiftingsmethode.

Veilig gebruik van infrarood sauna’s

Voor degenen die ervoor kiezen om een infrarood sauna te gebruiken, zijn er enkele richtlijnen voor een veilig gebruik. Begin met kortere sessies en verhoog geleidelijk de tijd, idealiter niet langer dan 20 minuten. Blijf gehydrateerd door voor, tijdens en na de sessie drinkwater te drinken. Luister naar je lichaam en stap uit als je je ongemakkelijk of duizelig voelt.

Over het algemeen lijken infrarood sauna’s veilig te zijn voor de meeste mensen en kunnen ze verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Het is echter altijd belangrijk om naar je lichaam te luisteren, gehydrateerd te blijven en je arts te raadplegen als je gezondheidsproblemen hebt die van invloed kunnen zijn op je vermogen om veilig gebruik te maken van een infrarood sauna.


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van infrarood sauna?

Detoxificatievoordelen

 • Verbeterd zweten: Infrarood sauna’s kunnen het zweten stimuleren, wat het lichaam helpt bij het elimineren van gifstoffen. De warmte van deze sauna’s dringt dieper door in de huid dan die van traditionele sauna’s, wat mogelijk leidt tot een intenser ontgiftingsproces.

Cardiovasculaire gezondheid

 • Verbeterde bloedsomloop: Infrarood sauna’s kunnen helpen de bloedsomloop te verbeteren. De warmte zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, waardoor de bloedstroom kan toenemen, vergelijkbaar met de effecten van gematigde lichaamsbeweging. Een betere bloedsomloop kan bijdragen aan een betere algehele cardiovasculaire gezondheid.

Pijn en ontstekingen verminderen

 • Verlichting van chronische aandoeningen: Infrarood sauna’s kunnen verlichting bieden bij chronische aandoeningen zoals artritis, fibromyalgie en andere ontstekingsaandoeningen. De warmtetherapie kan ontstekingen verminderen en pijn verlichten, waardoor de levenskwaliteit van mensen met deze aandoeningen verbetert.

Huidgezondheid

 • Huidverjonging: Regelmatig gebruik van infrarood sauna’s kan de gezondheid van de huid verbeteren. Het verbeterde zweten en de verbeterde bloedsomloop kunnen leiden tot een helderdere, jeugdiger uitziende huid. Het kan ook helpen bij verschillende huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis.

Vermageren en metabolisme

 • Calorieverbranding: Hoewel het geen vervanging is voor regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet, kunnen infrarood sauna’s bijdragen aan gewichtsverlies. De opgewekte warmte kan je hartslag verhogen, wat weer kan leiden tot calorieverbranding.

Mentale gezondheid

 • Vermindering van stress en angst: Tijd doorbrengen in een infrarood sauna kan helpen om stress en angst te verminderen. De rustige, warme ruimte zorgt voor ontspanning en introspectie, wat goed kan zijn voor de geestelijke gezondheid.

Immuunsysteem stimuleren

 • Verbeterde immuunfunctie: De warmte van de sauna kan je lichaamstemperatuur verhogen, waardoor koorts wordt gesimuleerd. Dit kan het immuunsysteem stimuleren, waardoor het infecties beter kan bestrijden.

Hoe vaak moet je een infrarood sauna gebruiken?

Infrarood sauna’s, met hun unieke vermogen om het lichaam direct te verwarmen, worden aangeprezen om hun vele gezondheidsvoordelen. Toch rijst vaak de vraag hoe vaak je een infrarood sauna moet gebruiken. Hoewel het antwoord kan afhangen van de individuele gezondheidstoestand en doelen, zijn er algemene richtlijnen die je kunnen helpen het meeste uit je infrarood sauna sessies te halen.

Eerste fase: Acclimatisatie

Als u voor het eerst infrarood sauna’s gebruikt, is het belangrijk om uw lichaam de tijd te geven om zich aan te passen. Begin met het plannen van twee tot drie sessies per week, waarbij elke sessie ongeveer 15-20 minuten duurt. Dit tempo geeft uw lichaam de kans om te wennen aan de warmte en de nieuwe ervaring, zodat eventuele ongemakken of bijwerkingen tot een minimum beperkt blijven.

Frequentie en duur opbouwen

Als uw lichaam eenmaal gewend is aan de infrarood sauna, kunt u het gebruik geleidelijk opvoeren. Veel mensen vinden dat het goed is om de sauna vier tot zeven keer per week 30-45 minuten te gebruiken. Deze hogere frequentie en duur moet u echter geleidelijk benaderen, door na verloop van tijd een paar minuten aan elke sessie toe te voegen.

Luister naar uw lichaam

Hoewel er algemene richtlijnen zijn, is het cruciaal om naar je lichaam te luisteren. Op sommige dagen heb je het gevoel dat je langere of frequentere sessies aankunt, terwijl op andere dagen een kortere sessie voldoende kan zijn. Als je je duizelig, overmatig bezweet of op wat voor manier dan ook ongemakkelijk voelt, is het een goed idee om de sessie af te breken. Geef altijd prioriteit aan je welzijn boven het strikt volgen van een schema.

Sauna combineren met hydratatie

Bij meer saunagebruik hoort ook meer hydratatie. Het zweten in de sauna helpt je lichaam te ontgiften, maar het betekent ook dat je vocht verliest. Het is belangrijk om voor, tijdens en na uw saunabezoeken veel water te drinken om verloren vocht te vervangen en uitdroging te voorkomen.

Mogelijke beperkingen en contra-indicaties

Hoewel infrarood sauna’s over het algemeen veilig zijn voor de meeste mensen, zijn er een aantal situaties waarin het gebruik moet worden beperkt of vermeden. Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, lage bloeddruk of zwangerschap, moeten bijvoorbeeld een arts raadplegen voordat ze een infrarood sauna gebruiken. Als je je ziek voelt of koorts hebt, kun je de sauna beter overslaan tot je je beter voelt.

Tot slot kan de frequentie van het gebruik van infrarood sauna’s variëren op basis van individuele behoeften en tolerantie. Door langzaam te beginnen, naar uw lichaam te luisteren, gehydrateerd te blijven en u bewust te zijn van eventuele gezondheidsproblemen, kunt u zorgen voor een veilige en weldadige ervaring met infrarood sauna.


Infraroodcabine – Offerte opvragen | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2


Wat doet een infraroodcabine