Waarom is infrarood gezond ?

Infrarood sauna is gezond

Infraroodtherapie en gezondheid: van infraroodtherapie is aangetoond dat het verschillende potentiële gezondheidsvoordelen biedt. Het maakt gebruik van een specifieke golflengte van licht (onzichtbaar voor het blote oog) die de huid binnendringt en door de lichaamscellen wordt geabsorbeerd. Dit proces kan verschillende biologische reacties stimuleren, wat leidt tot mogelijke verbeteringen van de gezondheid.

 • Verlichting van pijn en minder ontstekingen: Een van de meest bekende voordelen van infraroodtherapie is de mogelijkheid om pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen. De warmte die wordt opgewekt door infrarood licht kan de bloeddoorstroming en -circulatie in het lichaam bevorderen, wat kan helpen bij het verminderen van zwellingen en ontstekingen. Dit kan met name gunstig zijn voor mensen die lijden aan aandoeningen zoals artritis of spierverrekkingen.
 • Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: Studies suggereren dat infraroodtherapie ook cardiovasculaire voordelen kan hebben. De verhoogde hartslag en verbeterde bloedsomloop die veroorzaakt worden door de therapie kunnen de effecten van lichte tot matige lichaamsbeweging nabootsen, wat mogelijk bijdraagt aan een betere gezondheid van het hart.
 • Verbeterde gezondheid van de huid: Infraroodtherapie is in verband gebracht met een betere gezondheid van de huid. De verhoogde bloedsomloop en het stimuleren van de collageenproductie als gevolg van de therapie kan na verloop van tijd leiden tot een gezondere, meer stralende huid.
 • Metabolische voordelen: Infraroodtherapie zou ook kunnen helpen bij gewichtsbeheersing. De therapie kan de stofwisseling verhogen, vergelijkbaar met hoe het lichaam calorieën verbrandt tijdens het sporten, wat kan helpen bij gewichtsverlies en -beheersing.
 • Betere gezondheid van de hersenen: Sommige onderzoeken suggereren dat infraroodtherapie neuroprotectieve effecten zou kunnen hebben, mogelijk helpend bij de cognitieve functie en de algehele gezondheid van de hersenen. Er is echter meer onderzoek nodig op dit gebied om deze potentiële voordelen volledig te begrijpen.
 • Verbeterd welzijn: Naast de voordelen voor de lichamelijke gezondheid wordt infraroodtherapie vaak in verband gebracht met een verbeterd welzijn. De warmte en ontspanning die de therapie biedt, kan helpen om stressniveaus te verlagen, ontspanning te bevorderen en een dieper gevoel van kalmte te stimuleren.

Hoewel deze potentiële voordelen veelbelovend zijn, is er op veel gebieden uitgebreider onderzoek nodig om de effecten van infraroodtherapie op de gezondheid volledig te begrijpen. Raadpleeg altijd een professional uit de gezondheidszorg voordat je begint met een nieuw gezondheidsregime.

Waarom is infrarood gezond

Hoe werkt infraroodtherapie ?

Infraroodtherapie is een niet-invasieve, innovatieve behandeling die steeds meer aandacht krijgt vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Het werkt volgens het principe van infrarood licht, een soort energie die onze ogen niet kunnen zien maar die ons lichaam wel kan voelen als warmte. In de volgende paragrafen wordt in detail uitgelegd hoe deze therapie werkt en wat de mogelijke voordelen ervan zijn.

Absorptie door fotoreceptoren

Het proces van infraroodtherapie begint met de absorptie van infrarood licht door de fotoreceptoren in onze cellen. Deze fotoreceptoren zijn gevoelig voor lichtenergie en zodra ze het infrarode licht absorberen, wordt in het lichaam een reeks metabolische gebeurtenissen in gang gezet. Deze lichtenergie stimuleert verschillende cellulaire functies die cruciaal zijn voor het genezingsproces van het lichaam.

Het verbeteren van de mitochondriale werking

Een van de belangrijkste effecten van infraroodtherapie is op de mitochondriën, de krachtcentrale van onze cellen. De energie van het infrarode licht verbetert de werking van de mitochondriën, waardoor de groei en het herstel van nieuwe spiercellen en weefsels wordt gestimuleerd. Deze verbeterde cellulaire activiteit helpt bij sneller herstel en genezing.

Pijnvermindering

Infraroodtherapie is bijzonder effectief bij pijnbestrijding. De diepe penetratie van infrarood licht in het lichaam bereikt de spieren en zenuwen, wat verlichting geeft bij chronische pijnklachten. Het wordt met succes gebruikt om artrosegerelateerde pijn en tendinitis te verminderen.

Wondgenezing en endorfine gehalte

Infraroodtherapie speelt ook een belangrijke rol bij wondgenezing. De verhoogde cellulaire activiteit bevordert sneller weefselherstel en wondgenezing. Daarnaast is waargenomen dat infraroodtherapie de endorfine spiegel verhoogt, de natuurlijke pijnstillers van het lichaam, waardoor de pijn verder wordt verlicht.

Huidgezondheid en huidverjonging

Roodlichttherapie, een vorm van infraroodtherapie, is veelbelovend gebleken bij de behandeling van huidaandoeningen zoals rimpels, roodheid, acne en littekens. Het licht stimuleert de collageen productie, wat de elasticiteit van de huid verbetert en tekenen van veroudering vermindert.

Cardiovasculaire gezondheid

Infrarood lichttherapie kan ook de symptomen van chronisch hartfalen (CHF) verbeteren door de productie van stikstofmonoxide te verhogen, waardoor de bloedvaten van het lichaam ontspannen (vasodilatatie). Dit kan mogelijk leiden tot een betere gezondheid van hart en bloedvaten.

Infraroodtherapie is een veelzijdige behandelingsoptie die op cellulair niveau werkt om genezing, pijnverlichting en algeheel welzijn te bevorderen. Het is een bewijs van hoe licht, een fundamenteel aspect van onze wereld, kan worden ingezet voor therapeutische doeleinden.


Helpt een infrarood sauna bij het afvallen ?

Het gebruik van infrarood sauna’s als strategie om af te vallen heeft de afgelopen jaren veel aandacht getrokken. Deze wijdverspreide interesse is geworteld in het potentieel van de sauna om bepaalde fysiologische reacties op te wekken die kunnen helpen bij gewichtsbeheersing. Het is echter essentieel om dit onderwerp met een evenwichtig perspectief te benaderen en zowel de potentiële voordelen als de beperkingen te begrijpen.

Inzicht in infrarood sauna’s

Infrarood sauna’s maken gebruik van infrarood licht om warmte te produceren, die het lichaam direct verwarmt in plaats van de omringende lucht. Deze directe vorm van warmte kan dieper in de weefsels doordringen en een reeks reacties bevorderen, waaronder een verhoogde hartslag en transpiratie. Sommige voorstanders beweren dat deze reacties de effecten van lichte lichaamsbeweging nabootsen en mogelijk bijdragen aan calorieverbranding en gewichtsverlies.

Calorieverbranding en metabolische boost

Een van de belangrijkste manieren waarop een infrarood sauna kan helpen bij gewichtsverlies is door het verhogen van de hartslag. Deze cardiovasculaire stimulatie kan leiden tot een verhoging van de stofwisseling, vergelijkbaar met het effect dat u krijgt van lichte tot middelzware lichaamsbeweging. Omdat je lichaam harder werkt om af te koelen, verbrand je meer calorieën. Sommige bronnen suggereren dat je met een saunabeurt in 30 minuten tussen de 400-600 calorieën kunt verbranden, hoewel dit cijfer sterk kan variëren afhankelijk van individuele factoren.

Stressvermindering en gewichtsbeheersing

Een ander potentieel voordeel van infrarood sauna’s is dat ze stress kunnen verminderen. Hoge stressniveaus kunnen bijdragen aan gewichtstoename doordat ze ongezond eetgedrag uitlokken en de hormoonhuishouding verstoren. Regelmatig saunagebruik kan ontspanning en stressverlichting bevorderen, wat indirect gezondere eetgewoonten en algehele gewichtsbeheersing kan ondersteunen.

Ontgifting en gewichtsverlies

Infrarood sauna’s kunnen ook het zweten stimuleren, wat helpt bij de natuurlijke ontgiftingsprocessen van het lichaam. Hoewel het verband tussen ontgifting en gewichtsverlies niet helemaal duidelijk is, suggereren sommige theorieën dat het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam de stofwisselingsfunctie kan helpen verbeteren en een gezondere gewichtsregulatie kan ondersteunen.

Overwegingen

Hoewel de potentiële voordelen van infrarood sauna’s intrigerend zijn, is het belangrijk op te merken dat ze niet moeten worden gezien als een op zichzelf staande oplossing om af te vallen. Voor een complete gewichtsbeheersing zijn een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en gezonde leefgewoonten nodig. Sauna sessies kunnen een nuttige aanvulling zijn op deze kernelementen, maar het is onwaarschijnlijk dat ze significante resultaten zullen opleveren als ze alleen worden gebruikt.

Kortom, hoewel infrarood sauna’s kunnen helpen bij gewichtsverlies door de stofwisseling te stimuleren, stress te verminderen en ontgifting te bevorderen, zijn ze geen wondermiddel om af te vallen. In plaats daarvan moeten ze worden opgenomen in een bredere, evenwichtige benadering van gezondheid en welzijn.


Hoe verbetert infrarood de gezondheid van hart en bloedvaten ?

Van infraroodtherapie, met name ver-infraroodtherapie (FIR), is ontdekt dat het de gezondheid van hart en bloedvaten op verschillende manieren kan verbeteren. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Regulering van de bloeddruk: Een belangrijk voordeel van infraroodtherapie is de mogelijkheid om de bloeddruk te reguleren. Het is klinisch aangetoond dat infraroodwarmte zowel de systolische als de diastolische bloeddruk tijdelijk verlaagt. Dit effect kan belangrijke gevolgen hebben voor mensen met hypertensie of andere cardiovasculaire aandoeningen waarbij bloeddrukbeheersing van vitaal belang is.
 • Verbeterde cardiovasculaire conditie: Infraroodwarmte therapie kan ook de cardiovasculaire conditie bevorderen, vergelijkbaar met aerobe activiteit maar met minimale inspanning. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die niet kunnen deelnemen aan traditionele vormen van lichaamsbeweging vanwege lichamelijke beperkingen of gezondheidsproblemen.
 • Vermindering van symptomen bij hartaandoeningen: Het gebruik van infrarood sauna is in verband gebracht met een vermindering van de symptomen die samenhangen met hartaandoeningen. Regelmatige sessies met infraroodtechnologie kunnen na verloop van tijd mogelijk leiden tot een betere gezondheid van het hart.
 • Zuurstofproductie en ATP: Rood en nabij-infrarood lichttherapie helpt bij het van zuurstof voorzien van de mitochondriën, de krachtcentrale van onze cellen, en stimuleert de productie van ATP, de belangrijkste energiebron voor de meeste cellulaire processen. Deze verhoogde cellulaire activiteit kan bijdragen aan een verbeterde cardiovasculaire functie.
 • Inspanningstolerantie: Van infrarood sauna gebruik is aangetoond dat het de cardiovasculaire conditie en inspanningstolerantie verbetert bij patiënten met hart- en longziekten, maar ook bij gezonde proefpersonen. Dit kan leiden tot effectievere en veiligere trainingen, wat bijdraagt aan de algehele gezondheid van het hart.
 • Hartgezondheid op lange termijn: Studies suggereren dat langdurige blootstelling aan een lage dosis nabij-infrarood licht op een niet-thermische manier de gezondheid van het hart ten goede kan komen. Dit zou een nieuwe manier kunnen zijn voor preventieve hartzorg of als aanvullende therapie voor bestaande hartaandoeningen.
 • Risicoverlaging voor hartaandoeningen: Onderzoek toont aan dat saunabaden, inclusief infrarood sauna’s, kunnen helpen om het risico op hartaandoeningen te verlagen. Deze risicoverlaging kan een belangrijk voordeel zijn voor mensen met een familiegeschiedenis van hartaandoeningen of andere risicofactoren.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om deze voordelen volledig te begrijpen en te bevestigen, laat infraroodtherapie veelbelovende mogelijkheden zien om de cardiovasculaire gezondheid op verschillende manieren te verbeteren. Zoals altijd is het belangrijk om nieuwe therapieën of veranderingen in je gezondheidsroutine te bespreken met je zorgverlener.


Infraroodcabine | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Waarom is infrarood gezond