Waarom is een barrel sauna beter dan een jacuzzi ?

Waarom een barrel sauna beter is dan een jacuzzi

Een barrel sauna kan verschillende voordelen bieden ten opzichte van een jacuzzi, waardoor het voor veel huiseigenaren een aantrekkelijke keuze is.

 • Energie-efficiëntie: Barrel sauna’s zijn energiezuiniger dan jacuzzi’s. Door hun unieke vorm hebben ze 23% minder ruimte om te verwarmen dan een traditionele vierkante sauna van dezelfde grootte. Dit resulteert in minder energieverbruik en lagere bedrijfskosten.
 • Voordelen voor de gezondheid: Het gebruik van een barrel sauna kan gezondheidsvoordelen opleveren zoals een verbeterde bloedsomloop, pijnverlichting en een verbeterde ontgifting. De warmte van de sauna helpt om de poriën te openen, waardoor de huid wordt gereinigd en een gezondere teint wordt bevorderd.
 • Versterking van het immuunsysteem: Regelmatig gebruik van een barrel sauna kan helpen het immuunsysteem te versterken. De warmte kan de aanmaak van witte bloedcellen stimuleren, waardoor de natuurlijke verdediging van uw lichaam tegen ziektes en aandoeningen wordt versterkt.
 • Onderhoud: Barrel sauna’s zijn over het algemeen eenvoudiger te onderhouden dan jacuzzi’s. Je hebt geen chemicaliën nodig om ze schoon te maken en het onderhoud is over het algemeen minder tijdrovend en minder duur.
 • Doorverkoopwaarde van het huis: Het installeren van een barrelsauna kan de doorverkoopwaarde van je huis verhogen. Ze worden vaak gezien als een luxe toevoeging, wat uw huis aantrekkelijker kan maken voor potentiële kopers.
 • Veiligheid: Barrel sauna’s zijn over het algemeen veiliger dan jacuzzi’s. In slaap vallen in een bubbelbad kan ernstige gevolgen hebben, terwijl dit risico in een sauna aanzienlijk kleiner is.
 • Kosten: In de meeste gevallen kost een barrel sauna minder dan een jacuzzi, zowel wat betreft de initiële kosten als de lopende uitgaven. Dit maakt ze een meer betaalbare optie voor veel huishoudens.
 • Veelzijdigheid: Hoewel jacuzzi’s en sauna’s elkaar niet uitsluiten, biedt een barrelsauna veelzijdigheid. Hij kan een traditionele sauna of hot tub heel goed aanvullen en zorgt voor een andere ervaring en biedt meer opties voor ontspanning en gezondheidsvoordelen.
Waarom is een barrel sauna beter dan een jacuzzi

Wat is makkelijker te onderhouden, een barrel sauna of een jacuzzi?

Bij het creëren van een serene oase in de achtertuin overwegen huiseigenaren vaak een barrel sauna of een jacuzzi. Beide bieden voordelen zoals stressverlichting, een betere bloedsomloop en algeheel welzijn. Maar het is cruciaal om de onderhoudsvereisten af te wegen zodat ze overeenstemmen met je voorkeuren en levensstijl. In deze gids bekijken en vergelijken we de onderhoudsaspecten van barrel sauna’s en jacuzzi’s.

Een barrel sauna en een jacuzzi schoonmaken

Het is van het grootste belang dat je ontspanningsoord schoon en veilig is, vooral als het gaat om het handhaven van hygiënische omstandigheden in een barrelsauna en jacuzzi. Barrelsauna’s, met hun ongecompliceerde ontwerp en natuurlijke materialen, zijn over het algemeen gemakkelijker schoon te maken. Een eenvoudige schoonmaakbeurt met een mild, milieuvriendelijk schoonmaakmiddel is meestal voldoende. Jacuzzi’s daarentegen vereisen een ingewikkelder schoonmaakproces vanwege hun complexe leidingen en filtersystemen. Het regelmatig balanceren en controleren van de chemische niveaus is cruciaal om bacteriegroei te voorkomen, waardoor jacuzzi’s veeleisender zijn op het gebied van schoonmaken en ontsmetten.

Structureel onderhoud

Barrelsauna’s, bekend om hun stevige cilindrische vorm en minimalistische ontwerp, hebben over het algemeen minder structureel onderhoud nodig dan jacuzzi’s. Omdat ze gemaakt zijn van materialen zoals cederhout of andere duurzame houtsoorten, zijn tonvormige sauna’s uitstekend bestand tegen weersinvloeden en insecten. Aan de andere kant vragen jacuzzi’s meer aandacht vanwege de ingewikkelde leidingen, elektrische onderdelen en oppervlakken die aan slijtage onderhevig zijn. Regelmatige controles van pompen, verwarmingselementen en mogelijke lekken zijn noodzakelijk om de prestaties van een jacuzzi op lange termijn te garanderen.

Verwarming en energie-efficiëntie

Barrelsauna’s staan bekend om hun energie-efficiëntie, dankzij hun unieke vorm die een optimale warmtecirculatie bevordert. De houten constructie biedt niet alleen uitstekende isolatie, maar zorgt er ook voor dat de sauna snel de gewenste temperatuur bereikt en deze vasthoudt met minimaal energieverbruik. Jacuzzi’s daarentegen vereisen een constante verwarming om het water op temperatuur te houden. Hoewel energiezuinige modellen en goede isolatie kunnen helpen om de energiekosten te verlagen, maakt de voortdurende behoefte aan verwarming ze over het algemeen minder energiezuinig in vergelijking met barrel sauna’s.

Watermanagement

Goed watermanagement is essentieel voor het onderhoud van een jacuzzi. Regelmatig afvoeren, schoonmaken en bijvullen is nodig om ophoping van onzuiverheden te voorkomen. Daarnaast is het cruciaal om het water in balans te houden met de juiste chemicaliën voor een veilige en comfortabele ervaring. Aan de andere kant bieden vatsauna’s een watervrij alternatief, waardoor de complexiteit van het onderhouden van de waterkwaliteit in een jacuzzi wegvalt. Dit maakt ze een ideale keuze voor wie op zoek is naar een probleemloze optie.

Seizoensgebonden overwegingen

Zowel barrelsauna’s als jacuzzi’s hebben te maken met seizoensveranderingen die van invloed kunnen zijn op hun onderhoudseisen. Bij vatsauna’s is de belangrijkste zorg het beschermen van het hout tegen barre weersomstandigheden, waardoor het gebruik van een beschermende kit of afdekking nodig kan zijn. Aan de andere kant hebben jacuzzi’s extra aandacht nodig tijdens de koudere maanden om bevriezing en mogelijke schade aan leidingen en onderdelen te voorkomen. Een jacuzzi winterklaar maken houdt in dat het water wordt afgetapt en dat er voorzorgsmaatregelen worden genomen tegen bevriezing.

Onderhoudskosten van een barrel sauna

Bij het evalueren van de totale eigendomskosten, inclusief onderhoud, is het essentieel om niet alleen naar de initiële investering te kijken, maar ook naar de lopende kosten. Vatsauna’s hebben meestal lagere onderhoudskosten door hun eenvoudiger ontwerp en minder onderdelen. Jacuzzi’s daarentegen, met hun ingewikkelde systemen, kunnen hogere onderhoudskosten met zich meebrengen, waaronder mogelijke reparaties aan pompen, verwarmers of elektronische besturingen. Huiseigenaren moeten deze lopende kosten zorgvuldig afwegen tegen de oorspronkelijke aankoopprijs om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen op basis van hun budget en persoonlijke voorkeuren.

Samenvattend bieden vatsauna’s en jacuzzi’s beide unieke voordelen voor een ontspannend toevluchtsoord thuis. Bij de keuze moet je rekening houden met je persoonlijke voorkeuren, de beschikbare ruimte en het onderhoud. Barrelsauna’s zijn eenvoudiger te onderhouden, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor onderhoudsarme ontspanning. Maar wie de therapeutische voordelen van warm water op prijs stelt, vindt het extra onderhoud van een jacuzzi misschien de moeite waard. Uiteindelijk hangt de beslissing af van de individuele prioriteiten en de bereidheid om onderhoudstaken uit te voeren voor een zalige ontsnapping in de achtertuin.


Is een barrelsauna rendabeler?

De kosteneffectiviteit van een barrelsauna is een onderwerp dat veel besproken en geanalyseerd is. Het is goed om op te merken dat het begrip “kosteneffectiviteit” niet alleen het initiële prijskaartje omvat, maar ook factoren zoals onderhoudskosten, levensduur en de voordelen die de sauna biedt.

 • Initiële investering: Barrelsauna’s hebben een breed prijsbereik, grotendeels afhankelijk van hun grootte, materialen en functies. Basismodellen kunnen beginnen vanaf €3.000, terwijl grotere of luxueuzere modellen meer dan €10.000 kunnen kosten.
 • Operationele kosten: Wat betreft de operationele kosten zijn barrel sauna’s over het algemeen kosteneffectief. Een standaard 6kW kachel in een barrelsauna kost bijvoorbeeld ongeveer 90 cent per uur bij de standaard elektriciteitsprijs in de VS van 15 cent/kWh. Dus uitgaande van één uur opwarmen en twee uur gebruik, zijn de kosten ongeveer €2,70.
 • Constructie en materialen: Barrelsauna’s worden vaak gemaakt van kosteneffectieve houtsoorten die een balans bieden tussen duurzaamheid, aantrekkelijkheid, flexibiliteit en betaalbaarheid. Bovendien betekent het unieke ontwerp van barrel sauna’s dat ze minder materiaal nodig hebben dan traditionele vierkante of rechthoekige sauna’s, wat kan leiden tot besparingen.
 • Gemakkelijk te monteren: Veel barrelsauna’s worden geleverd als bouwpakket, wat kan besparen op arbeidskosten. Het feit dat ze minder tijd nodig hebben om in elkaar te zetten dan andere soorten sauna’s draagt ook bij aan hun kosteneffectiviteit.
 • Isolatie: Het interessante is dat barrel sauna’s geen isolatie nodig hebben, nog een factor die ze tot een kosteneffectieve keuze maakt. De afwezigheid van isolatie doet geen afbreuk aan de saunabeleving, maar versterkt juist de authenticiteit ervan, volgens sommige liefhebbers.
 • Warmte-efficiëntie: De cilindrische vorm van een barrelsauna bevordert een efficiënte warmteverdeling. Hij warmt sneller op dan veel andere saunatypes, wat na verloop van tijd kan besparen op energiekosten.
 • Levensduur: Met de juiste zorg en onderhoud kunnen barrel sauna’s vele jaren meegaan, wat hun kosteneffectiviteit ten goede komt. De duurzaamheid van de gebruikte materialen speelt een belangrijke rol in hun levensduur.
 • Voordelen voor gezondheid en welzijn: Tot slot kunnen de gezondheids- en welzijnsvoordelen van barrel sauna’s worden meegenomen in de evaluatie van hun kosteneffectiviteit. Dit zijn onder andere ontspanning, verbeterde bloedsomloop en ontgifting.

Samengevat, hoewel de initiële kosten van een barrelsauna hoger kunnen zijn dan die van andere saunatypes, dragen de operationele kosten, het montagegemak, de warmte-efficiëntie en de mogelijke voordelen voor de gezondheid bij aan de algehele kosteneffectiviteit.


Is er ruimte nodig bij de aanschaf van een barrelsauna voor in de achtertuin?

Als u overweegt een barrelsauna voor uw achtertuin te kopen, moet u inderdaad rekening houden met de benodigde ruimte. Deze kunnen variëren afhankelijk van de grootte van de sauna, het aantal mensen dat erin moet, en andere factoren.

 • Grootte van de sauna: Het eerste waar je rekening mee moet houden is de grootte van de sauna zelf. Barrelsauna’s zijn er in verschillende maten, meestal ontworpen voor twee tot acht personen. Kleinere sauna’s voor 2-4 personen zijn bijvoorbeeld geschikt voor een intiemere omgeving, terwijl grotere modellen plaats bieden aan 6-8 personen of meer.
 • Ruimte voor opbouw: Als je barrel sauna eenmaal gebouwd is, heb je maar een paar centimeter ruimte rondom de sauna nodig. Tijdens het bouwen hebt u echter meer ruimte nodig. Dit is om de verschillende onderdelen gemakkelijk te kunnen verplaatsen en monteren.
 • Aantal bewoners: Bedenk hoeveel mensen de sauna zullen gebruiken. In een grote ruimte kan gemakkelijk een sauna voor vier of meer mensen worden geplaatst. Omgekeerd kan een kleinere ruimte maar plaats bieden aan een tweepersoonssauna.
 • Persoonlijk comfort: Bedenk dat sommige sauna’s wel plaats bieden aan zes personen, maar dat ze het meest comfortabel zijn voor vier of vijf personen. Zo blijft er ruimte over om je uit te rekken en te ontspannen.
 • Ruimte voor accessoires: Als je van plan bent om extra functies of accessoires toe te voegen, zoals een kleedkamer of douche, dan heb je hiervoor ook extra ruimte nodig.
 • Ruimte voor onderhoud: Rondom de sauna moet voldoende ruimte overblijven voor routine schoonmaak en onderhoud. Zo gaat uw sauna lang mee.
 • Locatieplanning: Buitensauna’s met vaten passen in relatief kleine achtertuinen zoals stedelijke omgevingen. Meet echter voor de aankoop de beschikbare ruimte in uw achtertuin op om zeker te zijn van een goede pasvorm.
 • Overwegingen bij de montage: Afhankelijk van het model dat je koopt, kunnen barrel sauna’s ongemonteerd geleverd worden. Dit betekent dat ze ter plekke worden “gebouwd” door de duigen op elkaar te leggen, zonder dat er gereedschap nodig is om te snijden of in elkaar te zetten. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt voor dit proces.

Hoewel er geen harde en snelle regels zijn voor de hoeveelheid ruimte die je nodig hebt bij het kopen van een barrelsauna voor je achtertuin, kun je er met deze punten wel voor zorgen dat je de juiste sauna kiest voor jouw ruimte en behoeften.


Kies voor een barrel sauna | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Waarom is een barrel sauna beter dan een jacuzzi