Waar kun je thuis een infrarood sauna installeren ?

Waar kun je thuis een infrarood sauna installeren ?

 • Kelder: De kelder kan een uitstekende locatie zijn voor het installeren van een infrarood sauna. Het biedt privacy en isolatie van de rest van het huis, wat ideaal is voor een ontspannen sauna-ervaring. Als je deze optie overweegt, zorg er dan voor dat de kelder voldoende ventilatie heeft om de warmte en het vocht van de sauna aan te kunnen. Bovendien moet de vloer vlak zijn en in de buurt van een stopcontact voor eenvoudige installatie en bediening.
 • Garage: Een andere potentiële ruimte voor uw infrarood sauna is de garage. Deze ruimte is vaak ruim en ongebruikt en biedt voldoende ruimte voor een sauna. Zorg er net als bij de kelder voor dat de garage voldoende ventilatie heeft en niet wordt blootgesteld aan buitenklimaat, met name water.
 • Zolder: De zolder kan ook dienen als een unieke plek voor je sauna. Het is afgelegen en stil, waardoor het perfect is voor stressverlichtingssessies. Door de hoogte in huis moet u wel rekening houden met het gewicht van de sauna en de sterkte van de zoldervloer. Zorg er ook voor dat de zolder goed geïsoleerd is om de temperatuur van de sauna efficiënt te handhaven.
 • Badkamer: De badkamer is een gebruikelijke keuze voor het plaatsen van een sauna vanwege de nabijheid van een douche of zwembad. Na een saunagang kunt u meteen afkoelen met een snelle douche. Denk er wel aan dat uw badkamer genoeg ruimte moet hebben om de sauna te plaatsen en dat er voldoende stroom moet zijn.
 • Tweede verdieping: Als u een stevige tweede verdieping heeft met voldoende ruimte, kan dit ook een geschikte locatie zijn voor uw infrarood sauna. Zorg ervoor dat de vloer het gewicht van de sauna kan dragen en dat er een stopcontact in de buurt is.
 • Kast: Een grote kast omtoveren tot een saunaruimte is een ander innovatief idee. Een kast kan een compacte en gezellige ruimte bieden voor de sauna, maar je moet wel oppassen voor vochtniveaus en zorgen voor goede ventilatie.
 • Buitenruimtes: Hoewel een infrarood sauna moet worden afgeschermd van het buitenklimaat, met name water, kunnen creatieve oplossingen zoals daken of ruimtes naast waterpartijen worden overwogen. Deze ruimtes bieden een unieke esthetiek en uitzicht, wat uw saunabeleving kan verbeteren. Een professionele installatie kan echter nodig zijn om de veiligheid en goede werking te garanderen.

Onthoud dat waar u uw infrarood sauna ook plaatst, de ruimte in de buurt van een stopcontact moet zijn, een vlakke vloer voor de basis moet hebben en goede ventilatie moet bieden.

Waar kun je thuis een infrarood sauna installeren

Hoeveel ruimte heeft het plaatsen van een infrarood sauna thuis nodig ?

Thuis een infrarood sauna installeren kan een fantastische manier zijn om te genieten van de ontspanning en gezondheidsvoordelen van saunagebruik in uw eigen persoonlijke ruimte. Inzicht in de benodigde ruimte is echter cruciaal voor een veilige en effectieve installatie. Hier volgt een verkenning van de factoren die bepalen hoeveel ruimte u nodig hebt voor uw infrarood sauna.

Ruimte voor de saunacabine

De meest fundamentele vereiste voor het installeren van een infrarood sauna thuis is de ruimte voor de saunacabine zelf. De grootte van de sauna hangt af van het aantal mensen waarvoor hij bedoeld is. Een eenpersoonssauna past bijvoorbeeld meestal in een ruimte van 4′ bij 4′. Grotere sauna’s voor meerdere personen hebben echter meer ruimte nodig.

Ruimte rondom de sauna

Naast de ruimte die nodig is voor de sauna, is het belangrijk om rekening te houden met de vrije ruimte rondom de sauna. Dit betekent dat er aan alle kanten van de sauna extra ruimte moet zijn voor een goede luchtstroom en warmteverdeling. Als algemene regel geldt dat u aan alle kanten van de sauna minstens 15 cm vrije ruimte moet aanhouden.

Kenmerken van de ruimte

De eigenschappen van de ruimte waarin u de sauna wilt installeren spelen ook een belangrijke rol. De ideale ruimte moet goed ventileren om de warmte en het vocht van de sauna aan te kunnen. De elektrische en sanitaire voorzieningen moeten ook goed toegankelijk zijn, omdat deze nodig zijn voor de werking van de sauna.

Bereken de totale ruimte

Om de totale ruimte te berekenen die nodig is voor uw sauna, moet u de ruimte voor de saunacabine, de vrije ruimte rondom de sauna en eventuele extra ruimte voor ventilatie en toegang tot de nutsvoorzieningen bij elkaar optellen. Als u bijvoorbeeld van plan bent een sauna van 4ft x 5ft te installeren, dan hebt u een ruimte nodig van minstens 4,5ft x 5,5ft, uitgaande van een vrije ruimte van 6 inch aan alle kanten.

Kortom, de ruimte die nodig is om thuis een infrarood sauna te installeren wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de grootte van de saunacabine, de nodige vrije ruimte rond de sauna en de kenmerken van de kamer. Als u deze vereisten begrijpt, kunt u uw huis voorbereiden op een infrarood sauna en op een veilige en effectieve manier genieten van de vele voordelen.


Welke vloer is geschikt voor infrarood sauna ?

Het kiezen van de juiste vloer voor uw infrarood sauna kan de functionaliteit en levensduur aanzienlijk verbeteren. Er zijn verschillende opties om te overwegen, elk met hun eigen sterke en zwakke punten.

Cederhout

 • Cederhout is een populaire keuze vanwege de natuurlijke weerstand tegen vocht en ongedierte.
 • Het geeft een warme, natuurlijke esthetiek die de algehele saunabeleving aanvult.
 • Het kan echter regelmatig onderhoud nodig hebben om het in optimale conditie te houden.

Massief houten planken

 • Massief houten planken zijn een andere haalbare optie, vooral voor buitensauna’s.
 • Deze zijn vaak duurzamer dan cederhout en zijn bestand tegen hoge temperaturen zonder krom te trekken.
 • Ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.

Duckboard vloeren

 • Vlonderplanken, meestal gemaakt van cederhout, zijn zacht onder de voeten en niet koud zoals beton of tegels.
 • Het is ontworpen om water en zweet af te voeren, zodat de saunavloer droog blijft.
 • Het is een traditionele keuze voor saunavloeren en voegt een authentiek tintje toe.

Schuimrubber of PVC kunststof matten

 • Deze materialen behoren tot de beste keuzes voor saunavloermatten.
 • Ze zijn waterdicht, gemakkelijk schoon te maken en bieden een antislip oppervlak voor de veiligheid.
 • Ze bieden echter niet dezelfde natuurlijke esthetiek als houtopties.

Tegel, Beton of Vinyl

 • Deze materialen zijn glad, vlak en waterdicht, waardoor ze geschikt zijn voor saunavloeren.
 • Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, en bestand tegen hoge temperaturen.
 • Ze bieden echter niet dezelfde warmte en comfort onder de voeten als houten opties.

Multiplex

 • Beginnen met multiplex als ondervloer is gebruikelijk in de saunabouw.
 • Het biedt een stevige, stabiele basis waarop u het vloermateriaal van uw voorkeur kunt leggen.
 • Multiplex zelf is echter niet geschikt als zelfstandige saunavloer omdat het gevoelig is voor vochtschade.

Kortom, de beste vloer voor uw infrarood sauna hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en specifieke behoeften. Factoren als esthetiek, duurzaamheid, onderhoud en comfort moeten allemaal worden overwogen. Of u nu de voorkeur geeft aan de natuurlijke elegantie van cederhout of het praktische van schuimrubberen matten, er is een geschikte vloer voor elke sauna.


Zijn er ventilatie-eisen voor thuisinstallatie ?

Een goede ventilatie is cruciaal voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, vooral in goed afgesloten, energiezuinige huizen. Het helpt bij het verwijderen van overtollige vochtigheid, verontreinigende stoffen voor binnen en bacteriën in de lucht, waardoor de algehele luchtkwaliteit verbetert. De ventilatievereisten voor huisinstallaties variëren op basis van bepaalde factoren, maar volgen over het algemeen specifieke richtlijnen.

Geheelhuisventilatie

Volledige huisventilatie is een mechanisch systeem dat het hele huis van verse lucht voorziet. Dit type ventilatie is meestal nodig in energiezuinige huizen met weinig natuurlijke luchtverversing per uur.

Ventilatiesnelheden

De minimale luchtstroom voor elke wooneenheid is meestal vastgesteld op niet minder dan 30 kubieke voet per minuut (CFM). Voor een huis van 1000 vierkante voet kan de continue ventilatiesnelheid echter rond de 50 CFM liggen. Deze snelheden kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van het huis en de bewoners.

Plaatsing van ventilatiesystemen

Ventilatiesystemen moeten boven het maaiveld geïnstalleerd worden, minstens 6 cm hoog, 10 voet verwijderd van vervuilingsbronnen, boven sneeuw- of hoogwaterlijnen en minstens 18 cm boven een asfaltdak. Dit zorgt voor optimale prestaties en vermindert potentiële risico’s.

Lokale afzuigsystemen

Naast ventilatie van het hele huis zijn er vaak lokale afzuigsystemen nodig in ruimtes met een hogere vochtigheidsgraad en verontreinigende stoffen, zoals badkamers (inclusief halve baden) en keukens. Deze systemen helpen overtollig vocht en verontreinigingen direct uit deze ruimtes te verwijderen voordat ze zich door het hele huis verspreiden.

Dampereis

Gebouwen met mechanische ventilatiesystemen hebben meestal een automatische of zwaartekrachtklep nodig voor elke inlaat of uitlaat die door het gebouw steekt. Regelkleppen regelen de luchtstroom in de kanalen en voorkomen tocht als het systeem niet in werking is.

Voldoen aan energiecodes

Alle ventilatie-eisen zijn verplichte maatregelen die moeten voldoen aan specifieke energiecodes. Sommige maatregelen vereisen acceptatietests om er zeker van te zijn dat het geïnstalleerde ventilatiesysteem voor wooneenheden voldoet aan de prestatie-eisen.

Samenvattend zijn de ventilatie-eisen voor de installatie van woningen veelzijdig en hebben ze betrekking op verschillende aspecten, van ventilatie van het hele huis tot plaatselijke afzuigsystemen, plaatsing, eisen aan de kleppen en naleving van de energiecodes. Deze richtlijnen zorgen ervoor dat woningen een goede luchtkwaliteit voor binnen hebben, wat essentieel is voor de gezondheid en het comfort van de bewoners.


Infraroodcabine | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Waar kun je thuis een infrarood sauna installeren