Wat is het verschil tussen een traditionele sauna en een infrarood cabine ?

Het verschil tussen een traditionele sauna en een infrarood cabine

Inzicht in de verschillen tussen traditionele sauna’s en infrarood cabines is essentieel voor iedereen die de gezondheidsvoordelen van deze warmtetherapieën wil benutten. Beide soorten sauna’s dienen om ontspanning en wellness te bevorderen, maar ze doen dat via verschillende mechanismen en bieden verschillende ervaringen. In dit artikel worden de belangrijkste verschillen in werking, temperatuurbereik, verwarmingsmethoden en gezondheidsvoordelen besproken.

Operationele verschillen

Traditionele sauna’s, ook wel Finse sauna’s genoemd, werken door de lucht in de ruimte te verwarmen, waardoor het lichaam wordt verwarmd en gaat zweten. Deze sauna’s hebben meestal een kachel of verwarming die stenen verwarmt tot hoge temperaturen. Wanneer er water op deze stenen wordt gegoten, ontstaat er stoom, waardoor de luchtvochtigheid in de sauna toeneemt. Aan de andere kant gebruiken infraroodcabines infrarood licht om warmte op te wekken. Dit licht dringt rechtstreeks in de huid en verwarmt het lichaam van binnenuit in plaats van de omringende lucht te verwarmen.

Temperatuurbereik

Traditionele sauna’s hebben over het algemeen een hogere temperatuur dan infrarood cabines. De temperatuur van een traditionele sauna kan variëren van 150 tot 195 graden Fahrenheit, terwijl een infrarood sauna vaak op een lagere temperatuur werkt, meestal tussen de 120 en 150 graden Fahrenheit. Dit temperatuurverschil kan het comfort en de tolerantieniveaus van de gebruiker aanzienlijk beïnvloeden, waardoor infraroodcabines voor sommige mensen een comfortabelere keuze zijn.

Verwarmingsmethode

Wat betreft de verwarmingsmethode vertrouwen traditionele sauna’s op convectie en geleiding om het lichaam te verwarmen. De verwarmde lucht en oppervlakken in de sauna geven warmte af aan het lichaam, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt en de zweetproductie wordt gestimuleerd. Infraroodcabines maken daarentegen gebruik van elektromagnetische golven om de lichaamstemperatuur direct te verhogen. Deze golven dringen het lichaam binnen, warmen het inwendig op en zetten zo aan tot zweten.

Voordelen voor de gezondheid

Zowel traditionele sauna’s als infrarood cabines bieden verschillende voordelen voor de gezondheid, zoals een betere bloedsomloop, verlichting van stress en ontgifting door zweten. Omdat infrarood sauna’s het lichaam echter directer en dieper verwarmen, suggereren sommige onderzoeken dat ze effectiever zijn in het bevorderen van ontgifting. Aan de andere kant kan de stoom in traditionele sauna’s goed zijn voor ademhalingsproblemen en hydratatie van de huid.

Persoonlijke keuze en comfort

Uiteindelijk komt de keuze tussen een traditionele sauna en een infrarood sauna neer op persoonlijke voorkeur en comfort. Sommige mensen geven de voorkeur aan de intense hitte en vochtigheid van een traditionele sauna, terwijl anderen de lagere temperaturen en directe verwarmingsmethode van een infrarood cabine comfortabeler en meer ontspannend vinden.

Praktisch en kosten van een infrarood cabine

Vanuit praktisch en kostenoogpunt hebben traditionele sauna’s meestal meer energie en tijd nodig om op te warmen, wat kan leiden tot hogere bedrijfskosten. Infraroodcabines daarentegen warmen sneller op en verbruiken minder energie, waardoor ze op de lange termijn mogelijk een kosten effectievere optie zijn.

Kortom, zowel traditionele sauna’s als infrarood cabines hebben hun unieke voordelen en bieden verschillende gezondheidsvoordelen. Als je deze verschillen begrijpt, kun je een weloverwogen beslissing nemen op basis van je specifieke behoeften, voorkeuren en wellness doelen.

Wat is het verschil tussen een traditionele sauna en een infrarood cabine

Kun je de eigenschappen van infraroodcabines aanpassen ?

Ja, infrarood sauna’s kunnen worden aangepast aan individuele voorkeuren en behoeften.

  • Verschillende stijlen: Infrarood sauna’s zijn er in verschillende stijlen die kunnen worden aangepast aan je voorkeuren. Deze kunnen variëren van traditionele tot moderne ontwerpen, die elk een unieke esthetiek en ervaring bieden. Het ontwerp kan worden aangepast op basis van de beschikbare ruimte, de gewenste capaciteit en persoonlijke smaak.
  • Aanpasbare interieur functies: Het interieur van een infrarood sauna kan worden aangepast aan specifieke behoeften. Dit omvat het kiezen van verschillende houttinten, verlichtingsopties, glazen details en zelfs een audiosysteem voor entertainment of ontspanning. Sommige mensen geven de voorkeur aan een minimalistischer ontwerp, terwijl anderen kiezen voor een weelderige opstelling met alle toeters en bellen.
  • Grootte en capaciteit: De grootte van de saunacabine kan worden aangepast aan het aantal gebruikers. Een kleinere cabine is bijvoorbeeld geschikt voor persoonlijk gebruik of voor een stel, terwijl grotere cabines geschikt zijn voor groepen. De grootte hangt ook af van de beschikbare ruimte in uw huis.
  • Raamopties: Afhankelijk van je voorkeur kun je kiezen voor ramen in je infrarood sauna cabine. Deze zorgen voor natuurlijk licht en uitzicht op uw omgeving, wat de algehele ontspanningservaring verbetert. De grootte, stijl en het type raam kunnen allemaal worden aangepast.
  • Verwarmingsopties: Hoewel alle infrarood sauna’s gebruik maken van infraroodwarmte, zijn er opties wat betreft het type infraroodverwarming. Sommigen geven de voorkeur aan koolstofverwarmers omdat ze langegolf-infrarood warmte kunnen produceren die dieper in het lichaam doordringt, terwijl anderen de voorkeur geven aan keramische verwarmers die een intensere warmte produceren.
  • Toegankelijkheidsvoorzieningen: Indien nodig kunnen er toegankelijkheidsvoorzieningen worden toegevoegd aan uw infrarood sauna. U kunt hierbij denken aan oprijplaten voor rolstoelgebruikers, leuningen of stoelen die zijn ontworpen voor comfort en gebruiksgemak.
  • Extra aanpassingen: Naast deze standaard aanpassingen kiezen sommigen ervoor om andere unieke functies toe te voegen, zoals een chromo therapie verlichtingssysteem, dat kleuren gebruikt voor therapeutische doeleinden, of een aromatherapie systeem, dat essentiële oliën gebruikt om de sauna-ervaring te verbeteren.

Infrarood sauna’s bieden een schat aan aanpassingsmogelijkheden om aan uw specifieke behoeften en voorkeuren te voldoen. Dit betekent dat u een persoonlijk toevluchtsoord kunt creëren dat precies op uw wensen is afgestemd. Het is belangrijk om met al deze factoren rekening te houden bij het plannen van uw infrarood sauna cabine om er zeker van te zijn dat deze de best mogelijke wellness ervaring biedt.


Hoe vergelijk je de kosten van verschillende infraroodcabines ?

Infrarood sauna’s zijn steeds populairder geworden vanwege hun potentiële gezondheidsvoordelen en energie-efficiëntie. Ze zijn er in verschillende maten en ontwerpen, wat terug te zien is in hun prijsklasse. Dit artikel vergelijkt de kosten van verschillende infraroodcabines en geeft een objectieve en gedetailleerde analyse.

Initiële aankoopprijs

De initiële aankoopprijs van een infrarood sauna kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de grootte, het ontwerp en de functies. Kleinere, eenvoudigere modellen kunnen een paar honderd dollar kosten, terwijl grotere, luxueuzere modellen een prijs van meer dan €10.000 kunnen opbrengen. Het is belangrijk om niet alleen rekening te houden met de initiële kosten, maar ook met de waarde die uw aankoop na verloop van tijd zal opleveren.

Installatiekosten

De installatiekosten voor infrarood sauna’s kunnen ook variëren, afhankelijk van de complexiteit van het model en de specifieke kenmerken van je huis. Sommige modellen zijn ontworpen voor eenvoudige zelfmontage, wat kan besparen op de installatiekosten. Voor grotere of complexere modellen kan echter professionele installatie nodig zijn. Dit kan de totale kosten met enkele duizenden euro’s verhogen.

Bedrijfskosten

Een van de voordelen van infrarood sauna’s is hun energiezuinigheid. De gebruikskosten zijn over het algemeen laag, naar schatting 25-50 cent per sessie van 40 minuten. Dit maakt ze een kosteneffectieve optie voor regelmatig gebruik in vergelijking met traditionele sauna’s, die vaak meer stroom verbruiken.

Onderhoud en reserveonderdelen

De onderhoudskosten voor infrarood sauna’s zijn over het algemeen laag, omdat ze minder mechanische onderdelen hebben dan traditionele sauna’s. Na verloop van tijd kan het echter nodig zijn om elementen zoals de infraroodverwarmers of het bedieningspaneel te vervangen. Deze kosten kunnen variëren, maar zijn meestal een fractie van de oorspronkelijke aankoopprijs.

Alle gebruikskosten

Als je de kosten van een infrarood sauna overweegt, is het belangrijk om naar de totale gebruikskosten te kijken. Dit omvat de aanschafprijs, installatiekosten, gebruikskosten en eventueel onderhoud of vervangende onderdelen. Hoewel de aanvankelijke aankoopprijs aanzienlijk kan zijn, kunnen de lage bedrijfs- en onderhoudskosten een infrarood sauna tot een goede langetermijninvestering maken.

Kosten vs. voordelen

Tot slot is het bij het vergelijken van de kosten ook de moeite waard om te kijken naar de mogelijke voordelen van een infrarood sauna. Deze kunnen zijn: betere ontspanning, betere slaap en mogelijke gezondheidsvoordelen zoals een betere bloedsomloop en ontgifting. Hoewel deze voordelen niet in geld kunnen worden uitgedrukt, kunnen ze voor veel mensen de investering rechtvaardigen.


Hoe groot zijn de infraroodcabines ?

Infrarood cabines, ook wel infrarood sauna’s genoemd, zijn er in verschillende maten om tegemoet te komen aan verschillende behoeften van gebruikers. De grootte van de cabine die je kiest hangt af van factoren zoals het aantal gebruikers, de beschikbare ruimte en de stroombehoefte. In dit artikel vind je een vergelijking van de verschillende maten infraroodcabines, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Tweepersoons infraroodcabines

Infrarood cabines voor twee personen zijn een populaire keuze voor koppels of individuen die op zoek zijn naar een ruimere sauna-ervaring. Er passen comfortabel twee volwassenen in en ze hebben een stroomvoorziening nodig van ongeveer 110V en 20 Ampère.

Drie- tot vijfpersoons infraroodcabines

Voor gezinnen of individuele personen die de voorkeur geven aan een grotere sauna-ervaring, zijn infrarood cabines voor drie tot vijf personen een ideale keuze. Deze cabines hebben een eigen 120V/20 Ampère circuit nodig, wat betekent dat ze hun eigen 20 Ampère schakelaar op de kast nodig hebben. 

Infraroodcabine Bouw

Infraroodcabines worden meestal gebouwd van materialen zoals Canadese rode ceder vanwege de natuurlijke veerkracht en isolerende eigenschappen. 

Berekening van de kamergrootte voor infrarood sauna kachels

Als je de grootte van je infrarood cabine overweegt, is het ook belangrijk om de afmetingen van de ruimte voor de infrarood sauna kachels te bepalen. Bijvoorbeeld, een ruimte van 4 ft x 4 ft x 6.5 ft komt overeen met 104 kubieke meter. Vermenigvuldig dit met 15 (104 x 15) om 1560 te krijgen. Deel dit door 300 om het aantal benodigde panelen te bepalen, in dit geval zes.

Gemiddelde sauna afmetingen

Gemiddeld zijn sauna’s ongeveer 182 cm breed, met een diepte van 152 cm en een aanbevolen minimumhoogte van 195 cm. Deze afmetingen bieden voldoende ruimte voor gebruikers om zich comfortabel te bewegen en te ontspannen tijdens hun sauna beleving.

Kortom, de grootte van een infraroodcabine varieert afhankelijk van het aantal gebruikers, de beschikbare ruimte en de stroomvereisten. Of je nu een tweepersoonscabine zoekt of een grotere voor maximaal vijf personen, inzicht in deze verschillen kan je helpen de juiste infraroodcabine voor jouw behoeften te kiezen.


Infraroodcabine kopen | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Wat is het verschil tussen een traditionele sauna en een infrarood cabine