Welke soorten kachels zijn er voor een barrel sauna ?

Soorten kachels voor een barrel sauna

Ontdek hier welke soorten kachels er zijn voor een barrel sauna

Elektrische sauna kachels

Elektrische sauna kachels zijn een populaire keuze voor moderne barrel sauna’s vanwege hun gebruiksgemak, efficiëntie en minimaal onderhoud. Deze kachels gebruiken elektriciteit om de sauna stenen op te warmen, die vervolgens warmte uitstralen door de hele sauna. Ze worden meestal op de vloer van de sauna geïnstalleerd en vereisen een stopcontact in de buurt. De meeste elektrische kachels hebben een bedieningspaneel waarmee je de temperatuur kunt instellen en een timer voor de kachel kunt instellen.

Hout gestookte sauna kachels

Hout gestookte sauna kachels bieden een meer traditionele sauna-ervaring. Deze kachels gebruiken hout als brandstof om de sauna rotsen op te warmen. Een groot voordeel van hout gestookte sauna kachels is dat ze gebruikt kunnen worden op plaatsen waar geen elektriciteit beschikbaar is. Ze staan ook bekend om hun zachte warmte en de onmiskenbare geur van brandend hout. Hout gestookte kachels vereisen echter meer onderhoud dan elektrische kachels, omdat je ze regelmatig van hout moet voorzien en de as moet opruimen.

Sauna kachels op gas

Gas sauna kachels, die zowel aardgas als propaan kunnen gebruiken, zijn een andere optie voor het verwarmen van een barrel sauna. Net als elektrische kachels zijn ze efficiënt en gemakkelijk te gebruiken. Gaskachels worden vaak gekozen voor buitensauna’s omdat ze aangesloten kunnen worden op een bestaande gasleiding of propaan tank. Ze warmen de sauna ook snel op en zijn gemakkelijk te regelen. Voor gaskachels is echter een ontluchting nodig, wat de installatie ingewikkelder kan maken.

Infrarood sauna kachels

Infrarood sauna kachels zijn een meer recente ontwikkeling in de saunatechnologie. In plaats van de lucht in de sauna te verwarmen, geven infrarood sauna kachels infrarood licht af dat door uw huid wordt geabsorbeerd en uw lichaam rechtstreeks verwarmt. Dit resulteert in een ander soort warmte die veel mensen comfortabeler en ontspannender vinden. Infrarood kachels zijn meestal gemaakt van keramiek of metaal en worden geïnstalleerd op de wanden van de sauna. Ze hebben elektriciteit nodig om te werken.

Hybride sauna kachels

Er zijn ook hybride sauna kachels die twee of meer van de bovenstaande methoden combineren. Een sauna kan bijvoorbeeld een elektrische kachel hebben voor snelle en gemakkelijke warmte, gecombineerd met een hout gestookte kachel voor traditionele sauna sessies. Of een infrarood straler kan worden gebruikt in combinatie met een traditionele elektrische of gaskachel. Deze opties bieden flexibiliteit afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren en omstandigheden.

Elk type sauna kachel heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de beste keuze hangt af van uw specifieke behoeften en voorkeuren. Factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een sauna kachel zijn de beschikbaarheid van brandstofbronnen (elektriciteit, hout, gas), de gewenste opwarmtijd, de hoeveelheid onderhoud die u bereid bent te doen en het soort sauna-ervaring dat u verkiest.


Welke soorten kachels zijn er voor een barrel sauna

Hoe kies ik een kachel voor mijn barrel sauna?

Het kiezen van de juiste kachel voor uw barrel sauna kan uw sauna-ervaring aanzienlijk verbeteren. De kachel is het hart van een sauna en het is belangrijk om er een te kiezen die past bij uw specifieke behoeften. Verschillende factoren zoals de grootte van uw sauna, het type brandstof en uw persoonlijke voorkeuren spelen een cruciale rol bij deze beslissing. Hier is een gedetailleerde gids om je te helpen een weloverwogen keuze te maken:

Ontdekken van de afmetingen van uw sauna

De grootte van uw sauna speelt een cruciale rol bij het bepalen van het vermogen van de kachel die u nodig hebt. Hoe groter de saunaruimte, hoe krachtiger de kachel moet zijn. Als vuistregel geldt dat een saunakachel 1 Kw nodig heeft om 50 kubieke voet ruimte te verwarmen. Dit is echter een algemene regel en kan variëren op basis van externe factoren, zoals of de sauna voor binnen of buiten is.

Evalueer brandstoftype-opties

Saunakachels kunnen worden aangedreven door hout, elektriciteit of propaan. Elk brandstoftype biedt zijn eigen voordelen. Elektrische kachels zijn de meest gebruikte keuze voor woonsauna’s omdat ze eenvoudig te installeren zijn en goed werken in kleine ruimtes. Houtgestookte kachels zorgen voor een traditionele sauna-ervaring en zijn ideaal voor buitensauna’s. Propaanverwarmers daarentegen zijn kosteneffectief en energiezuinig, waardoor ze een uitstekende optie zijn voor thuissauna’s.

Bedenk de grootte van de kachel

Als de afmetingen van uw sauna tussen de aangegeven aanbevelingen van twee saunakachels vallen, kies dan altijd voor een iets grotere kachel. Een grotere kachel zorgt ervoor dat de sauna snel opwarmt en een constante temperatuur behoudt, waardoor uw saunabeleving verbetert.

Beoordeel efficiëntie en kwaliteit

Bij het kiezen van een saunakachel is het belangrijk om te kijken naar een kachel die efficiënt is en van hoge kwaliteit. Een efficiënte saunakachel verbruikt minder energie, waardoor de operationele kosten lager zijn. Een kachel van hoge kwaliteit gaat ook lang mee en heeft minder onderhoud nodig.

Factor in vrije ruimte

Een lage vrije ruimte is een gewenst kenmerk van een saunakachel. Dit betekent dat er een minimale ruimte is tussen de kachel en de saunaruimte, zodat de warmte efficiënt wordt verdeeld en het risico van toevallig contact met de kachel wordt verkleind.

Begrijp de prestaties van de kachel

Een goed werkende saunakachel staat idealiter niet meer dan 30% van de tijd aan. Zo wordt de kachel niet overbelast en gaat hij langer mee. Het helpt ook om de temperatuur in de sauna stabiel te houden.

Kortom, bij het kiezen van de juiste kachel voor uw barrel sauna moet u rekening houden met verschillende factoren. Als u uw specifieke behoeften en voorkeuren begrijpt, kunt u een kachel kiezen die een optimale sauna-ervaring biedt.


Wat is het voordeel van een houtgestookte kachel?

 • Gelijkmatige warmteverdeling: Het unieke ronde ontwerp van een barrelsauna in combinatie met een houtgestookte kachel zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. De gebogen wanden voorkomen dat warmte op één plek wordt vastgehouden en zorgen voor een constante temperatuur in de hele sauna.
 • Nostalgisch gevoel: Een houtgestookte saunakachel zorgt voor een traditionele, nostalgische ervaring die veel saunagebruikers waarderen. Het knisperende geluid van het brandende hout en de duidelijke geur dragen bij aan een ontspannende en authentieke sauna-ervaring.
 • Zachte, stralende warmte: De warmte van een houtgestookte kachel wordt vaak omschreven als zachter en aangenamer dan de warmte van elektrische kachels. Deze stralingswarmte verbetert de algehele saunabeleving en biedt een comfort dat moeilijk te evenaren is met andere verwarmingsmethoden.
 • Energieonafhankelijkheid: Een belangrijk voordeel van het gebruik van een houtgestookte kachel is dat er geen elektriciteit nodig is. Deze onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet kan vooral gunstig zijn op afgelegen locaties of tijdens stroomuitval.
 • Snellere opwarmtijd: Hoewel een houtgestookte sauna over het algemeen langer nodig heeft om op te warmen in vergelijking met een elektrische sauna, helpt de tonvormige constructie van deze sauna’s dit proces te versnellen. Eenmaal opgewarmd houdt de sauna de warmte goed vast, waardoor er minder brandstof nodig is om de gewenste temperatuur te behouden.
 • Grote verwarmingscapaciteit: Houtgestookte saunakachels staan bekend om hun grote verwarmingscapaciteit. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor grotere sauna’s, omdat ze efficiënt de hoeveelheid warmte kunnen produceren die nodig is om de ruimte te vullen.
 • Verbeterde saunabeleving: Het gebruik van een houtgestookte kachel in een barrelsauna draagt bij aan een verbeterde saunabeleving. Het verzorgen van het vuur en kijken hoe het brandt voegt een therapeutisch element toe aan de saunasessie dat verder gaat dan alleen warmte leveren.

 • Hoe werkt infrarood verwarming in barrel sauna’s?

  Infrarood sauna in barrelsauna’s is een fascinerend onderwerp dat natuurkunde, biologie en ontspanningskunst combineert. In tegenstelling tot traditionele sauna’s die de lucht om je heen verwarmen, gebruiken infrarood sauna’s een directe vorm van warmte die je lichaam van binnenuit verwarmt. In dit artikel wordt uitgelegd hoe infrarood verwarming werkt in barrel sauna’s en wordt een educatief en gedetailleerd inzicht gegeven in het proces.

  Hoe infraroodstralers werken in sauna’s

  In een infrarood sauna zijn de verwarmers strategisch geplaatst om infraroodgolven uit te zenden. Wanneer deze golven het lichaam raken, verhogen ze zachtjes de kerntemperatuur van het lichaam. Dit creëert een therapeutische warmte die tot 1,5 centimeter in het lichaam kan doordringen, de spieren en gewrichten bereikt en zorgt voor een diep ontspannende ervaring. In tegenstelling tot traditionele sauna’s blijft de lucht in een infrarood sauna relatief koel, waardoor het voor veel mensen een comfortabelere omgeving is.

  De rol van het vatontwerp

  Het vatontwerp van deze sauna’s speelt een belangrijke rol in de effectiviteit van infrarood verwarming. De ronde vorm zorgt voor een efficiënte circulatie van de warmte, waardoor een gelijkmatige verdeling door de sauna ontstaat. Bovendien helpt de houten constructie van de kuip om de warmte vast te houden, wat de algehele saunabeleving verbetert.

  Voordelen van infraroodverwarming

  Infrarood verwarming in barrel sauna’s biedt verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor een comfortabelere en beter verdraagbare warmteomgeving in vergelijking met traditionele sauna’s. Ten tweede kan de diepe penetratie van infrarode golven helpen om pijn te verzachten, de bloedsomloop te verbeteren en te helpen bij het ontgiften. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat infrarood sauna’s de gezondheid van hart en bloedvaten kunnen verbeteren en gewichtsverlies kunnen ondersteunen.

  Veiligheidsoverwegingen

  Hoewel infrarood sauna’s over het algemeen veilig zijn, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven, de sessies te beperken tot een gepaste duur (meestal ongeveer 20 minuten) en de sauna te verlaten als je je duizelig of onwel voelt. Mensen met bepaalde medische aandoeningen moeten een arts raadplegen voordat ze een infrarood sauna gebruiken.

  Kortom, infrarood sauna’s bieden een uniek, effectief en comfortabel alternatief voor traditionele sauna’s. De combinatie van resonantieabsorptie, een efficiënt ontwerp en de vele voordelen voor de gezondheid zijn overtuigende argumenten voor het gebruik ervan.


  Barrel sauna modellen vergelijken | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

  Stap 1 van 2

  Welke soorten kachels zijn er voor een barrel sauna