Is infrarood sauna veilig voor ouderen ?

Is infrarood sauna veilig voor ouderen ?

Infrarood sauna’s hebben de afgelopen jaren de aandacht getrokken vanwege hun potentiële gezondheidsvoordelen, en ouderen vormen hierop geen uitzondering. Maar zoals bij elke behandeling is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren om de veiligheid en effectiviteit te garanderen.

 • Verlichting van gewrichtspijn: Een van de meest overtuigende voordelen van infrarood sauna’s voor ouderen is de verlichting van acute en chronische gewrichtspijn. De warmte van de sauna kan pijnlijke gewrichten helpen verzachten, waardoor het comfort en de mobiliteit in het dagelijks leven toenemen.
 • Behandeling van kwetsbaarheid: Recente studies hebben veelbelovende resultaten laten zien bij het gebruik van infrarood sauna’s met een lage temperatuur voor de behandeling van kwetsbaarheid bij oudere volwassenen. Dit kan een belangrijke ontwikkeling zijn, omdat kwetsbaarheid vaak leidt tot een verminderde lichamelijke gezondheid en onafhankelijkheid in deze leeftijdsgroep.
 • Versterking van het immuunsysteem: Van infrarood warmte, een type warmte dat in deze sauna’s wordt gebruikt, is ontdekt dat het mogelijk het immuunsysteem versterkt. Een versterkt immuunsysteem is essentieel bij ouderen, omdat het helpt ziekten en infecties effectiever te bestrijden.
 • Voordelen van ontgifting: Regelmatig gebruik van infrarood sauna’s kan ontgifting vergemakkelijken door transpiratie. Dit proces helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam, wat goed is voor mensen van alle leeftijden, inclusief senioren.
 • Verbetering van de stofwisseling: Infrarood oefening, zoals in een infrarood sauna, kan helpen om de stofwisseling te verbeteren. Voor senioren is het van cruciaal belang om een gezonde stofwisseling te behouden, omdat het kan helpen om het gewicht onder controle te houden en het algehele welzijn te bevorderen.
 • Voorzorgsmaatregelen: Ondanks de vele voordelen moeten er bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen, vooral voor oudere volwassenen. Deze mensen zijn vatbaarder voor uitdroging en duizeligheid bij droge hitte, wat kan leiden tot vallen. Daarom is het essentieel om voor voldoende hydratatie te zorgen en de tijd in de sauna te beperken.
 • Overleg met zorgverleners: Het is altijd raadzaam voor senioren om met hun zorgverleners te overleggen voordat ze beginnen met een nieuw gezondheidsregime, waaronder het gebruik van infrarood sauna’s. Dit zorgt ervoor dat de specifieke behoeften van de persoon in kwestie in orde zijn. Dit zorgt ervoor dat er rekening wordt gehouden met de specifieke gezondheidsbehoeften en -omstandigheden van de persoon, zodat de veiligheid en effectiviteit gegarandeerd zijn.
 • Opties die geschikt zijn voor de leeftijd: Voor mensen die nieuw zijn met sauna’s zijn er opties met mildere temperaturen. Deze zijn met name geschikt voor senioren omdat ze de voordelen van een sauna bieden zonder de intense hitte die oncomfortabel of zelfs gevaarlijk kan zijn voor deze leeftijdsgroep.

Is infrarood sauna veilig voor ouderen

Is er een leeftijdsgrens voor infrarood sauna?

Infrarood sauna’s worden steeds populairder vanwege de mogelijke voordelen voor de gezondheid, zoals ontgifting, pijnverlichting en ontspanning. Deze voordelen gelden echter niet voor alle leeftijdsgroepen. Er moet rekening worden gehouden met bepaalde overwegingen, vooral met betrekking tot leeftijd.

Kinderen en infrarood sauna’s

Over het algemeen adviseren gezondheidsdeskundigen kinderen onder de 12 jaar om het gebruik van sauna’s te vermijden. De belangrijkste reden achter deze aanbeveling is dat het lichaam van een kind nog in ontwikkeling is en hun vermogen om de lichaamstemperatuur te reguleren niet zo efficiënt is als bij volwassenen. Blootstelling aan de hoge temperaturen in een sauna kan leiden tot oververhitting of uitdroging. Sommige bronnen suggereren dat kinderen vanaf acht jaar veilig kunnen beginnen met het gebruik van de infrarood sauna, maar het is sterk aan te raden om eerst een arts te raadplegen.

Het gebruik van infrarood sauna’s door tieners

Voor tieners, vooral in de leeftijd van 16-17 jaar, is het gebruik van de sauna meestal toegestaan, maar onder toezicht van een volwassene. De aanwezigheid van een volwassene zorgt ervoor dat de veiligheidsmaatregelen worden nageleefd, zoals vocht vasthouden en de tijd in de sauna beperken om oververhitting te voorkomen. Sommige faciliteiten hebben specifieke regels die verbieden dat personen onder de 18 jaar de sauna gebruiken zonder begeleiding van een volwassene.

Jongvolwassenen en infrarood sauna’s

Zodra mensen volwassen zijn, kunnen ze veilig gebruik maken van infrarood sauna’s zonder toezicht. Het is echter nog steeds cruciaal om je aan gezonde gewoonten te houden, zoals goed gehydrateerd blijven en saunabezoeken tot een gepaste lengte beperken. Het is ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren en pauzes te nemen of de sessie te stoppen als je je duizelig of ongemakkelijk voelt.

Bejaarden en infrarood sauna’s

Infrarood sauna’s kunnen ouderen veel voordelen bieden, zoals verlichting van gewrichtspijn en een betere doorbloeding. Oudere volwassenen moeten echter voorzichtig zijn, omdat ze gevoeliger kunnen zijn voor uitdroging en duizeligheid. Zoals altijd is overleg met een zorgverlener aan te raden voordat je aan een nieuw gezondheidsprogramma begint.

Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van infrarood sauna’s

Ongeacht de leeftijd moeten er altijd bepaalde veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen bij het gebruik van een infrarood sauna. Deze omvatten voldoende gehydrateerd blijven, de duur van elke sessie beperken en de sauna vermijden als je je onwel voelt of bijwerkingen ervaart. Het is ook belangrijk om een zorgverlener te raadplegen voordat u aan een nieuwe wellness routine begint, vooral voor mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen.

Hoewel er geen strikte leeftijdsgrenzen zijn voor het gebruik van infrarood sauna’s, zijn voorzichtigheid en het naleven van veiligheidsmaatregelen van het grootste belang. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je aan een nieuwe gezondheidsroutine begint, vooral bij kinderen en ouderen.


Wat zijn de voordelen van infrarood sauna voor de geestelijke gezondheid?

De voordelen van infrarood sauna’s voor de geestelijke gezondheid worden steeds meer erkend in de wetenschappelijke gemeenschap. Deze sauna’s, die infrarood licht gebruiken om het lichaam rechtstreeks te verwarmen, kunnen een reeks voordelen bieden voor de geestelijke gezondheid, van stemmingsverbetering tot stressvermindering.

 • Stemmingsverbetering: Infrarood sauna’s kunnen onze stemming aanzienlijk verbeteren. Ze stimuleren de aanmaak van endorfine, de natuurlijke “feel good” chemicaliën in ons lichaam, wat leidt tot een positievere emotionele toestand. Regelmatig gebruik van infrarood sauna’s kan resulteren in een consistente verbetering van de stemming.
 • Vermindering van stress: De ervaring van het gebruik van een infrarood sauna kan diep ontspannend werken, waardoor het stressniveau afneemt. Deze ontspanning kan leiden tot een afname van cortisol, het primaire stresshormoon van ons lichaam, wat weer leidt tot een verdere vermindering van stress en spanning.
 • Verlichting van depressie: Er zijn steeds meer aanwijzingen dat infrarood sauna’s symptomen van depressie kunnen helpen verminderen. Door verschillende fysiologische reacties in het lichaam te beïnvloeden, kan regelmatig saunagebruik depressieve symptomen helpen verlichten en bijdragen aan het algehele welzijn.
 • Verlichting van angst: Infrarood sauna’s blijken effectief te zijn bij het verlichten van angst. De warme, kalmerende omgeving van de sauna kan, in combinatie met de fysiologische effecten van de warmte, gevoelens van angst helpen verminderen.
 • Verbeterde slaap: Veel mensen melden een verbeterd slaappatroon na het gebruik van een infrarood sauna. De door de sauna veroorzaakte ontspanning kan helpen om de slaapcycli te reguleren, wat leidt tot een betere kwaliteit en meer rustgevende slaap.
 • Betere concentratie: De ontspanning en stressvermindering die gepaard gaan met het gebruik van een infrarood sauna kunnen ook leiden tot een betere concentratie. Door stress te verminderen en ontspanning te bevorderen, kunnen sauna’s helpen om de geest leeg te maken en de concentratie te verbeteren.
 • Emotioneel evenwicht: Regelmatig gebruik van infrarood sauna’s kan bijdragen aan emotioneel evenwicht. Door de stemming te verbeteren, stress te verminderen en de slaap te verbeteren, kunnen sauna’s helpen om een stabielere en evenwichtigere emotionele toestand te bevorderen.
 • Algeheel geestelijk welzijn: Naast deze specifieke voordelen kan regelmatig gebruik van een infrarood sauna bijdragen aan het algehele mentale welzijn. De cumulatieve effecten van stemmingsverbetering, stressvermindering, betere slaap, betere concentratie en emotioneel evenwicht dragen allemaal bij aan een algemene verbetering van de geestelijke gezondheid.

Kortom, infrarood sauna’s bieden een breed scala aan voordelen voor de geestelijke gezondheid. Ze zijn een eenvoudig, plezierig en effectief middel om het mentale welzijn te verbeteren.


Hoe duur is een volspectrum infrarood sauna?

Volspectrum infrarood sauna’s, bekend om hun vermogen om het lichaam direct te verwarmen met behulp van een specifiek soort licht, bieden een scala aan gezondheidsvoordelen. De kosten van deze sauna’s kunnen aanzienlijk variëren op basis van verschillende factoren zoals grootte, gebruikte materialen en extra functies. Laten we ons in deze factoren verdiepen om de kostenverdeling beter te begrijpen.

Grootte en bezetting

De grootte en bezetting van de sauna spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs. Kleinere sauna’s voor één persoon zijn over het algemeen betaalbaarder, met prijzen die vaak variëren van €1900 tot €2700. Aan de andere kant zijn grotere sauna’s voor meerdere personen duurder, met prijzen die meestal rond de €4050 beginnen en hoger worden, afhankelijk van het specifieke model en de functies.

Materiaal en constructie

Het soort materiaal dat wordt gebruikt om de sauna te bouwen, draagt ook bij aan de kosten. Sauna’s van hoogwaardig, duurzaam hout zoals ceder of hemlock zijn meestal duurder vanwege hun lange levensduur en superieure isolatie-eigenschappen. De kwaliteit van de gebruikte infrarood technologie heeft ook invloed op de prijs, met full spectrum infrarood sauna’s aan de bovenkant van de prijsschaal.

Extra functies

Extra functies, zoals Bluetooth-compatibiliteit, chromotherapieverlichting en Himalayazoutstaven, kunnen de prijs van een infrarood sauna ook verhogen. Deze extra’s verbeteren de sauna-ervaring, maar brengen extra kosten met zich mee.

Prijsschommelingen

Het is ook goed om te weten dat de prijzen van infrarood sauna’s kunnen schommelen door de uitverkoop en kortingen die verschillende retailers aanbieden. Normale prijzen kunnen variëren van €2700 tot €4500, maar uitverkoopprijzen kunnen deze kosten met een aanzienlijk percentage verlagen.

Hoogwaardige modellen

Voor mensen die op zoek zijn naar een luxe sauna-ervaring zijn er high-end modellen verkrijgbaar. Deze sauna’s, met vaak geavanceerde functies en de beste materialen, kunnen meer dan €6100 kosten. Ze bieden echter een eersteklas sauna-ervaring die veel gebruikers de investering waard vinden.

Kortom, de kosten van een full spectrum infrarood sauna kunnen sterk variëren op basis van verschillende factoren. Of je nu op zoek bent naar een basismodel of een luxe ervaring in het hogere segment, er is waarschijnlijk een infrarood sauna die past bij je budget en wellness behoeften. Houd er rekening mee dat de prijzen in België enigszins kunnen variëren door verschillen in invoerkosten en belastingen.


Infraroodcabine | Prijzen aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Is infrarood sauna veilig voor ouderen