Is infrarood sauna goed tegen verkoudheid ?

Is infrarood sauna goed tegen verkoudheid? Ja, infrarood sauna’s kunnen goed zijn tegen een verkoudheid. Ze stimuleren de energieproductie in je cellen, vooral in je witte bloedcellen die cruciaal zijn voor de immuunrespons. De warmte van infrarood sauna’s kan ook helpen om spierpijn te verlichten, die vaak meer voorkomt tijdens een verkoudheid of ziekte. Daarnaast genereren deze sauna’s kleine hoeveelheden oxidatieve stress die de antioxidant capaciteit van je cellen verhoogt, waardoor je minder risico loopt om ziek te worden. Verder kunnen ze helpen het cortisolniveau gezond te houden, wat leidt tot een betere bloedsomloop en minder stress, wat je algehele immuunsysteem een boost kan geven.

infrarood sauna bij ziekte

Een infrarood sauna is goed tegen een verkoudheid

Ja, infrarood sauna’s kunnen goed zijn voor mensen die last hebben van verkoudheidssymptomen. Hoewel ze een verkoudheid niet kunnen genezen, kunnen ze verlichting bieden en mogelijk de duur van de ziekte verkorten. Hier volgt een objectief, gedetailleerd antwoord op basis van informatie uit verschillende bronnen waarom een infrarood sauna helpt bij een verkoudheid:

 • Stimulatie van energieproductie: Infrarood sauna’s stimuleren de energieproductie in cellen, vooral belangrijk voor witte bloedcellen die betrokken zijn bij het bestrijden van infecties. Dit kan het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam tegen verkoudheidsvirussen versterken.
 • Verbeterde bloedcirculatie: Infrarood sauna sessies verhogen de bloedcirculatie, waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter worden afgevoerd naar weefsels die betrokken zijn bij de immuunrespons tegen verkoudheid. Een betere bloedsomloop kan helpen om het immuunsysteem beter in staat te stellen het virus te bestrijden.
 • Verbeterd immuunsysteem: Regelmatig gebruik van infrarood sauna’s zou het immuunsysteem versterken. De verhoogde kerntemperatuur tijdens een sauna sessie stimuleert de afgifte van witte bloedcellen en andere componenten van het immuunsysteem, waardoor de verdediging van het lichaam tegen verkoudheidsvirussen mogelijk wordt versterkt.
 • Bevochtiging van het slijmvlies: De warme en vochtige omgeving die door infrarood sauna’s wordt gecreëerd, kan droge slijmvliezen helpen verzachten en verlichting geven bij verstopte neus en keelpijn als gevolg van verkoudheid. Het is echter belangrijk op te merken dat dit een tijdelijke verlichting is en niet de onderliggende oorzaak van de verkoudheid behandelt.
 • Ontspanning en stressvermindering: Infrarood sauna sessies bevorderen ontspanning en stressvermindering, waar verkouden mensen indirect baat bij hebben. Stress kan het vermogen van het immuunsysteem om infecties te bestrijden aantasten, dus het verminderen van stress kan de immuunrespons van het lichaam ondersteunen.
 • Verbeterde ontgifting: Infrarood sauna’s zetten aan tot zweten, wat kan helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam. Hoewel dit geen directe invloed heeft op het verkoudheidsvirus, kan het indirect de reactie van het immuunsysteem ondersteunen door afvalstoffen te verwijderen en het algehele welzijn te bevorderen.

Het is essentieel om prioriteit te geven aan rust, hydratatie en andere conventionele middelen die worden aanbevolen door professionals in de gezondheidszorg als je te maken hebt met een verkoudheid. Het is ook raadzaam om met een zorgverlener te overleggen voordat je een infrarood sauna gebruikt, vooral als je onderliggende gezondheidsklachten hebt.


Is infrarood sauna goed tegen verkoudheid

Beter immuunsysteem dankzij een infrarood sauna

Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij de bescherming van ons lichaam tegen infecties, waaronder verkoudheid. Veel mensen zijn geïnteresseerd in manieren om hun immuunsysteem op natuurlijke wijze te versterken. Een methode die in de belangstelling is komen te staan is het gebruik van infrarood sauna. Infrarood sauna’s zijn een soort sauna die infraroodverwarmers gebruiken om stralingswarmte af te geven, die direct door het lichaam wordt opgenomen. Maar geven infrarood sauna’s het immuunsysteem echt een boost tegen verkoudheid? Laten we de beschikbare informatie eens onderzoeken.

Infrarood sauna vs Finse sauna

Infrarood sauna’s verschillen van traditionele sauna’s doordat ze infraroodverwarmers gebruiken in plaats van conventionele warmtebronnen zoals stoom of hete lucht. Deze infraroodverwarmers zenden onzichtbare lichtgolven uit die het lichaam binnendringen en een diep, stralend warmte-effect produceren. Van deze warmte wordt gezegd dat het verschillende gezondheidsvoordelen biedt, waaronder het mogelijk stimuleren van het immuunsysteem.

Voordelen van infrarood sauna’s

 • Verhoogd aantal witte bloedcellen: Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat nabij-infrarood licht, dat wordt uitgezonden door infrarood sauna’s, witte bloedcellen kan activeren. Witte bloedcellen spelen een cruciale rol in de reactie van het immuunsysteem op infecties, waaronder verkoudheid.
 • Verbeterde ontgifting: Zweten is een van de manieren waarop ons lichaam gifstoffen elimineert. Infrarood sauna’s kunnen meer zweet opwekken dan traditionele sauna’s, wat kan leiden tot voordelen bij het ontgiften. Het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam kan de algehele gezondheid ondersteunen en indirect bijdragen aan een sterker immuunsysteem.
 • Verbeterde bloedsomloop: De warmte van infrarood sauna’s kan de bloedvaten verwijden en een betere bloedsomloop bevorderen. Een betere doorbloeding kan de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar verschillende organen en weefsels verbeteren, waaronder de weefsels die betrokken zijn bij de immuunrespons.

Wetenschappelijk bewijs

Hoewel er beperkt wetenschappelijk onderzoek is dat specifiek de effecten van infrarood sauna’s op het immuunsysteem en verkoudheid bestudeert, suggereren enkele verwante studies potentiële voordelen:

 • Infrarood sauna’s en infecties van de luchtwegen: Een studie gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift stelde dat ver-infrarood sauna’s (FIR) zijn gebruikt om infecties aan de luchtwegen te voorkomen en te behandelen door de immuunreacties te versterken. Het is echter belangrijk om op te merken dat er meer onderzoek nodig is om een direct verband te leggen tussen infrarood sauna’s en immuniteit tegen verkoudheid.
 • Sauna gebruik en levensduur: Een ander onderzoek vermeldde de effecten van sauna gebruik op het immuunsysteem en de aanpassing aan hittestress. Er werd gemeld dat personen die sauna’s gebruikten, waaronder infrarood sauna’s, minder verkoudheden hadden in vergelijking met een controlegroep die geen sauna’s gebruikte.

Hoewel deze onderzoeken interessante inzichten geven, is het cruciaal om de bevindingen met voorzichtigheid te interpreteren en ze te beschouwen als voorlopig bewijs. Verdere goed opgezette onderzoeken zijn nodig om de potentiële voordelen van infrarood sauna’s op het immuunsysteem en hun specifieke rol bij het voorkomen en behandelen van verkoudheid beter te begrijpen.

Het is de moeite waard om op te merken dat alleen vertrouwen op infrarood sauna’s om je immuunsysteem een boost te geven niet genoeg is. Een gezonde levensstijl, met regelmatige lichaamsbeweging, evenwichtige voeding, voldoende slaap en een goede hygiëne, is essentieel voor het behoud van een robuust immuunsysteem.


Sneller genezen van een verkoudheid met een infrarood sauna

Er wordt beweerd dat infrarood sauna’s het herstel van een verkoudheid kunnen versnellen door de bloedstroom te verhogen, de lichaamstemperatuur te verhogen en te helpen bij het bestrijden van het virus. Hoewel er anekdotisch bewijs is dat de voordelen van infrarood sauna’s voor het verlichten van verkoudheidssymptomen ondersteunt, is het belangrijk op te merken dat wetenschappelijk onderzoek op dit gebied beperkt is. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Verhoogde doorbloeding: Van infrarood sauna’s wordt aangenomen dat ze vaatverwijding bevorderen, wat de bloedsomloop kan verbeteren en de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar verschillende delen van het lichaam kan verbeteren. Deze verhoogde bloedstroom kan helpen om het immuunsysteem te ondersteunen en het herstelproces te bevorderen.
 • Verhoogde lichaamstemperatuur: Door de interne temperatuur van het lichaam te verhogen, creëren infrarood sauna’s een omgeving die koorts nabootst. Koorts is een natuurlijk afweermechanisme dat het lichaam helpt infecties te bestrijden door de immuunrespons te activeren. Er wordt gedacht dat de verhoogde temperatuur in een infrarood sauna een soortgelijk effect kan stimuleren, wat kan helpen bij het herstel van een verkoudheid.
 • Mogelijke vermindering van symptomen: Sommige mensen melden verlichting te ervaren van verstopping, druk op de sinus en spierpijn na het gebruik van een infrarood sauna tijdens een verkoudheid. De combinatie van warmte en zweten kan deze symptomen tijdelijk verlichten.
 • Individuele variabiliteit: Het is belangrijk om te erkennen dat de effecten van het gebruik van een infrarood sauna op het herstel van een verkoudheid van persoon tot persoon kunnen verschillen. Factoren zoals de ernst van de verkoudheid, de algehele gezondheid en de individuele gevoeligheid voor warmte kunnen de resultaten beïnvloeden.
 • Veiligheidsoverwegingen: Hoewel infrarood sauna’s over het algemeen als veilig worden beschouwd voor de meeste mensen, is het raadzaam om een professional uit de gezondheidszorg te raadplegen voordat je er een gebruikt terwijl je ziek bent. Mensen met bepaalde medische aandoeningen of medicijnen die hun vermogen om warmte te verdragen beïnvloeden, kunnen het gebruik van een sauna beter vermijden.
 • Aanvullende benadering: Infrarood sauna’s moeten niet worden gezien als vervanging van traditionele koude behandelingen zoals rust, hydratatie en receptvrije medicijnen. Ze kunnen worden gebruikt als aanvullende therapie om de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te ondersteunen.
 • Gebrek aan wetenschappelijk bewijs: Ondanks de positieve anekdotische verslagen is er een gebrek aan wetenschappelijk onderzoek dat specifiek de invloed van infrarood sauna’s op het herstel van verkoudheid onderzoekt. Er zijn meer onderzoeken nodig om de mogelijke voordelen en beperkingen van deze therapie beter te begrijpen.

Het is belangrijk om op te merken dat, hoewel sommige mensen verlichting van verkoudheidssymptomen vinden door het gebruik van infrarood sauna’s, deze beweringen eerder gebaseerd zijn op anekdotisch bewijs dan op streng wetenschappelijk onderzoek. Zoals altijd is het aan te raden om een arts te raadplegen voordat je alternatieve therapieën of behandelingen voor verkoudheid of andere ziekten gebruikt.


Voordelen van een infrarood sauna als je ziek en verkouden bent

Infrarood sauna’s hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege hun potentiële voordelen voor de gezondheid. Eén gebied waar ze veelbelovend zijn, is het verlichten van verkoudheidssymptomen. Hoewel verder onderzoek nodig is om de effectiviteit ervan volledig te begrijpen, hebben veel mensen positieve ervaringen gemeld met het gebruik van infrarood sauna’s om verkoudheidssymptomen te verlichten. In dit artikel onderzoeken we de mogelijke voordelen van het gebruik van infrarood sauna’s bij verkoudheid.

Verhoogde bloedsomloop en immuunrespons

Bij blootstelling aan infraroodwarmte stijgt de kerntemperatuur van het lichaam, waardoor de bloedsomloop toeneemt. Deze verbeterde bloedsomloop kan de immuunrespons helpen verbeteren door meer zuurstof en voedingsstoffen naar de lichaamsweefsels te brengen. Daarnaast kan een verhoogde bloedsomloop helpen bij het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen, waardoor de duur en ernst van verkoudheidssymptomen mogelijk worden verminderd.

Gevorderde ontgifting

Zweten is een van de natuurlijke mechanismen van het lichaam om gifstoffen af te voeren. Infrarood sauna’s kunnen een diepe, ontgiftende transpiratie opwekken die kan helpen het lichaam te ontdoen van schadelijke stoffen. Dit ontgiftingsproces kan het immuunsysteem ondersteunen door de belasting van het lichaam te verminderen, zodat het zich kan concentreren op het bestrijden van het verkoudheidsvirus.

Verstopping verlichten

Een veel voorkomend symptoom van een verkoudheid is verstopte neus, wat het ademhalen kan bemoeilijken. De warmte van infrarood sauna’s kan helpen de luchtwegen te openen en verstopping te verlichten. Dit kan tijdelijke verlichting geven, waardoor het makkelijker wordt om te ademen en kan helpen bij het herstelproces.

Vermindering van spierpijn

Verkoudheidssymptomen omvatten vaak spierpijn. De warmte van infrarood sauna’s kan diep in de spieren doordringen, waardoor ontspanning wordt bevorderd en ongemak wordt verminderd. Door de spierspanning te verlichten, kunnen infrarood sauna’s helpen de pijn te verlichten die gepaard gaat met verkoudheid en een gevoel van verlichting en comfort geven.

Stress verminderen en beter slapen

Verkoudheid kan fysiek en mentaal vermoeiend zijn, wat leidt tot verhoogde stressniveaus en een verstoord slaappatroon. Van infrarood sauna’s is aangetoond dat ze ontspanning en stressvermindering bevorderen door de productie van endorfine te stimuleren, de natuurlijke feel-good hormonen van het lichaam. Deze ontspanningsreactie kan de slaapkwaliteit verbeteren, waardoor het lichaam beter kan rusten en herstellen.

Verbeterde ademhalingsfunctie

Infrarood sauna’s genereren warmte die diep in het lichaam kan doordringen, wat kan helpen bij het verwijden van de luchtwegen en het zuiverder maken van de luchtwegen. Deze verbeterde ademhalingsfunctie kan mensen met verkoudheid helpen om makkelijker te ademen en minder te hoesten, waardoor de symptomen van de luchtwegen worden verlicht.

Persoonlijke ervaringen en voorzorgsmaatregelen

Hoewel veel mensen positieve ervaringen hebben met het gebruik van infrarood sauna’s ter verlichting van verkoudheid, is het belangrijk om te weten dat de resultaten kunnen variëren. Het is raadzaam om een professional uit de gezondheidszorg te raadplegen voordat u het gebruik van infrarood sauna’s opneemt in uw behandeling tegen verkoudheid. Bovendien moeten zwangere vrouwen, mensen met bepaalde medische aandoeningen of mensen die specifieke medicijnen gebruiken, voorzichtig zijn en medisch advies inwinnen voordat ze een infrarood sauna gebruiken.

Het kan het gebruik van infrarood sauna’s bij verkoudheid verschillende potentiële voordelen bieden, waaronder een betere bloedsomloop en immuunrespons, verbeterde ontgifting, verlichting van verstopping, vermindering van spierpijn, stressvermindering en betere slaap, verbeterde ademhalingsfunctie en persoonlijke ervaringen van gebruikers. Het is echter essentieel om een professional uit de gezondheidszorg te raadplegen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je het gebruik van infrarood sauna’s opneemt in je verkoudheidsbehandelingsroutine.


Infrarood sauna | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Is infrarood sauna goed tegen verkoudheid