Is een infraroodcabine gezond ?

Ja, een infraroodcabine is gezond

Vaak stellen mensen zicht de vraag: is het nemen van een infraroodcabine gezond? Wel, infrarood sauna’s zijn reeds lang onderzocht op hun mogelijke voordelen voor de gezondheid. Ze werken door gebruik te maken van infrarood licht om het lichaam direct te verwarmen, in plaats van de lucht om je heen te verwarmen zoals bij een traditionele sauna. Hierdoor kun je intenser zweten bij een lagere temperatuur. Hier volgen alvast de belangrijkste voordelen voor je gezondheid van een infraroodcabine:

  • Bloeddruk: Een van de meest genoemde voordelen van infrarood sauna’s is dat ze de gezondheid van het hart kunnen verbeteren. Regelmatig gebruik van dergelijke sauna’s is in verband gebracht met een lagere bloeddruk en een verbeterde cardiovasculaire functie. Sommige onderzoeken suggereren dat de lichamelijke reactie op een sessie infrarood sauna te vergelijken is met matige lichaamsbeweging, wat bekend staat om de voordelen voor de gezondheid van het hart.
  • Gewichtsverlies: Een ander potentieel voordeel van infrarood sauna’s is gewichtsverlies. De warmte die door deze sauna’s wordt gegenereerd kan je hartslag verhogen, vergelijkbaar met de manier waarop je hartslag toeneemt als je sport. Als je hartslag toeneemt, kan je lichaam meer calorieën verbranden, wat leidt tot gewichtsverlies. Het is echter belangrijk op te merken dat, hoewel sommige voorstanders beweren dat infrarood sauna’s tot 600 calorieën per sessie kunnen verbranden, dit cijfer sterk afhankelijk is van individuele factoren zoals stofwisselingssnelheid en lichaamssamenstelling.
  • Verlichting van pijn: Infrarood sauna’s kunnen ook verlichting van pijn geven, vooral bij gewrichts- en spierpijn. De warmte van de sauna bevordert de doorbloeding van het lichaam, wat pijn en ontstekingen kan verlichten. Het kan ook helpen bij het herstel na een intensieve training of blessure.
  • Natuurlijk aanvoelen: Sommige mensen vragen zich misschien af of infrarood sauna’s beter zijn dan traditionele sauna’s. Beide soorten hebben hun voor- en nadelen en de keuze wordt vaak bepaald door persoonlijke voorkeur. Infrarood sauna’s zorgen voor intenser zweten bij een lagere temperatuur, wat sommige mensen misschien comfortabeler vinden. Aan de andere kant gebruiken traditionele sauna’s hete lucht om het lichaam op te warmen, wat voor sommigen natuurlijker kan aanvoelen.

Infrarood sauna’s kunnen verschillende potentiële voordelen voor de gezondheid bieden, waaronder een betere gezondheid van het hart, mogelijk gewichtsverlies en verlichting van pijn.

Is een infraroodcabine gezond

Specifieke gezondheidsvoordelen van een infrarood sauna

Infrarood sauna’s worden steeds populairder vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Deze gespecialiseerde sauna’s gebruiken infrarood licht om de huid binnen te dringen en het lichaam van binnenuit te verwarmen, in tegenstelling tot traditionele sauna’s die de lucht om je heen verwarmen. De unieke eigenschappen van infrarood licht bieden een scala aan gezondheidsvoordelen, van een betere gezondheid van het hart tot stressvermindering.

Verbeterde cardiovasculaire gezondheid

Een van de belangrijkste voordelen van infrarood sauna’s is hun invloed op de cardiovasculaire gezondheid. De warmte van de sauna verhoogt de hartslag en stimuleert de bloedsomloop, waardoor de effecten van lichte lichaamsbeweging worden nagebootst. Regelmatige sessies kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen, het cholesterolgehalte te verbeteren en de algehele gezondheid van het hart te verbeteren.

Pijnverlichting en spierontspanning

Infrarood sauna’s zijn ook effectief voor pijnverlichting en spierontspanning. De diep doordringende warmte helpt pijnlijke spieren te verzachten en verlicht gewrichtspijn, waaronder aandoeningen zoals artritis. Ze zijn ook goed voor een sneller herstel na de training door een snellere afvoer van melkzuur in de spieren te bevorderen.

Een betere slaap en ontspanning

De warmte die wordt opgewekt door infrarood sauna’s helpt bij het bevorderen van ontspanning en een betere slaap. Door de hoeveelheid cortisol in het lichaam, ons belangrijkste stresshormoon, in balans te brengen, helpen deze sauna’s bij het bereiken van een diepere, meer rustgevende slaap. Ze stimuleren ook de afgifte van endorfine, de natuurlijke ‘feel good’ hormonen van het lichaam, wat zorgt voor een gevoel van welzijn en ontspanning.

Ontgifting en huidverjonging

Regelmatig gebruik van infrarood sauna’s kan helpen bij het ontgiften. Omdat de intense hitte je laat zweten, elimineert je lichaam op natuurlijke wijze gifstoffen via de huid. Dit proces helpt niet alleen bij het ontgiften, maar helpt ook de huid te verjongen. Het verbetert de doorbloeding, wat resulteert in een helderdere, zachtere en gezonder uitziende huid.

Verlies van gewicht en verhoging van het metabolisme

Infrarood sauna’s kunnen ook bijdragen aan gewichtsverlies en een verbeterde stofwisseling. De warmte die door de sauna wordt opgewekt verhoogt de stofwisseling van het lichaam, vergelijkbaar met de toename tijdens het sporten. Hoewel het geen vervanging is voor een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, kan het wel een aanvulling zijn op een gezonde levensstijl.

Een betere cognitieve gezondheid

Opkomende onderzoeken suggereren dat infrarood sauna’s ook voordelen kunnen hebben voor de cognitieve gezondheid. De hittestress in een sauna bevordert de productie van de brain-derived neurotrophic factor (BDNF), die de groei en overleving van neuronen stimuleert, de hersenfunctie verbetert en mogelijk de progressie van neurodegeneratieve ziekten zoals dementie en Alzheimer vertraagt.

Infrarood sauna’s bieden talloze voordelen voor de gezondheid, variërend van een betere gezondheid van het hart tot een verbeterde cognitieve functie. Maar net als bij andere wellness beoefening is het essentieel om infrarood sauna’s op verantwoorde wijze te gebruiken en een arts te raadplegen voordat je met een nieuw programma begint.


Is infrarood sauna veilig voor alle leeftijden ?

De veiligheid van infrarood warmte bij verschillende leeftijdsgroepen is een punt van zorg, omdat het vaak wordt gebruikt in verwarmingssystemen, sauna’s en therapeutische apparaten. Om te bepalen of het geschikt is voor alle leeftijden, is het belangrijk om de kenmerken van infraroodwarmte en de mogelijke effecten ervan grondig te onderzoeken.

Infraroodwarmte en kinderen: Voorzorgsmaatregelen en overwegingen

Jonge kinderen hebben meestal een gevoeligere huid en een grotere verhouding tussen huidoppervlak en lichaamsmassa, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor temperatuurschommelingen.

Kinderartsen adviseren om infraroodwarmte voorzichtig te gebruiken bij kinderen en benadrukken het belang van matiging en regelmatige controle om oververhitting of ongemak te voorkomen.

Infraroodwarmte en adolescenten: Fysiologische overwegingen

Adolescenten, die snelle groei en hormonale veranderingen doormaken, kunnen anders reageren op infraroodwarmte.

Het is cruciaal om rekening te houden met individuele verschillen en ervoor te zorgen dat adolescenten infraroodwarmteapparaten gebruiken volgens de aanbevolen richtlijnen om mogelijke negatieve effecten te voorkomen.

Infrarood warmte en volwassenen: Algemene veiligheidsrichtlijnen

Infraroodwarmte wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor volwassenen wanneer het binnen de gespecificeerde parameters wordt gebruikt.

Volwassenen moeten echter rekening houden met reeds bestaande gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten of huidgevoeligheid. In geval van onzekerheid over de geschiktheid van het gebruik van infraroodwarmte, is het raadzaam om professionals in de gezondheidszorg te raadplegen.

Infraroodwarmte en ouderen: Speciale overwegingen

Naarmate mensen ouder worden, worden hun huidelasticiteit en hun vermogen om de lichaamstemperatuur te reguleren minder. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van infraroodwarmte.

Het is voor oudere volwassenen van vitaal belang om de aanbevolen tijd en temperatuur in de gaten te houden en zich eraan te houden om ongemak of mogelijke schade te voorkomen.

Zwangerschap en infraroodwarmte: speciale begeleiding

Tijdens het eerste trimester moeten zwangere vrouwen voorzichtig zijn met het gebruik van infraroodwarmte.

Het is raadzaam om medische zorgverleners te raadplegen om er zeker van te zijn dat de specifieke behoeften en het welzijn van de aanstaande moeder en de zich ontwikkelende foetus in overeenstemming zijn met blootstelling aan infraroodwarmte.

Een evenwichtige aanpak

Hoewel infraroodwarmte over het algemeen veilig is voor mensen van alle leeftijden, is het belangrijk om specifieke voorzorgsmaatregelen te nemen op basis van individuele kenmerken en levensfasen. Door de aanbevolen richtlijnen te volgen, waakzaam te zijn voor tekenen van ongemak en professioneel advies in te winnen als dat nodig is, kunnen we zorgen voor een evenwichtig en veilig gebruik van infraroodwarmte in verschillende leeftijdsgroepen.


Pijn en problemen verlichten met een infrarood sauna

Infraroodcabines zijn onderzocht op hun voordelen voor een reeks van gezondheidsaandoeningen. Dit zijn onder andere hart- en vaatziekten, neuropsychiatrische aandoeningen, aandoeningen van het bewegingsapparaat en stofwisselingsziekten:

  • Cardiovasculaire aandoeningen: Infrarood sauna therapie kan gunstig zijn voor personen met hoge bloeddruk en hartfalen. De warmte van de sauna zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden, wat kan helpen bij het verbeteren van de bloedsomloop in het hele lichaam en mogelijk de bloeddruk verlaagt.
  • Neuropsychiatrische aandoeningen: Sommige onderzoeken suggereren dat infrarood sauna’s voordelen kunnen bieden voor mensen die lijden aan dementie, de ziekte van Alzheimer en stressgerelateerde aandoeningen. Het kalmerende, rustgevende effect van de sauna kan een gevoel van rust bevorderen en bijdragen aan een betere slaap, wat kan helpen bij de behandeling van deze aandoeningen.
  • Spier- en skeletproblemen: Regelmatig gebruik van de infrarood sauna kan verlichting bieden bij artritis, spierpijn en andere pijnklachten aan het bewegingsapparaat. De warmte kan pijnlijke spieren en gewrichten helpen verzachten en zo een vorm van niet-invasieve, medicijnvrije pijnverlichting bieden.
  • Metabole ziekten: Mensen met diabetes type 2 kunnen baat hebben bij infrarood sauna’s. Als onderdeel van een uitgebreid behandelplan kunnen regelmatige saunasessies helpen bij gewichtsverlies en een verbeterde insulinegevoeligheid.
  • Ontgifting: Hoewel het concept van ontgifting wordt bediscussieerd onder medische professionals, geloven sommige voorstanders dat zweten veroorzaakt door infrarood sauna’s kan helpen bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam, wat mogelijk bijdraagt aan de algehele gezondheid en welzijn.
  • Gezondheid van de huid: Infrarood sauna’s kunnen ook voordelen hebben voor de gezondheid van de huid. De warmte kan de doorbloeding van de huid bevorderen, wat weer kan leiden tot een verbeterde teint, elasticiteit en helderheid van de huid.

Hoewel deze potentiële voordelen veelbelovend zijn, is het belangrijk op te merken dat er op veel gebieden meer onderzoek nodig is. Infrarood sauna’s zijn ook niet voor iedereen geschikt, vooral niet voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, en kunnen uitdroging en veranderingen in de bloeddruk veroorzaken. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je met een nieuw gezondheidsprogramma begint.


Infraroodcabine | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Is een infraroodcabine gezond