Is een barrel sauna bruikbaar in de winter ?

Een barrel sauna in de winter

Een barrel sauna is bruikbaar in de winter. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

 • Ontworpen om warmte vast te houden: Barrel sauna’s zijn speciaal ontworpen om warmte vast te houden, waardoor ze zelfs bij temperaturen onder het vriespunt gebruikt kunnen worden.
 • Snelle en eenvoudige montage: De meeste barrel sauna’s zijn snel en eenvoudig te monteren, zodat je ze zonder veel gedoe kunt gaan gebruiken tijdens het winterseizoen.
 • Efficiënt gebruik van ruimte: Barrel sauna’s maken efficiënt gebruik van ruimte en convectie om snel en gelijkmatig op te warmen. Ze hebben 23% minder isolatie in vergelijking met gewone saunacabines, maar door hun unieke ontwerp kunnen ze dit gebrek aan isolatie overwinnen.
 • Prestaties bij temperaturen onder nul: Barrel sauna’s kunnen goed presteren in gematigde klimaten waar de temperatuur niet veel onder het vriespunt zakt. Ze kunnen koud weer aan, maar het kan langer duren voordat de sauna de gewenste temperatuur bereikt op extreem koude dagen.
 • Overwegingen voor gebruik buitenshuis: Als u van plan bent om een barrel sauna in de winter buiten te gebruiken, is het belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is aan te raden om uw buitensauna winterklaar te maken en te zorgen voor een veilige toegang tijdens sneeuwstormen. Sneeuw en ijs kunnen het moeilijk maken om veilig bij de sauna te komen.
 • Verwarmingsopties: Barrel sauna’s kunnen worden uitgerust met elektrische sauna kachels die zowel voor binnen als buiten werken. Elektrische kachels zijn er in verschillende maten en bieden verschillende vermogens, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je past.
 • Gebogen dakontwerp: Het gebogen dakontwerp van een barrel sauna helpt om een grotere hoeveelheid sneeuw te weerstaan en zijn vorm te behouden. Dit kan gunstig zijn in regio’s met veel sneeuwval tijdens de wintermaanden.

Hoewel barrel sauna’s ook in de winter gebruikt kunnen worden, is het belangrijk om de veiligheidsrichtlijnen te volgen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen bij gebruik in extreme weersomstandigheden.

Is een barrel sauna bruikbaar in de winter

Zijn er voordelen aan het gebruik van een sauna in de winter ?

 • Verhoogde stemming: Het gebruik van een sauna in de winter kan een grote invloed hebben op uw stemming. De warmte van de sauna stimuleert de aanmaak van endorfine, de natuurlijke feel-good chemicaliën van het lichaam, die uw stemming kunnen verbeteren en symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis kunnen verlichten, een soort depressie die samenhangt met seizoenswisselingen.
 • Een betere gezondheid: Regelmatige saunabezoeken kunnen je algehele gezondheid op verschillende manieren verbeteren. De warmte kan ontstekingen helpen verminderen, een belangrijke factor bij veel chronische ziekten, en de cardiovasculaire functie stimuleren, wat de gezondheid van het hart bevordert. Bovendien kan het zweetproces helpen bij het ontgiften, waardoor gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd.
 • Verminderde symptomen: Sauna’s kunnen ook veelvoorkomende winterkwaaltjes verlichten. Dit omvat verlichting van verkoudheidssymptomen zoals een verstopte neus of keelpijn. Bovendien kan de warmte gewrichts- en spierpijn verlichten, die vaak erger wordt bij koud weer.
 • Verbeterde immuniteit: Regelmatig saunagebruik kan je immuunsysteem versterken, waardoor je beter bestand bent tegen veelvoorkomende winterziekten zoals griep. De warmte kan de productie van witte bloedcellen stimuleren, waardoor uw lichaam infecties beter kan bestrijden.
 • Thermische regulatie: Saunagebruik kan je lichaam voorbereiden op de warme en koude schommelingen die typisch zijn voor het winterseizoen. Door je lichaam bloot te stellen aan hoge warmte in een gecontroleerde omgeving, kan het zich beter aanpassen aan extreme temperatuurschommelingen, waardoor het beter bestand is tegen koud weer.
 • Stressvermindering: Een van de meest genoemde gezondheidsvoordelen van een sauna is stressvermindering. De warmte van de sauna bevordert ontspanning en helpt de cortisolspiegel te verlagen, het belangrijkste stresshormoon van het lichaam. Dit kan vooral gunstig zijn tijdens de wintermaanden, wanneer het stressniveau hoger kan zijn door de feestdagen of een hogere werkdruk.
 • Verbeterde lymfatische gezondheid: Het gebruik van een sauna kan goed zijn voor je lymfestelsel, dat een cruciale rol speelt bij ontgifting en immuniteit. De warmte verhoogt de bloedcirculatie, bevordert de doorstroming van lymfevocht en helpt bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Dit kan vooral nuttig zijn in de winter, wanneer de lichamelijke activiteit vaak afneemt, wat leidt tot een trager lymfesysteem.

Hoe houden barrel sauna’s warmte vast in de winter ?

Vatsauna’s zijn populair vanwege hun unieke ontwerp en efficiënte vermogen om warmte vast te houden. Ze zorgen voor een gezellige en ontspannende omgeving, zelfs tijdens de wintermaanden. Maar hoe houden barrel sauna’s warmte vast in de winter? In dit artikel onderzoeken we de methoden en eigenschappen die ervoor zorgen dat barrel sauna’s een comfortabele temperatuur behouden als de temperaturen dalen.

Isolatie en ontwerp om een barrel sauna in de winter te gebruiken

Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan het vermogen van barrel sauna’s om warmte vast te houden is hun ontwerp. In tegenstelling tot traditionele sauna’s hebben barrel sauna’s gebogen wanden die het oppervlak dat wordt blootgesteld aan de buitenelementen minimaliseren. Dit ontwerp vermindert warmteverlies en helpt de warmte in de sauna vast te houden. Bovendien zorgt de ronde vorm van de barrelsauna voor een betere luchtcirculatie, waardoor de warmte gelijkmatig door de ruimte wordt verspreid.

Kwaliteit bouwmaterialen

De keuze van het bouwmateriaal speelt ook een cruciale rol bij het vasthouden van de warmte. Tonnen sauna’s worden meestal gebouwd met hoogwaardige houtsoorten, zoals cederhout of sparrenhout. Deze houtsoorten hebben natuurlijke isolerende eigenschappen, die helpen om de warmte in de sauna te houden. Bovendien werken de dikke wanden van de barrelsauna als een barrière tegen de koude buitentemperaturen, waardoor warmteoverdracht wordt voorkomen.

Deugdelijke afdichting

Om ervoor te zorgen dat de warmte optimaal wordt vastgehouden, moeten barrel sauna’s goed worden afgedicht. Dit houdt in dat kieren of barsten in de constructie, waardoor warme lucht kan ontsnappen of koude lucht kan binnendringen, worden gedicht. Gebruikelijke afdichtingsmethoden zijn het gebruik van weerstrips, siliconenkit of isolatietape. Door deze plekken af te dichten kan de sauna een constante temperatuur behouden en wordt warmteverlies tijdens de wintermaanden voorkomen.

De bovenkant afdekken

In de winter is het aan te raden om de bovenkant van de barrelsauna af te dekken om de warmte nog beter vast te houden. Dit kan met verschillende materialen zoals golfplaten, een zeil, dakshingles of een regenjack. Het afdekken van de bovenkant helpt om een extra isolatielaag te creëren, waardoor er minder warmte verloren gaat via het dak van de sauna. Het beschermt de sauna ook tegen sneeuw, regen en andere externe elementen die de prestaties kunnen beïnvloeden.

Verwarmingssystemen

Tonnen sauna’s kunnen worden uitgerust met verschillende verwarmingssystemen, zoals elektrische kachels of houtkachels. Deze verwarmingssystemen zijn ontworpen om efficiënte en constante warmte te leveren, zelfs bij lage temperaturen. Elektrische kachels hebben vaak ingebouwde thermostaten waarmee gebruikers de gewenste temperatuur kunnen instellen en vasthouden. Houtkachels daarentegen zorgen voor een traditionele en gezellige verwarmingservaring, terwijl ze ook bijdragen aan de algehele esthetiek van de sauna.

Regelmatig onderhoud

Regelmatig onderhoud is essentieel voor het maximaliseren van het warmtebehoud in barrel sauna’s in de winter. Dit houdt in dat de sauna regelmatig moet worden schoongemaakt om vuil te verwijderen dat de verwarmingselementen kan verstoppen. Daarnaast helpt het inspecteren en vervangen van versleten afdichtingen, het zorgen voor goede isolatie en het controleren van de algehele staat van de sauna om de warmte vast te houden.

Samenvattend: barrel sauna’s houden warmte vast in de winter door middel van verschillende methoden en functies. Hun ontwerp, isolatie, bouwmaterialen, goede afdichting, bedekking van de bovenkant, verwarmingssystemen en regelmatig onderhoud dragen allemaal bij aan hun vermogen om zelfs bij koud weer een comfortabele temperatuur te behouden. Dus als je overweegt om tijdens de wintermaanden te genieten van de warmte en ontspanning van een sauna, dan is een barrelsauna misschien wel de perfecte keuze.


Zijn er specifieke winter onderhoudstips voor barrel sauna’s ?

Barrelsauna’s, met hun unieke ontwerp en hoge functionaliteit, kunnen zelfs in hartje winter een ontspannen toevluchtsoord zijn. Maar als de temperatuur daalt, moeten er specifieke onderhoudsstappen worden genomen om de levensduur en topprestaties van deze buitensauna’s te garanderen. Hier volgen enkele belangrijke onderhoudstips om je barrel sauna voor te bereiden op de wintermaanden.

Regelmatig schoonmaken

Een van de eenvoudigste maar meest effectieve onderhoudstaken is regelmatig schoonmaken. Het is cruciaal om de binnenkant van de barrel sauna na elke 1-2 keer gebruik schoon te maken, of minstens een keer per week. Gebruik een microvezel stofdoek of een vochtige doek om de banken en de vloer van de sauna af te nemen. Dit helpt zweetresten, stof en vuil te verwijderen en zorgt voor een schone en hygiënische omgeving in de sauna.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Voor een grondiger schoonmaakbeurt kunt u een milde oplossing van zuiveringszout en water gebruiken. Dit natuurlijke schoonmaakmengsel reinigt effectief zonder de hardheid van chemische schoonmaakmiddelen. Stofzuig uw sauna regelmatig om stof of vuil te verwijderen dat zich in de loop der tijd heeft opgehoopt. Vermijd het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen, omdat deze het hout en andere materialen in de sauna kunnen beschadigen.

Sealant aanbrengen

De buitenkant van de barrelsauna heeft ook aandacht nodig, vooral voor het begin van de winter. Om de buitenkant van de sauna te beschermen tegen barre weersomstandigheden is het aan te raden om elke 2-4 jaar opnieuw een beits of kit op waterbasis aan te brengen. Dit helpt het hout te conserveren en voorkomt uitdrogen, barsten of andere vormen van schade door blootstelling aan de elementen.

Saunakachel en stenen controleren

Saunakachels vereisen minimaal onderhoud, maar het is een goede gewoonte om je saunastenen om de zoveel tijd te controleren op splijten en scheuren. Beschadigde stenen kunnen de warmteverdeling in de sauna beïnvloeden, waardoor de algehele prestaties afnemen. Regelmatige controle en tijdige vervanging van deze stenen helpen de functionaliteit van de sauna te behouden.

Lagedruk reiniger

Gebruik een lagedruk reiniger om de buitenkant van uw barrelsauna in de herfst of lente te reinigen. Dit helpt bij het verwijderen van vuil en mogelijke schimmelvorming. Vergeet niet een of twee keer per jaar houtolie te gebruiken om het hout te voeden en de glans en duurzaamheid te behouden.

Sauna uit tijdens het schoonmaken

Een cruciale veiligheidstip tijdens het schoonmaken is ervoor te zorgen dat de sauna uit staat. Dit zorgt niet alleen voor veiligheid, maar voorkomt ook dat de hitte tijdens het schoonmaken schade toebrengt aan de binnenoppervlakken.

Kortom, regelmatig onderhoud en tijdige controles kunnen uw barrel sauna een heel eind op weg helpen en ervoor zorgen dat het zelfs in de koudste winters een warm, gastvrij toevluchtsoord blijft.


Barrel sauna | Prijzen aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Is een barrel sauna bruikbaar in de winter