Is een afvoer nodig in een barrel sauna ?

Of een afvoer nodig is in een barrel sauna 

Een afvoer is niet noodzakelijk nodig in een barrel sauna. De installatie ervan wordt echter sterk aanbevolen door experts. Het verbetert de algehele functionaliteit en het onderhoud van de sauna.

 • Gemak bij het schoonmaken: Het installeren van een afvoer in uw barrel sauna draagt aanzienlijk bij aan het schoonmaak gemak. Water en zweetresten kunnen zo efficiënt uit de sauna worden afgevoerd. Dit helpt bij het handhaven van een hygiënische omgeving en vermindert het risico op bacteriën- of schimmelgroei die schadelijk kan zijn voor uw gezondheid.
 • Watervoorziening: Hoewel een watertoevoer niet strikt noodzakelijk is voor een barrel sauna, kan het wel de sauna-ervaring verbeteren. Gebruikers sprenkelen meestal water op de hete stenen om stoom te creëren, wat de vochtigheid verhoogt en de hitte intensiveert. Een watertoevoer systeem wordt in dit opzicht handiger, maar het is geen must-have. U kunt gewoon een emmer en een pollepel gebruiken, die vaak worden meegeleverd als onderdeel van het sauna pakket.
 • Vloerhelling: Het concept van vloerhelling heeft ook te maken met het afvoersysteem in een barrelsauna. Dit houdt in dat de vloer iets schuin afloopt in de richting van de afvoer, zodat het water gemakkelijker naar de afvoer kan stromen. Dit is een slimme zet als u besluit een afvoer te installeren, omdat het de efficiëntie van het systeem maximaliseert.
 • Vereisten voor de fundering: Hoewel een afvoer misschien niet nodig is, is een stevige fundering die goed afwatert cruciaal voor een barrelsauna. Dit kan betekenen dat u zachte losse grond afgraaft tot u stevige grond bereikt en het gebied vervolgens opvult met kleine stenen of grind. Dit zorgt voor voldoende afwatering en voorkomt dat het hout van de sauna gaat rotten door overtollig vocht.
 • Soorten sauna: De noodzaak van een afvoer kan ook afhangen van het type sauna. Elektrische sauna’s hebben bijvoorbeeld niet per se een afvoer nodig. Maar als je een traditionele houtgestookte sauna gebruikt, kan een afvoer nuttig zijn vanwege het hogere waterverbruik.
 • Afvoeropties: Als u besluit om een afvoer te installeren, zijn er verschillende opties die u kunt overwegen. Een standaard ronde afvoer kan het doel dienen, maar andere ontwerpen zoals een afvoergoot kunnen ook effectief zijn, afhankelijk van uw specifieke behoeften en sauna-indeling.

Hoewel een afvoer niet strikt noodzakelijk is voor een barrel sauna, kan de installatie ervan de functionaliteit en het onderhoud van de sauna verbeteren, waardoor het een overweging waard is.

Is een afvoer nodig in een barrel sauna

Geen risico’s zonder afvoer in een barrel sauna ?

Barrelsauna’s zijn voor velen een populaire keuze vanwege hun unieke ontwerp en de luxe ervaring die ze bieden. Maar net als elk ander type sauna vereisen ze goed onderhoud en verzorging om ervoor te zorgen dat ze veilig en functioneel blijven. Een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de noodzaak van een afvoersysteem. Zonder goede afvoer kunnen er verschillende risico’s ontstaan die de levensduur van de sauna en de gezondheid van de gebruiker kunnen beïnvloeden.

Risico op schimmel en schimmelgroei

Het meest directe risico van het ontbreken van een afvoersysteem in uw barrel sauna is de kans op schimmel- en meeldauwgroei. De warme, vochtige omgeving in de sauna kan een broedplaats zijn voor deze schadelijke organismen als er zich water kan ophopen. Dit beschadigt niet alleen de sauna, maar kan ook ernstige gezondheidsrisico’s opleveren voor gebruikers, waaronder ademhalingsproblemen en allergische reacties.

Kans op houtrot 

Een hoge luchtvochtigheid in de sauna kan na verloop van tijd leiden tot houtrot. Dit kan de structurele integriteit van uw barrel sauna aantasten en leiden tot dure reparaties of vervanging. Bovendien kan dit bederf een onaangename geur en uitstraling veroorzaken, met negatieve gevolgen voor uw sauna beleving.

Verhoogd onderhoud

Zonder een goed afvoersysteem wordt het een grotere uitdaging om de sauna schoon en hygiënisch te houden. Overtollig vocht kan leiden tot vuilophoping, waardoor de sauna moeilijker schoon te maken is. Dit kan ook brandgevaarlijk worden, vooral als de sauna op een tapijt of vergelijkbaar oppervlak staat.

Risico op ongedierte en insecten

Een warme en vochtige omgeving kan ongedierte en insecten aantrekken, die de sauna structuur verder kunnen beschadigen. Ze kunnen ook extra gezondheidsrisico’s opleveren voor gebruikers. Daarom is een afvoersysteem essentieel om de sauna droog te houden en minder aantrekkelijk voor deze ongewenste gasten.

Watervlekken en lekkages

Zonder afvoersysteem kan water zich ophopen en leiden tot lekkages en watervlekken in de sauna. Dit tast niet alleen de esthetiek van de sauna aan, maar kan ook leiden tot ernstigere structurele problemen als er niet snel iets aan wordt gedaan.

Concluderend: hoewel een barrel sauna een luxe en plezierige ervaring kan zijn, is het cruciaal om de risico’s te overwegen die gepaard gaan met het ontbreken van een goede afvoer. Als u deze risico’s begrijpt, kunt u de nodige stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat uw sauna nog vele jaren veilig, functioneel en plezierig blijft.


Wat zijn de alternatieven voor een afvoer in een sauna ?

Sauna’s zijn populair vanwege hun gezondheidsvoordelen en therapeutische eigenschappen. Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het ontwerpen van een sauna is het afvoersysteem. Hoewel een traditionele vloerafvoer gebruikelijk is, is deze niet altijd nodig of haalbaar, waardoor veel saunabezitters op zoek gaan naar alternatieven. Laten we een aantal van deze alternatieven bekijken, die elk unieke voordelen bieden, afhankelijk van de inrichting van uw sauna.

Opvoerput

Een opvangput is een alternatief voor een traditionele vloerafvoer. Hierbij wordt een geperforeerde pijp of drainagetegel en wat grind gebruikt om een geïmproviseerde drain te maken. Deze oplossing is vooral geschikt als de geologie het toelaat. De opvangbak vangt overtollig water op in een bassin of put (de opvangbak), die vervolgens wordt leeggepompt en afgevoerd naar een veilige locatie buiten de sauna.

De vloer opgooien

Een ander alternatief is het plaatsen van de saunavloer op een specifiek punt. Dit kan worden gedaan met methoden zoals de fietsspaakmethode of de Ben Square methode. In beide gevallen helt de vloer af naar een centraal punt, zodat het water op natuurlijke wijze naar dit punt stroomt en kan worden opgevangen en afgevoerd.

French Drain Systeem

Voor mensen die hun sauna helemaal opnieuw willen bouwen, kan het French Drain systeem een aantrekkelijke optie zijn. Hierbij wordt een geul gegraven, gevuld met grind of rots en wordt er een geperforeerde pijp in gelegd. Het water sijpelt in de geul, komt in de pijp en wordt weggevoerd van de sauna.

Ventilatieraam

In sommige gevallen kan een klein ventilatieraam in het ontwerp van de sauna worden ingebouwd. Dit dient niet per se als afvoer, maar het kan helpen de vochtigheidsgraad in de sauna te beheersen, waardoor er minder condensatie optreedt en er dus minder een conventionele afvoer nodig is.

Wateremmer en -lepel

In plaats van een afvoer te installeren, kiezen sommige saunabezitters ervoor om het gebruikte water handmatig te beheren. Hierbij wordt water met een emmer en een pollepel op de saunarotsen gesprenkeld. De resulterende stoom wordt geabsorbeerd door het lichaam en overtollig water wordt opgevangen in de emmer, zodat er geen afvoer nodig is.

Geen afvoer

Tot slot is het heel goed mogelijk om een sauna zonder afvoer te gebruiken. Deze methode vereist een zorgvuldig beheer van het watergebruik en regelmatige reiniging om vochtophoping te voorkomen. Dit kan echter een haalbare optie zijn voor veel saunabezitters, vooral voor degenen die niet van plan zijn zich af te spoelen in de sauna.

Concluderend: hoewel een traditionele vloerafvoer gebruikelijk is in sauna’s, zijn er verschillende bruikbare alternatieven. De beste keuze hangt af van uw specifieke behoeften, het ontwerp van uw sauna en de plaatselijke omstandigheden.


Wat zijn de onderhoudstips voor sauna-afvoeren ?

 • Regelmatig schoonmaken: Het is van cruciaal belang om de sauna regelmatig schoon te houden, met de nadruk op plekken waar vocht zich verzamelt, zoals afvoeren of ventilatie. Deze ruimtes drogen misschien niet zo snel en kunnen ziekteverwekkers kweken.
 • Gebruik zacht of gedestilleerd water: Het water dat u in uw sauna gebruikt kan het onderhoud aanzienlijk beïnvloeden. Het is aan te raden om zacht of gedestilleerd water te gebruiken om te voorkomen dat mineralen zich ophopen in het afvoersysteem, wat na verloop van tijd verstoppingen kan veroorzaken.
 • Goede ventilatie: Zorg na gebruik van de sauna voor een goede ventilatie door een ventilator aan te zetten of een airco te gebruiken. Dit helpt om overtollig vocht te verdampen dat zich anders in de afvoer kan ophopen en problemen kan veroorzaken.
 • De stenen spoelen: Om de paar maanden is het een goed idee om de saunastenen te verwijderen, ze af te spoelen om stof en vuil te verwijderen en ze goed te drogen voordat u ze terugplaatst. Dit kan voorkomen dat er afval in de afvoer terechtkomt en een verstopping veroorzaakt.
 • Reinigingsoplossingen: Voor hardnekkige vlekken of schimmelgroei in de afvoer kan een milde oplossing van water gemengd met witte azijn worden gebruikt. Dit reinigt niet alleen, maar desinfecteert het gebied ook zonder het afvoersysteem te beschadigen.
 • Emmer opbergen: Als u een emmer in uw sauna gebruikt, berg deze dan altijd ondersteboven op om resterend water eruit te laten lopen. Zo voorkomt u dat stilstaand water een broedplaats wordt voor bacteriën, die vervolgens in het afvoersysteem terecht kunnen komen.
 • Gepland onderhoud: Regelmatig gepland onderhoud moet bestaan uit het schrobben van oppervlakken, inclusief de afvoer, met een handborstel en warm water. Dit helpt om de afvoer vrij te houden van vuil dat verstoppingen kan veroorzaken.

Barrel sauna kopen | Prijzen aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Is een afvoer nodig in een barrel sauna