Zijn infrarood sauna’s schadelijk voor je gezondheid ?

Infrarood sauna’s zijn niet schadelijk voor je gezondheid

Infrarood sauna’s hebben aan populariteit gewonnen als een methode voor ontspanning en mogelijke voordelen voor de gezondheid. Hoewel er claims zijn over de voordelen van infrarood sauna’s, is het belangrijk om te begrijpen of ze schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Laten we dit onderwerp eens in detail bekijken:

 • Veiligheid en minimale gevaren: Volgens deskundigen van de Mayo Clinic zijn er geen schadelijke effecten gemeld bij infrarood sauna’s. Onderzoekers suggereren dat er minimale gevaren verbonden zijn aan deze sauna’s. Het is echter belangrijk om te weten dat individuele ervaringen kunnen variëren.
 • Goed onderhoud: Publieke infrarood sauna’s kunnen gezondheidsschade veroorzaken als ze niet goed worden schoongemaakt en onderhouden. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de sauna die je gebruikt regelmatig wordt schoongemaakt en onderhouden om mogelijke risico’s te vermijden.
 • Aandacht voor bepaalde gezondheidsproblemen: Mensen met specifieke gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk of hartproblemen, moeten met hun zorgverlener overleggen voordat ze infrarood sauna’s gebruiken. Hoewel sauna’s over het algemeen veilig zijn voor de meeste gezonde volwassenen, moeten mensen met reeds bestaande aandoeningen misschien voorzichtig zijn.
 • Vermijden voor mannen die een gezin proberen te stichten: Mannen die proberen een gezin te stichten kunnen het gebruik van sauna’s en hot tubs, waaronder infrarood sauna’s, beter vermijden. De overmatige blootstelling aan hitte kan de spermaproductie tijdelijk verminderen en zo de vruchtbaarheid beïnvloeden. Als je je zorgen maakt over je vruchtbaarheid, kun je het beste een arts raadplegen.
 • Warmtestraling vergelijkbaar met zonlicht: Als je een infrarood sauna gebruikt, word je blootgesteld aan warmtestralen die vergelijkbaar zijn met die van de zon, zonder de schadelijke ultraviolette straling. Infrarood stralen dringen dieper in de huid door dan traditionele sauna’s, wat kan leiden tot meer zweten.
 • Ontgiftingsclaims: Sommige makers van infrarood sauna’s beweren dat hun producten het lichaam kunnen ontgiften. Volgens The Atlantic is er echter geen wetenschappelijk bewijs dat deze beweringen ondersteunt. Zweten in de sauna helpt vooral om de lichaamstemperatuur te reguleren en verwijdert niet noodzakelijkerwijs gifstoffen.
 • Individuele overwegingen: Zoals bij elke wellnesspraktijk is het essentieel om naar je lichaam te luisteren en aandacht te besteden aan hoe je je voelt tijdens en na het gebruik van een infrarood sauna. Als je ongemak, duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd ervaart, is het belangrijk om te stoppen met het gebruik van de sauna en een arts te raadplegen.

Infrarood sauna’s worden over het algemeen als veilig beschouwd met minimale gerapporteerde gevaren. Het is echter belangrijk om ze op een verantwoorde manier te gebruiken, ze schoon te houden en rekening te houden met individuele gezondheidstoestanden. Raadpleeg een professional uit de gezondheidszorg, vooral als je specifieke gezondheidsproblemen hebt.

Zijn infrarood sauna's schadelijk voor je gezondheid

Zijn infrarood sauna’s veilig voor iedereen ?

Kinderen

Vanwege de voortdurende ontwikkeling van hun thermoregulatiesysteem kunnen kinderen jonger dan 12 jaar infrarood sauna’s ongeschikt vinden. Het kan voor hen een uitdaging zijn om hun lichaamstemperatuur in deze omgeving effectief te reguleren, wat kan leiden tot risico’s op oververhitting of uitdroging. Het is raadzaam dat ouders een professional uit de gezondheidszorg raadplegen voordat ze hun kinderen gebruik laten maken van infrarood sauna’s.

Senioren

Hoewel infrarood sauna’s voor veel senioren therapeutische voordelen kunnen bieden, is het belangrijk om met bepaalde factoren rekening te houden. Senioren kunnen onderliggende gezondheidsproblemen hebben of medicijnen gebruiken die hun warmtetolerantie kunnen beïnvloeden. Daarom moeten ouderen met hun zorgverlener overleggen voordat ze een infrarood sauna gebruiken, om er zeker van te zijn dat het compatibel is met hun algehele gezondheid en welzijn.

Zwangere mensen

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk voor aanstaande moeders om voorzichtig te zijn bij het gebruik van infrarood sauna’s. Verhoogde lichaamstemperaturen, vooral in het eerste trimester, zijn in verband gebracht met een hoger risico op geboorteafwijkingen. Het is raadzaam om een arts te raadplegen voordat je een infrarood sauna gebruikt, en het kan verstandig zijn om het gebruik ervan te vermijden, vooral in het begin van de zwangerschap.

Personen met gezondheidsproblemen

Als u reeds bestaande gezondheidsproblemen hebt, zoals hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen of huidaandoeningen, is het belangrijk om een arts te raadplegen voordat u een infrarood sauna gebruikt. De hitte die in de sauna wordt opgewekt, kan aandoeningen verergeren die de warmtetolerantie of bloedsomloop beïnvloeden, waardoor nadelige effecten kunnen ontstaan. Een zorgverlener kan persoonlijke begeleiding bieden op basis van uw specifieke gezondheidstoestand, zodat uw welzijn verzekerd is.

Infrarood sauna’s zijn niet schadelijk voor sporters 

Sporters gebruiken sauna’s vaak om te herstellen, maar er moeten wel voorzorgsmaatregelen worden genomen. Uitdroging kan een probleem zijn, vooral als een sporter de sauna ingaat zonder voldoende te hydrateren. Sporters met hart- en vaatziekten of mensen die medicijnen gebruiken die de bloeddruk beïnvloeden, moeten voorzichtig zijn, omdat de hitte de bloedsomloop kan beïnvloeden. Een goede hydratatie en matiging zijn cruciaal voor sporters die infrarood sauna’s opnemen in hun herstelroutine.

Individuen met huidgevoeligheden

Mensen met huidaandoeningen of gevoeligheden moeten voorzichtig zijn met de mogelijke effecten van infrarood sauna op hun huid. Aandoeningen zoals eczeem of psoriasis kunnen verergeren bij blootstelling aan hitte. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een dermatoloog voordat u een infrarood sauna gebruikt, en mensen moeten hun huid goed in de gaten houden op eventuele bijwerkingen tijdens en na de saunabezoeken.

Ongeacht individuele factoren is het voor iedereen belangrijk om voor, tijdens en na de saunabezoeken goed te hydrateren. Het is cruciaal om de reactie van het lichaam op warmte nauwlettend in de gaten te houden, alert te zijn op tekenen van oververhitting en voldoende afkoelingsperioden toe te staan. Het is aan te raden om te beginnen met kortere sessies en de duur geleidelijk te verlengen naarmate iemands tolerantie toeneemt. Bij ongemak of bijwerkingen is het raadzaam om het saunagebruik te staken en zo nodig een arts te raadplegen.


Heeft infrarood sauna een negatieve wisselwerking met bepaalde medicijnen ?

Bepaalde medicijnen kunnen inderdaad een negatieve wisselwerking hebben met het gebruik van infrarood sauna. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze interacties om veilig te kunnen genieten van de voordelen van een infrarood sauna.

Diuretica, barbituraten en bètablokkers

 • Diuretica: Dit zijn medicijnen die vaak worden gebruikt om aandoeningen zoals hoge bloeddruk of vochtretentie te behandelen. Ze werken door de hoeveelheid zout en water die via je urine naar buiten komt te verhogen. Dit kan de natuurlijke mechanismen van het lichaam om warmte te verliezen belemmeren als je een infrarood sauna gebruikt.
 • Barbituraten: Dit zijn medicijnen die het centrale zenuwstelsel onderdrukken en daarom een breed spectrum aan effecten kunnen hebben, van lichte sedatie tot volledige verdoving. Net als diuretica kunnen ze ook de natuurlijke mechanismen van het lichaam om warmte te verliezen aantasten, waardoor het gebruik van een infrarood sauna riskant kan worden.
 • Bètablokkers: Dit is een klasse medicijnen die vooral worden gebruikt om abnormale hartritmes te beheersen en om het hart te beschermen tegen een tweede hartaanval nadat een eerste heeft plaatsgevonden. Ze kunnen de natuurlijke mechanismen van het lichaam om warmte te verliezen tijdens het gebruik van infrarood sauna’s verstoren.

Anticholinergica

 • Anticholinergica zoals Amitriptyline: Anticholinerge medicijnen worden gebruikt voor veel ziekten, waaronder hoge bloeddruk en de ziekte van Parkinson. Ze kunnen het zweten remmen, een natuurlijk koelingsproces voor het lichaam. In een verwarmde omgeving zoals een infrarood sauna kan dit leiden tot oververhitting en mogelijk een hitteberoerte.

Alcohol en drugs

 • Alcohol en drugs: Alcohol, recreatieve drugs en zelfs sommige vrij verkrijgbare medicijnen kunnen het vermogen van het lichaam om de temperatuur te reguleren verstoren. Daarom wordt het sterk aanbevolen om het gebruik van een infrarood sauna te vermijden als u onder invloed bent van deze stoffen.

Andere contra-indicaties

 • Hemofiliepatiënten / Bloedingsgevoeligen: Het gebruik van infrarood sauna’s moet worden vermeden door iedereen die aanleg heeft voor bloedingen. Dit komt omdat de warmte mogelijk meer bloedingen kan veroorzaken.
 • Koorts en ongevoeligheid voor warmte: Mensen met koorts of mensen met een verminderde gevoeligheid voor warmte moeten het gebruik van een infrarood sauna vermijden, omdat dit kan leiden tot oververhitting en andere ernstige gezondheidsproblemen.

Het is van cruciaal belang dat mensen hun zorgverlener raadplegen voordat ze beginnen met een nieuwe wellness routine, inclusief het gebruik van infrarood sauna’s, vooral als ze medicijnen gebruiken of onderliggende gezondheidsproblemen hebben.


Zijn er voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van infrarood sauna’s ?

Infrarood sauna’s hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege hun potentiële gezondheidsvoordelen. Het is echter belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen bij het gebruik van deze sauna’s om een veilige en plezierige ervaring te garanderen. Dit artikel beschrijft een aantal belangrijke voorzorgsmaatregelen die je in gedachten moet houden bij het gebruik van infrarood sauna’s.

Vraag medische toestemming

Voordat je een infrarood sauna gebruikt, is het raadzaam om medische toestemming te vragen, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt. Het is altijd het beste om met uw arts te overleggen of het gebruik van een infrarood sauna veilig voor u is. Zij kunnen u persoonlijk advies en begeleiding geven op basis van uw medische geschiedenis.

Hydratatie is de sleutel

Gehydrateerd blijven is cruciaal bij het gebruik van een infrarood sauna. De hitte van de sauna kan zweten en een verhoogde lichaamstemperatuur veroorzaken, wat kan leiden tot uitdroging als u niet goed gehydrateerd bent. Het is aan te raden om veel water te drinken voor, tijdens en na uw saunabeurt om verloren vocht aan te vullen. Vermijd dranken met een hoog suikergehalte, zoals frisdrank of gezoete dranken, omdat deze kunnen bijdragen aan uitdroging.

Beperk uw tijd

Het is belangrijk om uw tijd in de sauna te beperken om oververhitting te voorkomen. Begin met kortere saunasessies, meestal zo’n 10-15 minuten, en verhoog de duur geleidelijk naarmate uw lichaam gewend raakt aan de warmte. Blijf niet te lang in de sauna, want langdurige blootstelling aan hoge temperaturen kan leiden tot ongemak of hittegerelateerde ziekten.

Vermijd alcoholgebruik

Om de veiligheid en effectiviteit van uw saunabeurt te garanderen, is het aan te raden geen alcohol te nuttigen voor of tijdens uw saunabeurt. Alcohol kan het vermogen van uw lichaam om de temperatuur te reguleren aantasten en kan het risico op uitdroging vergroten. Kies in plaats daarvan voor water of andere alcoholvrije, hydraterende dranken.

Let op gewrichtsblessures

Als u onlangs een gewrichtsletsel heeft opgelopen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van een infrarood sauna. Warmte kan zwellingen en ontstekingen in gewrichtsblessures verergeren. Het is aan te raden om minstens 48 uur te wachten of tot de hete en gezwollen symptomen zijn verdwenen voordat u de sauna op het getroffen gewricht gebruikt.

Luister naar uw lichaam

Het is essentieel om tijdens uw saunabeurt naar uw lichaam te luisteren. Als u zich licht in het hoofd of duizelig begint te voelen of symptomen van hitte-uitputting ervaart, is het cruciaal om het gebruik van de sauna onmiddellijk te staken. Neem pauzes als dat nodig is en verlaat de sauna als u zich ongemakkelijk of onwel voelt. Uw veiligheid en welzijn moeten altijd de hoogste prioriteit hebben.

Rekening houden met individuele gezondheidstoestanden

Infrarood sauna’s zijn niet voor iedereen geschikt, vooral niet voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Mensen met een zwak immuunsysteem, hart- en vaatziekten of andere medische problemen moeten hun zorgverlener raadplegen voordat ze een infrarood sauna gebruiken. Zij kunnen persoonlijk advies geven op basis van uw specifieke gezondheidsbehoeften.

Kortom, hoewel infrarood sauna’s potentiële voordelen kunnen bieden, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen voor een veilige en plezierige ervaring. Vraag medische toestemming, blijf gehydrateerd, beperk je tijd, vermijd alcoholgebruik, let op gewrichtsletsels, luister naar je lichaam en houd rekening met individuele gezondheidstoestanden. Als u deze voorzorgsmaatregelen in acht neemt, kunt u optimaal genieten van uw infrarood sauna terwijl uw welzijn en veiligheid voorop staan.


Info infrarood sauna gezondheid | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Zijn infrarood sauna's schadelijk voor je gezondheid