Welke houtsoorten bestaan er voor een barrel sauna ?

Welke houtsoorten er bestaan voor een barrel sauna

Bij de bouw van een barrelsauna speelt de gebruikte houtsoort een cruciale rol bij het bepalen van de duurzaamheid, functionaliteit en algehele esthetische aantrekkingskracht van de sauna. Laten we ons eens verdiepen in de verschillende houtsoorten die ideaal zijn voor een barrel sauna:

 • Ceder: Ceder is een topkeuze voor veel sauna bouwers vanwege de uitstekende rotbestendigheid en isolerende eigenschappen. Deze houtsoort geeft ook een aangenaam aroma af dat de algehele sauna beleving verbetert. Bovendien is cedar er in twee soorten: blank cedar en knoestig cedar, elk met unieke eigenschappen.
 • Grenen: Grenen is een andere veelgebruikte houtsoort in sauna constructies. Het is populair omdat het betaalbaar en gemakkelijk verkrijgbaar is. Grenen is echter niet zo duurzaam als ceder, maar kan nog steeds goed dienst doen als het goed wordt onderhouden.
 • Esp: In sommige sauna’s wordt espen gebruikt, met name gewone espen. Deze houtsoort heeft een mooie lichte kleur en wordt niet te heet om aan te raken, waardoor het comfortabel is voor gebruikers.
 • Thermo-aspen: Thermo-aspen profielen worden ook gebruikt in sauna constructies. Dit is thermisch behandeld espenhout dat duurzamer en stabieler is dan gewoon espen.
 • Western Red Cedar: Western Red Cedar (Thuja plicata) is een specifieke ceder soort die zeer gewaardeerd wordt om zijn rijke, warme tinten en uitzonderlijke duurzaamheid.
 • Canadese hemlock: Canadese Hemlock (Tsuga) is een andere houtsoort die in sauna’s wordt gebruikt. Dit hout heeft een rechte nerf en uniforme textuur, waardoor het gemakkelijk te bewerken is.
 • Vurenhout: Vurenhout wordt vaak gebruikt in doe-het-zelf sauna’s met vaten. Het is betaalbaar en gemakkelijk verkrijgbaar, hoewel het misschien niet zo duurzaam is als cederhout.
 • Thermisch gemodificeerd Scandinavisch vurenhout: Thermisch gemodificeerd Scandinavisch vurenhout is een soort vurenhout dat een warmtebehandeling heeft ondergaan om de duurzaamheid te verbeteren. Het is een goede keuze voor wie een balans zoekt tussen kosten en duurzaamheid.

Vergeet niet dat de keuze van het hout de prestaties en levensduur van uw barrel sauna aanzienlijk beïnvloedt. Daarom is het essentieel om factoren als duurzaamheid, warmtetolerantie en aroma in overweging te nemen voordat u een beslissing neemt.

Welke houtsoorten bestaan er voor een barrel sauna

Hoe beïnvloedt de houtsoort de saunakwaliteit?

De houtsoort die wordt gebruikt voor de bouw van een sauna kan een grote invloed hebben op de kwaliteit, duurzaamheid en gebruikerservaring. Hier leest u hoe:

 • Hittebestendigheid: Het hout dat voor een sauna wordt gekozen, moet langdurig bestand zijn tegen grote hoeveelheden hitte zonder te verkleuren of in kwaliteit achteruit te gaan. Dit zorgt ervoor dat de sauna langer esthetisch mooi en functioneel blijft.
 • Kenmerken zonder knoesten: Hout zonder blootliggende knoesten is ideaal voor sauna’s omdat het geen hars afscheidt, splintert of oververhit raakt. Dit maakt ze veilig en comfortabel voor saunagebruikers, vooral als ze voor banken worden gebruikt.
 • Naaldhout heeft de overhand: De meeste sauna’s zijn gemaakt van duurzaam zachthout zoals ceder, lindenhout, eucalyptus en thermo-spar. Deze houtsoorten zijn sterk genoeg om de omstandigheden in de sauna te doorstaan en tegelijkertijd een rustgevende sfeer te bieden.
 • Structurele integriteit: De structurele integriteit van het hout, zoals die van lindenhout, is cruciaal voor een infrarood sauna. Het voorkomt splijten, kromtrekken en buigen, zodat uw sauna na verloop van tijd mooi blijft.
 • Vocht- en temperatuurbestendigheid: Sommige houtsoorten, zoals cederhout, zijn van nature bestand tegen vocht en temperatuurwisselingen. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor zowel traditionele als infrarood sauna’s.
 • Esthetiek en duurzaamheid: Het beste saunahout zorgt niet alleen voor duurzaamheid, maar behoudt ook de esthetische aantrekkingskracht van de sauna. Dit draagt bij aan de algehele kwaliteit en gebruikerservaring van de sauna.
 • Veiligheidsoverwegingen: Saunahout van goede kwaliteit moet onder alle omstandigheden solide, stevig en stevig zijn. Dit is niet alleen belangrijk voor de levensduur van de sauna, maar ook voor de veiligheid van de gebruikers om ongelukken en incidenten te voorkomen.

Wat is de levensduur van een cederhouten sauna?

Inzicht in de levensduur van een sauna met cederhouten vaten is essentieel om hem optimaal te kunnen gebruiken en te genieten van alle gezondheidsvoordelen die hij biedt. De levensduur van deze sauna’s hangt sterk af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de gebruikte materialen, onderhoudspraktijken en omgevingsomstandigheden.

 • Gemiddelde levensduur: De gemiddelde levensduur van een sauna met cederhouten vaten ligt tussen de 15 en 20 jaar. Dit is bij normaal gebruik en regelmatig onderhoud. Met uitzonderlijke zorg en optimale omstandigheden kunnen deze sauna’s echter wel 30 jaar meegaan.
 • Materiaalkwaliteit: Ceder is een populaire keuze voor sauna’s vanwege de natuurlijke weerstand tegen rot en insectenschade. Het vermogen om hoge vochtigheids- en warmteniveaus te weerstaan draagt ook bij aan de levensduur van een sauna van dit materiaal.
 • Regelmatig onderhoud: De levensduur van een sauna met cederhouten vaten kan aanzienlijk worden verlengd door goed onderhoud. Dit omvat regelmatig schoonmaken, af en toe opnieuw afdichten en zorgen voor goede ventilatie om schimmelgroei te voorkomen.
 • Omgevingsfactoren: De omgeving waarin de sauna staat kan van invloed zijn op de levensduur. Buitensauna’s kunnen worden blootgesteld aan barre weersomstandigheden, wat de slijtage kan versnellen. Om de levensduur van een buitensauna te verlengen, moet deze op een beschutte plek worden geplaatst en worden behandeld met een weerbestendige kit.
 • Gebruik van saunastenen: Saunastenen zijn een cruciaal onderdeel van een traditionele sauna en moeten goed worden verzorgd. Door de juiste saunastenen te gebruiken en ze zo nodig te vervangen, verlengt u de levensduur van de sauna.
 • Kwaliteitsconstructie: Een goed gebouwde sauna, met aandacht voor details zoals isolatie, uitlijning van de deur en stevige banken, kan bijdragen aan een langere levensduur. Een goed gebouwde sauna gaat niet alleen langer mee, maar werkt ook efficiënter.
 • Invloed van gebruik: De frequentie en manier van gebruik kan de levensduur van een sauna met cederhouten vaten beïnvloeden. Overmatig of verkeerd gebruik kan leiden tot snellere achteruitgang. Daarom is het volgen van de juiste gebruiksprocedures belangrijk om de levensduur van de sauna te verlengen.
 • Regelmatig beitsen: Cederhouten sauna’s moeten regelmatig gebeitst worden om hun uiterlijk en duurzaamheid te behouden. Dit versterkt niet alleen de natuurlijke schoonheid van het hout, maar biedt ook een extra laag bescherming tegen vocht, waardoor de sauna langer meegaat.

Hoewel een sauna met cederhouten vaten gemiddeld 15 tot 20 jaar meegaat, kan dit aanzienlijk worden verlengd met de juiste verzorging en het juiste onderhoud. Vergeet niet dat de levensduur van uw sauna een investering in uw gezondheid en welzijn is.


Hoe onderhoudt u het hout in de barrel sauna?

Barrel sauna’s zijn een mooie en functionele aanwinst voor elk huis. Ze vereisen echter regelmatig onderhoud om het hout in goede conditie te houden en ervoor te zorgen dat de sauna optimaal blijft werken. In de volgende gids vindt u gedetailleerde instructies voor het verzorgen en onderhouden van het hout in uw barrel sauna.

Het interieur verzorgen

Het interieur van de barrel sauna is waar u de meeste tijd zult doorbrengen, dus het is cruciaal om het schoon en goed onderhouden te houden. Neem de binnenkant na elke 1-2 sauna gebruiken, of minstens een keer per week, af met een microvezel stofdoek of een vochtige doek. Zo verwijder je zweet of lichaamsvetten die het hout na verloop van tijd kunnen beschadigen. De vloer en banken regelmatig vegen en stofzuigen helpt ook om de ruimte vrij te houden van stof, vuil en afval.

Binnenkant schoonmaken

Naast regelmatig afstoffen en vegen heeft de sauna om de paar keer gebruik een grondiger schoonmaakbeurt nodig. Besproei het interieur voorzichtig met water en gebruik een mild schoonmaakmiddel om de oppervlakken schoon te maken. Een eenvoudig mengsel van warm water en zuiveringszout kan hiervoor zeer effectief zijn. Een eetlepel zuiveringszout per liter warm water is voldoende.

De buitenkant onderhouden

De buitenkant van de barrel sauna wordt blootgesteld aan de elementen en vereist een andere onderhoudsroutine. Breng elke 2-4 jaar opnieuw een beits of kit op waterbasis aan om het hout te beschermen tegen weersinvloeden. Zo blijft de kleur van het hout behouden en veroudert het niet voortijdig.

De buitenkant schoonmaken

Net als het interieur moet ook de buitenkant van de sauna regelmatig worden schoongemaakt. Gebruik een lagedrukreiniger om de buitenkant in de herfst of lente schoon te maken. Dit verwijdert al het vuil dat zich in de loop der tijd heeft opgehoopt en helpt het uiterlijk van de sauna te behouden en de levensduur te verlengen.

Beschermende behandelingen gebruiken

Om het hout verder te beschermen kunt u een of twee keer per jaar een houtpenetrerende olie aanbrengen. Zo wordt het hout gevoed en blijft het er op zijn mooist uitzien. Regelmatige blootstelling aan zonlicht kan ook gunstig zijn, omdat het helpt om het hout op natuurlijke wijze te desinfecteren en te drogen.

Het hout van uw barrel sauna onderhouden lijkt misschien een lastige taak, maar met regelmatige verzorging en aandacht wordt het een eenvoudige routine. Als u deze stappen volgt, kunt u ervoor zorgen dat uw sauna jarenlang een gezonde, hygiënische en uitnodigende ruimte blijft.


Barrel sauna | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Welke houtsoorten bestaan er voor een barrel sauna