Hoe werkt infrarood sauna ?

Hoe werkt infrarood sauna?

Infrarood sauna werkt anders dan traditionele sauna’s doordat het lichaam direct wordt verwarmd in plaats van de lucht eromheen. Hier volgt een uitgebreide uitleg:

 • Directe verwarming: Infrarood sauna’s gebruiken infrarood kachels die infrarood licht uitstralen, dat wordt ervaren als stralingswarmte. Deze warmte wordt direct door het huidoppervlak opgenomen, wat leidt tot een intensere en efficiëntere zweetsessie.
 • Diepere weefselpenetratie: In tegenstelling tot traditionele sauna’s die de lucht verwarmen, verwarmen infrarood sauna’s het lichaam rechtstreeks. Deze aanpak zorgt voor een diepere weefselpenetratie, wat een grondiger en krachtiger ontgiftend effect heeft.
 • Creatie van lichtgolven: Een interessant aspect van de werking van infrarood sauna’s is het gebruik van lichtgolven om warmte te creëren. Deze lichtkleuren, waaronder rood licht, worden door de huid geabsorbeerd en wekken de warmte op die met sauna’s wordt geassocieerd.
 • Kamertemperatuur: Omdat infrarood sauna’s het lichaam rechtstreeks verwarmen, in plaats van de omringende lucht, is de kamertemperatuur in een infrarood sauna aanzienlijk lager dan in traditionele sauna’s. Dit kan de ervaring voor sommige mensen comfortabeler maken.
 • Verwarmingspanelen: Infrarood sauna’s bevatten meestal meerdere verwarmingspanelen verspreid over de ruimte. Deze panelen genereren het infrarode licht dat het lichaam direct verwarmt.
 • Anders dan traditionele sauna’s: Traditionele sauna’s verwarmen de lucht, die vervolgens je lichaam verwarmt. Een infrarood sauna daarentegen omzeilt de lucht en verwarmt uw lichaam rechtstreeks. Deze directe methode kan leiden tot een effectievere en efficiëntere sauna-ervaring.
 • Infrarood warmtetherapie: Deze vorm van warmtetherapie, ook wel infrarood sauna genoemd, maakt gebruik van infrarood licht om warmte op te wekken en het lichaam direct te verwarmen. Dit draagt bij aan de verschillende gezondheidsvoordelen die vaak worden geassocieerd met infrarood sauna’s.
Hoe werkt infrarood sauna

Zijn er gezondheidsvoordelen verbonden aan het gebruik van infrarood sauna’s?

In de afgelopen jaren hebben infrarood sauna’s aan populariteit gewonnen vanwege hun mogelijke voordelen voor de gezondheid. Deze sauna’s gebruiken infrarode lichtgolven om het lichaam van binnenuit te verwarmen en bieden daarmee een unieke benadering van de traditionele sauna-ervaring. Verschillende onderzoeken suggereren dat dit type therapie verschillende gezondheidsvoordelen biedt, variërend van een verbeterde cardiovasculaire gezondheid tot ontspanning en stressvermindering.

Verbetering van de cardiovasculaire gezondheid

Een van de belangrijkste potentiële voordelen van het gebruik van een infrarood sauna is de positieve invloed op de gezondheid van het hart. Net als gematigde lichaamsbeweging kan het gebruik van een infrarood sauna de hartslag verhogen en de bloedcirculatie verbeteren. Dit kan na verloop van tijd leiden tot een betere gezondheid van hart en bloedvaten en kan zelfs helpen het risico op hartgerelateerde ziekten te verminderen.

Spierpijn verzachten en pijn verlichten

Infrarood sauna’s staan ook bekend om hun vermogen om spierpijn te verzachten en pijn te verlichten. De diep doordringende warmte van het infrarode licht kan de spierweefsels en gewrichten bereiken, wat een sneller herstel bevordert en ontstekingen vermindert. De warmte kan ook pijn verlichten door de bloedstroom te verhogen en natuurlijke genezingsprocessen te bevorderen.

Bevordering van ontspanning en stressvermindering

De warmte van infrarood sauna’s kan ook ontspanning bevorderen en stress verminderen. Tijdens een sessie reageert je lichaam op de zachte, aanhoudende warmte door diep te zweten. Dit proces kan helpen om de spieren te ontspannen, spanning te verlichten en uiteindelijk te leiden tot een staat van diepe ontspanning. Daarnaast kan het helpen om slaappatronen te verbeteren door het lichaam en de geest te ontspannen.

Mogelijke voordelen bij gewichtsverlies

Infrarood sauna’s kunnen ook bijdragen aan gewichtsverlies. De opgewekte warmte kan je hartslag verhogen, vergelijkbaar met het effect van een cardiotraining. Deze verhoging van de hartslag kan mogelijk leiden tot calorieverbranding, wat kan helpen bij gewichtsverlies. Het is echter belangrijk op te merken dat infrarood sauna’s, hoewel ze heilzaam zijn, niet in de plaats mogen komen van regelmatige lichamelijke activiteit en een evenwichtig dieet.

Verbetering van de longfunctie

Een ander mogelijk gezondheidsvoordeel van het gebruik van een infrarood sauna is een verbeterde longfunctie. De warmte kan helpen om de luchtwegen te openen, de longcapaciteit te vergroten en de ademhaling te verbeteren voor mensen met ademhalingsproblemen. Er is echter meer onderzoek nodig op dit gebied om de mogelijke voordelen volledig te begrijpen.

Conclusie

Hoewel het gebruik van een infrarood sauna verschillende voordelen voor de gezondheid kan hebben, is het belangrijk om deze op een verantwoorde manier te gebruiken en als onderdeel van een evenwichtige levensstijl. Het is altijd aan te raden om een professional uit de gezondheidszorg te raadplegen voordat je aan een nieuw gezondheidsprogramma begint. Ondanks de behoefte aan meer uitgebreide studies, suggereert het huidige onderzoek dat infrarood sauna’s een heilzame aanvulling kunnen zijn op een holistische gezondheidsroutine.


Welke soorten kachels worden gebruikt in infrarood sauna’s?

Infrarood sauna’s gebruiken verschillende soorten verwarmers om de infraroodwarmte te produceren die goed is voor je gezondheid. Deze verwarmers variëren wat betreft hun materialen en het soort infraroodwarmte dat ze afgeven.

 • Koolstofverwarmers: Deze verwarmers staan bekend om het produceren van lange golf infraroodwarmte. Ze worden geprezen om hun veiligheid en efficiëntie. Koolstofverwarmers geven een zachte maar krachtige warmte af die diep in je lichaam doordringt en ontspanning en welzijn bevordert.
 • Keramische verwarmers: Keramiek wordt vaak gebruikt in infraroodverwarmers vanwege de efficiëntie en effectiviteit. Keramische verwarmers zijn in staat om ver infrarood warmte af te geven, wat bekend staat om zijn therapeutische effecten. Een nadeel van keramische verwarmers is echter dat ze “hot spots” kunnen produceren, wat betekent dat de warmte niet zo gelijkmatig wordt verdeeld als bij koolstofverwarmers.
 • Combinatieverwarmers: Sommige infrarood sauna’s gebruiken een combinatie van keramische en koolstof verwarmers. Dit combineert de voordelen van beide soorten en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en diepe penetratie van de infraroodwarmte.
 • Infrarood sauna panelen: In tegenstelling tot traditionele saunakachels die de lucht verwarmen, verwarmen infrarood sauna panelen de objecten rechtstreeks. Dit resulteert in een koelere algehele temperatuur in de sauna, maar de warmte wordt efficiënter opgenomen door uw lichaam.
 • Ver Infrarood (FIR) kachels: Deze kachels zenden ver-infrarode golflengten uit, die bijzonder goed zijn voor de gezondheid en het welzijn. FIR-verwarmers worden vaak gebruikt voor convectiewarmte in de sauna.
 • Nabij Infrarood (NIR) kachels: Hoewel minder gebruikelijk, gebruiken sommige infrarood sauna’s NIR-verwarmers. NIR warmte dringt oppervlakkiger door in de huid dan FIR warmte, maar biedt nog steeds veel gezondheidsvoordelen.
 • Volledig spectrum verwarmers: Deze verwarmers kunnen nabij, midden en ver infrarood warmte leveren. Dit betekent dat ze alle voordelen van infraroodwarmte bieden, van oppervlakkige huidverjonging tot diepe spierontspanning.
 • Type infraroodwarmte: Tot slot is het belangrijk om het type infrarood warmte te overwegen bij het kiezen van een kachel voor een infrarood sauna. Sommige kachels zijn ontworpen om een specifiek type infraroodwarmte af te geven (dichtbij, midden, veraf), terwijl andere een volledig spectrum infraroodwarmte bieden. Elk type biedt verschillende gezondheidsvoordelen, dus de beste keuze hangt af van je individuele behoeften en doelen.

Welke materialen worden gewoonlijk gebruikt bij de bouw van saunakachels?

Infrarood saunakachels worden zorgvuldig gebouwd met verschillende materialen om ervoor te zorgen dat ze effectief de gewenste warmte opwekken. Elk materiaal speelt een cruciale rol in de algehele prestaties en veiligheid van de infrarood sauna.

 • Polyester of nylon van hoge kwaliteit: Deze materialen worden vaak gebruikt bij de constructie van infrarood sauna dekens. Ze dienen als buitenlaag en zijn duurzaam en slijtvast.
 • Infraroodpanelen: Infrarood panelen van hoge kwaliteit zijn essentieel in elke infrarood sauna. Ze zijn vaak gemaakt van materialen die veilig infraroodwarmte kunnen opwekken en afgeven.
 • Houtsoorten: De houtsoort die wordt gebruikt bij de bouw van de sauna zelf kan variëren. Enkele van de meest gebruikte houtsoorten zijn spar, sequoia, hemlock, populier, lindenhout en ceder. Vooral ceder is een populaire keuze vanwege de natuurlijke weerstand tegen rotting.
 • Isolatiematerialen: Materialen zoals steenwol, glaswol en houtvezel worden vaak gebruikt voor isolatiedoeleinden bij de bouw van sauna’s. Ze zijn overal verkrijgbaar en bieden uitstekende thermische eigenschappen. Ze zijn overal verkrijgbaar en hebben uitstekende thermische eigenschappen.
 • Roestvrij staal: Dit is een veelgebruikt materiaal bij de bouw van saunakachels. Roestvrij staal wordt gekozen omdat het bestand is tegen hoge temperaturen en algemeen duurzaam is.
 • Verlichting: Hoewel niet direct onderdeel van de kachel, is goede verlichting een essentieel onderdeel van een sauna. De verlichting moet bestand zijn tegen hoge temperaturen en vocht.
 • Verschillende materialen voor de constructie: Naast hout kunnen ook andere materialen zoals baksteen, zout en tegels worden gebruikt bij de bouw van de hele saunastructuur. Deze materialen kunnen de verwarmingsefficiëntie en esthetische aantrekkingskracht van de sauna beïnvloeden.

Samengevat bestaat de constructie van infrarood sauna kachels uit een combinatie van verschillende materialen die elk een uniek doel dienen. Van de buitenlagen van hoogwaardig polyester of nylon tot de houten structuur en isolatie, elk materiaal draagt bij aan de algehele functie, veiligheid en effectiviteit van de sauna.


Infraroodcabine | Prijzen aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Hoe werkt infrarood sauna