Hoe werkt een langgolf infraroodcabine ?

Lange golf infraroodcabine werking

Een langgolvige infraroodcabine, ook wel infrarood sauna genoemd, werkt door gebruik te maken van infrarode lichtenergie om warmte te creëren. In tegenstelling tot traditionele sauna’s die vertrouwen op water en hete stenen om stoom te produceren, gebruiken infrarood sauna’s infraroodlampen of kachels om infrarood licht uit te stralen. Dit is hoe een langgolvige infraroodcabine werkt:

 • Infrarood licht: Infrarood licht is een soort elektromagnetische straling met een langere golflengte dan zichtbaar licht. Het valt in het spectrum tussen zichtbaar licht en microgolven.
 • Penetratie: De langgolvige infraroodwarmte die wordt afgegeven door de infraroodlampen van de cabine dringt dieper door in de organische materie van het lichaam in vergelijking met de luchtverwarming van een traditionele sauna. Deze diepere penetratie zorgt voor een effectievere warmtetherapie-ervaring.
 • Absorptie: Wanneer het infrarode licht in contact komt met de huid, wordt het geabsorbeerd door het lichaam. Het lichaam zet de geabsorbeerde infraroodenergie vervolgens om in warmte.
 • Directe verwarming: In tegenstelling tot traditionele sauna’s waar de lucht wordt verwarmd, verwarmt een infrarood sauna direct het lichaam zonder de lucht om je heen noemenswaardig op te warmen. Deze directe verwarming zorgt voor een comfortabelere en efficiëntere zweetervaring.
 • Temperatuurregeling: Met infrarood sauna’s kunnen gebruikers de temperatuur naar wens regelen. Gewoonlijk varieert de temperatuur in een infrarood sauna van 40°C tot 65°C.
 • Voordelen: Het gebruik van een infrarood sauna heeft verschillende voordelen voor de gezondheid. Enkele mogelijke voordelen zijn ontspanning, verbeterde bloedsomloop, ontgifting door transpiratie, pijnverlichting en een gezondere huid.
 • Veiligheid: Langgolvige infraroodcabines zijn ontworpen met veiligheidsfuncties om een comfortabele en veilige ervaring te garanderen. Deze functies zijn onder andere instelbare timers, temperatuurregelaars en ventilatiesystemen voor een frisse luchtcirculatie.

Samengevat maakt een langgolvige infraroodcabine of infrarood sauna gebruik van infrarood licht om warmte op te wekken en verschillende gezondheidsvoordelen te bieden. Het infrarode licht dringt het lichaam binnen en bevordert ontspanning, ontgifting en andere positieve effecten. Het is belangrijk om te weten dat individuele ervaringen kunnen variëren en het is altijd aan te raden om een professional uit de gezondheidszorg te raadplegen voordat je een infrarood sauna gebruikt, vooral als je een onderliggende gezondheidstoestand hebt.

Hoe werkt een langgolvige infraroodcabine

Lange golf infraroodcabine gebruiken

Langgolvige infraroodcabines, ook wel infrarood sauna’s genoemd, hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege hun mogelijke voordelen voor de gezondheid. Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van deze cabines. Hoewel langgolvige infraroodcabines over het algemeen als veilig worden beschouwd voor de meeste mensen, zijn er enkele potentiële risico’s en bijwerkingen waar je rekening mee moet houden.

Uitdroging en droogte

Een van de belangrijkste bijwerkingen van langgolvige infraroodcabines is uitdroging. De warmte die wordt geproduceerd door de infraroodstraling kan overmatig zweten veroorzaken, wat leidt tot vochtverlies uit het lichaam. Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven voor, tijdens en na het gebruik van de cabine om uitdroging te voorkomen. Symptomen van uitdroging zijn onder andere een droge mond, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en een droge huid.

Warmte en oververhitting

Langgolvige infraroodcabines genereren intense hitte, wat soms kan leiden tot ongemak of oververhitting. Het is essentieel om naar je lichaam te luisteren en je tolerantie voor warmte niet te overschrijden. Als je je ongemakkelijk of oververhit begint te voelen, is het aan te raden om uit de cabine te stappen en af te koelen. Bovendien moeten mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten of warmtegevoeligheid, met hun zorgverlener overleggen voordat ze een langegolf infraroodcabine gebruiken.

Lage bloeddruk en duizeligheid

De warmte in de cabine kan ervoor zorgen dat de bloedvaten wijder worden, waardoor de bloeddruk tijdelijk daalt. Dit kan leiden tot licht in het hoofd of duizeligheid, vooral als je snel opstaat. Mensen die al een lage bloeddruk hebben, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van een langgolvige infraroodcabine en hun symptomen goed in de gaten houden.

Huidgevoeligheid en irritatie

Sommige mensen kunnen huidgevoeligheid of -irritatie ervaren bij blootstelling aan de hitte en infraroodstraling in een langgolvige infraroodcabine. Dit kan zich uiten als roodheid, jeuk of een uitslagachtige reactie. Het is raadzaam om te beginnen met kortere sessies en de duur geleidelijk te verlengen zodat je lichaam zich kan aanpassen. Als de huid geïrriteerd blijft, is het aan te raden om het gebruik te staken en een dermatoloog te raadplegen.

Mogelijke blootstelling aan EMV

Langgolvige infraroodcabines kunnen elektromagnetische velden (EMV’s) afgeven door de elektrische componenten die gebruikt zijn bij de constructie. Hoewel de niveaus van blootstelling aan EMV’s meestal laag zijn, kunnen sommige mensen gevoeliger zijn voor deze velden. Symptomen zoals slaapproblemen, vermoeidheid en concentratieproblemen worden in verband gebracht met blootstelling aan EMV. Om mogelijke risico’s te minimaliseren, kun je overwegen om een langgolvige infraroodcabine met lage EMV-emissies te kiezen.

Zwangerschap en medische aandoeningen

Zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn met het gebruik van langgolvige infraroodcabines, omdat de effecten op de ontwikkeling van de foetus niet goed zijn onderzocht. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, hoge bloeddruk of ademhalingsproblemen, moeten met hun arts overleggen voordat ze een infraroodcabine met lange golflengte gebruiken. Het is belangrijk om de veiligheid en compatibiliteit van saunagebruik met bestaande gezondheidsproblemen te garanderen.

Langgolvige infraroodcabines kunnen verschillende gezondheidsvoordelen bieden, maar het is cruciaal om rekening te houden met de mogelijke bijwerkingen. Uitdroging, warmteongemak, lage bloeddruk, gevoeligheid van de huid en mogelijke blootstelling aan EMV behoren tot de mogelijke effecten om rekening mee te houden. Zwangere vrouwen en mensen met specifieke medische aandoeningen moeten professioneel advies inwinnen voordat ze een langgolvige infraroodcabine gebruiken. Luister naar uw lichaam, blijf gehydrateerd en doe het met mate voor een veilige en plezierige sauna-ervaring.


Lange golf Infraroodcabine plaatsen

De installatie van een langgolvige infraroodcabine vereist zorgvuldige planning en aandacht voor details om een succesvolle installatie te garanderen. Hier zijn enkele tips om te overwegen bij het installeren van een langgolvige infraroodcabine:

 • Locatie: Kies een geschikte locatie voor je infraroodcabine. Deze moet goed geventileerd zijn en uit de buurt van brandbare materialen. Houd rekening met de grootte van de cabine en zorg dat je genoeg ruimte hebt om hem comfortabel te plaatsen.
 • Vloerbedekking: Zorg voor een vlakke en stevige vloer voor een stabiele basis voor de cabine. Maak indien nodig aanpassingen om de vloer waterpas te krijgen voor de installatie.
 • Elektrische vereisten: Controleer de elektrische vereisten voor je infraroodcabine en zorg ervoor dat je een geschikt stopcontact in de buurt hebt. Het is aan te raden om een professionele elektricien in te huren voor de elektrische aansluitingen om de veiligheid en naleving van de plaatselijke voorschriften te garanderen.
 • Montage: Volg zorgvuldig de instructies van de fabrikant voor het monteren van de infraroodcabine. Elk model kan specifieke montagevoorschriften hebben, dus het is belangrijk dat je de instructies goed leest en begrijpt.
 • Ventilatie: Een goede ventilatie is cruciaal voor een comfortabele en veilige omgeving in de infraroodcabine. Zorg voor voldoende luchtstroom door ventilatieopeningen of ventilatoren, indien nodig. Dit helpt overmatige warmteopbouw voorkomen en zorgt voor een aangename ervaring.
 • Veiligheidsmaatregelen: Installeer rook- en koolmonoxidemelders in de buurt van de infraroodcabine als extra veiligheidsmaatregel. Het is ook belangrijk om een brandblusser binnen handbereik te hebben voor noodgevallen.
 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud is essentieel om je infraroodcabine in optimale conditie te houden. Volg de richtlijnen van de fabrikant voor reiniging en onderhoud om een lange levensduur en goede prestaties te garanderen.

Onthoud dat deze tips algemene richtlijnen zijn en dat het altijd aan te raden is om de specifieke instructies van de fabrikant van je infraroodcabine te raadplegen. Het volgen van de juiste installatieprocedures garandeert niet alleen de veiligheid en functionaliteit van uw cabine, maar verbetert ook uw algehele ervaring met infrarood sauna.


Langgolvige infraroodcabines voor medische problemen

 • Cardiovasculaire aandoeningen: Langgolvige infraroodcabines kunnen heilzaam zijn voor mensen die lijden aan verschillende cardiovasculaire aandoeningen. Deze omvatten hoge bloeddruk en hartfalen. De warmte van de infrarood sauna kan mogelijk helpen om de bloeddruk te verlagen en de hartfunctie te verbeteren.
 • Dementie en de ziekte van Alzheimer: Voorlopig onderzoek suggereert dat infraroodtherapie potentiële voordelen kan hebben voor neurologische aandoeningen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer. Men denkt dat de warmte- en ontspanningseffecten van een infrarood sauna een positieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van de hersenen.
 • Diabetes type 2: Mensen met diabetes type 2 zouden wat verlichting kunnen vinden met infraroodtherapie. De warmte en ontspanning kunnen mogelijk helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, hoewel verder onderzoek nodig is om deze relatie volledig te begrijpen.
 • Artritis: Infrarood sauna’s worden vaak aangeprezen om hun vermogen om gewrichtspijn te verlichten, waaronder pijn die gepaard gaat met artritis. De warmte van de sauna kan helpen ontstekingen te verminderen en pijnlijke gewrichten te verzachten.
 • Ontgifting en gewichtsverlies: Hoewel claims over gewichtsverlies met de nodige voorzichtigheid moeten worden benaderd, zijn er aanwijzingen dat regelmatig gebruik van infrarood sauna’s kan bijdragen aan een gezondere levensstijl. Het door de sauna veroorzaakte zweten kan helpen bij het ontgiften en het ontspannende effect kan helpen bij het afvallen.
 • Verlichting van spierpijn: Als je te maken hebt met spierpijn of ongemak, kan een infrarood sauna verlichting bieden. De warmte kan gespannen spieren helpen ontspannen, de pijn verminderen en het herstel bevorderen.
 • Gezondheid van de huid: Tot slot kunnen infrarood sauna’s voordelen hebben voor de gezondheid van de huid. De warmte en het zweten kunnen mogelijk helpen om de huid te reinigen, terwijl de ontspannende effecten de algehele gezondheid van de huid kunnen bevorderen. Regelmatig gebruik van een infrarood sauna zou kunnen leiden tot een verbeterde elasticiteit en teint van de huid. Ook hier is meer onderzoek nodig om deze beweringen volledig te onderbouwen.

Het is belangrijk om op te merken dat, hoewel er potentiële voordelen verbonden zijn aan het gebruik van langgolvige infraroodcabines, ze niet moeten worden gebruikt als vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je aan een nieuw gezondheidsprogramma begint.


Lange golf infraroodcabine kopen – advies op maat:

Stap 1 van 2

Hoe werkt een langgolvige infraroodcabine