Hoe werkt een infrarood sauna ?

Hoe een infrarood sauna werkt

Beginselen infraroodsauna

 • Infrarood begrijpen: Infrarood sauna’s werken fundamenteel anders dan traditionele sauna’s. Ze gebruiken infrarode lichtgolven om warmte te creëren, die direct door je lichaam wordt opgenomen. Dit in tegenstelling tot traditionele sauna’s die de lucht om je heen verwarmen, die vervolgens je lichaam verwarmt.
 • Soorten infrarood: Er zijn drie soorten infrarood die in deze sauna’s worden gebruikt: nabij, midden en ver infrarood. Elk type heeft een andere golflengte en dringt op verschillende dieptes door in de huid. De combinatie van deze golflengtes zorgt voor een uitgebreid verwarmend effect dat verschillende weefsellagen bereikt.

Voordelen van infrarood sauna’s

 • Directe verwarming: Een van de belangrijkste voordelen van een infrarood sauna is dat het je lichaam direct verwarmt zonder de lucht om je heen op te warmen. Deze eigenschap zorgt voor een comfortabelere ervaring omdat de omringende lucht relatief koel blijft.
 • Potentiële voordelen voor de gezondheid: Men gelooft dat infrarood sauna’s verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Deze omvatten ontgifting door zweten, pijnverlichting en mogelijke huidverjonging. De hitte van de sauna kan je lichaamstemperatuur verhogen, je hartslag verhogen en zweet opwekken, vergelijkbaar met de effecten die je ziet bij gematigde lichaamsbeweging.

De wetenschap achter infrarood sauna’s

 • Opname van stralingswarmte: Een infrarood sauna zendt lichtgolven uit die door het huidoppervlak worden geabsorbeerd en als stralingswarmte worden ervaren. Dit absorptieproces zorgt ervoor dat de sauna warm aanvoelt en veroorzaakt de mogelijke voordelen voor de gezondheid.
 • Kamertemperatuur: In tegenstelling tot traditionele sauna’s is de kamertemperatuur in een infrarood sauna aanzienlijk lager. Dit verschil komt door de directe verwarmingsmethode van infrarood licht, waarbij de lucht niet eerst verwarmd hoeft te worden.

Gebruik en ervaring

 • Persoonlijke ervaringen: Hoewel de ervaringen variëren, melden sommige gebruikers dat ze zich verfrist en verjongd voelen na het gebruik van een infrarood sauna. Anderen noemen pijnverlichting en een algemeen gevoel van welzijn. Net als bij andere gezondheidspraktijken is het belangrijk om infrarood sauna’s op een verantwoorde manier te gebruiken en bij gezondheidsproblemen contact op te nemen met een professional uit de gezondheidszorg.
Hoe werkt een infrarood sauna

Is het veilig om dagelijks een infrarood sauna te gebruiken ?

Inzicht in infrarood sauna’s

Infrarood sauna’s zijn een type sauna dat licht gebruikt om warmte te creëren, in tegenstelling tot traditionele sauna’s die warmte gebruiken om de lucht te verwarmen. Dit zorgt voor een directere vorm van warmte, die mogelijk meer gezondheidsvoordelen biedt dan traditionele sauna’s. De warmte kan dieper in het lichaam doordringen, wat een betere bloedsomloop en een groter ontgiftingsproces bevordert.

Mogelijke voordelen voor de gezondheid

Regelmatig gebruik van infrarood sauna’s kan leiden tot verschillende voordelen voor de gezondheid. Deze omvatten een lager risico op hartaandoeningen, geestelijke gezondheidsproblemen, ademhalingsproblemen en ontstekingen. Bovendien kunnen ze de genezing versnellen en pijn verminderen, waardoor ze een populaire keuze zijn voor mensen met chronische aandoeningen of blessures.

Veiligheid van een infrarood sauna

Ondanks de potentiële voordelen is veiligheid een belangrijk punt van zorg bij het gebruik van elke vorm van therapie, inclusief infrarood sauna’s. Over het algemeen beschouwen experts ze als veilig voor mensen met een chronische aandoening of blessure. Over het algemeen beschouwen experts ze als veilig voor de meeste mensen. Maar zoals elke behandeling zijn ze niet zonder risico. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven en de sessies niet te overdrijven, vooral als het gebruik nieuw voor je is.

Frequentie van gebruik

Is het veilig om een infrarood sauna elke dag te gebruiken? Er is geen definitief antwoord, omdat dit kan afhangen van de individuele gezondheidstoestand en tolerantieniveaus. Veel bronnen suggereren echter dat dagelijks gebruik veilig is en zelfs kan leiden tot meer voordelen. Het is altijd het beste om langzaam te beginnen en de frequentie geleidelijk op te voeren, luister onderweg naar de reacties van je lichaam.

Overleg met je arts

Voordat je aan een nieuw gezondheidsprogramma begint, is het altijd een goed idee om met je arts te overleggen. Dit geldt vooral als je bestaande gezondheidsproblemen hebt of zwanger bent. Je arts kan je helpen om mogelijke risico’s te begrijpen en je begeleiden bij een veilig gebruik.

Tot slot, hoewel infrarood sauna’s veel voordelen voor de gezondheid kunnen bieden, moet veiligheid altijd prioriteit hebben. De meeste bronnen suggereren dat het veilig is om dagelijks een infrarood sauna te gebruiken, maar het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en met je arts te overleggen voordat je met regelmatige sessies begint. Zoals bij elke wellnesspraktijk zijn gematigdheid en mindfulness de sleutel.


Welke temperatuur is ideaal voor infrarood sauna sessies ?

Ideaal temperatuurbereik: De ideale temperatuur voor infrarood sauna sessies ligt over het algemeen tussen 43°C en 60°C. Dit bereik biedt de meest effectieve balans van warmte voor gezondheidsvoordelen en comfort.

 • Voordelen in het lagere bereik: Aan de onderkant van dit spectrum, rond 43°C-46°C, is de sauna-omgeving voor de meeste mensen nog steeds comfortabel. Dit temperatuurbereik is vooral gunstig voor ontgiftingsprocessen. Als het lichaam opwarmt, begint het te zweten, waardoor gifstoffen via de huid worden afgevoerd.
 • Voordelen in het middenbereik: Als de temperatuur stijgt naar het middenbereik, ongeveer 49°C-54°C, beginnen gebruikers binnen 10 tot 15 minuten te zweten. Dit verhoogde zweten helpt bij verdere ontgifting en kan ook helpen bij gewichtsverlies. Bij deze temperaturen beginnen veel gebruikers verbeteringen op te merken in de gezondheid van de huid en de algehele bloedsomloop.
 • Voordelen van het bovenste bereik: In het hogere bereik, rond de 57°C-60°C, wordt de hitte intenser. Deze temperaturen kunnen helpen bij het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, omdat de hartslag toeneemt als reactie op de warmte, vergelijkbaar met het effect van gematigde lichaamsbeweging.
 • Sauna versus infrarood sauna: Het is belangrijk om te weten dat de ideale temperaturen voor infrarood sauna’s lager zijn dan die van traditionele droge sauna’s, die tot 79°C kunnen bereiken. Dit komt omdat infrarood sauna’s het lichaam rechtstreeks verwarmen in plaats van de lucht, waardoor de ervaring comfortabeler is en toch aanzienlijke gezondheidsvoordelen biedt.
 • Individuele voorkeuren en tolerantie: De tolerantie voor warmte verschilt per persoon, dus het kan even experimenteren zijn om de temperatuur te vinden die voor jou het beste aanvoelt. Luister altijd naar uw lichaam en pas de temperatuur aan als dat nodig is voor een veilige en plezierige sauna sessie.
 • Tijd in de sauna: Naast de temperatuur is ook de duur van uw sauna sessie van cruciaal belang. De meeste experts raden 20-30 minuten per sessie aan, afhankelijk van de temperatuur en uw persoonlijke comfort niveau. Vergeet niet om voor en na uw sauna beurt te hydrateren om vocht dat door zweten verloren is gegaan, aan te vullen.

Zijn er specifieke golflengtes die gebruikt worden in infrarood sauna’s ?

Begrijpen van golflengtes in infrarood sauna’s

Infrarood sauna’s zijn populair geworden vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Ze werken door infrarode lichtgolven uit te zenden die de huid binnendringen om zweten en ontgifting te stimuleren. Maar zijn er specifieke golflengtes die in deze sauna’s worden gebruikt? Het antwoord is ja, en ze variëren afhankelijk van het type infrarood sauna.

Bijna-infrarood golflengtes

Nabij-infrarood (NIR) golflengtes zijn de kortste in het infraroodspectrum, variërend van 700 tot 1400 nanometer (nm). Deze golflengtes staan bekend om hun helende eigenschappen, vooral bij wondbehandeling en celgezondheid. NIR-golflengtes zijn ook gunstig voor het verbeteren van de immuunfunctie en het verbeteren van de bloedsomloop.

Midden-infrarood golflengten

Midden-infrarode golflengtes dringen dieper in het lichaam door dan NIR, waardoor ze effectief zijn bij het verhogen van de kerntemperatuur van het lichaam en het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid. Deze golflengtes kunnen de diepere lagen van de huid bereiken, waardoor een betere doorbloeding wordt bevorderd en spier- en gewrichtspijn wordt verlicht.

Ver-infrarood golflengtes

Ver-infrarood (FIR) golflengtes zijn het langst, variërend van 3000 tot 1.000.000 nm. Ze staan erom bekend dat ze de diepste delen van het lichaam bereiken, waar gifstoffen zijn opgeslagen. FIR verhoogt de kerntemperatuur van het lichaam, stimuleert het lymfestelsel, helpt bij de afvoer van gifstoffen en bevordert ontspanning.

Roodlichttherapie vs. infrarood sauna’s

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen roodlichttherapie en infrarood sauna. Hoewel beide vormen van lichtenergie gebruiken, maakt roodlichttherapie gebruik van zeer specifieke golflengten, terwijl infrarood sauna’s een breed spectrum van het infraroodspectrum gebruiken. Roodlichttherapie staat bekend om de voordelen voor huidverjonging, terwijl infrarood sauna’s meer gericht zijn op algeheel welzijn en ontgifting.

Volledig spectrum infrarood sauna’s

Infrarood sauna’s met een volledig spectrum maken gebruik van alle drie de infrarode golflengten – dichtbij, midden en veraf. Dankzij dit bereik kunnen gebruikers profiteren van de unieke voordelen van elke golflengte. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat nabij-infrarood licht in het smalle bereik van 800-880 nm aanzienlijke voordelen heeft voor de gezondheid.

Er worden dus wel degelijk specifieke golflengtes gebruikt in infrarood sauna’s en ze spelen een cruciale rol in de verschillende gezondheidsvoordelen die deze sauna’s kunnen bieden. Of het nu nabij, midden of ver infrarood sauna is, elk heeft een uniek effect op het lichaam en draagt bij aan de algehele wellness ervaring die infrarood sauna’s bieden.


Ontdek advies infrarood sauna | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Hoe werkt een infrarood sauna