Hoe werkt een infrarood sauna ? | Info

Hoe een infrarood sauna werkt

Infrarood sauna’s werken anders dan traditionele sauna’s. Het belangrijkste verschil zit in de manier waarop warmte wordt geproduceerd en verspreid.

 • Infrarood lichtgolven: Infrarood sauna’s maken gebruik van dichtbij, midden en ver infrarood lichtgolven om warmte op te wekken. Deze lichtgolven maken deel uit van het elektromagnetische spectrum, dat ook zichtbaar licht en ultraviolet licht omvat. De infrarode lichtgolven dringen direct door in de huid, zonder de lucht om je heen te verwarmen, waardoor je lichaam van binnenuit opwarmt.
 • Absorptie van stralingswarmte: De warmte die door een infrarood sauna wordt opgewekt, wordt vaak stralingswarmte genoemd. Dit type warmte wordt direct door het huidoppervlak geabsorbeerd, in tegenstelling tot traditionele sauna’s die de lucht verwarmen die op zijn beurt uw lichaam verwarmt. Deze directe absorptie leidt tot een efficiëntere en intensere zweetsessie.
 • Temperatuurverschillen: Een infrarood sauna heeft een lagere temperatuur dan een conventionele sauna. Typische infrarood sauna’s werken tussen 120°F en 140°F, terwijl traditionele sauna’s temperaturen tot 195°F kunnen bereiken. Deze lagere bedrijfstemperatuur kan de saunabeleving voor sommige mensen comfortabeler maken.
 • Mogelijke voordelen voor de gezondheid: Hoewel geen enkele sauna als wondermiddel mag worden beschouwd, zijn er toch enkele gezondheidsvoordelen verbonden aan het gebruik van een infrarood sauna. Er zijn aanwijzingen dat infrarood sauna’s kunnen helpen bij aandoeningen zoals chronische pijn, slechte bloedsomloop, huidverjonging en zelfs gewichtsverlies. Voor een volledige bevestiging van deze voordelen is echter verder onderzoek nodig.
 • Ontgiftingsclaims: Een van de populairdere claims in verband met infrarood sauna’s is ontgifting. Het idee is dat de diepe penetratie van infraroodwarmte de zweetklieren kan stimuleren, wat leidt tot een mogelijk diepere en efficiëntere afvoer van gifstoffen. De omvang en effectiviteit van dit ontgiftingsproces worden echter nog onderzocht.
 • Veiligheidsoverwegingen: Over het algemeen wordt het gebruik van een infrarood sauna als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Iedereen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen of die zwanger is, moet echter een arts raadplegen voordat u een infrarood sauna gebruikt. Het is ook belangrijk om gehydrateerd te blijven en overmatig gebruik te vermijden.

Infrarood sauna’s bieden een unieke benadering van de traditionele sauna-ervaring door gebruik te maken van infrarode lichtgolven om het lichaam rechtstreeks te verwarmen. Hoewel er potentiële voordelen voor de gezondheid zijn, is het essentieel om ze verantwoord te gebruiken en met een duidelijk begrip van hun functie en beperkingen.

Hoe werkt een infrarood sauna

Wat is het verschil tussen infrarood sauna en ver-infrarood sauna ?

Sauna’s worden al heel lang gebruikt voor gezondheids- en ontspanningsdoeleinden. Met de vooruitgang in technologie hebben twee soorten sauna’s – infrarood (NIR) en ver-infrarood (FIR) sauna’s – aan populariteit gewonnen. Hoewel beide unieke voordelen bieden, is het belangrijk om de verschillen te begrijpen om de voordelen voor de gezondheid te maximaliseren.

Hoe een infrarood sauna werkt

NIR-sauna’s produceren licht met een golflengte tussen 700 en 1200 nanometer. Dit type sauna staat erom bekend uw lichaamstemperatuur effectief te verhogen, waardoor u calorieën kunt verbranden. De warmte van NIR-sauna’s verwarmt direct het lichaam in plaats van de omringende lucht, wat leidt tot intenser zweten bij een lagere temperatuur. Bovendien geven NIR-sauna’s naar verluidt minder elektromagnetische velden (EMV’s) af door de afwezigheid van koolstofpanelen.

Temperatuur en calorieverbranding

Het directe verwarmingseffect van NIR-sauna’s op het lichaam verhoogt de kerntemperatuur van het lichaam. Deze verhoging van de lichaamstemperatuur kan gewichtsverlies in een stroomversnelling brengen door de calorieverbranding te bevorderen. Het lichaam moet harder werken om af te koelen, waardoor het meer energie verbruikt en meer calorieën verbrandt.

Ver infrarood sauna’s

FIR-sauna’s produceren licht met golflengten tussen 3.000 en 100.000 nanometer, verder in het lichtspectrum dan NIR-sauna’s. Deze sauna’s verwarmen het lichaam ook. Deze sauna’s verwarmen het lichaam ook direct, maar staan erom bekend dat ze naast het verhogen van de lichaamstemperatuur ook de stofwisseling stimuleren. FIR-sauna’s hebben echter de neiging om hogere niveaus van EMV’s uit te stoten vanwege het gebruik van koolstofpanelen.

Stimulatie van de stofwisseling

De warmte die wordt opgewekt door FIR sauna’s kan stofwisselingsprocessen stimuleren. Deze stimulatie kan leiden tot een toename van de bloedstroom, een verbeterde bloedsomloop en meer zuurstof in de weefsels. Als gevolg hiervan kan regelmatig gebruik van een FIR-sauna de algehele gezondheid van de stofwisseling ondersteunen.

Elektromagnetisch veld

Hoewel beide soorten sauna’s voordelen voor de gezondheid bieden, is een potentieel punt van zorg bij FIR-sauna’s de hogere EMF-uitstoot. Deze emissies zijn afkomstig van de koolstofpanelen die in FIR-sauna’s worden gebruikt. Hoewel de gezondheidseffecten van langdurige blootstelling aan hoge EMF-niveaus nog steeds worden onderzocht, geven sommige gebruikers de voorkeur aan NIR-sauna’s vanwege de lagere EMF-uitstoot.

Kortom, zowel nabij-infrarood sauna’s als ver-infrarood sauna’s hebben unieke kenmerken en voordelen voor de gezondheid. De keuze tussen de twee hangt vaak af van persoonlijke voorkeur en specifieke gezondheidsdoelen. Zoals altijd is het aan te raden om een arts te raadplegen voordat je met een nieuwe gezondheidspraktijk begint.


Wat gebeurt er met uw lichaam in een infrarood sauna ?

 • Verhoogd zweten en hartslag: Net als bij matige lichaamsbeweging kan het gebruik van een infrarood sauna leiden tot hevig zweten en een verhoogde hartslag. Dit komt door de warmte van de sauna, die de reactie van het lichaam op fysieke inspanning nabootst.
 • Diepe warmte-penetratie: In vergelijking met traditionele sauna’s dringen infrarood sauna’s dieper in het lichaam door. Deze diepere penetratie zorgt voor intenser zweten, zelfs bij lagere temperaturen dan bij conventionele sauna’s, die meestal gebruik maken van verwarmde lucht.
 • Lichaamsontgifting: Een van de beweringen rond infrarood sauna’s is dat ze het lichaam kunnen ontgiften. Door te zweten kunnen afvalstoffen uit het lichaam worden verwijderd, waardoor het lichaam van binnenuit wordt gereinigd. Dit wordt bereikt door de verwijding van de bloedvaten, waardoor de doorbloeding van het hele lichaam toeneemt.
 • Huidverjonging: Infrarood sauna’s hebben naar verluidt ook voordelen voor huidverjonging. De verhoogde bloedsomloop en het zweten kunnen helpen om onzuiverheden en dode huidcellen weg te spoelen, wat kan leiden tot een gezondere en mooiere huid.
 • Verlichting van pijn: Sommige mensen gebruiken infrarood sauna’s om pijn te verlichten. De warmte van de sauna kan helpen om de spieren te ontspannen en pijn in het hele lichaam te verzachten. Het is belangrijk op te merken dat, hoewel sommigen dit heilzaam vinden, het niet voor iedereen geschikt is, vooral niet voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen.
 • Mogelijke risico’s: Hoewel infrarood sauna’s veel potentiële voordelen hebben, zijn ze niet zonder risico. Deze kunnen uitdroging en veranderingen in de bloeddruk zijn, dus het is essentieel om gehydrateerd te blijven en de reactie van je lichaam tijdens en na het gebruik in de gaten te houden.
 • Kunstmatige koortsopwekking: Een sessie infrarood sauna kan de inwendige temperaturen van het lichaam verhogen, waardoor kunstmatige koorts wordt opgewekt. Dit maakt deel uit van het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam en kan de werking van het immuunsysteem stimuleren. Dit moet echter met voorzichtigheid worden benaderd, vooral voor mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen.

Is het OK om elke dag een infrarood sauna te nemen ?

Infrarood sauna’s hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen vanwege hun potentiële gezondheidsvoordelen. Veel mensen vragen zich af of het veilig en nuttig is om elke dag een infrarood sauna te gebruiken. Hoewel individuele ervaringen kunnen variëren, suggereren studies en experts dat het dagelijks gebruik van een infrarood sauna goed kan zijn voor het algehele welzijn.

Gezondheidseffecten van infrarood sauna

Infrarood sauna’s bieden verschillende potentiële voordelen voor de gezondheid. Regelmatig gebruik kan ontspanning bevorderen, spierspanning verlichten, de bloedsomloop verbeteren, het lichaam ontgiften en het immuunsysteem stimuleren. Daarnaast helpen infrarood sauna’s bij gewichtsverlies, verbeteren ze de conditie van de huid, verminderen ze pijn en ontstekingen en ondersteunen ze de cardiovasculaire gezondheid.

Veiligheidsoverwegingen bij een infrarood sauna

Het dagelijks gebruik van een infrarood sauna wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Het is echter belangrijk om een paar veiligheidsoverwegingen in gedachten te houden. Het is cruciaal om gehydrateerd te blijven voor, tijdens en na saunabezoeken om uitdroging te voorkomen. Het is ook aan te raden om te beginnen met kortere sessies en de duur geleidelijk te verlengen, afhankelijk van het individuele comfortniveau. Mensen met specifieke gezondheidsproblemen, zoals zwangerschap, hart- en vaatziekten of bepaalde huidaandoeningen, moeten een arts raadplegen voordat ze regelmatig een infrarood sauna gebruiken.

Duur en temperatuur richtlijnen

De duur en temperatuur van infrarood sauna sessies kunnen variëren afhankelijk van individuele voorkeuren en tolerantieniveaus. Over het algemeen wordt aanbevolen om te beginnen met kortere sessies, meestal rond de 10-15 minuten, en de duur na verloop van tijd geleidelijk te verlengen. Het optimale temperatuurbereik ligt meestal tussen 43°C en 54°C (110°F en 130°F). Het is echter essentieel om naar je lichaam te luisteren en de instellingen dienovereenkomstig aan te passen.

Hydratatie en verzorging na de sauna

Een goede hydratatie is cruciaal als u regelmatig een infrarood sauna gebruikt. Drinkwater voor, tijdens en na saunabezoeken helpt vochtverlies aan te vullen en voorkomt uitdroging. Daarnaast is het aan te raden om na de saunasessie een koele douche te nemen om de lichaamstemperatuur geleidelijk te verlagen en het afkoelingsproces te bevorderen.

Frequentie van gebruik

De gebruiksfrequentie van infrarood sauna’s kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur en gezondheidsdoelen. Terwijl sommige mensen baat hebben bij dagelijkse sessies, vinden anderen een paar keer per week voldoende. Het is belangrijk om naar uw lichaam te luisteren en niet te overdrijven. Raadpleeg een gezondheidsdeskundige of saunadeskundige om de optimale frequentie te bepalen op basis van individuele behoeften.

Individuele overwegingen

Bij het bepalen van de frequentie van het gebruik van infrarood sauna’s moet rekening worden gehouden met individuele factoren zoals leeftijd, algehele gezondheid en eventuele onderliggende medische aandoeningen. Het is raadzaam om een professional uit de gezondheidszorg te raadplegen voordat u regelmatige infrarood sauna sessies opneemt in uw routine, vooral als u reeds bestaande gezondheidsproblemen hebt.

Kortom, het dagelijks gebruik van een infrarood sauna kan voor veel mensen veilig en heilzaam zijn. De mogelijke voordelen voor de gezondheid zijn ontspanning, verbeterde bloedsomloop, ontgifting, verlichting van pijn en ondersteuning van het immuunsysteem. Het is echter belangrijk om de veiligheidsrichtlijnen te volgen, gehydrateerd te blijven en te luisteren naar de signalen van uw lichaam tijdens saunabezoeken. Overleg met een zorgprofessional kan persoonlijk advies geven op basis van individuele gezondheidsomstandigheden.


Infrarood sauna aanschaffen | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Hoe werkt een infrarood sauna