Hoe werkt een houtgestookte barrel sauna ?

Hoe een houtgestookte barrel sauna werkt

Barrel sauna’s worden meestal gebouwd met thermisch behandeld hout, zoals cederhout, dat een combinatie van warmte en stoom ondergaat om de duurzaamheid en structuur te verbeteren. De ton vormige vorm van de sauna wordt verkregen door gefreesde 2×4 cederhouten planken langs de omtrek van twee ronde kopwanden te plaatsen en alles vast te zetten.

 • Verwarmingsmechanisme: Het verwarmingsproces in een barrelsauna begint met het verbranden van efficiënte houtsoorten zoals berkenhout, sparrenhout, eikenhout, appelhout of esdoorn in een saunakachel. Deze warmtebron verwarmt de lucht in het vat. Het ontwerp van het vat bevordert een efficiënte warmteverdeling dankzij de ronde vorm, waardoor de warme lucht op natuurlijke wijze kan circuleren.
 • Warmtebehoud: De cederhouten balken die gebruikt zijn bij de bouw van de sauna zetten uit als de warmte de ruimte binnenkomt. Dit uitzetten vormt een afdichting die de warmte efficiënt vasthoudt in de sauna, wat bijdraagt aan de effectieve prestaties.
 • Opwarmtijd: Gemiddeld duurt het ongeveer 30 minuten tot 1 uur voordat een barrel sauna is opgewarmd. Dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals de gebruikte houtsoort, de begintemperatuur en de gewenste temperatuur.
 • Voordelen voor de gezondheid: Het gebruik van een barrel sauna kan tal van gezondheidsvoordelen bieden. De hitte in de sauna helpt bij het openen van de poriën, bevordert het zweten en vervolgens de afvoer van gifstoffen uit het lichaam. Regelmatige sauna bezoeken kunnen de cardiovasculaire gezondheid verbeteren, stress verlichten en het algehele welzijn stimuleren.
 • Onderhoud: Het onderhoud van een houtgestookte barrel sauna bestaat uit het regelmatig schoonmaken om zweet- en vuilresten te verwijderen. Het is ook essentieel dat de houtkachel regelmatig wordt schoongemaakt en onderhouden voor een efficiënte werking.
 • Installatie: Vatsauna’s kunnen in uw achtertuin worden geïnstalleerd en zorgen voor een spa-achtige zelfzorgervaring thuis. Ze worden ter plekke gebouwd en het installatieproces bestaat uit het plaatsen en vastzetten van de cederhouten planken om de tonvorm te vormen. Daarna wordt de sauna kachel geïnstalleerd en is de sauna klaar voor gebruik.

Hoe werkt een houtgestookte barrel sauna

Welke houtsoort is het beste voor saunakachels?

Het kiezen van de juiste houtsoort voor uw saunakachel is een cruciale beslissing die niet alleen invloed heeft op de efficiëntie van de opgewekte warmte, maar ook op de algehele ervaring. De beste houtsoort voor saunakachels moet lang en langzaam branden en de sfeer versterken met een aangenaam aroma.

Eikenhout: Een betrouwbare keuze

Eikenhout is een populaire keuze voor veel sauna liefhebbers. Het staat bekend om zijn lange, langzame brandduur, waardoor het ideaal is om gedurende langere perioden een constante temperatuur te handhaven. Door zijn dichtheid produceert het een grote hoeveelheid warmte, wat zorgt voor een warme en comfortabele sauna-ervaring.

Berken en sparren: Aromatische opties

Berk en spar zijn andere uitstekende opties voor saunakachels. Beide houtsoorten staan erom bekend dat ze een aangename geur verspreiden bij verbranding, wat de algehele saunabeleving kan verbeteren. Berk is vooral populair in traditionele Finse sauna’s. Het brandt in een gelijkmatig tempo en genereert een aanzienlijke hoeveelheid warmte.

Appelhout en esdoorn: hoge warmteopwekkers

Appelhout en esdoorn worden ook aanbevolen vanwege hun hoge warmteafgifte. Deze hardhoutsoorten branden langzaam en constant, waardoor ze efficiënte brandstofbronnen zijn. Vooral appelhout verspreidt een zoet geurend aroma wanneer het verbrand wordt, wat bijdraagt aan een ontspannen en plezierige sfeer.

Ceder: Een veelzijdige optie

Ceder, met name Red Cedar, wordt vaak gebruikt in de saunabouw vanwege de weerstand tegen rotting en het mooie uiterlijk. Als brandstof produceert ceder een gematigde hoeveelheid warmte en een kenmerkende geur die velen aantrekkelijk vinden. Het is een veelzijdige keuze die functionaliteit en esthetiek combineert.

Factoren om te overwegen

Houd bij het kiezen van het beste hout voor uw saunakachel rekening met factoren als beschikbaarheid, kosten en persoonlijke voorkeur. Het soort hout dat voor u het beste werkt, kan afhangen van waar u woont en wat er plaatselijk verkrijgbaar is. Gebruik bovendien altijd droog, gerijpt hout voor optimale resultaten.

Kortom, de beste houtsoort voor saunakachels hangt af van verschillende factoren zoals warmteafgifte, verbrandingssnelheid, aroma en persoonlijke voorkeuren. Eiken, berken, sparren, appelhout, esdoorn en ceder zijn allemaal uitstekende keuzes, elk met unieke voordelen. Als u deze opties begrijpt, kunt u een weloverwogen beslissing nemen die uw saunabeleving verbetert.


Hoe lang duurt het om een barrelsauna op te warmen?

 • Grootte van de sauna: De grootte van de sauna is van grote invloed op de opwarmtijd. Een grotere sauna doet er natuurlijk langer over om op te warmen dan een kleinere. Zo kan een sauna van zes voet er ongeveer twee uur over doen om een optimale temperatuur van ongeveer 85 graden Celsius te bereiken.
 • Type verwarmingselement: Het type verwarmingselement dat in de sauna wordt gebruikt heeft ook een grote invloed op de opwarmtijd. Houtgestookte kachels kunnen de sauna opwarmen tot meer dan 90 graden Celsius, maar de tijd die nodig is om deze temperatuur te bereiken kan variëren. Moderne verwarmingselementen hebben daarentegen een standaard opwarmtijd van 45-60 minuten.
 • Huidige buitentemperatuur: De buitentemperatuur heeft ook een grote invloed op de opwarmtijd. In koudere klimaten kan het langer duren voordat de sauna is opgewarmd. Vatsauna’s zijn echter ontworpen om warmte efficiënt vast te houden, zelfs bij temperaturen onder nul.
 • Optimale temperatuur: De optimale temperatuur voor een sauna kan variëren afhankelijk van individuele voorkeur, maar de meeste mensen vinden een temperatuur tussen 75 en 85 graden Celsius comfortabel. Om 74 graden Celsius te bereiken, duurt het meestal 30-40 minuten, terwijl het bereiken van 88 graden Celsius minder dan een uur kan duren.
 • Warmte vasthouden: Het cilindrische ontwerp van barrel sauna’s zorgt ervoor dat ze sneller opwarmen dan gewone sauna’s en de warmte efficiënter vasthouden. Dit komt doordat er minder luchtvolume is om op te warmen en op een hoge temperatuur te houden.
 • Operationele kosten: Hoewel niet direct gerelateerd aan de opwarmtijd, zijn de gebruikskosten van een sauna afhankelijk van hoe vaak hij wordt gebruikt en het type verwarmingselement. Sommige verwarmingselementen hebben veiligheidsfuncties die de kachel na een uur resetten om energie te besparen.
 • Gebruikstips: Terwijl u wacht tot de sauna is opgewarmd, kunt u doorgaan met andere activiteiten. Dit maakt de wachttijd beter beheersbaar. Ook het gebruik van hout van goede kwaliteit (als u een houtgestookte sauna gebruikt) kan de efficiëntie van het opwarmen en de algehele saunabeleving verbeteren.

Kortom, het opwarmen van een barrelsauna duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten, maar dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Voor optimaal gebruik is het het beste om deze factoren te begrijpen en hoe ze de opwarmtijd van uw sauna kunnen beïnvloeden.


Houtgestookte barrel sauna vinden | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Hoe werkt een houtgestookte barrel sauna