Hoe werkt een buitensauna ?

Hoe een buitensauna werkt

Een buitensauna is een sauna type dat zich buiten bevindt in plaats van in een gebouw. Hij is ontworpen om een ruimte te bieden voor warmtetherapie en ontspanning in de buitenlucht. Dit is hoe een buitensauna werkt:

 • Verwarmingsmechanisme: Buitensauna’s worden meestal verwarmd door middel van verschillende mechanismen, zoals elektrische kachels, houtkachels, gasbranders of infrarood warmte. Het specifieke verwarmingsmechanisme kan variëren afhankelijk van het ontwerp en de constructie van de sauna.
 • Isolatie: Buitensauna’s worden vaak geïsoleerd om een constante temperatuur te behouden en warmteverlies te voorkomen. Isolatiematerialen, zoals hoogwaardige isolatieplaten of dubbellaagse wanden, helpen om de warmte in de sauna te houden en het energieverbruik te minimaliseren.
 • Ventilatie: Buitensauna’s hebben een goede ventilatie nodig voor een continue toevoer van frisse lucht. Ventilatiesystemen, zoals ventilatieopeningen of luchtwisselaars, helpen overtollig vocht te verwijderen en zorgen voor een comfortabele omgeving in de sauna.
 • Temperatuurregeling: Sauna’s hebben meestal temperatuurregelmechanismen om het warmteniveau te regelen op basis van individuele voorkeuren. Dit kan worden bereikt door handmatige aanpassingen of digitale bediening waarmee gebruikers hun gewenste temperatuurbereik kunnen instellen en handhaven.
 • Opwarmtijd: De opwarmtijd van een buitensauna kan variëren afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het verwarmingsmechanisme, de isolatie en de grootte van de ruimte. Maar over het algemeen duurt het ongeveer 30 minuten tot 1 uur voordat een buitensauna de gewenste temperatuur bereikt.
 • Saunastenen: Veel buitensauna’s maken gebruik van saunastenen, die verwarmd worden door de saunakachel en warmte uitstralen door de hele ruimte. Deze stenen zorgen voor een gelijkmatigere verdeling van de warmte en verbeteren de sauna-ervaring.
 • Voordelen voor de gezondheid: Buitensauna’s bieden talloze gezondheidsvoordelen door de combinatie van warmte en stoom. Ze kunnen helpen de spieren te ontspannen, de bloedsomloop te verbeteren, ontgifting te bevorderen door te zweten, stress te verlichten en een gevoel van algeheel welzijn te geven.

Kortom, een buitensauna werkt door gebruik te maken van verschillende verwarmingsmechanismen om warmte op te wekken, de sauna te isoleren om de temperatuur constant te houden, ventilatie te bieden voor frisse luchtcirculatie en temperatuurregelmechanismen te gebruiken voor de voorkeuren van de gebruiker. De combinatie van deze elementen creëert een therapeutische en ontspannende omgeving die verschillende gezondheidsvoordelen biedt.

Hoe werkt een buitensauna

Temperatuur van buitensauna

Buitensauna’s zijn een populaire manier om te ontspannen en te verjongen, en bieden een scala aan gezondheidsvoordelen. De temperatuur van deze sauna’s kan echter sterk variëren, afhankelijk van het type sauna dat wordt gebruikt. Dit artikel wil een uitgebreid inzicht geven in het temperatuurbereik van buitensauna’s.

Traditionele sauna’s

Traditionele sauna’s, ook wel Finse sauna’s genoemd, hebben meestal temperaturen tussen de 70-90°C. Deze sauna’s gebruiken een kachel om stenen op te warmen, die vervolgens warmte uitstralen in de ruimte. De hoge temperatuur in traditionele sauna’s zorgt ervoor dat mensen overvloedig zweten, wat helpt bij het ontgiften en ontspannen.

Infrarood sauna’s

In tegenstelling tot traditionele sauna’s werken infrarood sauna’s bij veel lagere temperaturen, meestal tussen 38-65°C. In plaats van de lucht in de kamer te verwarmen, zenden infrarood sauna’s infrarode lichtgolven uit die het lichaam rechtstreeks verwarmen. Dit lagere temperatuurbereik is vaak draaglijker voor mensen, waardoor ze langer in de sauna kunnen blijven.

Stoomcabines

Stoomcabines zijn technisch gezien geen sauna, maar worden er wel vaak mee gegroepeerd vanwege de vergelijkbare voordelen die ze bieden. Stoomcabines zijn over het algemeen veel koeler dan traditionele sauna’s of infrarood sauna’s, met temperaturen rond de 40-50°C. De hoge luchtvochtigheid in stoomcabines creëert een hete, vochtige omgeving die kan helpen om de poriën te openen en de sinussen vrij te maken.

Droge sauna’s

Droge sauna’s werken net als traditionele sauna’s op hoge temperaturen. De ideale temperatuur voor een droge sauna ligt ergens tussen 60-80°C. Deze sauna’s hebben een lage luchtvochtigheid, waardoor de hoge temperaturen beter te verdragen zijn en transpiratie opwekken.

Rooksauna’s

Rooksauna’s zijn een traditionele vorm van sauna die oorspronkelijk uit Finland komt. De temperatuur in een rooksauna kan variëren van 60°C tot 80°C, afhankelijk van hoe lang het hout blijft branden. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, wordt het vuur gedoofd en wordt de restwarmte gebruikt om een ontspannen sauna-ervaring te creëren.

Kortom, het temperatuurbereik van buitensauna’s kan sterk variëren afhankelijk van het type sauna dat wordt gebruikt. Van de hoge temperaturen van traditionele en droge sauna’s tot de lagere temperaturen van infrarood sauna’s en stoomcabines, er is een temperatuurbereik dat aan ieders voorkeur voldoet. Ongeacht het type sauna is het altijd belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de temperatuur zo nodig aan te passen voor een comfortabele en weldadige sauna-ervaring.


Is ventilatie belangrijk in buitensauna’s ?

Ventilatie is inderdaad cruciaal in buitensauna’s, net als in sauna’s voor binnen.

 • Efficiënte verwarming: Ventilatie speelt een belangrijke rol bij de efficiëntie van verwarming. Een goed geventileerde sauna verdeelt de warmte gelijkmatiger, waardoor er minder energie nodig is om de gewenste temperatuur te handhaven. Zonder goede ventilatie kan de warmte op bepaalde plekken worden geconcentreerd, wat leidt tot een oncomfortabele en inefficiënte sauna-ervaring.
 • Controle over de temperatuur: Een goede ventilatie zorgt ook voor een betere controle over de temperatuur van de sauna. Door de ventilatieopeningen aan te passen, kunnen gebruikers de hoeveelheid frisse lucht die binnenkomt regelen en zo de temperatuur van de sauna regelen. Dit zorgt voor een comfortabele saunasessie die is afgestemd op individuele voorkeuren.
 • Zuurstoftoevoer: Een goede toevoer van zuurstofrijke lucht is essentieel voor een aangename saunabeleving. Ventilatie zorgt ervoor dat frisse lucht in de sauna circuleert en muffe en zuurstofarme lucht vervangt. Dit verbetert niet alleen de sfeer in de sauna, maar voorkomt ook duizeligheid of ongemak door zuurstofgebrek.
 • Schimmelpreventie: Ventilatie is de sleutel tot het voorkomen van schimmelgroei in sauna’s. Na een saunasessie kan het interieur vochtig worden door condensatie. Als er niet goed wordt geventileerd, kan deze vochtige omgeving een broedplaats voor schimmel worden. Daarom zorgt een goede ventilatie ervoor dat de sauna schoon blijft en lang meegaat.
 • Verwijdering van overtollige CO2 en geuren: Ventilatie verwijdert overtollig kooldioxide dat wordt geproduceerd door mensen die ademen in de afgesloten ruimte van de sauna. Het helpt ook bij het verwijderen van geuren en deeltjes die kunnen ontstaan als er water op de saunastenen wordt gegooid.
 • Prestaties saunakachel: De prestaties van de saunakachel kunnen aanzienlijk worden beïnvloed door ventilatie. Een op de kachel gerichte luchtstroom helpt de warmte door convectie te verdelen, zodat de kachel werkt zoals bedoeld. Zonder voldoende ventilatie kunnen de prestaties van de kachel in gevaar komen.
 • Soorten ventilatie: Er zijn twee soorten saunaventilatie: natuurlijke en mechanische ventilatie. Natuurlijke ventilatie maakt gebruik van strategisch geplaatste ventilatieopeningen om de lucht te laten stromen, terwijl mechanische ventilatie gebruik maakt van ventilatoren of andere apparaten om de lucht te laten circuleren. De keuze tussen de twee hangt meestal af van de specifieke behoeften en beperkingen van de sauna opstelling.

Een goede ventilatie is een cruciaal aspect van het ontwerp en de werking van een sauna dat het comfort, de veiligheid en de algehele ervaring van de gebruiker aanzienlijk verbetert.


Soorten kachels voor een buitensauna

Er zijn verschillende mogelijkheden van sauna kachels voor een buitensauna of barrel sauna, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Houtkachels voor een buitensauna

 • Dit soort kachels zijn traditioneel en bieden een unieke ervaring. Het hout dat in deze kachels wordt gebruikt is idealiter gedroogd ovenhout, omdat dit schoon brandt.
 • De warmte die deze kachels produceren is onvergelijkbaar zacht, en ze creëren ook een weelderig gesis van stoom en een ontspannend geknetter dat veel saunagebruikers aantrekkelijk vinden.
 • Houtkachels zijn energiezuinig, sommige houtsoorten bevatten meer brandbare energie dan andere.

Elektrische saunakachel voor buitensauna

 • Elektrische kachels zijn een andere optie voor buitensauna’s. Ze bieden het voordeel van gemak en gemak, omdat ze geen brandstof nodig hebben zoals hout of gas.
 • Ze zijn echter niet geschikt voor alle buitenopstellingen omdat er een elektrische aansluiting nodig is.

Het kiezen van de juiste brandstof voor je buitensauna kachel hangt af van je persoonlijke voorkeuren, de beschikbaarheid van bronnen en de specifieke eisen van je sauna-opstelling. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals het soort warmte dat u verkiest, de mate van onderhoud die u bereid bent te besteden, en de kosten en beschikbaarheid van verschillende brandstoffen voordat u een beslissing neemt.


Buitensauna | Prijzen aanvraag in 7 sec:

Stap 1 van 2

Hoe werkt een buitensauna