Hoe verschilt een infrarood sauna van een traditionele sauna ?

Hoe verschilt een infrarood sauna van een traditionele sauna?

Een infrarood sauna en een traditionele sauna zijn beide populaire keuzes voor ontspanning en gezondheidsvoordelen, maar ze verschillen op een aantal belangrijke punten.

 • Warmtebron: Traditionele sauna’s gebruiken een kachel om de lucht te verwarmen tot hoge temperaturen, vaak tussen 150 en 195 graden Fahrenheit. Als je in een traditionele sauna zit, gaat je lichaam zweten als reactie op de hete lucht, wat helpt om je lichaam te ontgiften. Een infrarood sauna daarentegen gebruikt infrarood licht om warmte op te wekken, waardoor je lichaam direct wordt verwarmd zonder de omringende lucht noemenswaardig op te warmen.
 • Verwarmingsproces: Traditionele sauna’s verwarmen de lucht om je heen, die op zijn beurt je lichaam verwarmt. Dit kan leiden tot een zeer hete, intense omgeving die sommige mensen oncomfortabel vinden. Infrarood sauna’s daarentegen verwarmen je lichaam rechtstreeks, waardoor een zachtere, comfortabelere warmte ontstaat. Deze directe verwarmingsmethode zorgt ervoor dat de warmte dieper in je weefsels doordringt, wat meer gezondheidsvoordelen kan bieden.
 • Temperatuur: Infrarood sauna’s hebben meestal een lagere temperatuur dan traditionele sauna’s, meestal tussen de 120 en 150 graden Fahrenheit. Deze lagere temperatuur kan de saunabeleving comfortabeler maken voor mensen die gevoelig zijn voor warmte.
 • Energie-efficiëntie: Infrarood sauna’s zijn over het algemeen energiezuiniger dan traditionele sauna’s. Ze warmen sneller op en gebruiken minder elektriciteit, wat na verloop van tijd tot lagere energiekosten kan leiden.
 • Kosten: Over het algemeen zijn traditionele sauna’s duurder in aanschaf en installatie dan infrarood sauna’s. Dit kan echter variëren afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van het apparaat.
 • Voordelen voor de gezondheid: Beide soorten sauna’s bieden gezondheidsvoordelen zoals een verbeterde stemming, ontspanning en een betere bloedsomloop. Sommige onderzoeken suggereren echter dat de diepe weefselpenetratie van infrarood sauna’s extra voordelen biedt, zoals een betere gezondheid van de huid, pijnverlichting en een betere cardiovasculaire gezondheid.
 • Installatieproces: Traditionele sauna’s vereisen meestal een ingewikkelder installatieproces in vergelijking met infrarood sauna’s, die vaak draagbaar en gemakkelijker op te zetten zijn.
 • Onderhoud: Beide soorten sauna’s moeten regelmatig worden schoongemaakt om de hygiëne te behouden. Traditionele sauna’s hebben echter meer onderhoud nodig vanwege de vochtigheid en de stoom die ze produceren. Infrarood sauna’s produceren daarentegen geen stoom en zijn vaak gemakkelijker te onderhouden.

Kortom, de keuze tussen een infrarood sauna en een traditionele sauna hangt af van persoonlijke voorkeur, comfort, praktische mogelijkheden en specifieke gezondheidsdoelen. Elk type biedt unieke voordelen en mogelijke nadelen. Daarom is het belangrijk om deze verschillen te begrijpen voordat je een beslissing neemt.

Hoe verschilt een infrarood sauna van een traditionele sauna

Hoe worden infrarood sauna’s verwarmd?

Het verwarmingsmechanisme van infrarood sauna’s is een fascinerend onderwerp dat elementen van technologie, wellness en natuurkunde combineert. Het is heel anders dan traditionele sauna’s, die vertrouwen op het verwarmen van de lucht om je heen. In plaats daarvan gebruiken infrarood sauna’s lichtgolven om warmte direct in je lichaam op te wekken, wat leidt tot een intense, diep doordringende warmte.

Infrarood energiegebruik

Het eerste dat je moet begrijpen over infrarood sauna’s is hoe ze energie gebruiken. In tegenstelling tot conventionele sauna’s, die het grootste deel van hun energie gebruiken om de lucht te verwarmen, zijn infrarood sauna’s veel efficiënter. Ongeveer 80% van de energie die in een infrarood sauna wordt opgewekt, wordt gebruikt om het lichaam direct te verwarmen. Er blijft dus maar ongeveer 20% van de energie over voor het verwarmen van de lucht, waardoor het een energiezuinigere optie is.

De rol van infraroodlampen

Infrarood lampen spelen een essentiële rol in de werking van deze sauna’s. Ze richten een doordringende warmte direct op je huid, waardoor de voordelen van de warmtetherapie lokaal en intens zijn. Deze directe toepassing van warmte maakt de ervaring anders dan traditionele methodes die voornamelijk de lucht verwarmen.

Een infrarood sauna voorverwarmen

Het voorverwarmen van een infrarood sauna duurt over het algemeen tussen de 10 en 15 minuten. U hoeft echter niet te wachten tot de hoogste temperatuur voordat u erin gaat. Omdat de warmte op het lichaam wordt gericht in plaats van op de omringende lucht, kunnen gebruikers de sauna binnengaan zodra de verwarming begint te werken.

Temperaturen vergelijken met traditionele sauna’s

Terwijl traditionele sauna’s hoge temperaturen van 176 tot meer dan 200 graden Fahrenheit kunnen bereiken door de lucht te verwarmen, werken infrarood sauna’s anders. Ze richten zich op het rechtstreeks verwarmen van het lichaam en daardoor kan de algehele temperatuur in een infrarood sauna lager zijn, terwijl er toch een rigoureuze warmtebehandeling wordt gegeven.

Ontdekken van lichtgolven in infrarood sauna’s

Tot slot is het belangrijk om te begrijpen hoe infrarood sauna’s lichtgolven gebruiken om warmte op te wekken. Ze maken gebruik van nabij, midden en ver infrarood lichtgolven, waardoor je lichaam de uitgestraalde warmte voelt zonder de lucht om je heen op te warmen. Het is deze directe toepassing van warmte die de ervaring van het gebruik van een infrarood sauna uniek en effectief maakt.


Verbruiken infrarood sauna’s minder energie?

Infrarood sauna’s hebben aan populariteit gewonnen vanwege hun vermeende gezondheidsvoordelen. Een veelgestelde vraag gaat over het energieverbruik. Gebruiken infrarood sauna’s minder energie? Om hier een antwoord op te geven, verdiepen we ons in de factoren die van invloed zijn op het energieverbruik van infrarood sauna’s.

 • Grootte van de sauna: Sauna’s zijn er in verschillende maten, en hoe groter de sauna, hoe meer energie deze verbruikt. In vergelijking met traditionele sauna’s zijn infrarood sauna’s echter over het algemeen energiezuiniger, omdat ze het lichaam rechtstreeks verwarmen in plaats van de omringende lucht en dus minder stroom nodig hebben.
 • Type infrarood sauna: Er zijn verschillende soorten infrarood sauna’s, maar ongeacht het type verbruiken ze meestal minder elektriciteit dan traditionele sauna’s. Dit komt omdat traditionele sauna’s op hogere temperaturen werken en meer energie nodig hebben om op te warmen.
 • Gebruiksduur: De gebruiksduur speelt ook een belangrijke rol in het energieverbruik. Een infrarood sauna werkt meestal ongeveer 40 minuten per dag, wat bijdraagt aan het lagere energieverbruik vergeleken met traditionele sauna’s die vaak langer worden gebruikt.
 • Kosten per kilowattuur: De kosten van een infrarood sauna zijn ook afhankelijk van de kosten per kilowattuur in uw regio. Maar zelfs als je hier rekening mee houdt, zijn infrarood sauna’s over het algemeen minder duur in gebruik. Ze kosten ongeveer 20-40 cent per uur, vergeleken met 60-90 cent per uur voor traditionele sauna’s.
 • Energie-efficiëntie: Infrarood sauna’s zijn zeer energiezuinig. Zelfs bij intensief gebruik hebben ze geen grote invloed op je elektriciteitsrekening. Dit komt omdat ze infrarood licht gebruiken om warmte te creëren, een proces dat minder energie kost dan het verwarmen van lucht of water.
 • Wattage: Het wattage van de sauna heeft ook invloed op het energieverbruik. Desondanks zijn infrarood sauna’s over het algemeen efficiënter, omdat ze minder wattage gebruiken dan traditionele sauna’s.
 • Verwarmingsmethode: In tegenstelling tot traditionele sauna’s, die de lucht verwarmen om je lichaam op te warmen, verwarmen infrarood sauna’s je lichaam rechtstreeks. Deze directe verwarmingsmethode is energiezuiniger omdat er minder stroom voor nodig is.
 • Gebruik van saunadekens: Infrarood sauna dekens verbruiken nog minder energie in vergelijking met een full-size infrarood sauna. Deze dekens gebruiken hetzelfde principe van directe lichaamsverwarming en zijn een uitstekend energiebesparend alternatief.

Kortom, hoewel het exacte energieverbruik van een infrarood sauna kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, verbruiken ze over het algemeen minder energie in vergelijking met traditionele sauna’s. Dit maakt ze een milieuvriendelijker en energiezuiniger alternatief. Dit maakt ze een milieuvriendelijkere en kosteneffectievere keuze voor wie de voordelen van regelmatig saunagebruik zoekt.


Kostenverschillen tussen infrarood en traditionele sauna’s

Sauna’s zijn een populaire manier om te ontspannen, het lichaam te ontgiften en de algehele gezondheid te bevorderen. Ze zijn er in verschillende soorten, maar infrarood sauna’s en traditionele sauna’s zijn de meest voorkomende. Hoewel beide dezelfde voordelen bieden, zijn er duidelijke verschillen in de kosten, zowel wat betreft de initiële investering als de doorlopende kosten.

Initiële aankoopprijs

Over het algemeen zijn de initiële kosten van een infrarood sauna lager dan die van een traditionele sauna. Geprefabriceerde infrarood sauna’s variëren meestal tussen €4400 en €9000, waardoor ze voor veel huiseigenaren betaalbaarder zijn. Een traditionele sauna met stoom of hete stenen kost daarentegen tussen de €6000 en €8000. Het prijsverschil is voornamelijk te wijten aan de complexiteit van het verwarmingssysteem en de materialen die bij de bouw worden gebruikt.

Loopkosten

Wat de gebruikskosten betreft, zijn infrarood sauna’s zuiniger. Bij drie keer per week gebruik kost een infrarood sauna bijvoorbeeld ongeveer €25 per maand aan elektriciteit. Een traditionele sauna met een 6KW kachel kan daarentegen een hoger energieverbruik hebben, wat leidt tot hogere energierekeningen. Daarom kunnen de gebruikskosten van een infrarood sauna na verloop van tijd ongeveer de helft zijn van die van traditionele elektrische sauna’s.

Installatiekosten

De installatiekosten voor sauna’s kunnen ook variëren. De meeste infrarood sauna’s zijn geprefabriceerd, wat betekent dat ze ontworpen zijn voor eenvoudige montage, waardoor de installatiekosten lager zijn. Traditionele sauna’s daarentegen vereisen soms een professionele installatie vanwege hun complexe verwarmingssystemen en constructie, wat de totale kosten kan verhogen.

Onderhoudskosten

De onderhoudskosten voor beide soorten sauna’s zijn relatief laag, maar infrarood sauna’s hebben een licht voordeel door hun eenvoudiger ontwerp en technologie. Traditionele sauna’s, vooral die met stoom of hete stenen, hebben wellicht regelmatiger onderhoud nodig om optimaal te functioneren.

Waarde op lange termijn

Ondanks de hogere initiële kosten bieden traditionele sauna’s op de lange termijn meer waarde. Ze hebben een klassieke uitstraling en kunnen de doorverkoopwaarde van je huis verhogen. Infrarood sauna’s zijn daarentegen relatief nieuw op de markt en hun invloed op de waarde van onroerend goed is minder bekend.

Hoewel beide soorten sauna’s veel gezondheidsvoordelen bieden, hangt de keuze tussen een infrarood sauna en een traditionele sauna uiteindelijk af van je budget, de beschikbare ruimte en je persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk om zowel de initiële als de lopende kosten in overweging te nemen bij het maken van je keuze.


Infraroodcabine | Prijzen aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Hoe verschilt een infrarood sauna van een traditionele sauna