Hoe reinig en onderhoud je een infrarood sauna ?

Hoe reinig en onderhoud je een infrarood sauna?

Infrarood sauna’s bieden talloze voordelen voor de gezondheid, maar om ervoor te zorgen dat ze lang meegaan en effectief zijn, is een goede reiniging en onderhoud cruciaal. Hier volgen enkele tips en trucs voor het schoonmaken en onderhouden van een infrarood sauna:

 • Regelmatig schoonmaken: Neem na elk gebruik de oppervlakken af met een doek en warm water. Deze basisreiniging voorkomt de ophoping van zweet en vuil op de oppervlakken en houdt de sauna fris voor uw volgende sessie.
 • Dieptereiniging: Om de twee weken moet u een grondiger schoonmaakbeurt uitvoeren. Gebruik een 10% oplossing van waterstofperoxide of azijn om de sauna te schrobben. Spoel na het schrobben af met water. U kunt ook zuiveringszout gebruiken, omdat dit zeer geschikt is voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en geurtjes.
 • Schoonmaakoplossingen: Maak een milde schoonmaakoplossing met warm water en zachte zeep, azijn of een huishoudreiniger. Vermijd bleekmiddel, alcohol of bijtende chemicaliën omdat deze de oppervlakken van de sauna kunnen beschadigen.
 • Onderhoud saunadeken: Als uw sauna een deken heeft, moet deze ook regelmatig worden schoongemaakt. Gebruik een mild mengsel van water en zeep om de deken voorzichtig schoon te maken. Een grondiger schoonmaakbeurt is elke twee weken aan te raden.
 • Onderhoud van het glas: Om het glas van uw sauna schoon te maken, mengt u water en witte azijn in een spuitfles. Besproei het glas met deze oplossing en neem het af met een droge doek. Deze methode verwijdert effectief strepen en vlekken op het glas.
 • Stofzuigen: Stofzuig regelmatig uw saunavloer en banken met een kierenzuiger om haren en vuil te verwijderen. Dit zorgt voor een schone en hygiënische omgeving in de sauna.
 • Etherische oliën: Je kunt een basis saunareiniger maken door essentiële oliën, azijn en water te mengen. Dit reinigt niet alleen de sauna, maar laat ook een aangename geur achter die de sauna-ervaring verbetert.
 • Vermijd houtreinigers: Gebruik nooit houtreinigers of bleekmiddelen voor algemeen gebruik, omdat deze het hout en andere oppervlakken van de sauna kunnen beschadigen. Gebruik milde, niet bijtende schoonmaakmiddelen voor de beste resultaten.

Met deze stappen kunt u ervoor zorgen dat uw infrarood sauna schoon blijft en optimaal functioneert, zodat u elke keer weer een ontspannende en weldadige ervaring hebt.

Hoe reinig en onderhoud je een infrarood sauna

Wat moet ik vermijden bij het schoonmaken van een infrarood sauna?

Bij het schoonmaken van een infrarood sauna zijn er bepaalde dingen die u moet vermijden om goed onderhoud en een lange levensduur te garanderen. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Harde chemicaliën: Vermijd het gebruik van bleekmiddel, alcohol of bijtende chemicaliën bij het schoonmaken van een infrarood sauna. Deze kunnen de oppervlakken beschadigen en de effectiviteit van de sauna aantasten.
 • Houtreinigers: Gebruik geen houtreinigers of bleekmiddelen voor algemeen gebruik op de sauna. Deze kunnen ingrediënten bevatten die de materialen van de sauna kunnen beschadigen.
 • Schurende gereedschappen: Vermijd het gebruik van schurende gereedschappen zoals schuursponsjes of borstels met stugge haren. Deze kunnen krassen veroorzaken en de oppervlakken van de sauna beschadigen.
 • Te veel water: Hoewel het belangrijk is om de sauna schoon te maken, moet overmatig water worden vermeden. Pas op dat u de oppervlakken niet te nat maakt, vooral als de sauna houten elementen heeft, want dit kan leiden tot kromtrekken of andere schade.
 • Verkeerde temperatuur: Zorg er bij het schoonmaken voor dat de sauna op kamertemperatuur of afgekoeld is. De sauna schoonmaken terwijl hij nog heet is kan onveilig zijn en de oppervlakken beschadigen.
 • Regelmatig schoonmaken verwaarlozen: Het is essentieel om de sauna na elk gebruik schoon te maken om zweet en vuilophopingen te verwijderen. Regelmatig schoonmaken kan leiden tot onhygiënische omstandigheden en mogelijk de prestaties van de sauna beïnvloeden.
 • Ruwe materialen gebruiken: Kies voor zachte, niet-schurende doeken of sponzen bij het afvegen van de oppervlakken. Vermijd het gebruik van ruwe materialen die krassen of schade kunnen veroorzaken aan het interieur van de sauna.
 • Vlekken schoonmaken overslaan: Pak kleine vlekken direct aan. Maak de vlek schoon met een milde zeep- en wateroplossing, waarbij u de vlek voorzichtig dept zonder hard te wrijven.

Door deze veelgemaakte fouten te vermijden en de juiste schoonmaaktechnieken te gebruiken, kunt u uw infrarood sauna schoon, veilig en effectief houden. Raadpleeg altijd de richtlijnen van de fabrikant voor specifieke schoonmaakinstructies voor uw saunamodel.


Welke schoonmaakmiddelen zijn veilig voor een infrarood sauna?

Voor het schoonmaken van een infrarood sauna is het belangrijk om veilige en niet-giftige oplossingen te gebruiken om de sauna schoon en functioneel te houden. Hier zijn enkele veilige schoonmaakoplossingen die je kunt gebruiken voor een infrarood sauna:

 • Etherische oliën: Verspreid een paar druppels hoogwaardige etherische olie in water en veeg het interieur van je infrarood sauna lichtjes af. Dit helpt niet alleen om de oppervlakken schoon te maken, maar voegt ook een aangename geur toe aan de sauna. Zorg ervoor dat je essentiële oliën kiest die veilig zijn voor gebruik in sauna’s.
 • Zuiveringszoutoplossing: Maak een zachte schoonmaakoplossing door een eetlepel zuiveringszout toe te voegen aan een liter water in een emmer. Gebruik een zachte borstel of doek om de houten oppervlakken van de sauna lichtjes te schrobben. Deze oplossing helpt vuil te verwijderen zonder het hout te beschadigen.
 • Alles-natuurlijke sauna schoonmaakset: Er zijn volledig natuurlijke, niet-giftige reinigingskits verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen voor gebruik met sauna’s. Deze kits bevatten meestal veilige en effectieve reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor infrarood sauna’s.
 • Milde zeep en water: Voor regelmatig onderhoud kun je een milde zeep- en wateroplossing gebruiken om de binnen- en buitenkant van de sauna schoon te vegen. Dit helpt om oppervlaktevuil of zweetresten te verwijderen. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën of schuurmiddelen die de sauna kunnen beschadigen.
 • Vochtige doek: Neem de buitenhoes van een infrarood sauna deken regelmatig af met een vochtige doek om vuil, olie en viezigheid te verwijderen. Zorg ervoor dat de doek niet te nat is om beschadiging van de deken te voorkomen.
 • Oplossing van azijn en water: Meng gelijke delen gedistilleerde witte azijn en water om een schoonmaakoplossing te maken. Dit kan gebruikt worden om oppervlakken in de sauna schoon te maken. Azijn helpt om te desinfecteren en geuren te verwijderen zonder schadelijke resten achter te laten.
 • Waterstofperoxide oplossing: Voor een diepere reiniging kun je een 10% oplossing van waterstofperoxide of azijn gebruiken om de sauna te schrobben. Spoel na het schrobben af met water om eventuele resten te verwijderen. Let op: waterstofperoxide kan lichte verkleuring veroorzaken op bepaalde oppervlakken, dus doe een spottest voordat u het op de hele sauna gebruikt.
 • Vermijd houtreinigers en bleekmiddel: Het is belangrijk om het gebruik van houtreinigers of algemeen gebruikte bleekmiddelen op een infrarood sauna te vermijden, omdat ze het hout kunnen beschadigen en de prestaties van de sauna kunnen beïnvloeden.

Volg altijd de richtlijnen en aanbevelingen van de fabrikant op bij het schoonmaken van uw infrarood sauna. Regelmatige reiniging en onderhoud zorgen ervoor dat uw sauna in goede staat blijft en u een veilige en aangename ervaring biedt.


Hoe reinigt u infrarood saunakachels?

Het schoonmaken van infrarood saunakachels is een essentieel onderdeel van het onderhouden van de prestaties en de levensduur van uw sauna. Hier vindt u een uitgebreide handleiding voor het reinigen en onderhouden van uw infrarood saunakachels:

 • Begin met het raadplegen van de instructies van de fabrikant: Het is belangrijk om de specifieke richtlijnen van de fabrikant voor reiniging en onderhoud te raadplegen. Verschillende saunamodellen kunnen verschillende eisen hebben, dus als u de instructies van de fabrikant volgt, zorgt u ervoor dat u uw sauna goed schoonmaakt.
 • Veeg het interieur schoon: Gebruik een vochtige doek om de binnenkant van de sauna af te nemen, inclusief de wanden, banken en vloer. Zo verwijdert u vuil, stof of zweetresten die zich tijdens de saunasessies hebben opgehoopt. Zorg ervoor dat u deze lichte schoonmaakbeurt na elk gebruik uitvoert.
 • Maak de kachel schoon: De infrarood sauna kachel is een cruciaal onderdeel dat regelmatig schoongemaakt moet worden. Gebruik een zachte doek of spons om voorzichtig al het vuil van het oppervlak van de kachel te verwijderen. Gebruik geen agressieve chemicaliën of schuurmiddelen die de kachel kunnen beschadigen.
 • Controleer de saunastenen (indien van toepassing): Als uw infrarood sauna is uitgerust met saunastenen, is het belangrijk om deze periodiek schoon te maken of te vervangen. Controleer de stenen op tekenen van slijtage of beschadiging en reinig ze volgens de instructies van de fabrikant. Dit zorgt voor een optimale warmteverdeling en prestatie.
 • Reinig de saunabediening: Als uw infrarood sauna digitale bedieningselementen of panelen heeft, let er dan op dat u ze schoon houdt. Gebruik een zachte doek of een mild schoonmaakmiddel aanbevolen door de fabrikant om de bedieningselementen af te nemen en vingerafdrukken of vlekken te verwijderen.
 • Zorg voor goede ventilatie: Voldoende ventilatie is cruciaal voor de efficiëntie en levensduur van infrarood saunakachels. Controleer het ventilatiesysteem regelmatig en zorg ervoor dat het vrij is van obstructies. Dit voorkomt oververhitting en zorgt voor een comfortabele sauna-ervaring.
 • Voer routine-onderhoudscontroles uit: Inspecteer uw infrarood sauna regelmatig op tekenen van slijtage of schade. Controleer de bedrading, afdichtingen en aansluitingen om er zeker van te zijn dat ze in goede staat zijn. Als u problemen opmerkt, neem dan contact op met een professional voor reparaties of onderhoud.
 • Overweeg professioneel onderhoud: Hoewel regelmatig schoonmaken en onderhoud helpen om uw infrarood saunakachels in goede staat te houden, kan het nuttig zijn om regelmatig professioneel onderhoud in te plannen. Getrainde technici kunnen een grondige inspectie uitvoeren, moeilijk bereikbare plaatsen schoonmaken en eventuele problemen oplossen.

Denk eraan dat goed schoonmaken en onderhoud cruciaal zijn voor optimale prestaties en een lange levensduur van uw infrarood saunakachels. Door deze richtlijnen te volgen en de instructies van de fabrikant te raadplegen, kunt u ervoor zorgen dat uw sauna schoon, veilig en plezierig blijft voor de komende jaren.


Infraroodcabine | Prijzen aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Hoe reinig en onderhoud je een infrarood sauna