Hoe onderhoud je een infrarood sauna goed ?

Hoe je een infrarood sauna goed moet onderhouden

Om een infrarood sauna goed te onderhouden, is het essentieel om deze regelmatig schoon te maken. Dit houdt meestal in dat u de kachel en andere oppervlakken afveegt met een vochtige spons om vuil, vingerafdrukken of afzettingen te verwijderen.

 • Vermijd agressieve chemicaliën: Kies bij het schoonmaken voor milde schoonmaakmiddelen. Deze kunnen worden gemaakt van warm water gemengd met zachte zeep, azijn of een gewone huishoudreiniger. Vermijd het gebruik van bleekmiddel, alcohol of bijtende chemicaliën, omdat deze het hout en de verwarmingselementen van de sauna kunnen beschadigen.
 • Grondig reinigen: Af en toe kan een grondiger schoonmaakbeurt nodig zijn. Maak een reinigingsmengsel van een eetlepel zuiveringszout per liter water. Gebruik een zachte borstel om het hout lichtjes te schrobben voor een grondige reiniging. Dit kan helpen om zweetvlekken en vuil dat zich in de loop der tijd heeft opgehoopt te verwijderen.
 • Goed drogen: Na het schoonmaken is het belangrijk om uw sauna goed te drogen. Gebruik niet te veel water op uw doek of spons en vermijd stilstaand water in de sauna. Overtollig vocht kan leiden tot schimmel en meeldauw, wat de sauna kan beschadigen en de prestaties kan beïnvloeden.
 • Gebruik van essentiële oliën: U kunt ook een basis sauna reiniger maken door essentiële oliën, azijn en water te mengen. Dit is niet alleen een veilige en effectieve schoonmaak oplossing, maar de etherische oliën kunnen ook de algehele sauna-ervaring verbeteren met hun therapeutische eigenschappen.
 • Onderhoud van sauna deken: Als uw infrarood sauna wordt geleverd met een deken, is het cruciaal om deze ook te onderhouden. Maak een milde schoonmaak oplossing met warm water en zachte zeep of azijn. Veeg de deken af en vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën om de levensduur, veiligheid en effectiviteit te garanderen.
 • Regelmatige inspectie: Controleer uw sauna regelmatig op tekenen van slijtage. Regelmatig onderhoud en verzorging zorgen ervoor dat uw infrarood sauna optimaal blijft presteren en maximale voordelen biedt voor uw gezondheid en welzijn.
Hoe onderhoud je een infrarood sauna goed

Welke materialen zijn veilig om een infrarood sauna goed te onderhouden ?

Bij het ontwerpen van een infrarood sauna speelt de materiaalkeuze een cruciale rol voor zowel de veiligheid als de effectiviteit. Van de constructie van de panelen tot de afwerking van het interieur, elk detail is belangrijk.

 • Koolstofvezel: Dit is een van de meest gebruikte materialen bij de bouw van infrarood sauna’s. Koolstofvezel kan effectief en veilig warmte opwekken en verspreiden, waardoor het ideaal is voor infraroodpanelen van hoge kwaliteit. Het is ook licht en duurzaam, wat bijdraagt aan de levensduur van de sauna.
 • Houtsoorten: Bij de bouw van sauna’s worden verschillende houtsoorten gebruikt vanwege hun natuurlijke eigenschappen die ze bestand maken tegen hoge temperaturen en vochtigheid. Enkele van de meest gebruikte houtsoorten zijn els, Scandinavisch of Canadees sparrenhout, espen en cederhout. Deze houtsoorten hebben niet veel hars, wat bij verhitting ongewenste geuren of reacties kan veroorzaken.
 • Elzenhout: Elzenhout wordt vaak gebruikt in de saunabouw vanwege zijn thermische eigenschappen en beschikbaarheid in verschillende afwerkingen. Het staat bekend om zijn duurzaamheid en weerstand tegen kromtrekken bij temperatuurveranderingen.
 • Vuren en espen: Scandinavisch of Canadees vuren en espen zijn populaire keuzes voor sauna’s vanwege hun lage harsgehalte. Ze geven een strakke, lichte esthetiek en staan bekend om hun duurzaamheid.
 • Ceder: Cederhout wordt sterk aanbevolen voor saunaconstructie vanwege de natuurlijke weerstand tegen kromtrekken en scheuren. Deze houtsoort is bestand tegen een breed temperatuurbereik, waardoor het ideaal is voor sauna’s. Bovendien is cederhout van nature antibacterieel en schimmelwerend, wat bijdraagt aan de hygiënische aspecten van de sauna.
 • Niet-giftige materialen: Bij het kiezen van materialen voor uw infrarood sauna is het cruciaal om rekening te houden met hun milieuvriendelijkheid en toxiciteit. Sauna’s moeten worden gemaakt van niet-giftige materialen voor een veilig gebruik. Dit betekent ook dat verf, vernis of lijm die bij verhitting schadelijke gassen kunnen afgeven, moet worden vermeden.
 • Infraroodverwarmers: De verwarmers die gebruikt worden in infrarood sauna’s moeten ook gemaakt zijn van materialen die veilig infrarood warmte kunnen opwekken. Carbon-Nano FAR infraroodverwarmers zijn een populaire keuze vanwege hun veiligheid, efficiëntie en de kwaliteit van de warmte die ze produceren.

De veiligheid en effectiviteit van een infrarood sauna hangen grotendeels af van de materialen die worden gebruikt bij de constructie. Koolstofvezel, verschillende houtsoorten en niet-giftige materialen zijn allemaal veilige en effectieve keuzes voor het interieur van infrarood sauna’s.


Welke fouten moet ik vermijden bij het onderhoud van infrarood sauna’s ?

Onderhoud van infrarood sauna’s is essentieel om de levensduur, veiligheid en effectiviteit van uw sauna te garanderen. Er zijn echter veelvoorkomende valkuilen waar veel saunabezitters in trappen. Deze fouten kunnen leiden tot onnodige reparaties, verminderde prestaties en zelfs gezondheidsrisico’s. Hier bespreken we zeven van deze veelgemaakte fouten en hoe u ze kunt vermijden.

Oververhitting van de sauna

Een van de meest voorkomende fouten is het oververhitten van de sauna. Infrarood sauna’s produceren warmte en er bestaat een risico op oververhitting als de temperatuur te hoog is ingesteld. Dit vormt niet alleen een risico voor de gebruiker, maar kan na verloop van tijd ook de verwarmingselementen van de sauna beschadigen. Het is belangrijk om altijd de richtlijnen van de fabrikant voor temperatuurinstellingen te volgen om dit probleem te voorkomen.

Neet natte voorwerpen verwijderen

Een andere veelgemaakte fout is het vergeten om natte handdoeken en kussens uit de sauna te halen na gebruik. Schimmels en bacteriën gedijen goed in warme en vochtige omgevingen, dus als u natte spullen in de sauna laat liggen, kan dit leiden tot hun groei. Zorg er altijd voor dat u natte voorwerpen direct na gebruik verwijdert om dit probleem te voorkomen.

Gefilterd water gebruiken om schoon te maken

Hoewel ongefilterd water prima lijkt om mee schoon te maken, kan het later juist meer werk veroorzaken. Mineralen in ongefilterd water kunnen aanslag achterlaten op de oppervlakken van de sauna, wat na verloop van tijd tot schade kan leiden. Om dit te voorkomen is het aan te raden gefilterd of gedestilleerd water te gebruiken om uw sauna schoon te maken.

Niet regelmatig schoonmaken

Uw sauna niet regelmatig schoonmaken is een andere veelgemaakte fout. Een lichte schoonmaakbeurt na elk gebruik, met een vochtige doek of spons, kan helpen om de hygiëne en het uiterlijk van uw sauna te behouden. Dit voorkomt de ophoping van zweet, oliën en andere resten die uw sauna kunnen beschadigen of gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Het niet uitvoeren van routine-onderhoudscontroles

Routinematige onderhoudscontroles zijn cruciaal om uw sauna optimaal te laten presteren. Als u deze controles verwaarloost, kunnen kleine problemen uitgroeien tot grote problemen. Het is aan te raden om regelmatig alle aspecten van uw sauna te controleren, inclusief de verwarmingselementen, het netsnoer en de zekeringen.

Slechte reparatietechnieken

Als reparaties nodig zijn, is het belangrijk om de juiste technieken en onderdelen te gebruiken. Problemen proberen op te lossen zonder de juiste kennis of het gebruik van incompatibele onderdelen kan leiden tot verdere schade. Als je niet zeker weet hoe je een reparatie moet uitvoeren, kun je het beste professionele hulp inroepen.

Als u deze veelgemaakte fouten vermijdt, kunt u de levensduur van uw infrarood sauna aanzienlijk verlengen en zorgen voor een veilige, plezierige ervaring. Regelmatig schoonmaken, juist gebruik en aandachtig onderhoud zijn essentieel om het meeste uit uw infrarood sauna te halen.


Wat zijn de negatieve gevolgen als u uw infrarood sauna niet regelmatig onderhoudt ?

Het niet regelmatig onderhouden van een infrarood sauna kan tal van negatieve gevolgen hebben voor zowel de gezondheid van de gebruiker als de levensduur van de sauna.

 • Verkorte levensduur van de sauna: Infrarood sauna’s hebben, net als alle andere apparatuur, regelmatig onderhoud nodig om hun levensduur te garanderen. Een goed onderhouden sauna kan meerdere jaren meegaan en je talloze gezondheidsvoordelen bieden. Bij verwaarlozing kan de levensduur van je sauna echter aanzienlijk worden verkort. Dit kan leiden tot dure reparaties of zelfs een volledige vervanging.
 • Inefficiënte prestaties: Zonder regelmatige reiniging en onderhoud kunnen de prestaties van de sauna in het gedrang komen. Stof en vuil kunnen de infraroodstralers blokkeren, waardoor er minder infraroodstraling wordt geproduceerd. Dit betekent dat u niet alle voordelen van de sauna krijgt, zoals een verbeterde bloedsomloop en ontgifting.
 • Risico op infecties: Een slecht onderhouden sauna kan een broedplaats worden voor bacteriën en schimmels. Dit kan een risico op huidinfecties opleveren, vooral als je snij- of schaafwonden hebt. Als de sauna bovendien door meerdere mensen wordt gebruikt, neemt het risico op overdracht van infectieziekten toe.
 • Brandgevaar: Elektrische onderdelen van de sauna moeten regelmatig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze goed functioneren. Als u dit niet doet, kunnen er elektrische storingen ontstaan die brand kunnen veroorzaken. Bovendien kan de hitte van de sauna de houten onderdelen uitdrogen, waardoor het risico op verbranding toeneemt.
 • Uitdroging en oververhitting: Als de temperatuurregeling van de sauna niet regelmatig wordt gecontroleerd en gekalibreerd, kan dit leiden tot oververhitting. Dit kan uitdroging, duizeligheid en in ernstige gevallen een hitteberoerte veroorzaken.
 • Mogelijke blootstelling aan giftige stoffen: Na verloop van tijd kunnen de materialen die gebruikt zijn bij de bouw van de sauna degraderen, waardoor mogelijk schadelijke stoffen vrijkomen. Als deze worden ingeademd of in contact komen met de huid, kunnen ze allergische reacties of andere gezondheidsproblemen veroorzaken.
 • Vorming van schimmel: Het regelmatig schoonmaken en drogen van de sauna kan de vorming van schimmels voorkomen, die goed gedijen in vochtige en warme omgevingen. Deze schimmels geven niet alleen een muffe geur af, maar vormen ook gezondheidsrisico’s voor mensen met allergieën of aandoeningen aan de luchtwegen.

Daarom is regelmatig onderhoud van uw infrarood sauna cruciaal, niet alleen voor een goede werking, maar ook om uw gezondheid te beschermen. Het is belangrijk om de sauna regelmatig schoon te maken, alle elektrische aansluitingen te controleren en te inspecteren op tekenen van slijtage. Zo kunt u jarenlang genieten van de voordelen van uw infrarood sauna.


Infrarood sauna kopen | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Hoe onderhoud je een infrarood sauna goed