Hoe onderhoud ik een infrarood sauna voor een lange levensduur ?

Hoe onderhoud ik een infrarood sauna voor een lange levensduur?

Het onderhouden van een infrarood sauna is cruciaal voor een lange levensduur en optimale prestaties. Hier volgen enkele tips voor het schoonmaken en onderhouden van een infrarood sauna:

 • Basisreiniging: Neem na elk gebruik de oppervlakken van de sauna af met een doek en warm water. Deze eenvoudige stap helpt zweet en vuil te verwijderen en moet regelmatig worden uitgevoerd.
 • Diepere reiniging: Voor een grondiger reiniging kunt u een milde reinigingsoplossing gebruiken van warm water en zachte zeep, azijn of een huishoudelijk schoonmaakmiddel. Vermijd het gebruik van bleekmiddel, alcohol of bijtende chemicaliën omdat deze de sauna kunnen beschadigen.
 • Vlekken verwijderen: Als je hardnekkige vlekken tegenkomt, kan zuiveringszout gemengd met water effectief zijn om ze te verwijderen. Breng de pasta aan op de bevlekte plek, laat het een paar minuten zitten en schrob dan voorzichtig met een zachte doek of spons. Spoel daarna grondig af met water.
 • Glas schoonmaken: Om de glazen panelen van uw infrarood sauna schoon te maken, kunt u water en witte azijn in een spuitfles mengen. Spuit het mengsel op het glas en veeg het schoon met een droge doek. Zo verwijdert u vlekken en vingerafdrukken.
 • Vloer en bank schoonmaken: Stofzuig de saunavloer en het bankje regelmatig om eventueel opgehoopt haar of vuil te verwijderen. Gebruik een spleetzuigmond voor een grondige reiniging.
 • Onderhoud verwarming: Het is essentieel om de infrarood sauna kachel schoon te houden om de efficiëntie te behouden. Volg de instructies van de fabrikant voor het schoonmaken van de kachel, meestal door het oppervlak voorzichtig schoon te vegen met een zachte doek.
 • Ventilatie: Een goede ventilatie is belangrijk voor het algehele onderhoud van een infrarood sauna. Controleer de ventilatieopeningen regelmatig en zorg ervoor dat ze vrij zijn van obstructies. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en helpt schimmelvorming voorkomen.
 • Regelmatige inspecties: Inspecteer de sauna regelmatig op tekenen van slijtage, zoals losse schroeven, beschadigde bedrading of gebarsten panelen. Pak eventuele problemen direct aan om verdere schade te voorkomen en de veiligheid van de sauna te garanderen.

Raadpleeg de handleiding van uw sauna voor specifieke schoonmaak- en onderhoudsinstructies, omdat verschillende sauna’s unieke vereisten kunnen hebben. Als u deze tips opvolgt en een regelmatige schoonmaakroutine aanhoudt, kunt u de levensduur van uw infrarood sauna verlengen en jarenlang van de voordelen genieten.

Hoe onderhoud ik een infrarood sauna voor een lange levensduur

Welke producten gebruiken voor het reinigen van infrarood sauna?

Het reinigen van een infrarood sauna is een belangrijk onderdeel van het onderhoud om optimale prestaties en een lange levensduur te garanderen. Regelmatig schoonmaken helpt bij het verwijderen van vuil, oliën en bacteriën die zich kunnen ophopen op de oppervlakken van de sauna. Infrarood sauna schoonmaakmiddelen zijn speciaal ontworpen om effectief schoon te maken zonder de materialen van de sauna te beschadigen of de functionaliteit te beïnvloeden. In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten producten die gebruikt kunnen worden voor het reinigen van infrarood sauna’s.

Alle natuurlijke saunareinigingsset

Een optie voor het reinigen van uw infrarood sauna is het gebruik van een all-natural sauna reinigingskit. Deze kits bevatten meestal niet-giftige schoonmaakmiddelen die speciaal zijn samengesteld voor gebruik in sauna’s. Ze bieden een veilige en effectieve manier om de oppervlakken van de sauna schoon te maken zonder resten of schadelijke chemicaliën achter te laten. De volledig natuurlijke ingrediënten in deze kits helpen de integriteit van de sauna te behouden en zorgen tegelijkertijd voor een grondige reiniging.

Sauna houtreiniger

Sauna houtreiniger is een ander product dat vaak wordt gebruikt voor het reinigen van infrarood sauna’s. Dit type reiniger is speciaal ontworpen om de houten oppervlakken van de sauna te reinigen en te beschermen. Het helpt om vuil, viezigheid en oliën van het hout te verwijderen, zodat het schoon en gerevitaliseerd achterblijft. Sauna houtreiniger is er meestal in verschillende vormen, zoals sprays of geconcentreerde oplossingen, en kan worden aangebracht met een zachte doek of spons.

Sauna hout olie behandeling

Om de houten oppervlakken in uw infrarood sauna mooi te houden en lang mee te laten gaan, kunt u het beste een behandeling met saunahoutolie gebruiken. Dit type behandeling helpt het hout te voeden en te beschermen en voorkomt dat het na verloop van tijd uitdroogt of beschadigd raakt. Behandelingen met saunahoutolie bevatten meestal natuurlijke oliën die in het hout dringen, de natuurlijke kleur en nerven versterken en tegelijkertijd een beschermende barrière vormen tegen vocht en andere omgevingsfactoren.

Zelfgemaakte saunareiniger

Als u de voorkeur geeft aan een doe-het-zelf-aanpak, kunt u uw eigen saunareiniger maken met eenvoudige huishoudelijke ingrediënten. Een populair zelfgemaakt saunareiniger recept bestaat uit het mengen van een paar druppels hoogwaardige essentiële olie, zoals tea tree of eucalyptus, met water. Dit mengsel kan lichtjes op een zachte doek of spons worden gespoten en worden gebruikt om de binnenkant van de infrarood sauna schoon te vegen. Het zorgt voor een natuurlijke en verfrissende reiniging en geeft de sauna een aangename geur.

Baking soda oplossing

Voor een grondiger reiniging kunt u een zuiveringszoutoplossing gebruiken om hardnekkig vuil en vlekken van de oppervlakken van uw infrarood sauna te verwijderen. Om deze oplossing te maken, mengt u een eetlepel zuiveringszout met een liter water in een emmer. Gebruik een zachte borstel of spons om het hout lichtjes te schrobben, met extra aandacht voor plekken die meer reiniging nodig hebben. De zuiveringszout helpt bij het afbreken van vuil en vet, waardoor de sauna schoon en fris achterblijft.

Sauna ontsmettingsmiddelen

Naast regelmatig schoonmaken is het belangrijk om uw infrarood sauna regelmatig te desinfecteren om bacteriën en schimmels te verwijderen. Sauna ontsmettingsmiddelen zijn speciaal samengesteld om vuil af te breken en zo de vorming van schadelijke micro-organismen te voorkomen. Deze ontsmettingsmiddelen worden meestal aangebracht na het schoonmaken van de sauna en moeten drogen voordat de sauna weer wordt gebruikt. Regelmatig gebruik van saunadesinfectiemiddelen helpt bij het handhaven van een hygiënische omgeving in de infrarood sauna.

Raadpleeg altijd de aanbevelingen en richtlijnen van de fabrikant voor reiniging en onderhoud die specifiek zijn voor uw model infrarood sauna. Elke sauna kan andere eisen hebben en het is belangrijk om deze op te volgen voor de beste resultaten en om mogelijke schade te voorkomen.


Hoe vaak moet ik mijn infrarood sauna schoonmaken?

Hoe vaak u uw infrarood sauna schoonmaakt, hangt af van verschillende factoren zoals de mate van gebruik, het soort materialen dat is gebruikt bij de bouw en persoonlijke voorkeur voor reinheid. Hier zijn enkele algemene richtlijnen om te overwegen:

 • Regelmatig licht reinigen: Na elk gebruik van de sauna is het aan te raden om een lichte schoonmaakbeurt te doen. Dit kan bestaan uit het afvegen van de oppervlakken met een schone handdoek om zweet en andere resten te verwijderen.
 • Tweewekelijkse grondige schoonmaakbeurt: Maak ongeveer om de twee weken een iets grondiger schoonmaakbeurt. Hiervoor kun je een milde schoonmaakoplossing gebruiken met warm water en zachte zeep, of azijn. Vermijd agressieve chemicaliën zoals bleekmiddel of alcohol die de materialen van de sauna kunnen beschadigen.
 • Maandelijkse dieptereiniging: Een keer per maand kan het nuttig zijn om uw sauna grondig te reinigen. Dit houdt een intensiever reinigingsproces in om hardnekkig vuil te verwijderen dat zich in de loop der tijd heeft opgehoopt.
 • Dagelijkse reiniging bij frequent gebruik: Als u uw sauna dagelijks gebruikt, kan het nodig zijn om hem vaker schoon te maken. De exacte frequentie hangt af van hoe intensief de sauna wordt gebruikt en de hoeveelheid zweet die tijdens elke sessie wordt geproduceerd.
 • Stofzuigen: Stofzuig regelmatig, misschien om de week of een paar weken afhankelijk van het gebruik, de vloer en de banken van uw sauna. Dit kan helpen om haren, vuil en ander vuil te verwijderen.
 • Onderhoud van de kachel: De saunakachel moet af en toe schoongemaakt worden. Gebruik een vochtige spons om vuil, vingerafdrukken of andere ophopingen te verwijderen.
 • Gebruik van infrarood sauna dekens: Als u een infrarood sauna deken gebruikt, moet u deze na elk gebruik afnemen met een schone handdoek. Hiervoor worden zachte schoonmaakmiddelen aanbevolen.
 • Persoonlijke voorkeur: Uiteindelijk kan de frequentie van het schoonmaken van uw infrarood sauna neerkomen op persoonlijke voorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan een ongerepte sauna-omgeving en kiezen ervoor om hun sauna vaker schoon te maken, terwijl anderen zich misschien op hun gemak voelen met minder frequente schoonmaakbeurten.
 • Hoewel er algemene richtlijnen zijn over hoe vaak u uw infrarood sauna moet schoonmaken, kan de precieze frequentie variëren op basis van persoonlijke voorkeur en gebruik. Regelmatig schoonmaken helpt de levensduur en prestaties van uw sauna te behouden en zorgt ervoor dat het een veilige en gezonde omgeving blijft voor ontspanning en ontgifting.


  Heef ik een professionele service nodig voor het onderhoud van mijn infrarood sauna?

  Het onderhoud van infrarood sauna’s kan een complexe taak zijn die een bepaald expertiseniveau vereist. Sommige aspecten van het onderhoud kunnen door de eigenaar zelf worden gedaan, maar voor andere aspecten is professionele service nodig. Hier volgen enkele punten om rekening mee te houden:

  • Belang van regelmatig onderhoud: Regelmatig onderhoud van je infrarood sauna is cruciaal voor een lange levensduur en optimale functionaliteit. Dit omvat een lichte schoonmaakbeurt na elk gebruik en een grondige schoonmaakbeurt om de twee weken of zo.
  • Professionele reiniging: Er zijn professionals die gespecialiseerd zijn in dieptereiniging van infrarood sauna’s. Ze hebben het gereedschap en de kennis om dit te doen zonder de kwetsbare onderdelen van de sauna te beschadigen.
  • Elektrische reparaties: Infrarood sauna’s kunnen, net als alle andere elektrische apparaten, soms te maken krijgen met elektrische problemen. Deze problemen kunnen het beste worden opgelost door professionals die de fijne kneepjes van saunabedrading en -onderdelen begrijpen.
  • Vervanging van onderdelen: Na verloop van tijd kunnen sommige onderdelen van de sauna, zoals kachels of bedieningspanelen, aan vervanging toe zijn. Professionals kunnen de juiste onderdelen vinden, ze kopen en ze op de juiste manier installeren.
  • Veiligheidsoverwegingen: Werken met elektrische apparaten brengt altijd een risico met zich mee. Professionele dienstverleners zijn getraind in veiligheidsprotocollen, waardoor de kans op ongelukken tijdens reparatie- of onderhoudstaken minimaal is.
  • Kwaliteit van de service: Een professionele dienstverlener zal over het algemeen een hogere servicekwaliteit bieden dan doe-het-zelvers. Ze kunnen problemen efficiënt oplossen en oplossen, wat je tijd en frustratie kan besparen.
  • Kosteneffectiviteit: Hoewel het inhuren van een professional misschien een extra uitgave lijkt, kan het op de lange termijn kosteneffectief zijn. Professionals kunnen grote storingen helpen voorkomen door kleine problemen in een vroeg stadium op te sporen en te verhelpen.
  • Gemoedsrust: Tot slot geeft het inhuren van een professionele service voor het onderhoud van uw infrarood sauna u gemoedsrust. U kunt zich ontspannen in de wetenschap dat uw sauna in goede handen is en klaar voor gebruik wanneer u hem nodig heeft.

  Kortom, hoewel sommige eenvoudige schoonmaak- en onderhoudstaken door de saunabezitter kunnen worden uitgevoerd, bieden professionele diensten een niveau van expertise en gemak dat de levensduur van uw infrarood sauna kan verlengen en uw saunabeleving kan verbeteren.


  Infraroodcabine | Prijzen aanvraag in 7 Sec:

  Stap 1 van 2

  Hoe onderhoud ik een infrarood sauna voor een lange levensduur