Hoe lang moet ik in een infrarood sauna blijven ?

Hoe lang ik in een infrarood sauna moet blijven

Infrarood sauna’s zijn anders dan traditionele sauna’s. Terwijl traditionele sauna’s de lucht om u heen verwarmen, gebruiken infrarood sauna’s infrarood licht om uw lichaam rechtstreeks te verwarmen. Deze methode wordt vaak als zachtaardiger en efficiënter beschouwd, omdat het de kerntemperatuur van je lichaam verhoogt zonder de omringende lucht overmatig te verwarmen.

 • Startpunt: Voor degenen die voor het eerst een infrarood sauna gebruiken, is het aan te raden om te beginnen met kortere sessies van ongeveer 10-15 minuten. Deze eerste blootstelling stelt uw lichaam in staat om zich aan te passen aan de warmte en helpt mogelijke nadelige effecten zoals duizeligheid of uitdroging te voorkomen.
 • Tolerantie opbouwen: Naarmate je lichaam gewend raakt aan de warmte, kun je de duur van je sessies geleidelijk opvoeren. Regelmatige gebruikers van infrarood sauna’s genieten vaak van sessies van 25-45 minuten. Het is echter belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te overdrijven.
 • Optimale timing: Voor maximale gezondheidsvoordelen raden sommige bronnen aan om ongeveer 25 minuten in een infrarood sauna door te brengen bij een temperatuur van ongeveer 55ºC. Dit wordt beschouwd als de optimale tijd en temperatuur voor een weldadige sauna-ervaring.
 • Frequentie: De frequentie van saunabezoeken kan ook van invloed zijn op de voordelen voor de gezondheid. Er wordt gesuggereerd dat drie tot vier keer per week gebruik van een infrarood sauna optimale voordelen kan bieden. Er moet echter altijd rekening worden gehouden met individuele tolerantie en comfort.
 • Uitgebreide sessie: Voor degenen die zich comfortabel voelen en goed zijn aangepast aan de warmte, kunnen sessies in een infrarood sauna 45-50 minuten duren. Ook hier is het weer belangrijk om te letten op hoe je lichaam reageert en ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft.
 • Calorieverbrandingspotentieel: Infrarood sauna’s staan ook bekend om hun vermogen om calorieën te verbranden. Hoewel het exacte aantal kan variëren, hebben sommige gebruikers een aanzienlijke calorieverbranding gerapporteerd tijdens lange saunasessies. Het is echter belangrijk om te onthouden dat saunagebruik, hoewel het heilzaam is, geen vervanging mag zijn voor een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Ieder lichaam reageert anders op blootstelling aan hitte, dus wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Luister altijd naar uw lichaam en pas uw saunagebruik daarop aan.

Hoe lang moet ik in een infrarood sauna blijven

Wat gebeurt er als u te lang in een infrarood sauna blijft ?

 • Uitdroging en duizeligheid: Langdurig gebruik van een infrarood sauna kan leiden tot uitdroging, vooral als je voor de sessie niet genoeg water hebt geconsumeerd. Uitdroging kan symptomen veroorzaken als een droge mond, vermoeidheid en duizeligheid. Het is altijd essentieel om goed te hydrateren voor een saunasessie om dit risico te beperken.
 • Oververhitting: Infrarood sauna’s genereren droge warmte waardoor je lichaam oververhit kan raken als je het te lang gebruikt. Oververhitting kan leiden tot symptomen als duizeligheid, snelle hartslag en misselijkheid. Het is cruciaal om de reactie van je lichaam tijdens de saunasessie in de gaten te houden en eruit te stappen als je je onwel begint te voelen.
 • Hitte-uitputting en hitteberoerte: Als u te lang in een sauna zit, kan uw lichaamstemperatuur tot gevaarlijke niveaus stijgen, wat kan leiden tot hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte. Symptomen van deze aandoeningen zijn hoofdpijn, verwardheid, snelle hartslag en in ernstige gevallen zelfs bewustzijnsverlies.
 • Hyperthermie: Hyperthermie, een aandoening waarbij de lichaamstemperatuur aanzienlijk hoger is dan normaal, is een ander risico van een te lang verblijf in een infrarood sauna. Deze aandoening kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder flauwvallen, schade aan organen en in extreme gevallen kan het levensbedreigend zijn.
 • Verminderd beoordelingsvermogen: Veel mensen kunnen in slaap vallen in de sauna of er te lang blijven zonder pauzes te nemen. Dit kan leiden tot een verminderd beoordelingsvermogen door de hitte en mogelijke uitdroging, waardoor ze moeilijk kunnen herkennen wanneer ze de sauna moeten verlaten.
 • Risico voor bepaalde personen: Mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen kunnen verhoogde risico’s lopen als ze te lang in een infrarood sauna verblijven. Mensen met hartaandoeningen kunnen bijvoorbeeld een verhoogde hartslag en bloeddruk ervaren. Zwangere vrouwen en mensen met bepaalde chronische ziekten moeten ook voorzichtig zijn.
 • Tegengestelde voordelen voor de gezondheid: Ironisch genoeg kan een te lang verblijf in een infrarood sauna de beoogde gezondheidsvoordelen tegengaan. Langdurige blootstelling aan de hitte kan leiden tot uitdroging en oververhitting, wat de gezondheid niet ten goede komt, maar juist kan schaden. Daarom is het het beste om de sauna met mate te gebruiken en een evenwicht te bewaren tussen de voordelen en het vermijden van de risico’s.

Welke temperatuur moet een infrarood sauna hebben ?

Infrarood sauna’s worden steeds populairder vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid. Voor een veilige en effectieve ervaring is het echter essentieel om de optimale temperatuur te bereiken. Als u weet wat de ideale temperatuur voor een sessie infrarood sauna is, kunt u de voordelen maximaliseren en tegelijkertijd een comfortabele en veilige omgeving creëren.

De standaard instellen

Infrarood sauna’s worden meestal aanbevolen binnen een temperatuurbereik van 49°C tot 66°C. Dit bereik biedt een comfortabelere ervaring voor langere periodes in vergelijking met traditionele sauna’s. Het is belangrijk om te weten dat persoonlijke voorkeuren en individuele gezondheidstoestanden de optimale temperatuur voor elke persoon kunnen beïnvloeden.

Het vinden van je comfort zone

Hoewel het voorgestelde bereik een solide basis biedt, is het cruciaal om je af te stemmen op de signalen van je lichaam. De voordelen kunnen variëren aan verschillende uiteinden van het temperatuurspectrum, omdat het een persoonlijke ervaring is die wat experimenteren vereist.

Rekening houden met gezondheidsfactoren

De optimale temperatuur voor infrarood sauna sessies varieert afhankelijk van de individuele gezondheidstoestand. Mensen met cardiovasculaire of ademhalingsproblemen kunnen er baat bij hebben om de temperatuur rond de 50°C te houden. Het is echter van cruciaal belang om een gezondheidsdeskundige te raadplegen voordat u aan dergelijke sessies begint, vooral voor mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen.

Sessie duur invloed

De aanbevolen sauna temperatuur is ook afhankelijk van de duur van uw sessie. Lagere temperaturen zijn geschikt voor een langer verblijf, terwijl hogere temperaturen kortere sessies vereisen. Het is raadzaam om te beginnen met sessies van 15 tot 20 minuten en de duur geleidelijk te verhogen op basis van individuele tolerantie.

Hydratatie en comfort

Een goede hydratatie is cruciaal tijdens een infrarood sauna sessie. De warmte stimuleert het zweten, wat leidt tot vochtverlies. Om voldoende gehydrateerd te blijven, is het belangrijk om voor, tijdens en na de sessie water te drinken. Neem bovendien een handdoek mee om op te zitten en een handdoek om het zweet af te vegen voor meer comfort tijdens de hele ervaring.

Controleren en aanpassen

Het is cruciaal om regelmatig te controleren hoe uw lichaam reageert op de sauna-omgeving. Als u zich duizelig, misselijk of ongemakkelijk begint te voelen, is het belangrijk om de sauna onmiddellijk te verlaten. Pas de temperatuur aan op basis van de signalen die uw lichaam u geeft en bouw uw tolerantie na verloop van tijd geleidelijk op. Consistentie en gematigdheid zijn essentieel om veilig te kunnen genieten van de potentiële voordelen van infrarood sauna sessies en tegelijkertijd uw welzijn te garanderen.

Tot slot is het bepalen van de optimale temperatuur voor een infrarood sauna sessie een subjectieve aangelegenheid, beïnvloed door persoonlijke voorkeuren en gezondheidsoverwegingen. Hoewel een aanbevolen bereik van 120°F tot 150°F als uitgangspunt dient, moeten mensen hun ervaring aanpassen om maximaal comfort en welzijn te garanderen. Het is cruciaal om prioriteit te geven aan hydratatie, de reactie van uw lichaam nauwlettend in de gaten te houden en medische professionals te raadplegen als u onderliggende gezondheidsproblemen hebt.


Wat zijn tips voor de duur van infrarood sauna sessies ?

Infrarood sauna’s bieden een unieke en ontspannende wellness ervaring. Maar om er optimaal profijt van te hebben en om uw veiligheid te garanderen, is het belangrijk om bepaalde richtlijnen te volgen met betrekking tot de duur en frequentie van de sessies. Hier volgen enkele belangrijke tips om je te helpen bij het plannen van je infrarood sauna sessies.

Start langzaam en regelmatig

Als u voor het eerst een infrarood sauna gebruikt, is het aan te raden om te beginnen met korte sessies van ongeveer 15 tot 20 minuten. Zo kan uw lichaam wennen aan de warmte en de infraroodtechnologie. Geleidelijk aan, als uw lichaam gewend raakt aan de warmte, kunt u de sessietijd verlengen.

Ideale duur van de sessie

Als u eenmaal gewend bent aan de warmte, duurt een standaard sessie in een infrarood sauna meestal 15 tot 30 minuten. Deze duur is vaak voldoende om het zweten, de ontspanning en andere mogelijke gezondheidsvoordelen van infrarood sauna gebruik te bevorderen.

Voorbereiding op de sauna

Voordat u aan een saunasessie begint, is het aan te raden om minstens 1 – 2 uur te wachten na het eten. Dit helpt ongemakken te voorkomen en zorgt ervoor dat uw lichaam zich kan concentreren op het ontgiftingsproces tijdens de saunasessie. Hydratatie is ook van het grootste belang voor, tijdens en na een saunabeurt.

Frequentie van de sessies

De frequentie van infrarood sauna sessies kan variëren afhankelijk van de individuele tolerantie en doelen. Beginnen met een of twee sessies per week wordt echter over het algemeen aanbevolen voor beginners. Naarmate uw lichaam zich aanpast, kunt u de frequentie verhogen.

Na de sauna

Na een sauna sessie is het belangrijk om je lichaam op natuurlijke wijze te laten afkoelen. Als u even wacht met douchen, kan uw lichaam ook na het verlaten van de sauna doorgaan met het ontgiftingsproces.

Uitgebreide sauna-ervaring

Inclusief ontspanning duurt een complete saunabeleving idealiter ongeveer 1 uur en 15 minuten tot 1,5 uur. Dit is inclusief de tijd in de sauna en de tijd om te ontspannen voor en na de sessie.

Luister naar uw lichaam

Tot slot, hoewel deze richtlijnen nuttig zijn, is het cruciaal om naar je lichaam te luisteren. Als u zich op een bepaald moment tijdens uw sauna sessie duizelig, licht in het hoofd of ongemakkelijk voelt, is het belangrijk om de sauna te verlaten en af te koelen. Geef uw comfort en veiligheid altijd voorrang op het strikt volgen van de aanbevolen sessie tijden.


Infraroodcabine | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Hoe lang moet ik in een infrarood sauna blijven