Hoe heet worden infrarood sauna’s in vergelijking met traditionele sauna’s ?

Hoe heet worden infrarood sauna’s in vergelijking met traditionele sauna’s?

Infrarood sauna’s en traditionele sauna’s hebben verschillende werkingsmechanismen, waardoor de temperatuur varieert.

 • Infrarood sauna’s: Deze soorten sauna’s gebruiken infrarood licht om je lichaam direct te verwarmen, waarbij de omringende lucht niet opgewarmd hoeft te worden. Door dit directe verwarmingsmechanisme kunnen infrarood sauna’s op lagere temperaturen werken, meestal tussen 120°F en 140°F.
 • Directe lichaamsverwarming: Infrarood sauna’s maken gebruik van infraroodlampen die hittegolven uitzenden om je lichaam direct te verwarmen. Deze manier van verwarmen zorgt voor een efficiëntere en gerichtere saunabeleving, omdat de warmte direct naar je lichaam gaat in plaats van eerst de lucht te moeten opwarmen.
 • Lagere kamertemperatuur: Als gevolg van de directe lichaamsverwarmingsmethode is de luchttemperatuur in een infrarood sauna merkbaar koeler in vergelijking met traditionele sauna’s. Dit kan de saunabeleving voor sommige mensen comfortabeler maken, omdat ze makkelijker kunnen ademen.
 • Traditionele sauna’s: Aan de andere kant werken traditionele sauna’s, vaak ‘hot rock’ of stoomsauna’s genoemd, door de lucht in de saunaruimte te verwarmen. Deze lucht verwarmt vervolgens je lichaam, waardoor je gaat transpireren.
 • Hogere kamertemperatuur: Omdat traditionele sauna’s afhankelijk zijn van verwarmde lucht, moeten ze op hogere temperaturen werken om zweet op te wekken. De luchttemperatuur in traditionele sauna’s ligt meestal tussen de 150°F en 190°F.
 • Stoomopwekking: Traditionele sauna’s maken vaak gebruik van stoom, waardoor de luchtvochtigheid in de ruimte toeneemt. Deze hoge luchtvochtigheid in combinatie met de hete temperatuur versterkt de warmtebeleving, waardoor de sauna nog heter aanvoelt.
 • Hittetolerantie: De keuze tussen een infrarood sauna en een traditionele sauna kan afhangen van de persoonlijke warmtetolerantie. Sommige mensen vinden de hogere temperaturen van een traditionele sauna misschien te intens, terwijl anderen misschien de voorkeur geven aan de krachtige warmte en vochtigheid.
 • Gezondheidsvoordelen: Beide soorten sauna’s bieden gezondheidsvoordelen zoals een betere bloedsomloop, ontspanning en ontgifting door zweten. De keuze tussen de twee hangt vaak af van persoonlijke voorkeur, comfort en warmtetolerantie.
Hoe heet worden infrarood sauna's in vergelijking met traditionele sauna's

Wat is het temperatuurbereik van infrarood sauna’s?

Infrarood sauna’s hebben in de loop der jaren aan populariteit gewonnen vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. In tegenstelling tot traditionele sauna’s verwarmen infrarood sauna’s niet de lucht om je heen. In plaats daarvan gebruiken ze infraroodlampen om je lichaam direct te verwarmen. Het temperatuurbereik in deze sauna’s varieert en kan de effectiviteit van je saunasessie beïnvloeden. Als u dit bereik begrijpt, kunt u een infrarood sauna optimaal gebruiken.

Algemeen temperatuurbereik

Het temperatuurbereik voor infrarood sauna’s ligt over het algemeen tussen 100 graden en 160 graden Fahrenheit (38 graden tot 71 graden Celsius). Dit bereik wordt echter beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het type sauna en individuele gezondheidsoverwegingen. Het is belangrijk om te weten dat infrarood sauna’s op lagere temperaturen werken dan traditionele sauna’s, maar nog steeds effectieve resultaten leveren.

Het ideale temperatuurbereik

De ideale temperatuur voor een sessie infrarood sauna ligt meestal tussen 49°C en 66°C (120°F tot 150°F). Bij dit temperatuurbereik dringt het infrarode licht effectief door in de huid en stimuleert het de zweetklieren, waardoor het lichaam wordt aangemoedigd om gifstoffen uit te zweten. Het is voor de meeste mensen ook een comfortabele temperatuur om langere tijd in te zitten.

Begintemperaturen

Als u aan uw saunasessie begint, is het aan te raden om uw infrarood sauna op een lagere temperatuur te zetten, tussen 110-130 graden Fahrenheit. Zo kan uw lichaam zich geleidelijk aan de warmte aanpassen en voorkomt u een plotselinge schok of ongemak. Na 10 tot 15 minuten, als je niet zweet, moet je de temperatuur misschien iets verhogen.

Maximale temperaturen

Hoewel sommige infrarood sauna’s temperaturen tot 160 graden Fahrenheit kunnen bereiken, wordt geadviseerd om zulke hoge temperaturen te vermijden. De maximumtemperatuur voor een veilige en heilzame sessie infrarood sauna mag niet hoger zijn dan 66°C (150°F). Boven dit punt kan de warmte oncomfortabel en mogelijk schadelijk worden.

Conclusie

Kortom, het temperatuurbereik van infrarood sauna’s varieert, maar ligt meestal tussen 100 graden en 160 graden Fahrenheit. Het ideale bereik voor de meeste mensen is 120°F tot 150°F. Begin altijd met een lagere temperatuur en verhoog deze geleidelijk als dat nodig is. Houd rekening met je algehele gezondheid en raadpleeg indien nodig een professional. Als u deze richtlijnen begrijpt, kunt u de voordelen van uw infrarood sauna sessies maximaliseren.


Is er een risico op oververhitting in infrarood sauna’s?

Ja, er bestaat een risico op oververhitting in infrarood sauna’s, hoewel het risico kan variëren afhankelijk van de individuele gezondheidstoestand en gewoonten bij het gebruik van de sauna.

 • Droge hitte: Infrarood sauna’s genereren droge hitte die bij langdurig gebruik oververhitting kan veroorzaken. Dit kan leiden tot uitdroging, licht in het hoofd en in ernstige gevallen tot een hitteberoerte.
 • Omgeving met hoge temperaturen: Zoals elke omgeving met hoge temperaturen, vormt een infrarood sauna een risico op oververhitting. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties, vooral voor mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen.
 • Zweten en gifstoffen: Onderzoeken wijzen uit dat je bij het gebruik van een infrarood sauna een hoger percentage gifstoffen uit zweet dan bij een traditionele sauna. Dit wordt over het algemeen als gunstig beschouwd, maar het betekent ook dat je lichaam meer water verliest, waardoor het risico op uitdroging en oververhitting toeneemt.
 • Te lange tijd in sauna’s: Mensen die buitensporig lang in sauna’s doorbrengen, lopen de meeste kans op een hitteberoerte of andere hittegerelateerde ziekten. Matiging is de sleutel tot veilig genieten van de voordelen van een infrarood sauna.
 • Hitte ongemak: Sommige mensen kunnen ongemak ervaren door de hitte in een infrarood sauna. Dit kan leiden tot oververhitting als men het ongemak negeert en de sauna niet verlaat.
 • Lage bloeddruk en licht in het hoofd: Dit zijn mogelijke bijwerkingen van het gebruik van een infrarood sauna. Beide kunnen tekenen van oververhitting zijn en moeten serieus worden genomen.
 • Luchtwegirritatie: De droge hitte van een infrarood sauna kan bij sommige mensen irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Dit is niet direct gerelateerd aan oververhitting, maar het kan de sauna-ervaring oncomfortabel en in sommige gevallen mogelijk onveilig maken.
 • Minimale gevaren bij juist gebruik: Hoewel er risico’s verbonden zijn aan infrarood sauna’s, suggereren onderzoekers dat deze minimaal zijn bij juist gebruik. Mannen die een gezin willen stichten kunnen het gebruik van sauna’s beter vermijden, omdat het de vruchtbaarheid kan beïnvloeden. Zoals bij elke activiteit die met gezondheid te maken heeft, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en zo nodig medisch advies in te winnen.

Welke factoren zijn van invloed op de warmheid van een sessie infrarood sauna?

Infrarood sauna’s hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Deze omvatten ontgifting, verbeterde bloedsomloop, gewichtsverlies en pijnverlichting. Het warmteniveau tijdens een infrarood sauna sessie kan echter sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele belangrijke variabelen die de intensiteit van een infrarood sauna sessie beïnvloeden.

Temperatuurinstelling is de eerste overweging.

Een van de meest directe invloeden op het warmteniveau in een infrarood sauna is de temperatuurinstelling. Infrarood sauna’s werken meestal tussen 120°F en 150°F. Hoe hoger de temperatuur, hoe heter de sauna-ervaring zal zijn. Het is echter belangrijk om te weten dat infrarood sauna’s het lichaam rechtstreeks verwarmen via infrarode lichtgolven, niet via de lucht, dus de temperatuur geeft niet altijd de waargenomen warmte-intensiteit weer.

De duur van de sessie is belangrijk.

De duur van uw saunabeurt speelt ook een belangrijke rol in hoe heet de ervaring aanvoelt. Naarmate u langer in de sauna zit, blijft uw lichaam de infraroodwarmte opnemen, waardoor de sessie steeds heter kan aanvoelen. De meeste gezondheidsexperts raden aan om te beginnen met kortere sessies van ongeveer 15-20 minuten en de duur geleidelijk te verlengen naarmate uw lichaam aan de warmte went.

Hydratatieniveau van je lichaam kan de ervaring beïnvloeden.

Het hydratatieniveau kan een grote invloed hebben op hoe het lichaam reageert op infraroodwarmte. Voldoende hydratatie helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en maakt efficiënt zweten mogelijk, wat essentieel is voor het ontgiften tijdens een saunagang. Als u uitgedroogd bent, kan de sauna heter en oncomfortabeler aanvoelen dan wanneer u goed gehydrateerd bent.

De afmetingen en constructie van de sauna spelen een rol.

De fysieke afmetingen en bouwmaterialen van de sauna kunnen ook invloed hebben op de waargenomen warmte. Kleinere sauna’s warmen sneller op en voelen intenser aan dan grotere. Daarnaast kunnen de gebruikte soorten kachels, hun plaatsing en de isolatie van de sauna allemaal invloed hebben op hoe de warmte wordt verdeeld en vastgehouden in de ruimte.

Uw persoonlijke tolerantie voor warmte is een factor.

De individuele tolerantie voor warmte varieert sterk en kan uw ervaring met infrarood sauna’s aanzienlijk beïnvloeden. Factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand en eerdere blootstelling aan warmtetherapieën kunnen allemaal invloed hebben op het vermogen van uw lichaam om de warmte te verdragen en zich eraan aan te passen. Het is altijd belangrijk om naar uw lichaam te luisteren en de temperatuur of duur van uw saunabezoeken daaraan aan te passen.

De frequentie van saunagebruik is ook belangrijk.

Tot slot kan de frequentie van uw saunabezoeken uw perceptie van de hitte beïnvloeden. Regelmatige saunagebruikers zeggen vaak hogere temperaturen en langere sessies te kunnen verdragen, omdat hun lichaam na verloop van tijd meer gewend raakt aan de warmte. Het is echter belangrijk om niet te overdrijven. Zelfs bij regelmatig gebruik is het essentieel om je lichaam voldoende tijd te geven om te herstellen tussen de sessies.

Kortom, de intensiteit van een sessie infrarood sauna wordt beïnvloed door een combinatie van factoren, waaronder de temperatuurinstelling, de duur van de sessie, het vochtgehalte, de grootte en constructie van de sauna, de persoonlijke warmtetolerantie en de gebruiksfrequentie. Als u deze elementen begrijpt, kunt u uw saunasessies beter beheren om het gewenste niveau van warmte-intensiteit te bereiken zonder de veiligheid en het comfort in gevaar te brengen.


Infraroodcabine | Prijzen aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Hoe heet worden infrarood sauna's in vergelijking met traditionele sauna's