Hoe gebruik je een sauna op de juiste manier ?

Hoe gebruik je een sauna op de juiste manier ?

Het juiste gebruik van een sauna is een unieke ervaring die ontspanning en gezondheidsvoordelen combineert. Hier volgen een aantal stappen om je te helpen het meeste uit je saunabeleving te halen.

 • Voldoende hydrateren: Drink voordat je de sauna ingaat twee tot vier glazen water. Sauna’s laten het lichaam zweten, waardoor het water verliest. Voldoende hydratatie is daarom cruciaal om uitdroging te voorkomen.
 • Kies geschikte kleding: In een sauna kun je het beste zo min mogelijk kleding dragen. Dit kan een handdoek of een badpak zijn, afhankelijk van je comfortniveau. Het doel is om zoveel mogelijk huid bloot te stellen aan de hitte.
 • Douche voor de sauna: Het is aan te raden om een douche te nemen voordat je de sauna in gaat. Dit helpt om het lichaam te reinigen en de huid voor te bereiden op de hitte. Na het douchen is het belangrijk om je volledig af te drogen.
 • Eerste saunagang: Als sauna’s nieuw voor je zijn, houd je eerste sessie dan kort – ongeveer 8 tot 10 minuten. De hitte kan in het begin vrij intens aanvoelen, dus je kunt het beste langzaam beginnen.
 • Huidstimulatie: Als je eenmaal in de sauna bent, kun je overwegen om je huid te borstelen, lichtjes te krabben of erop te tikken. Dit stimuleert het openen van de poriën, wat het ontgiftingsproces bevordert.
 • Afkoelen: Na elke opwarming in de sauna is het belangrijk om af te koelen. Dit kan betekenen dat u even buiten de sauna stapt, een koele douche neemt of gewoon gaat zitten en ontspannen.
 • Herhaal sessies: Na het afkoelen kunt u terugkeren naar de sauna voor nog een sessie. Het kan zijn dat u deze keer iets langer kunt blijven, maar luister altijd naar uw lichaam en drijf uzelf niet te veel op.
 • Verzorging na de sauna: Als je klaar bent met je saunasessies, drink dan veel water om te rehydrateren. Sommige mensen vinden een afsluitende koude douche ook verkwikkend en verfrissend.

Deze stappen moeten u helpen te genieten van een veilige en weldadige sauna-ervaring. Onthoud dat iedereen anders is, dus wat voor u het beste werkt kan verschillen van iemand anders. Luister altijd naar uw lichaam en pas deze richtlijnen aan uw behoeften aan.


Hoe gebruik je een sauna op de juiste manier

Welke sauna is het beste voor de gezondheid?

Als het gaat om het optimaliseren van je gezondheid, kunnen sauna’s een waardevol hulpmiddel zijn. Zowel traditionele als infrarood sauna’s bieden verschillende gezondheidsvoordelen, maar ze werken verschillend en bieden unieke voordelen. Vooral infrarood sauna’s krijgen steeds meer erkenning voor hun potentiële voordelen voor de gezondheid.

Infraroodsauna’s

In tegenstelling tot traditionele sauna’s die de lucht om je heen verwarmen, gebruiken infrarood sauna’s infrarood licht om je lichaam rechtstreeks te verwarmen. Hierdoor kunnen ze op lagere temperaturen werken, terwijl ze toch een gezonde transpiratie bevorderen. Van infrarood sauna’s is ontdekt dat ze de gezondheid van het hart bevorderen en de bloeddruk verlagen. Deze sauna’s worden ook onderzocht op hun mogelijkheden bij de behandeling van chronische gezondheidsproblemen. De directe warmte-penetratie van infrarood sauna’s kan unieke voordelen bieden in vergelijking met andere saunatypes.

Traditionele sauna’s

Traditionele sauna’s, ook wel droge sauna’s genoemd, werken door de omringende lucht te verwarmen, die vervolgens je lichaam verwarmt. Ze verbeteren de gezondheid van hart en bloedvaten, helpen bij ontgiftingsprocessen en verlichten symptomen van reumatische aandoeningen. Traditionele sauna’s kunnen ook helpen bij het verlichten van bepaalde ademhalingsaandoeningen zoals astma en sommige huidaandoeningen.

Staamsauna’s

Stoomsauna’s gebruiken natte warmte, waarvan bekend is dat het de luchtwegen opent en de slijmvliezen in het lichaam verdunt. Dit kan verstopping verlichten en de gezondheid van de luchtwegen verbeteren. De vochtige omgeving in stoomsauna’s kan ook goed zijn voor de gezondheid van de huid, vooral voor mensen met een droge huid.

Sauna’s rol bij ontgifting

Ongeacht het type, worden sauna’s algemeen erkend om hun rol in het ondersteunen van het ontgiftingsproces van het lichaam. De warmte stimuleert het zweten, wat een van de belangrijkste natuurlijke middelen is om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Infrarood sauna’s onderscheiden zich in dit opzicht echter door hun vermogen om het lichaam direct te verwarmen, waardoor het ontgiftingsproces mogelijk wordt bevorderd.

Individuele voorkeuren en gezondheidsdoelen

De beste sauna voor gezondheidsvoordelen hangt uiteindelijk af van individuele voorkeuren en gezondheidsdoelen. Als u de voorkeur geeft aan lagere temperaturen, maar wel met doordringende lichaamswarmte, dan is een infrarood sauna wellicht uw beste keuze. Als je echter op zoek bent naar gezondheidsvoordelen voor de luchtwegen, is een stoomsauna misschien geschikter.

Hoewel er geen eenduidig antwoord is op de vraag welke sauna de beste gezondheidsvoordelen biedt, is aangetoond dat alle soorten sauna’s aanzienlijke gezondheidsvoordelen bieden. Infrarood sauna’s echter, vanwege hun unieke verwarmingsmechanisme en aangetoonde gezondheidsvoordelen, worden steeds populairder bij veel mensen. Zoals altijd is het aan te raden om een gezondheidsdeskundige te raadplegen voordat je aan een nieuw gezondheidsprogramma begint.


Helpen infrarood sauna’s bij het herstel van de training?

Infrarood sauna’s worden steeds populairder, vooral in de fitness- en wellnessarena. De warmte die door deze sauna’s wordt opgewekt zou verschillende gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een beter herstel van de training. Hier lees je hoe infrarood sauna’s kunnen helpen bij het herstel:

 • Verbeterd neuromusculair herstel: Studies suggereren dat infrarood sauna sessies na de inspanning het herstel van neuromusculaire prestaties aanzienlijk kunnen verbeteren. Dit betekent dat infrarood sauna’s de kwaliteit van je training kunnen verbeteren door te helpen bij het herstel van je spieren en zenuwen.
 • Vermindering van spierpijn: Een ander potentieel voordeel van infrarood sauna’s is dat ze spierpijn na een training met weerstand kunnen verminderen. Door spierpijn te verlichten, kunnen infrarood sauna’s helpen om je herstelperiode na de training comfortabeler te maken.
 • Verhoogde doorbloeding: Men denkt dat infrarood sauna’s de bloedcirculatie stimuleren. Deze verhoogde bloedstroom kan helpen bij spierherstel door meer zuurstof en voedingsstoffen naar je spieren te brengen, waardoor ze sneller genezen.
 • Ontstekingsremmende voordelen: De warmte van infrarood sauna’s kan ook helpen ontstekingen te verminderen. Door ontstekingen te verminderen, kunnen deze sauna’s bijdragen aan een sneller spierherstel en minder pijn na de training.
 • Verbeterde trainingsresultaten: Sommige onderzoeken wijzen uit dat het gebruik van een infrarood sauna na een training de resultaten van je training kan verbeteren. Dit suggereert dat infrarood sauna’s niet alleen kunnen helpen bij het herstel, maar ook je algehele trainingsprestaties kunnen verbeteren.
 • Frequent gebruik aangemoedigd: Voor optimaal spierherstel is het aan te raden om meerdere keren per week aan saunatherapie te doen. Deze sessies moeten aanvankelijk korter zijn en geleidelijk langer worden naarmate je lichaam zich aanpast aan de warmte.
 • Temperatuur en hartslag verhogen: Infrarood sauna’s kunnen je lichaamstemperatuur verhogen en daarmee ook je hartslag. Dit proces kan de effecten van lichte lichaamsbeweging nabootsen, wat mogelijk bijdraagt aan een betere cardiovasculaire gezondheid en een verbeterd herstel van de training.
 • Vermindering van pijn en spierkrampen: Infrarood sauna’s kunnen mogelijk pijn en spierkrampen verlichten. Dit betekent dat deze sauna’s kunnen helpen bij het verlichten van pijn na de training, waardoor je herstelproces verder wordt bevorderd.

Kortom, infrarood sauna’s kunnen inderdaad helpen bij het herstel na een training door het neuromusculaire herstel te verbeteren, spierpijn te verminderen, de doorbloeding te vergroten, ontstekingsremmende voordelen te bieden, de trainingsresultaten te verbeteren, frequent gebruik te bevorderen, de lichaamstemperatuur en hartslag te verhogen en pijn en spierkrampen te verminderen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat individuele ervaringen kunnen verschillen en dat wat voor de één werkt, voor de ander misschien niet werkt.


Kan infrarood sauna helpen bij artritis?

Artritis is een chronische aandoening die ontstekingen in de gewrichten veroorzaakt, wat leidt tot pijn en stijfheid. Onlangs zijn infrarood sauna’s onderzocht op hun potentiële voordelen bij het beheersen van artritissymptomen. Dit is hoe ze zouden kunnen helpen:

Herstel van weefsel en verbetering van de mobiliteit

Infrarood sauna’s zenden lichtgolven uit die diep in het weefsel kunnen doordringen. Deze golven kunnen cellulaire herstelprocessen stimuleren, wat kan helpen bij het helen van beschadigd weefsel dat gepaard gaat met artritis. Dit kan resulteren in een verbeterde mobiliteit voor mensen die lijden aan artritis.

Vermindering van ontsteking en zwelling

Infrarood sauna’s kunnen ook helpen om ontstekingen en zwellingen in de gewrichten te verminderen. De warmte van de sauna verhoogt de bloedcirculatie, wat op zijn beurt ontstekingen vermindert. Dit kan met name gunstig zijn voor mensen met inflammatoire artritisaandoeningen, zoals reumatoïde artritis of ankyloserende spondylitis.

Bloedsomloop verbeteren

Naast het verminderen van ontstekingen kan een verbeterde bloedcirculatie nog andere voordelen hebben voor mensen met artritis. Een verhoogde bloedstroom kan helpen om voedingsstoffen naar gewrichten en spieren te brengen, wat de genezing bevordert en stijfheid vermindert. Dit kan de algehele gezondheid en functie van gewrichten verbeteren, waardoor bewegen gemakkelijker en minder pijnlijk wordt.

Het algehele welzijn bevorderen

Naast de fysieke voordelen kan het gebruik van een infrarood sauna ook positieve effecten hebben op het algehele welzijn. De warmte kan ontspanning en stressvermindering bevorderen, die beide belangrijk zijn voor het omgaan met chronische aandoeningen zoals artritis. Regelmatig saunagebruik kan ook de slaapkwaliteit verbeteren, wat de algehele gezondheid en het algehele welzijn verder kan verbeteren.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereren de eerste onderzoeken dat infrarood sauna’s verschillende potentiële voordelen bieden voor mensen met artritis, waaronder verbeterde mobiliteit en minder ontstekingen en stijfheid. Zoals altijd moeten mensen hun zorgverlener raadplegen voordat ze aan een nieuwe behandeling beginnen.


Infraroodcabine | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Hoe gebruik je een sauna op de juiste manier