Hoe gebruik je een barrel sauna ?

Hoe je een barrel sauna gebruikt 

Een barrel sauna is een type sauna dat is ontworpen in de vorm van een ton en zorgt voor een unieke en gezellige sauna-ervaring. Hier volgt een uitgebreide handleiding voor het gebruik van een barrel sauna:

 • Voorbereiding: Voordat je een barrel sauna gebruikt, moet je ervoor zorgen dat hij goed is opgezet en onderhouden. Volg de instructies van de fabrikant voor montage en installatie. Zorg ervoor dat de sauna op een vlakke en stabiele ondergrond staat.
 • Ventilatie: Het is belangrijk om een goede ventilatie in de sauna te hebben voor een frisse luchtcirculatie. De meeste barrel sauna’s hebben ventilatieopeningen die kunnen worden aangepast om de luchtstroom te regelen. Open de ventilatieopeningen voordat u de sauna ingaat.
 • Opwarmen: Begin met het aansteken van de sauna kachel of kachel volgens de instructies van de fabrikant. Gebruik een geschikte brandstofbron, zoals hout, elektriciteit of gas. Laat de sauna opwarmen tot de gewenste temperatuur. De ideale temperatuur ligt meestal tussen 70-90°C.
 • Voor de sauna: Neem voordat je de sauna ingaat een douche om je lichaam te reinigen en lotions of oliën te verwijderen. Het is ook aan te raden om een handdoek mee te nemen om in de sauna op te zitten of liggen om het zweet te absorberen.
 • De sauna binnengaan: Ga langzaam de sauna binnen en sluit de deur achter u om de warmte vast te houden. Zoek een comfortabele zitpositie op de banken. Begin met de onderste bank als je nieuw bent in de sauna of de voorkeur geeft aan een mildere warmte-ervaring.
 • Sauna sessie: Ontspan en geniet van de warmte in de sauna. Begin met kortere sessies van ongeveer 10-15 minuten als je een beginner bent. Naarmate je meer gewend raakt aan de warmte, kun je de sessietijd geleidelijk opvoeren tot 20-30 minuten.
 • Hydratatie: Blijf gehydrateerd tijdens uw saunasessie. Neem een fles water mee naar binnen en drink steeds kleine slokjes om het vocht aan te vullen dat u door het zweten verliest.

Afkoelen

Verlaat na uw saunagang de sauna en koel geleidelijk af. U kunt een douche nemen of een duik nemen in een koud zwembad of een emmer met koud water om uw lichaamstemperatuur te verlagen.

Rust en herhaal

Rust na het afkoelen even uit buiten de sauna om uw lichaam te laten herstellen. Indien gewenst kunt u de saunasessie herhalen, maar denk eraan naar uw lichaam te luisteren en niet te overdrijven.

Hoe je een barrel sauna gebruikt: veiligheid

Geef veiligheid altijd prioriteit bij het gebruik van een barrelsauna. Laat de sauna nooit onbeheerd achter, zeker niet als er kinderen aanwezig zijn. Vermijd alcoholgebruik voor of tijdens saunabezoeken, omdat dit het beoordelingsvermogen kan beïnvloeden en het risico op uitdroging kan vergroten.

Onthoud dat dit een algemene handleiding is voor het gebruik van een barrelsauna. Het is essentieel om de specifieke instructies van de fabrikant van uw saunamodel te lezen en op te volgen voor de beste en veiligste ervaring.

Hoe gebruik je een barrel sauna

Wat zijn de voordelen van een barrel sauna ?

Sauna’s maken al eeuwenlang deel uit van verschillende culturen en bieden tal van gezondheids- en wellnessvoordelen. Een bepaald type sauna dat de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen is de barrelsauna. Zijn unieke ontwerp en functionaliteit bieden voordelen die andere traditionele sauna’s niet kunnen evenaren. Laten we eens kijken naar de specifieke voordelen van een barrel sauna.

Efficiënte verwarming

Een barrel sauna is ontworpen om sneller op te warmen dan gewone saunacabines. Dit komt door de cilindrische vorm, die een efficiënte warmteverdeling door de ruimte bevordert. Daardoor verbruikt hij minder energie en is hij dus milieuvriendelijker.

Verhoogde duurzaamheid

Barrelsauna’s staan bekend om hun duurzaamheid. Ze worden meestal gemaakt van langzaam gekweekt Scandinavisch vurenhout, dat van nature uitzet en krimpt bij temperatuurschommelingen. Hierdoor zijn ze bestand tegen slijtage en gaan ze langer mee, wat gebruikers een wellness-oplossing voor de lange termijn biedt.

Verbeterde cardiovasculaire gezondheid

Regelmatig gebruik van een barrelsauna kan bijdragen aan een betere cardiovasculaire gezondheid. De warmte die in de sauna wordt opgewekt verhoogt de hartslag en verbetert de bloedsomloop, vergelijkbaar met de effecten van lichte lichaamsbeweging. Dit, in combinatie met het ontspannende effect van de sauna, kan helpen bij het behouden van een gezond hart.

Voordelen van Detoxificatie

Sauna’s, waaronder barrel sauna’s, zijn uitstekend om te ontgiften. De hitte zet aan tot zweten, wat helpt om gifstoffen uit het lichaam te spoelen. Regelmatige sessies kunnen daarom bijdragen aan een betere algehele gezondheid en welzijn.

Energie-efficiëntie

Een van de belangrijkste voordelen van een barrelsauna is de energie-efficiëntie. Het unieke ontwerp vereist minder energie om de ruimte te verwarmen in vergelijking met conventionele sauna’s met boxen. Dit resulteert niet alleen in lagere energiekosten, maar draagt ook bij aan een duurzaam milieu.

Therapeutische ervaring

Tot slot biedt een barrelsauna een spa-achtige ervaring die helpt bij het verlichten van stress en ontspanning. De warme, omhullende warmte in combinatie met het rustgevende aroma van het hout creëert een rustige omgeving die helpt om stress te verlichten en een gevoel van kalmte te bevorderen.

Kortom, de voordelen van een barrelsauna gaan verder dan alleen ontspanning. Van efficiënte verwarming en verbeterde duurzaamheid tot gezondheidsvoordelen en energie-efficiëntie, dit type sauna biedt een unieke wellness ervaring die het overwegen waard is.


Wat te dragen in een barrelsauna ?

 • Comfortabele kleding: Bij het kiezen van kleding voor een sauna met vaten is comfort van groot belang. Kies voor loszittende kleding die uw huid laat ademen. Natuurlijke vezels zoals katoen, bamboe of linnen zijn uitstekende keuzes omdat ze een betere luchtcirculatie bevorderen.
 • Naaktheid of badpak: Afhankelijk van je comfortniveau en de omgeving van de barrelsauna kun je ervoor kiezen om naakt te gaan of een badpak te dragen. Sommige mensen voelen zich comfortabeler zonder kleding, terwijl anderen de voorkeur geven aan de bescheidenheid van een badpak. Onthoud dat het belangrijkste doel van een saunasessie ontspanning is, dus kies wat u het prettigst vindt.
 • Handdoekgebruik: Of u nu kiest voor een badpak of naakt, een handdoek is essentieel. Handdoeken dienen meerdere doelen in een sauna. Je kunt erop zitten of liggen voor de hygiëne, ze gebruiken om zweet af te vegen of ze om je lichaam wikkelen voor bescheidenheid of warmte.
 • Schoeisel: De vloer van een barrelsauna kan behoorlijk heet worden, dus het is aan te raden om slippers of pantoffels te dragen. Deze beschermen je voeten tegen de hitte en zorgen er ook voor dat de sauna schoon blijft.
 • Vermijd bepaalde materialen: Terwijl je beslist wat je in een barrel sauna draagt, is het net zo belangrijk om te weten wat je niet moet dragen. Vermijd synthetische stoffen zoals polyester, die warmte kunnen vasthouden en ongemak kunnen veroorzaken. Ook saunapakken van waterdichte materialen zijn niet bevorderlijk voor de sauna-ervaring, omdat ze het zweten en het natuurlijke afkoelingsproces remmen.
 • Sauna-accessoires: Naast geschikte kleding zijn er specifieke accessoires die geschikt zijn voor een barrel sauna. Zo kan een hoofdsteun of kussen het comfort tijdens uw saunasessie verhogen. Deze moeten wel gemaakt zijn van materialen die bestand zijn tegen hoge temperaturen en vochtigheid.
 • Overwegingen voor buitensauna’s: Als je barrel sauna buiten staat, houd dan rekening met extra factoren zoals weersomstandigheden. Een regenjack of -hoes kan handig zijn om de sauna te beschermen als hij niet gebruikt wordt. Deze hoezen zijn meestal gemaakt van duurzame materialen zoals stevig vinyl en zijn ontworpen om zelfs bij zware weersomstandigheden sterk te blijven. Houd er wel rekening mee dat bepaalde soorten hoezen, zoals die voor houtgestookte sauna’s met schoorstenen, mogelijk niet geschikt zijn voor alle barrel sauna’s.

Geen voorzorgsmaatregelen tijdens saunagebruik ?

Sauna’s kunnen een ontspannende en therapeutische ervaring zijn. Het is echter essentieel om te weten hoe u ze veilig kunt gebruiken om de voordelen te maximaliseren en mogelijke risico’s te voorkomen. In dit artikel bespreken we een aantal voorzorgsmaatregelen waarmee je rekening moet houden bij saunagebruik.

Herken gezondheidsrisico’s

Ten eerste moeten mensen met bepaalde gezondheidsproblemen voorzichtig zijn. Mensen met hart- en vaatziekten of een lage bloeddruk moeten hun arts raadplegen voordat ze een sauna gebruiken. Siliconen implantaten kunnen ook ver infrarood energie absorberen; daarom moeten mensen met dergelijke implantaten stoppen met saunagebruik als ze ongemak of pijn ervaren.

Gebruiksduur beperken

De duur van uw saunabezoeken is ook een kritische factor. Voor beginners is het aan te raden om het saunagebruik te beperken tot 10-15 minuten. Zelfs regelmatige gebruikers mogen niet langer dan 20 minuten in de sauna zitten om uitdroging te voorkomen.

Blijf gehydrateerd

Gezien de hoge temperatuur en vochtigheid in sauna’s hebben gebruikers de neiging om veel te zweten, wat kan leiden tot uitdroging. Daarom is het cruciaal om voor, tijdens en na de saunabeurt veel water te drinken om het vochtgehalte op peil te houden.

Vermijd alcohol en drugs

Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat u in de juiste lichamelijke conditie bent als u een sauna gebruikt. Iedereen die onder invloed is van drugs of alcohol moet de sauna vermijden, omdat deze stoffen het vermogen van uw lichaam om de temperatuur te reguleren kunnen beïnvloeden.

Douche voor en na

Douchen voordat je de sauna instapt kan je helpen om efficiënter te zweten, wat bijdraagt aan het ontgiftingsproces. Het is ook aan te raden om na de sauna te douchen om het zweet en de gifstoffen van je huid af te spoelen.

Voorkom plotselinge temperatuursveranderingen

Hoewel het verleidelijk kan zijn om direct na een hete saunasessie een koude douche te nemen, kan een plotselinge onderdompeling in koud water leiden tot schadelijke veranderingen in het lichaam. Het is beter om je lichaam geleidelijk te laten afkoelen.

Samenvattend: hoewel sauna’s veel voordelen voor de gezondheid kunnen bieden, moeten ze met voorzichtigheid worden gebruikt. Luister altijd naar je lichaam en raadpleeg een gezondheidsdeskundige als je een onderliggende gezondheidstoestand hebt.


Gebruiksvriendelijke barrel sauna aanschaffen | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Hoe gebruik je een barrel sauna