Hoe gebruik je de infraroodcabine ?

Hoe je de infraroodcabine gebruikt

Ontdek hier hoe je een infraroodcabine gebruikt

Voorbereiding

 • Raadpleeg eerst de gebruikershandleiding: Maak jezelf vertrouwd met de specifieke instructies van de fabrikant. Elke infraroodcabine kan andere functies en richtlijnen hebben.
 • Controleer de toestand van de cabine: Inspecteer de cabine grondig op zichtbare schade of storingen. Als er problemen worden ontdekt, gebruik de cabine dan niet en zoek professionele hulp.

Aanzetten

 • Zoek de aan/uit-schakelaar: Meestal zijn infraroodcabines uitgerust met een primaire aan/uit-schakelaar, meestal op het bedieningspaneel of in de buurt van de stroombron.
 • De stroom inschakelen: Zet de hoofdschakelaar aan om de stroomtoevoer naar de cabine te starten.

Temperatuur en duur van de sessie instellen

 • Ga naar het bedieningspaneel: Maak jezelf vertrouwd met het bedieningspaneel, dat zich meestal in of bij de ingang van de cabine bevindt.
 • Stel de temperatuur in: Stel de gewenste temperatuur voor de sessie in. Infraroodcabines bieden meestal de flexibiliteit om het warmteniveau aan te passen op basis van persoonlijk comfort.
 • Bepaal de duur van de sessie: Bepaal de duur van je infraroodsessie. De aanbevolen duur varieert meestal van 15 tot 45 minuten, afhankelijk van individuele voorkeuren en tolerantie.

Infraroodstralers starten

 • Identificeer de bedieningselementen voor de zenders: In bepaalde cabines kunnen er aparte knoppen zijn voor verschillende infraroodstralers. Zoek deze bedieningselementen op en maak jezelf ermee vertrouwd.
 • Activeer de zenders: Volg de bijgeleverde instructies om de infraroodstralers te starten. Zorg ervoor dat de warmte gelijkmatig over de hele cabine wordt verdeeld.

Tijdens de sessie

 • Temperatuur controleren: Houd de temperatuur van de cabine gedurende de sessie goed in de gaten. Hoewel de meeste infraroodcabines een constante temperatuur aanhouden, kunnen er indien nodig aanpassingen worden gedaan.
 • Hydratatie is belangrijk: Blijf voldoende gehydrateerd door drinkwater te drinken voor, tijdens en na de sessie. Dit is cruciaal om uitdroging te voorkomen, omdat infraroodsessies kunnen aanzetten tot zweten en leiden tot vochtverlies.

De sessie beëindigen

 • Schakel de stralers uit: Schakel na afloop van de sessie de infraroodstralers uit om de warmtebron te stoppen.
 • Sluit de cabine af: Schakel de hoofdstroom uit om de cabine los te koppelen van de elektrische voeding. Dit bespaart energie en zorgt voor veiligheid.

Verzorging na de sessie

 • Afkoelen: Voordat je de deur opent, laat je de cabine een comfortabele temperatuur bereiken en vermijd je plotselinge blootstelling aan drastische temperatuurveranderingen. Deze stap zorgt voor een soepelere overgang.
 • Reinigen en onderhouden: Volg de richtlijnen van de fabrikant voor het regelmatig schoonmaken van de cabine, voor optimale prestaties en een lange levensduur. Door je aan deze aanbevelingen te houden, kun je de functionaliteit van de cabine behouden en de levensduur verlengen.

Geef veiligheid altijd prioriteit en zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant volgt voor de specifieke infraroodcabine die je gebruikt.

Hoe gebruik je de infraroodcabine

Wat is de spanning van de infraroodcabine ?

Infraroodcabines, ook wel infrarood sauna’s genoemd, zijn populair vanwege hun gezondheidsvoordelen en eenvoudige installatie. Er is echter één vraag die vaak opduikt bij potentiële kopers of gebruikers: wat is het voltage van een infraroodcabine? Het antwoord op deze vraag kan variëren afhankelijk van het model en de grootte van de sauna, maar hier is een algemeen idee van wat je kunt verwachten.

Standaardvoltage voor kleine apparaten

De meeste kleinere infraroodcabines werken meestal binnen een spanningsbereik van 110-120V. Dit is een standaardspanningsniveau voor veel huishoudelijke apparaten, waardoor deze modellen in de meeste huizen gemakkelijk te plaatsen zijn zonder dat er elektrische aanpassingen nodig zijn.

Spanningsvereisten voor grotere apparaten

Grotere infraroodcabines kunnen daarentegen een hoger spanningsniveau nodig hebben om effectief te functioneren. Deze grotere apparaten werken vaak binnen een spanningsbereik van 220-240V. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als u van plan bent om een grotere infrarood sauna te installeren, omdat het nodig kan zijn om het elektrische systeem in uw huis aan te passen.

Begrijp stroomsterkte naast spanning

Als u het voltage van uw infraroodcabine bekijkt, is het ook belangrijk om het ampèrage te begrijpen. Stroomsterkte verwijst naar de hoeveelheid elektriciteit die van de stroombron naar je infraroodcabine stroomt. De meeste infrarood sauna’s voor thuisgebruik hebben tussen de 15 en 20 ampère nodig om goed te functioneren.

Verschillen in spanning en stroomsterkte

Hoewel de bovengenoemde spannings- en stroomsterktebereiken over het algemeen accuraat zijn, kunnen er variaties zijn, afhankelijk van het merk, model en land. Sommige infraroodcabines kunnen een ander voltage en ampèrage vereisen, dus het is altijd aan te raden om de productspecificaties te controleren voor aankoop en installatie.

Problemen met verkeerde spanning

Tot slot is het cruciaal om te begrijpen dat het gebruik van een onjuist voltage voor je infraroodcabine problemen kan veroorzaken. Als het voltage bijvoorbeeld te laag is, kan het zijn dat de sauna niet voldoende opwarmt. Omgekeerd kan een te hoog voltage het systeem overbelasten, waardoor de stroomonderbreker doorslaat.

Kortom, inzicht in de spanningsvereisten van een infraroodcabine is essentieel voor een veilige en effectieve werking. Of je nu van plan bent om een kleine of grote unit aan te schaffen, controleer altijd de productspecificaties om er zeker van te zijn dat het elektrische systeem van je huis geschikt is voor de behoeften van de sauna.


Welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen bij het gebruik van een infraroodcabine ?

 • Voldoende hydratatie: Een van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van een infrarood cabine of sauna is een goede hydratatie voor, tijdens en na de sessie. Dit komt doordat infrarood sauna’s een aanzienlijke hoeveelheid zweet kunnen veroorzaken, wat kan leiden tot uitdroging als er niet goed mee wordt omgegaan. Het is aan te raden om 16 tot 20 cl water te drinken voordat je de sauna gebruikt en te blijven hydrateren tijdens de sessie.
 • Medische goedkeuring: Voordat je begint met een nieuw gezondheidsregime, waaronder het gebruik van een infraroodcabine, is het belangrijk om medische toestemming te vragen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen, mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, zwangere vrouwen of mensen met een zwak immuunsysteem.
 • Vermijd alcohol: Alcohol en sauna’s gaan niet goed samen. Alcohol kan het risico op uitdroging, duizeligheid en flauwvallen vergroten. Het is beter om geen alcohol te drinken voor en na het gebruik van een infrarood sauna.
 • Tijdsbeperking: Beperk je tijd in de sauna, vooral als je net begint. Beginners moeten langzaam beginnen en de duur van hun sessies geleidelijk opvoeren naarmate hun lichaam zich aanpast aan de warmte. Nadat je begint te zweten, is een sessie van 20-30 minuten over het algemeen aan te raden.
 • Kleding: Vermijd indien mogelijk het dragen van kleding in de sauna. Hierdoor kunnen de infraroodstralen niet alleen beter doordringen in uw huid, maar wordt ook voorkomen dat uw kleding het zweet en de gifstoffen absorbeert die tijdens de sessie uit uw lichaam vrijkomen.
 • Leeftijdsbeperkingen: Infrarood sauna’s worden niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 6 jaar, en klanten jonger dan 18 jaar zijn niet toegestaan zonder toezicht van een volwassene. Voordat ouders overwegen om hun minderjarige een infrarood sauna te laten gebruiken, moeten ze dit bespreken met een kinderarts of huisarts.
 • Luister naar uw lichaam: Luister tot slot altijd naar je lichaam. Als u zich licht in het hoofd, duizelig of uitgeput door de hitte begint te voelen, stop dan onmiddellijk met het gebruik van de sauna. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen als het om uw gezondheid en welzijn gaat.

Hoe maak je een infraroodcabine schoon ?

Het schoonmaken en onderhouden van een infraroodcabine is essentieel voor een lange levensduur en effectiviteit. Met de juiste technieken en materialen kun je je infraroodcabine brandschoon en in topconditie houden. Hier volgt een stap-voor-stap handleiding voor het goed schoonmaken van een infraroodcabine.

Voorbereiding

Voordat je begint met schoonmaken, bereid je je schoonmaakmiddelen voor. Je hebt een milde schoonmaakoplossing nodig van warm water en zachte zeep. Een andere effectieve schoonmaakoplossing kun je maken door een eetlepel zuiveringszout toe te voegen aan een liter water. Je kunt ook een natuurlijk schoonmaakmiddel maken met essentiële oliën, azijn en water. Vermijd houtreinigers, bleekmiddelen, alcohol of bijtende chemicaliën, want die kunnen de oppervlakken van de sauna beschadigen.

Regelmatig afvegen

Na elk gebruik van de infraroodcabine is een lichte schoonmaakbeurt aan te raden. Dit houdt in dat u het interieur afneemt met een vochtige doek om zweet en andere resten te verwijderen. Regelmatig afvegen kan de opeenhoping van vuil voorkomen, waardoor grondige schoonmaakbeurten minder omslachtig zijn.

Hout diep reinigen

Voor een veel diepere reiniging schrob je het hout lichtjes met een zachte borstel gedrenkt in de oplossing met zuiveringszout. Let op dat je niet te hard schrobt, want dan kunnen er krassen op het hout komen. Dit helpt de kwaliteit van het hout te behouden en verlengt de levensduur.

Het glas schoonmaken

Infraroodcabines hebben vaak glazen deuren of ramen die regelmatig schoongemaakt moeten worden. Om het glas schoon te maken vul je een spuitfles met een mengsel van water en witte azijn. Spuit de oplossing op het glas en veeg het af met een droge doek. Zo wordt het glas stralend schoon zonder strepen.

Zuigen

Stofzuig regelmatig de vloer en de banken van uw infrarood sauna. Gebruik een spleetzuigmond om haren, vuil en ander klein afval te verwijderen dat zich in de loop der tijd heeft opgehoopt. Dit zorgt voor een schone en comfortabele omgeving in de cabine.

Slotspoelen en drogen

Als je deze reinigingsstappen hebt uitgevoerd, spoel je de cabine af met warm water. Droog daarna alle oppervlakken grondig af om vocht- en schimmelvorming te voorkomen. U kunt de sauna het beste een paar uur aan de lucht laten drogen voor het volgende gebruik.

Kortom, de sleutel tot het schoonhouden van een infraroodcabine is een regelmatige lichte reiniging en een periodieke dieptereiniging. Met de juiste reinigingsoplossingen en -technieken kunt u de kwaliteit van de cabine behouden en zorgen voor een veilige, comfortabele ervaring voor de gebruikers.


Infraroodcabine | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Hoe gebruik je de infraroodcabine