Hoe functioneert een barrel sauna ?

Hoe een barrel sauna functioneert

We nemen een snelle duik in hoe de barrel sauna functioneert.

Barrel sauna Structuur en Ontwerp

 • Unieke vorm: De barrel sauna dankt zijn functionaliteit aan het kenmerkende cilindrische ontwerp. Deze vorm zorgt voor een efficiënte warmteverdeling. Als de warmte van de kachel opstijgt, duwt het ontwerp deze langs de zijkanten naar beneden en terug de sauna in, zodat er een gelijkmatige temperatuur in de hele ruimte heerst.

Materiaal en constructie

 • Houten constructie: Barrel sauna’s zijn meestal gemaakt van hout, vaak thermisch behandeld voor meer duurzaamheid. Het thermische behandelingsproces maakt gebruik van een precieze combinatie van hitte en stoom om het hout om te vormen tot een robuuster product met een sterkere structuur.
 • Montage: Een barrel sauna wordt geassembleerd door gefreesde houten planken langs de omtrek van de twee ronde kopwanden te plaatsen en alles vast te sjorren. Het resultaat is een stevige, duurzame structuur die bestand is tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor hij ideaal is voor buitengebruik.

Verwarmingsproces

 • Snellere opwarmtijd: Door hun ontwerp kunnen barrel sauna’s sneller opwarmen dan traditionele vierkante of rechthoekige sauna’s. De gebogen oppervlakken hebben minder oppervlakte dan vlakke, wat betekent dat er minder ruimte verwarmd hoeft te worden. Dit resulteert in snellere opwarm tijden, waardoor barrel sauna’s energiezuiniger zijn.

Beleving

 • Ontspannend en ontgiftend: Barrel sauna’s zorgen voor een ontspannende en ontgiftende ervaring voor het lichaam. De hoge temperaturen en verhoogde luchtvochtigheid bevorderen het zweten, waardoor gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd. De warme omgeving helpt ook de spieren te ontspannen en stress te verlichten.

Voor- en nadelen

 • Voordelen: De meest voor de hand liggende voordelen van een barrel sauna zijn de duurzaamheid en energie-efficiëntie. De stevige constructie zorgt voor langdurig gebruik, terwijl het unieke ontwerp een efficiënte verwarming bevordert, waardoor op energiekosten wordt bespaard.
 • Nadelen: Ondanks deze voordelen zijn barrel sauna’s misschien niet voor iedereen geschikt. Door hun cilindrische ontwerp hebben ze meestal een kleinere binnenruimte dan traditionele sauna’s, wat een nadeel kan zijn voor mensen die op zoek zijn naar een ruime sauna-ervaring. En hoewel de plaatsing in de buitenlucht voor sommigen aantrekkelijk kan zijn, vinden anderen de blootstelling aan de weerselementen minder wenselijk.
Hoe functioneert een barrel sauna

Componenten van een functionele barrelsauna ?

Barrelsauna’s zijn een uniek en efficiënt ontwerp dat een ontspannende en therapeutische ervaring biedt. Ze worden genoemd vanwege hun opvallende vorm, die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is maar ook bijdraagt aan hun functionaliteit. Deze sauna’s zijn meestal gemaakt van hoogwaardig hout en hebben verschillende functies voor comfort en gemak. Hier bespreken we de belangrijkste onderdelen van een functionele barrelsauna.

Hoogwaardig hout

De keuze van het hout is een van de meest kritische aspecten van de constructie van een barrel sauna. Het hout moet bestand zijn tegen hitte en vocht en tegelijkertijd een aangenaam aroma geven. Veel gebruikte houtsoorten zijn ceder, vuren of grenen, waarbij ceder bekend staat om zijn weersbestendige en rotbestendige eigenschappen. Er wordt ook gebruik gemaakt van thermisch gemodificeerd hout voor extra duurzaamheid.

Ontwerp en constructie

De tonvorm van deze sauna’s is niet alleen visueel aantrekkelijk. Het draagt bij aan de warmteverdeling, waardoor de hete lucht op natuurlijke wijze kan circuleren. Dit ontwerp minimaliseert ook het oppervlak dat in contact komt met de grond, waardoor er minder warmte verloren gaat. Sommige modellen zijn hoog genoeg zodat gebruikers er comfortabel in kunnen staan, en ze hebben vaak gladde randen voor veiligheid en comfort.

Verwarmingselement

Een cruciaal onderdeel van elke sauna, het verwarmingselement, is verantwoordelijk voor het creëren van de omgeving met hoge temperaturen. In barrel sauna’s moet dit element efficiënt werken, gezien de unieke vorm. Sommige ontwerpen hebben ingebouwde tijd- en temperatuurregelaars voor eenvoudige aanpassingen, en andere kunnen een vertragingsfunctie hebben.

Verstelbare ventilatieopeningen

Ventilatie is een ander belangrijk aspect van een functionele barrelsauna. Met verstelbare ventilatieopeningen kunnen gebruikers de luchtstroom regelen, die de temperatuur en vochtigheid in de sauna kan beïnvloeden. Deze openingen kunnen geopend of gesloten worden, afhankelijk van individuele voorkeuren, voor een aanpasbare sauna-ervaring.

Bouw en glas

Barrelsauna’s zijn vaak voorzien van roestvrijstalen hardware omdat deze roest- en corrosiebestendig is. Hieronder vallen zaken als scharnieren, handgrepen en cilinderbanden. Veel ontwerpen bevatten ook dik gehard glas, dat een modern tintje kan geven aan het uiterlijk van de sauna en tegelijkertijd natuurlijk licht de ruimte binnen laat stromen.

Extra functies

Sommige barrelsauna’s hebben extra functies om de ervaring van de gebruiker te verbeteren. Er kan bijvoorbeeld een overkapping worden toegevoegd voor de esthetiek of om schaduw te bieden als de sauna buiten staat. Sommige modellen hebben ook houten duigen over de hele lengte voor meer comfort en stabiliteit.

Kortom, een functionele barrelsauna combineert hoogwaardige materialen, een efficiënt ontwerp en gebruiksvriendelijke functies om een plezierig en weldadig wellnessverblijf te creëren. Als u deze onderdelen begrijpt, kunt u het denkwerk en vakmanschap dat in elke barrel sauna zit beter waarderen.


Lekken barrel sauna’s ?

Barrelsauna’s zijn een populaire keuze voor velen en bieden een unieke en efficiënte manier om van de voordelen van een sauna te genieten. Er is echter een veelgestelde vraag over deze cilindervormige constructies: Lekken ze? Dit artikel gaat dieper in op deze vraag en geeft een educatief en objectief overzicht.

Hout in sauna’s

Het belangrijkste materiaal dat gebruikt wordt bij de bouw van vatsauna’s is hout. De aard van hout is zodanig dat het kan uitzetten en krimpen bij veranderingen in de luchtvochtigheid. Deze schommeling kan ertoe leiden dat de naden loslaten, wat lekkages kan veroorzaken. Dit is een natuurlijk verschijnsel door de eigenschappen van hout en niet per se een ontwerpfout.

Invloed van weersomstandigheden

Weersomstandigheden kunnen van grote invloed zijn op het lekkageprobleem bij barrel sauna’s. Als je in een gebied woont met guur weer, vooral hevige regen of sneeuw, kan je barrel sauna vatbaarder zijn voor lekkage. Dit komt doordat het water in de scheuren kan sijpelen die kunnen ontstaan door het krimpen en uitzetten van het hout.

Preventieve maatregelen

Hoewel barrel sauna’s van nature gevoelig kunnen zijn voor lekken, zijn er preventieve maatregelen die je kunt nemen om dit probleem tot een minimum te beperken. Een van die maatregelen is om de sauna af te dekken als hij niet in gebruik is. Dit kan de sauna beschermen tegen de elementen en de kans op lekken verkleinen. Daarnaast kiezen sommige mensen ervoor om dakbedekking op hun sauna te plaatsen voor extra bescherming.

Het belang van regelmatig onderhoud

Regelmatig onderhoud is cruciaal bij het voorkomen van lekkages in barrel sauna’s. Dit houdt in dat je de sauna moet inspecteren op scheuren of lekken die in de loop der tijd zijn ontstaan. Als deze worden gevonden, is het belangrijk om ze meteen aan te pakken om verdere problemen te voorkomen. Een vervaagde afwerking van het hout kan er ook op wijzen dat het tijd is voor onderhoud.

Beperkingen van het ontwerp van de barrelsauna

Ondanks hun vele voordelen hebben barrel sauna’s ook een aantal beperkingen door hun ontwerp. Ze hebben bijvoorbeeld geen goede isolatie, waardoor warmte kan ontsnappen als de deur opengaat. Dit ontwerpaspect kan indirect bijdragen aan het lekkageprobleem door de prestaties en duurzaamheid van de sauna te beïnvloeden.

Hoewel barrel sauna’s gevoelig kunnen zijn voor lekkage door hun houten constructie en de invloed van weersomstandigheden, kunnen preventieve maatregelen en regelmatig onderhoud helpen om dit probleem onder controle te houden. Het is belangrijk voor potentiële en huidige eigenaars om deze aspecten te begrijpen om er zeker van te zijn dat ze het meeste uit hun barrel sauna halen.


Hoe heet moet een barrelsauna zijn ?

 • Temperatuurregeling sauna: De temperatuur in een barrel sauna kan sterk variëren, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, regionale voorschriften en het type sauna. In de Verenigde Staten zijn er bijvoorbeeld regels die de maximale hitte beperken tot 90 graden Celsius. Dit is gedaan om de veiligheid van gebruikers te garanderen en mogelijke gezondheidsrisico’s door overmatige blootstelling aan hitte te voorkomen.
 • Aanbevelingen van de Finse saunaclub: Volgens de Finse Sauna vereniging, die bekend staat om haar diepgaande kennis en begrip van de sauna cultuur, werken traditionele sauna’s vaak op temperaturen tussen 80 en 100 graden Celsius. Dit is vrij hoog, maar het is belangrijk om te weten dat de lage luchtvochtigheid in de sauna deze temperaturen draaglijk maakt.
 • Optimale temperatuur: De optimale temperatuur voor een barrel sauna kan variëren, afhankelijk van iemands tolerantie voor warmte en de gewenste ervaring. Sommige mensen vinden een temperatuur van 75 graden Celsius comfortabel, terwijl anderen het liever heter hebben.
 • Opwarmtijd: Barrel sauna’s hebben door hun unieke cilindrische ontwerp de neiging om sneller op te warmen dan andere sauna types. Meestal bereiken ze de gewenste temperatuur in ongeveer 45 minuten. Dit maakt ze zeer efficiënt en handig voor degenen die willen genieten van een snelle sauna sessie.
 • Tips om de temperatuur te verhogen: Er zijn verschillende methoden om de temperatuur in een barrel sauna te verhogen. Een veelgebruikte aanbeveling is om de sensor vanaf het plafond te plaatsen. Dit helpt om de temperatuur nauwkeurig te meten en oververhitting te voorkomen. Het is ook aan te raden om de kachel niet te vol te stoppen met sauna stenen, omdat dit de warmteverdeling kan verstoren.
 • Soorten sauna’s & temperaturen: Verschillende soorten sauna’s kunnen verschillende temperatuurbereiken hebben. De temperatuur van een rooksauna kan bijvoorbeeld variëren van 60°C tot 80°C, afhankelijk van hoe lang je het hout laat branden. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, wordt het vuur gedoofd.
 • Temperatuur handhaven: Het handhaven van de juiste temperatuur in een barrelsauna is cruciaal voor een plezierige en comfortabele ervaring. Het gebruik van een temperatuurregelaar kan hierbij nuttig zijn. Het is ook belangrijk om rekening te houden met externe factoren zoals koude buitenlucht die ervoor kan zorgen dat de voeten extreem koud worden in de sauna. Daarom zijn goede isolatie en afdichting essentieel om een constante temperatuur te behouden.

Barrel sauna kopen | Prijs offerte:

Stap 1 van 2

Hoe functioneert een barrel sauna