Hoe een barrel sauna sessie nemen ?

Een barrel sauna sessie nemen

Voordat u aan uw barrel sauna beurt kunt beginnen, zijn er een paar stappen die u moet nemen. Zorg er eerst en vooral voor dat uw barrel sauna op een vlakke ondergrond staat, vrij van puin of stenen. Dit is cruciaal voor zowel de veiligheid als de functionaliteit.

 • Temperatuurinstelling: De ideale temperatuur voor een barrel sauna sessie varieert afhankelijk van persoonlijke voorkeur, maar over het algemeen wordt een temperatuurbereik van 70-90 graden Celsius aanbevolen. Meestal duurt het ongeveer een uur voordat de sauna 90 graden is, maar dit kan afhangen van de externe omstandigheden.
 • Duur: Een typische sauna sessie duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten tot 1,5 uur. Dit is inclusief ontspanningstijd en niet alleen de duur die u in de sauna doorbrengt.
 • Afwisseling: Een manier om uw sauna beleving te verbeteren is om uw sauna sessie af te wisselen met een snelle douche of een duik in het zwembad. Deze methode, bekend als “contrasttherapie”, kan de bloedsomloop stimuleren en het ontgiftingsproces intensiveren.
 • Comfort maatregelen: Het implementeren van comfort maatregelen zoals rugleuningen en beenliften kan helpen de druk van uw onderrug en nek te halen tijdens uw sauna sessie. U kunt ook etherische oliën gebruiken om van uw saunabeurt een aromatherapie-ervaring te maken.
 • Schoonmaken: Regelmatig schoonmaken is essentieel voor het onderhoud van uw barrel sauna. Maak de sauna na elke sessie schoon voor de hygiëne en de levensduur van de sauna.
 • Demontage: Als je je sauna moet verplaatsen, is het belangrijk om te weten dat barrel sauna’s tot aan de basis gedemonteerd kunnen worden, waardoor ze relatief eenvoudig te verplaatsen zijn. Professionele begeleiding is echter aan te raden voor dit proces om schade te voorkomen.

Onthoud dat het doel van een sauna sessie ontspanning en verjonging is, dus het is belangrijk om naar uw lichaam te luisteren en uw sessie daarop aan te passen.


Hoe een barrel sauna sessie nemen

Wat is de ideale temperatuur voor een barrel sauna?

Ideale barrel sauna temperatuur

Sauna temperaturen kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type sauna en persoonlijke voorkeur. Bij barrel sauna’s zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden bij het vinden van de ideale temperatuur. Deze omvatten het gebruikte type kachel, het ontwerp van de sauna en het individuele comfort niveau.

Sauna temperaturen begrijpen

Sauna temperaturen variëren meestal van 70 tot 90 graden Celsius in een traditionele sauna. Elke sauna is echter anders en het type warmte – droog of stoom – beïnvloedt de temperatuur. Infrarood sauna’s werken bijvoorbeeld bij veel koelere temperaturen, meestal tussen 38 en 65 graden Celsius.

De rol van de kachel

Het type kachel dat in uw barrel sauna wordt gebruikt kan ook de temperatuur beïnvloeden. Zowel houtgestookte als elektrische kachels kunnen maximaal 90 tot 100 graden Celsius bereiken. Het soort stenen en hout dat in de kachel wordt gebruikt kan de temperatuur verder beïnvloeden.

Het unieke ontwerp van barrel sauna’s

Het cilindrische ontwerp van barrel sauna’s zorgt ervoor dat ze sneller opwarmen dan gewone sauna’s. Ze bereiken de optimale temperatuur in ongeveer 45 minuten. Dit efficiënte verwarmingsproces kan invloed hebben op de temperatuurinstelling van jouw voorkeur.

Persoonlijk comfort en gezondheidsoverwegingen

Persoonlijk comfort is een belangrijke factor bij het bepalen van de ideale temperatuur voor uw saunabeleving. Sommige mensen geven de voorkeur aan een intensere warmte, terwijl anderen voor een mildere temperatuur kiezen. Om gezondheidsredenen suggereren sommige bronnen dat de temperatuur van een infrarood sauna tussen de 38 en 52 graden Celsius moet liggen.

Geen magisch getal

Uiteindelijk is er geen magisch getal voor de optimale saunatemperatuur. Het hangt grotendeels af van persoonlijke voorkeur en comfort. Zorg er altijd voor dat u drinkt en luister naar de signalen van uw lichaam als u een sauna gebruikt. Begin met een lagere temperatuur en verhoog deze geleidelijk om uw ideale saunatemperatuur te vinden.


Hoe gebruik je een barrel sauna veilig?

Voorbereiding op sauna gebruik:

Voordat u in een barrel sauna stapt, zijn er bepaalde voorbereidende stappen om de veiligheid te garanderen en de voordelen van uw saunasessie te maximaliseren.

 • Verwijderen van kleding en sieraden: Het is belangrijk dat u al uw kleding en sieraden uittrekt voordat u de sauna instapt. Metalen voorwerpen kunnen namelijk heet worden en mogelijk brandwonden veroorzaken. Bovendien moeten crèmes of lotions ook worden vermeden, omdat ze de poriën kunnen verstoppen en kunnen voorkomen dat zweet goed wordt afgevoerd.
 • Hydratatie vóór de sauna: Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent voordat je de sauna ingaat. Uitdroging kan leiden tot duizeligheid of flauwvallen tijdens de sauna sessie. Het drinken van een glas water voor en na de sauna sessie wordt sterk aanbevolen.

Tijdens sauna gebruik

Tijdens het gebruik van de barrel sauna moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen voor een veilige en plezierige ervaring.

 • Timemanagement: Het is aan te raden om uw sauna sessie in het begin te beperken tot 5-15 minuten en de duur na verloop van tijd geleidelijk te verhogen naarmate uw lichaam gewend raakt aan de warmte. Te lang in de sauna blijven kan leiden tot oververhitting of uitdroging.
 • Gebruik van een handdoek: Een handdoek meenemen om op te zitten of liggen in de sauna is een goede gewoonte. Het oppervlak kan extreem heet worden en ongemak of brandwonden veroorzaken. De handdoek fungeert als barrière tussen uw huid en de hete bank.
 • Water op stenen: Als u de luchtvochtigheid in de sauna wilt verhogen, kunt u water op de verwarmde stenen sprenkelen. Het is echter belangrijk om dit spaarzaam te doen om overmatige stoom te voorkomen, wat kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden.

Verzorging na de sauna

Na uw saunasessie zijn er enkele vervolgstappen om uw lichaam te helpen herstellen en de sauna te onderhouden.

 • Afkoelen: Laat uw lichaam na het verlaten van de sauna op natuurlijke wijze afkoelen. Een plotselinge verandering in temperatuur kan uw systeem schokken. Geleidelijk afkoelen helpt uw lichaam om zich aan te passen en uw hartslag en bloeddruk te normaliseren.
 • Rehydratie: Rehydrateer jezelf na de saunasessie om de vloeistoffen aan te vullen die door het zweten verloren zijn gegaan. Dit helpt uitdroging te voorkomen en zorgt voor een soepel herstel.

Sauna onderhouden

Onderhoud van de barrelsauna is cruciaal voor een lange levensduur en veilig gebruik.

 • Onderhoud van hout: Omdat barrel sauna’s meestal gemaakt zijn van hout, is het belangrijk om het hout te onderhouden om rotting na verloop van tijd te voorkomen. Dit kan worden gedaan door een beschermende kit aan te brengen of het hout periodiek onder lage druk te wassen om het er weer mooi uit te laten zien.
 • Onderhoud van de verwarming: De warmtebron van de sauna, of het nu een elektrische kachel of een houtgestookte kachel is, moet regelmatig worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat hij goed werkt. Dit houdt in dat u moet controleren op tekenen van schade of slijtage en dat u ervoor moet zorgen dat de bedrading (bij voorkeur koperdraad met 90ºC isolatie) in goede staat is.

Hoe afkoelen na de sauna?

Sauna’s kunnen een hele reeks gezondheidsvoordelen bieden, van ontspanning en stressverlichting tot een betere bloedsomloop en zelfs verlichting van pijn. Het proces van afkoelen na een saunasessie is echter net zo belangrijk als de opwarmfase. Het is essentieel om op de juiste manier af te koelen om uw lichaam te helpen zijn temperatuur aan te passen en het meeste uit uw sauna-ervaring te halen.

Het belang van afkoelen

Afkoelen na een saunabeurt is om verschillende redenen cruciaal. Het helpt uw lichaam terug te keren naar de normale temperatuur, voorkomt duizeligheid of flauwvallen en kan zelfs de voordelen van de sauna vergroten. In deze periode kan uw lichaam zich geleidelijk weer aanpassen aan zijn normale toestand, waardoor de mogelijke stress op uw systeem wordt verminderd.

Tijd voor afkoelen

De tijd die u besteedt aan afkoelen zou idealiter gelijk moeten zijn aan de tijd die u in de sauna heeft doorgebracht. Dit betekent dat als u 15 minuten in de sauna hebt doorgebracht, probeer dan ook minstens 15 minuten af te koelen. Zo heeft uw lichaam ruim de tijd om zich aan te passen en de temperatuur te normaliseren.

Geleidelijke afkoeling

In plaats van meteen na het verlaten van de sauna een koude douche te nemen, is het aan te raden om geleidelijk af te koelen. Dit kan bijvoorbeeld door eerst in een koele ruimte te gaan zitten of liggen, zodat uw hartslag en lichaamstemperatuur op natuurlijke wijze kunnen dalen. Je kunt ook een koude handdoek gebruiken om het afkoelingsproces te beginnen.

Hydratatie en reiniging

Rehydratie is belangrijk na een saunabeurt. Als u zweet, verliest uw lichaam vocht en elektrolyten die moeten worden aangevuld. Drinkwater of een drankje met elektrolyten kan helpen. Daarnaast kan het reinigen van uw huid na de sauna en een afkoelingsperiode helpen om uitgezweten gifstoffen en onzuiverheden te verwijderen.

Rust en ontspanning

Na het afkoelen is het goed om te rusten en te ontspannen. Deze periode van ontspanning zorgt er niet alleen voor dat uw lichaam zich volledig kan herstellen, maar maximaliseert ook de voordelen van uw saunasessie.

Warmte en kou afwisselen

Een andere methode om af te koelen die sommige mensen nuttig vinden, is het afwisselen van warmte en koude. Dit houdt in dat u van de sauna naar een koele douche of dompelbad gaat, dan terug naar de sauna en dit proces een paar keer herhaalt. Deze contrasttherapie kan de bloedsomloop verbeteren, de immuunfunctie stimuleren en het spierherstel bevorderen.

Kortom, goed afkoelen na een sauna is een essentieel onderdeel van het proces. Het garandeert niet alleen uw veiligheid, maar maximaliseert ook de gezondheidsvoordelen van uw saunabeurt. Vergeet niet naar uw lichaam te luisteren en pas deze aanbevelingen zo nodig aan uw comfortniveau en gezondheidstoestand aan.


Eigen barrel sauna kopen | Prijzen aanvraag in 7 sec:

Stap 1 van 2

Hoe een barrel sauna sessie nemen