Heb je een afvoer nodig voor een buitensauna ?

Of je een afvoer nodig hebt voor een buitensauna

De noodzaak van een afvoer in een buitensauna hangt grotendeels af van het gebruik en het onderhoud.

 • Watergebruik: In traditionele Finse sauna’s wordt vaak water over de hete stenen gegoten om stoom te produceren. Deze praktijk kan resulteren in een aanzienlijke hoeveelheid water op de vloer en daarom kan een afvoer nodig zijn. De aanwezigheid van een afvoer zorgt ervoor dat overtollig water veilig wordt afgevoerd en voorkomt mogelijke schade of hygiëne problemen.
 • Schoonmaken: Als u van plan bent uw sauna regelmatig schoon te maken met een slang, dan is een afvoer essentieel. De afvoer zorgt ervoor dat het schoonmaak water goed wegstroomt, waardoor het proces eenvoudiger en efficiënter wordt. Zonder afvoer moet u het water misschien handmatig opdweilen of opzuigen, wat arbeidsintensief kan zijn.
 • Materiaal van de vloer: Het materiaal van uw sauna vloer kan ook van invloed zijn op de noodzaak van een afvoer. Houten vloeren kunnen bijvoorbeeld wat vocht absorberen, waardoor een afvoer minder nodig is. Houten vloeren worden echter niet als hygiënisch beschouwd omdat ze zweet en vuil kunnen absorberen. Daarom geven veel mensen de voorkeur aan niet-absorberende materialen zoals tegels of beton, waarvoor wel een afvoer nodig is.
 • Locatie van de sauna: Als de sauna zich in de buurt van een zwembad of andere waterbron bevindt, kan een afvoer nuttig zijn. Het kan voorkomen dat water uit deze bronnen de sauna overspoelt. Bovendien kan het de vochtigheidsgraad in de sauna helpen regelen, wat bijdraagt aan een comfortabele en veilige sauna-ervaring.
 • Verdamping van stoom: De stoom die in een sauna wordt geproduceerd verdampt, waardoor er minder water op de vloer ligt. Daarom is een afvoer niet nodig, tenzij er een belangrijke waterbron anders dan stoom is.
 • Bouwvoorschriften: Tot slot kunnen plaatselijke bouwverordeningen bepalen of een afvoer nodig is. Het is altijd een goed idee om deze voorschriften te controleren voordat u een buitensauna installeert.

Hoewel een afvoer niet altijd nodig is in een buitensauna, kan het onder specifieke omstandigheden zeker nuttig zijn. Het gebruik van water, schoonmaak praktijken, het materiaal van de vloer, de locatie van de sauna en de plaatselijke bouwvoorschriften moeten allemaal in overweging worden genomen bij de beslissing om al dan niet een afvoer te installeren.


Heb je een afvoer nodig voor een buitensauna

Kunnen barrel sauna’s functioneren zonder afvoer?

Barrelsauna’s, bekend om hun unieke ontwerp en efficiënte warmteverdeling, worden steeds populairder. Een van de vragen die vaak opkomt is of deze sauna’s zonder afvoer kunnen functioneren. Het eenvoudige antwoord is ja, dat kunnen ze. Hier volgt een gedetailleerde uitleg.

Geen afvoer nodig

Om te beginnen hebben barrel sauna’s meestal geen sanitair nodig, wat betekent dat ze zonder vloerafvoer kunnen werken. Dit komt omdat het water in de sauna op natuurlijke wijze verdampt door de hoge temperaturen, of het sijpelt door de houten vloerplanken en komt direct op de grond eronder terecht.

Afvoeropties

Hoewel het niet noodzakelijk is, zijn sommige barrel sauna’s ontworpen met vloerafvoeren die ongeveer om de 1,5 meter onder de vloerplanken zijn geplaatst. Deze worden vooral gebruikt om schoon te maken, omdat ze helpen om water of schoonmaakmiddelen snel te verwijderen. Deze afvoeren zijn echter niet aangesloten op een sanitair systeem en laten de vloeistof gewoon weglopen op de grond onder de sauna.

Binnen- vs buitengebruik

Barrel sauna’s kunnen zowel voor binnen als buiten worden gebruikt. Voor binnen is het ontbreken van een afvoer geen probleem, zolang de ruimte goed geventileerd is om vochtophoping te voorkomen. Bij gebruik buiten kan ophoping van regenwater een probleem zijn. Een goed gebouwde barrel sauna lekt echter niet bij regen.

Vochtregulatie

Hoewel een barrel sauna geen afvoer nodig heeft, is het belangrijk om het vocht goed te reguleren om schade aan de sauna of de omgeving te voorkomen. Goede ventilatie, regelmatig schoonmaken en af en toe luchten kunnen allemaal helpen om de integriteit van de sauna te behouden.

Praktische overwegingen

Praktisch gezien kan een barrel sauna zonder afvoer zelfs voordelig zijn. Er is geen loodgieterswerk nodig, waardoor de sauna eenvoudiger en goedkoper te installeren is. Het biedt ook meer flexibiliteit in waar de sauna geplaatst kan worden, omdat hij niet in de buurt van bestaande afvoersystemen hoeft te staan.

Kortom, een barrel sauna kan prima functioneren zonder afvoer. Hoewel een afvoer kan helpen bij het schoonmaken, is het geen noodzaak voor de werking van de sauna. De juiste verzorging en het juiste onderhoud zijn belangrijker voor een lange levensduur van de sauna.


Wat is het doel van een sauna-afvoer?

 • Hygiëne en reinheid: Het primaire doel van een sauna afvoer is het handhaven van hygiëne en reinheid. In commerciële sauna’s zijn afvoeren essentieel vanwege het hoge gebruik door verschillende personen. Ze helpen het overtollige water te verwijderen dat door de baders wordt achtergelaten en vergemakkelijken het schoonmaken. Regelmatig aftappen zorgt ervoor dat de sauna een hygiënische omgeving blijft voor alle gebruikers.
 • Watermanagement: In sommige sauna’s, vooral die in Finland, wordt een sauna beschouwd als een badruimte en is er dus een afvoer nodig. Als er water wordt gebruikt in de sauna, bijvoorbeeld door stoom of een koude spoeling, zorgt de afvoer ervoor dat dit water goed wordt beheerd. Het zorgt ervoor dat de sauna niet volloopt met water of te vochtig wordt, wat kan leiden tot schade of schimmelvorming.
 • Technieken voor vloerhelling: Sauna-afvoeren kunnen ook nuttig zijn bij het toepassen van vloerhellingstechnieken. Deze methoden zorgen ervoor dat het water naar de afvoer stroomt, zodat er geen plassen ontstaan en er een droge en veilige omgeving ontstaat. Twee veelgebruikte methoden zijn de fietsspaakmethode en de Ben Square methode.
 • Sauna’s voor woningen vs. commerciële sauna’s: De noodzaak van een sauna-afvoer hangt vaak af van het type sauna. De meeste woonsauna’s hebben geen afvoer nodig omdat ze geen significante waterbron hebben. Sommige huiseigenaren kiezen er echter voor om een afvoer te installeren om het schoonmaken en onderhoud te vergemakkelijken.
 • Verdampingsfactor: Meestal verdampt de stoom die in een sauna wordt geproduceerd, waardoor er minder behoefte is aan een afvoer. Als er echter een extra waterbron is, zoals een koude snelle spoeling, kan een afvoer nodig zijn.
 • Gemakkelijker schoonmaken: Een ander belangrijk doel van een sauna-afvoer is om het schoonmaken te vergemakkelijken. Vooral in commerciële sauna’s helpt een afvoer in het midden van de vloer om efficiënter schoon te maken. Doordat water en schoonmaakmiddelen gemakkelijk verwijderd kunnen worden, kan de sauna grondig gereinigd en onderhouden worden.
 • Overwegingen voor onderhoud: Een afvoer in uw sauna kan het onderhoud vergemakkelijken. Water of schoonmaakmiddelen kunnen snel en efficiënt worden verwijderd. Dit kan de tijd en moeite verminderen die nodig zijn om de sauna schoon en in goede staat te houden. Het is echter belangrijk om te weten dat een afvoer niet altijd nodig is, vooral in woonsauna’s waar het watergebruik minimaal is.

Hoe installeer je een sauna-afvoer in een bar?

Het installeren van een afvoer in een barrelsauna kan de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren door de sauna beter te onderhouden en schoon te houden. Het proces vereist zorgvuldige planning, de juiste materiaalkeuze en een nauwkeurige uitvoering. Hier volgt een stap-voor-stap handleiding voor het installeren van een sauna-afvoer:

Locatie kiezen

De eerste stap bij het installeren van een sauna afvoer is het bepalen van de beste locatie voor de afvoer. Idealiter op het laagste punt van de saunavloer, zodat het water op natuurlijke wijze naar de afvoer stroomt. Het is belangrijk om structurele steunen of vloerbalken te vermijden bij het bepalen van de afvoerlocatie.

De afvoerpunten markeren

Als je de beste plek voor je afvoer hebt bepaald, markeer deze punten dan duidelijk. Als je voor twee afvoeren kiest, zorg er dan voor dat ze strategisch geplaatst zijn voor een optimale afvoer. Gebruik een liniaal of een meetlint voor een nauwkeurige plaatsing.

De afvoergaten uitsnijden

Nadat je de gewenste locaties hebt gemarkeerd, gebruik je een gatenzaag met de juiste maat (meestal ongeveer 3″ of 4″) om de afvoergaten uit te zagen. Zorg ervoor dat de gatenzaag scherp is en dat de boor krachtig genoeg is om schone sneden door het materiaal van de saunavloer te maken.

De afvoergoot installeren

De afvoergoot is een cruciaal onderdeel van het afvoersysteem van de barrelsauna. Hij is meestal te herkennen aan een of meer gaten die erin geboord zijn. Deze staaf moet direct in het midden van de wiegen worden bevestigd met schroeven, tot over de einddraden.

Het drainagesysteem aansluiten

Als de afvoergoot stevig is geïnstalleerd, kun je de afvoer aansluiten op de leidingen. Dit kan betekenen dat je de afvoer aan een douchebak bevestigt of rechtstreeks aansluit op een blauwe ton of ander afvoersysteem.

Aanpassingen en testen

Nadat de afvoer is geïnstalleerd, moet je de nodige aanpassingen doen om een optimale afvoer te garanderen. Dit kan betekenen dat u vulplaatjes moet gebruiken om de sauna waterpas te zetten als deze op een hellend oppervlak is geïnstalleerd. Zodra alle aanpassingen zijn gedaan, test u de afvoer om er zeker van te zijn dat hij goed werkt.

De afvoer onderhouden

Tot slot is het onderhoud van het afvoersysteem belangrijk voor een lange levensduur en efficiëntie. Maak de putdeksels regelmatig schoon en controleer op verstoppingen. Een goed onderhouden afvoer kan de levensduur en het plezier van uw barrelsauna aanzienlijk verlengen.

Als u deze stappen volgt, kunt u met succes een afvoer in uw barrelsauna installeren. Denk eraan dat veiligheid de hoogste prioriteit moet hebben bij het hanteren van gereedschap en het uitvoeren van dit project.


Buitensauna kopen | Prijzen aanvraag in 7 dec:

Stap 1 van 2

Heb je een afvoer nodig voor een buitensauna