Wat zijn de voordelen van een eigen barrel sauna ?

Wat de voordelen zijn van een eigen barrel sauna

Een eigen sauna in een vat kan een geweldige aanvulling zijn op uw huis en biedt vele voordelen die uw algehele welzijn verbeteren. Hier zijn de belangrijkste voordelen van een barrel sauna:

 • Verbeterde ontspanning: De warmte van een barrel sauna helpt uw spieren te kalmeren en bevordert ontspanning. Het is alsof u een persoonlijk toevluchtsoord heeft in het comfort van uw eigen huis.
 • Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: Regelmatig gebruik van een barrelsauna kan helpen bij het verbeteren van de cardiovasculaire werking. De warmte zorgt ervoor dat uw hartslag toeneemt, wat kan leiden tot een betere bloedsomloop en mogelijk een lagere bloeddruk na verloop van tijd.
 • Ontgiftingsvoordelen: Zweten in een sauna helpt bij het ontgiften. De warmte zet je lichaam aan tot zweten, waardoor gifstoffen via je poriën uit je lichaam worden gezogen.
 • Verbetering van de huidgezondheid: Sauna warmte kan je poriën openen, je huid reinigen en een fris en verjongd gevoel geven. Regelmatige sauna sessies kunnen bijdragen aan een gezondere, stralende huid.
 • Stressvermindering: Tijd doorbrengen in een barrel sauna kan helpen het stressniveau te verlagen. De warmte en de rustige ruimte zorgen voor mindfulness en diepe ontspanning, wat helpt bij het verlichten van stress.
 • Versterking van het immuunsysteem: Regelmatig sauna gebruik kan helpen om je immuunsysteem een boost te geven. De warmte kan de aanmaak van witte bloedcellen stimuleren, die infecties bestrijden.
 • Beter slapen: Veel mensen melden een beter slaappatroon na regelmatig sauna gebruik. De ontspanning en stressvermindering die de sauna biedt, kan helpen om dieper en rustiger te slapen.
 • Sociale voordelen: Het hebben van een barrelsauna thuis kan een unieke sociale omgeving bieden. Het kan een plek zijn om te ontspannen met vrienden of familie, wat sterkere relaties bevordert.

Samengevat biedt het bezit van een barrelsauna een groot aantal voordelen die uw lichamelijke gezondheid, geestelijk welzijn en sociale interacties aanzienlijk kunnen verbeteren. Van cardiovasculaire gezondheid tot stressvermindering, deze voordelen pleiten ervoor om een barrel sauna te overwegen als waardevolle aanvulling op uw levensstijl.

Wat zijn de voordelen van een eigen barrel sauna

Hoe werkt een barrelsauna?

Barrelsauna’s zijn een unieke en efficiënte saunastijl die talloze voordelen biedt. Deze buitenconstructies in de vorm van een ton verwarmen de lucht binnenin om een warme en ontspannende omgeving te creëren. Ze bieden een spa-achtige ervaring in het comfort van je eigen huis of tuin. Hier lees je hoe ze werken.

Ontwerp en structuur

De kenmerkende cilindrische vorm van een barrelsauna is niet alleen voor de esthetiek. Dit ontwerp dient een praktisch doel. De gebogen wanden zorgen voor een efficiëntere verdeling van de warmte. Als de warme lucht opstijgt, circuleert deze rond de sauna in plaats van bovenin opgesloten te raken. Dit betekent dat de hele ruimte sneller en gelijkmatiger opwarmt, voor een comfortabelere en effectievere sauna-ervaring.

Gebruikte materialen

Een belangrijk kenmerk van barrel sauna’s is het soort hout dat gebruikt wordt bij de constructie. Meestal wordt thermisch behandeld hout gebruikt dat een precieze combinatie van hitte en stoom ondergaat. Dit proces verandert het hout in een duurzamer product met een sterkere structuur. Het maakt het ook beter bestand tegen de elementen, waardoor het ideaal is voor gebruik buitenshuis.

Een eigen barrel sauna: Warmtebron

De warmte in een barrel sauna wordt opgewekt door een kachel of kachel, meestal aangedreven door elektriciteit of hout. De warmtebron bevindt zich aan een uiteinde van het vat en terwijl het de lucht verwarmt, stijgt de warmte op en circuleert door de ruimte. Dit komt door het principe van convectie, waarbij warme lucht omhoog beweegt en koelere lucht zakt, waardoor een continue cyclus van warmteverdeling ontstaat.

Opbouw en montage

Een van de aantrekkelijke aspecten van barrel sauna’s is hun eenvoud in montage. Ze worden meestal ter plekke gebouwd met gefreesde cederhouten planken die langs de omtrek van twee ronde uiteinden passen. Het ontwerp maakt geen gebruik van spijkers of schroeven; in plaats daarvan mag het hout uitzetten en krimpen binnen de stalen banden die de constructie bij elkaar houden. Dit maakt het bouwen van een barrelsauna relatief eenvoudig.

Sauna ervaring: voordelen van een eigen barrel sauna

Het gebruik van een barrelsauna zorgt voor een ontspannende en ontgiftende ervaring. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat het lichaam gaat zweten, waardoor gifstoffen vrijkomen en de gezondheid wordt bevorderd. Deze omvatten een verbeterde bloedsomloop, verlichting van spierpijn, een betere gezondheid van de huid en verlichting van stress.

Overwegingen en nadelen

Hoewel barrel sauna’s veel voordelen bieden, zijn er ook een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Door hun gebogen wanden bieden ze misschien niet zoveel ruimte om te zitten of te liggen in vergelijking met traditionele vierkante of rechthoekige sauna’s. Sommige gebruikers vinden ook het gebrek aan een zitgedeelte een nadeel. Sommige gebruikers vinden het ontbreken van een rugleuning ook ongemakkelijk. Deze factoren zijn echter vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur en wegen niet op tegen de unieke voordelen die barrel sauna’s bieden.


Hoe beïnvloedt het ontwerp van een eigen barrel sauna de warmteverdeling?

Het ontwerp van een barrelsauna is van grote invloed op de manier waarop de warmte in de ruimte wordt verdeeld. Hier zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

 • Gelijkmatigheid van de verwarming: De cilindrische vorm van een barrelsauna zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, in tegenstelling tot traditionele sauna’s in doos vorm. De warmte stijgt op en wordt langs de gebogen wanden naar beneden geduwd, waardoor een cyclus ontstaat die de warmte gelijkmatig verdeelt.
 • Efficiënte verwarming: Door hun unieke ontwerp worden barrel sauna’s sneller warm dan hun doosvormige tegenhangers. Dit komt doordat de ronde vorm minder dode luchtruimte overlaat om te verwarmen, waardoor het proces energiezuiniger is.
 • Warmteconcentratie: De gebogen wanden van de barrel sauna kunnen leiden tot warmteconcentratie, vooral als de sauna niet goed geventileerd wordt. Dit kan leiden tot hete plekken waar de hitte het meest intens is.
 • Gebruik van ruimte: Barrel sauna’s bieden een efficiënt gebruik van de ruimte, wat invloed kan hebben op de warmteverdeling. Met minder dode luchtruimte om te verwarmen kan de sauna sneller de gewenste temperatuur bereiken en deze ook gemakkelijker handhaven.
 • Warmtereflector schermen: Sommige barrel sauna’s hebben warmtereflector schermen. Deze schilden helpen de warmte gelijkmatiger te verdelen door het terug te kaatsen in de sauna in plaats van het via de wanden te laten ontsnappen.
 • Dubbellaagse banken: Bepaalde barrel sauna’s hebben een dubbele laag banken. Dit ontwerp element voegt niet alleen comfort toe, maar bevordert ook een superieure warmteverdeling, omdat de warmte tussen de twee lagen kan circuleren.
 • Sauna grootte: De diameter van de barrel sauna kan ook van invloed zijn op de warmteverdeling. Een grotere diameter zorgt voor een betere circulatie en een gelijkmatigere warmteverdeling in de sauna.
 • Superieure ervaring: Over het algemeen kunnen het unieke ontwerp en de warmteverdeling van een barrel sauna zorgen voor een comfortabelere en aangenamere sauna-ervaring. De gelijkmatige warmteverdeling zorgt ervoor dat alle delen van de sauna aangenaam warm zijn, wat de ontspanning en gezondheidsvoordelen van de sauna sessie verbetert.

Genieten van de voordelen van een eigen barrel sauna 

Het bedienen van een barrel sauna kan een verrijkende ervaring zijn, die zowel ontspanning als gezondheidsvoordelen biedt. Deze gids leidt u door het gebruik van een barrel sauna, van installatie tot het opwarmproces, veiligheidsmaatregelen en onderhoud.

De juiste locatie kiezen

Bij het installeren van een barrelsauna is het cruciaal om een geschikte locatie te kiezen. Dit moet een vlakke plek in je achtertuin zijn die vrij is van obstakels en makkelijk toegankelijk is voor het installatieproces. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de gekozen plek bevorderlijk is voor het creëren van een rustige en ontspannen omgeving.

De sauna installeren

De installatie-instructies voor klassieke en canopy barrel sauna’s zijn over het algemeen hetzelfde, hoewel specifieke details kunnen verschillen. Het montageproces omvat het opzetten van de structuur, waarbij meestal niet te veel spijkers en schroeven worden gebruikt. In plaats daarvan laat het ontwerp het hout uitzetten en krimpen binnen de grenzen van de stalen banden. Vaak worden gedetailleerde handleidingen en montagevideo’s meegeleverd om gebruikers door het montageproces te leiden.

De sauna opwarmen

Het opwarmen van een barrelsauna duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten, afhankelijk van de grootte van de sauna en het gebruikte type verwarmingselement. Het is belangrijk op te merken dat het opwarmproces nauwlettend in de gaten moet worden gehouden om oververhitting te voorkomen, waardoor de sauna kan beschadigen of gebruikers letsel kunnen oplopen.

Veiligheidsmaatregelen

Vanwege de intense hitte die bij het gebruik van een sauna komt kijken, zijn bepaalde veiligheidsmaatregelen nodig. Voor de elektrische aansluitingen van de sauna moet bijvoorbeeld koperdraad met een isolatie van 90ºC worden gebruikt. Aluminiumdraad, dat minder hittebestendig is, mag niet worden gebruikt.

De sauna gebruiken

Nadat de sauna is opgewarmd, kunnen gebruikers genieten van de sauna beleving. Na het opwarmen wordt een langzame afkoelperiode aanbevolen. Dit kan door op kamertemperatuur te gaan zitten of een douche te nemen om het lichaam af te koelen. Besteed speciale aandacht aan het afkoelen van het hoofd om oververhitting te voorkomen.

De sauna onderhouden

Het bezit van een barrelsauna brengt bepaalde onderhoudsverantwoordelijkheden met zich mee om de levensduur te garanderen. Het hout van de sauna kan uitzetten en krimpen, wat een natuurlijk proces is en meestal geen tussenkomst vereist. Toch moet u regelmatig controleren of de stalen banden goed vastzitten en of de verwarmingselementen goed werken.

Kortom, het gebruik van een barrelsauna vereist zorgvuldige installatie, zorgvuldige bediening en zorgvuldig onderhoud. Als u deze richtlijnen volgt, kunt u genieten van een veilige en ontspannen sauna-ervaring in uw eigen achtertuin.


Een eigen barrel sauna kopen | Prijzen aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Wat zijn de voordelen van een eigen barrel sauna