Wat zijn de voor- en nadelen van een infraroodcabine ?

Wat zijn de voor- en nadelen van een infraroodcabine ?

Ontdek hier de voordelen en nadelen van een infraroodcabine

Voor van infrarood sauna’s

 • Ontgifting: De warmte van infrarood sauna’s zet aan tot zweten, wat voor het lichaam een effectieve manier is om gifstoffen af te voeren. Dit ontgiftingsproces kan leiden tot een betere gezondheid en welzijn.
 • Verlichting van pijn: Van infrarood sauna’s is ontdekt dat ze pijn verlichten door de bloedsomloop te verhogen en ontspanning te bevorderen. Dit kan met name gunstig zijn voor mensen met chronische pijn of blessures.
 • Cardiovasculaire gezondheid: Net als matige lichaamsbeweging kan het gebruik van een infrarood sauna de cardiovasculaire gezondheid verbeteren. Dit wordt gedaan door de hartslag te verhogen en de bloedsomloop te verbeteren, wat de bloeddruk kan verlagen en de gezondheid van het hart kan verbeteren.
 • Immuunversterking: De warmte van de sauna kan ook helpen je immuunsysteem te stimuleren door de productie van witte bloedcellen te verhogen, die essentieel zijn voor het bestrijden van infecties en ziekten.
 • Huidgezondheid: Zweten opent de poriën en helpt ze te reinigen, wat kan leiden tot een helderdere, gezondere huid. Ook kan de verbeterde doorbloeding door de warmte leiden tot betere voeding voor de huid, wat een gezonde gloed bevordert.

Nadelen van infrarood sauna’s

 • Risico op uitdroging: Door overmatig zweten bestaat er een risico op uitdroging. Het is belangrijk om veel water te drinken voor en na een sessie in een infrarood sauna om dit te voorkomen.
 • Oververhitting: Hoewel de lagere temperaturen van infrarood sauna’s in vergelijking met traditionele sauna’s een voordeel kunnen zijn, is er nog steeds een risico op oververhitting, vooral voor personen die gevoelig zijn voor warmte.

Er zijn dus veel voordelen verbonden zijn aan infrarood sauna’s. Het blijft wel belangrijk om gehydrateerd te blijven wanneer je een infraroodcabine of een gewone sauna, zoals een barrel sauna, gebruikt.


Wat zijn de voor- en nadelen van een infraroodcabine

Hoe werken infrarood sauna’s?

Infraroodsauna’s hebben aan populariteit gewonnen door hun unieke manier van warmtetherapie. In tegenstelling tot traditionele sauna’s die de lucht verwarmen, verwarmen infrarood sauna’s het lichaam rechtstreeks, waardoor het weefsel dieper doordringt. Dit artikel onderzoekt hoe infrarood sauna’s werken en wat hun mogelijke voordelen voor de gezondheid zijn.

Het basisprincipe van infrarood sauna’s

Infrarood sauna’s werken volgens het principe van infrarood licht. Deze sauna’s maken gebruik van infrarood kachels die infrarood licht uitstralen. Dit licht wordt ervaren als stralingswarmte, die door het huidoppervlak wordt geabsorbeerd. Het belangrijkste verschil tussen traditionele sauna’s en infrarood sauna’s zit hem in de manier waarop de warmte wordt afgegeven. Traditionele sauna’s verwarmen de lucht, die op zijn beurt je lichaam verwarmt. Infrarood sauna’s daarentegen verwarmen je lichaam rechtstreeks, zonder de omringende lucht op te warmen.

Infrarood licht en de eigenschappen ervan

Infrarood licht is een soort energie in het elektromagnetische spectrum. Het is een vorm van stralingswarmte, wat betekent dat het objecten direct verwarmt zonder de luchttemperatuur te beïnvloeden. Wanneer infrarood licht in contact komt met de huid, dringt het door tot in de weefsels en verwarmt het het lichaam van binnenuit. Deze directe verwarming onderscheidt infrarood sauna’s van traditionele sauna’s of stoomcabines.

Warmtepenetratie en weefselverwarming

De penetratiediepte van de warmte in infrarood sauna’s is aanzienlijk, tot 1,5 centimeter onder het huidoppervlak. Dit is veel dieper dan de warmte van traditionele sauna’s, die alleen het huidoppervlak beïnvloedt. Als gevolg hiervan kunnen infrarood sauna’s een grotere zweetreactie stimuleren bij een lagere temperatuur, waardoor een comfortabele en efficiënte manier van ontgiften wordt geboden.

De rol van verschillende golflengtes

Infrarood sauna’s gebruiken verschillende golflengtes, waaronder nabij, midden en ver infrarood. Elke golflengte dringt op een andere manier het lichaam binnen en dient een uniek doel. Nabij-infrarood is de kortste golflengte en dringt beter door in het huidoppervlak, wat goed is voor de wondgenezing en de gezondheid van de cellen. Midden-infrarood dringt verder door in het lichaam en helpt bij pijnverlichting en gewichtsverlies. Ver-infrarood, de langste golflengte, dringt het diepst door in het lichaam en bevordert ontgifting en verlaging van de bloeddruk.

Mogelijke voordelen van infrarood sauna’s voor de gezondheid

Infrarood sauna’s worden in verband gebracht met verschillende voordelen voor de gezondheid, waaronder ontgifting, verbeterde bloedsomloop, gewichtsverlies, pijnverlichting, huidreiniging en stressvermindering. Hoewel deze potentiële voordelen aantrekkelijk kunnen zijn, is het belangrijk op te merken dat er meer onderzoek nodig is om de omvang van deze effecten en hun implicaties voor de gezondheid volledig te begrijpen.

Veiligheid en overwegingen

Hoewel infrarood sauna’s over het algemeen als veilig worden beschouwd voor de meeste mensen, moeten er bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hartaandoeningen of hoge bloeddruk, moeten hun arts raadplegen voordat ze een infrarood sauna gebruiken. Het is ook cruciaal om gehydrateerd te blijven en overmatige blootstelling te vermijden, want overmatige hitte kan leiden tot uitdroging of een hitteberoerte. Zoals bij elke wellnessoefening is het belangrijk om naar uw lichaam te luisteren en uw saunagebruik daarop af te stemmen.


Kan infrarood sauna helpen bij specifieke gezondheidsproblemen?

Cardiovasculaire aandoeningen

 • Verbeterde hartfunctie: Infrarood sauna’s kunnen mogelijk een positief effect hebben op hart- en vaataandoeningen. De warmte van de sauna verwijdt de bloedvaten, waardoor de bloedsomloop toeneemt en de hartfunctie kan verbeteren. Dit kan gunstig zijn voor mensen met hoge bloeddruk of hartfalen.

Verlichting van chronische pijn

 • Hoofdpijn en artritis: Infrarood sauna’s zijn gebruikt als een niet-invasieve methode om chronische pijn te beheersen. De warmte kan helpen om spieren te ontspannen en ontstekingen te verzachten, wat hoofdpijn kan verlichten en artritispijn kan verminderen.

Detoxificatie

 • Lichaamsontgifting: Een van de belangrijkste voordelen van elke sauna, ook infrarood sauna’s, is ontgifting. Zweten in de sauna kan helpen om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen, wat een natuurlijke ontgiftingsmethode is.

Stressverlichting en slaapverbetering

 • Ontspanning en beter slapen: Regelmatig gebruik van infrarood sauna’s kan bijdragen aan stressverlichting. De ontspannende omgeving van de sauna kan het cortisolniveau verlagen, het belangrijkste stresshormoon van het lichaam. Daarnaast kan het slaappatroon verbeteren door ontspanning te bevorderen voor het slapengaan.

Kortom, infrarood sauna’s kunnen tal van gezondheidsvoordelen bieden voor verschillende aandoeningen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat, hoewel deze potentiële voordelen veelbelovend zijn, er meer onderzoek nodig is. Raadpleeg altijd een professional uit de gezondheidszorg voordat je met een nieuwe behandeling begint.


Zijn er risico’s verbonden aan infrarood sauna’s?

Het gebruik van infrarood sauna’s heeft in de loop der jaren aan populariteit gewonnen vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid. Maar net als elke andere wellnesspraktijk zijn er ook risico’s aan verbonden. Dit artikel onderzoekt de mogelijke gevaren en voorzorgsmaatregelen die je moet nemen bij het gebruik van infrarood sauna’s.

Risico van uitdroging

Infrarood sauna’s werken door het opwekken van zweet om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Dit proces kan leiden tot aanzienlijk vochtverlies, waardoor uitdroging optreedt. Symptomen van uitdroging zijn onder andere een droge keel, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Het is cruciaal om voldoende te hydrateren voor en na het gebruik van een infrarood sauna om dit risico tegen te gaan.

Warmtegerelateerde problemen

Blootstelling aan hoge temperaturen in een infrarood sauna kan leiden tot hittegerelateerde problemen zoals hyperthermie, hitte-uitputting en hitteberoerte. Deze aandoeningen kunnen ernstig en mogelijk levensbedreigend zijn. Mensen met reeds bestaande medische aandoeningen, ouderen en mensen die bijzonder gevoelig zijn voor hitte moeten extra voorzichtig zijn.

Invloed op de bloeddruk

Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat infrarood sauna’s kunnen helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk, kunnen ze tijdens het gebruik ook een tijdelijke stijging van de bloeddruk veroorzaken door een verhoogde hartslag. Deze schommeling kan een risico vormen voor mensen met hart- en vaatproblemen, dus het is raadzaam voor deze mensen om hun arts te raadplegen voordat ze een infrarood sauna gebruiken.

Interactie met medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen een negatieve wisselwerking hebben met de warmte van een infrarood sauna. Zo kunnen bijvoorbeeld diuretica, barbituraten en bètablokkers de natuurlijke mechanismen van het lichaam om warmte te verliezen belemmeren, wat kan leiden tot oververhitting. Als u medicijnen gebruikt, is het belangrijk om dit met uw arts te bespreken voordat u een infrarood sauna gebruikt.

Overmatige blootstelling aan infraroodstraling

Hoewel infrarood straling in sauna’s over het algemeen veilig is, kan overmatige blootstelling brandwonden en oogletsel veroorzaken. Het is aan te raden om saunasessies te beperken tot maximaal 20 minuten per keer en om je ogen te beschermen tijdens het gebruik.

Hoewel infrarood sauna’s verschillende gezondheidsvoordelen kunnen bieden, zijn er ook potentiële risico’s aan verbonden. Het is essentieel om deze gevaren te begrijpen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen voor een veilige en weldadige sauna-ervaring. Raadpleeg altijd een professional uit de gezondheidszorg voordat je begint met een nieuwe wellnessoefening.


Infraroodcabine kopen ? | Prijzen aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2


Wat zijn de voor- en nadelen van een infraroodcabine