Wat zijn de gezondheidsvoordelen van infrarood sauna’s ?

De gezondheidsvoordelen van infrarood sauna’s 

Infrarood sauna’s staan erom bekend dat ze de gezondheid van het hart verbeteren. De warmte die door deze sauna’s wordt gegenereerd stimuleert het cardiovasculaire systeem, waardoor de hartslag en bloedcirculatie toenemen. Dit lijkt enigszins op de effecten van gematigde lichaamsbeweging, wat gunstig kan zijn voor mensen die geen traditionele lichamelijke activiteiten kunnen doen.

 • Verlichting van pijn en spierpijn: Regelmatig gebruik van infrarood sauna’s kan pijnlijke spieren helpen verzachten en pijn verlichten. Dit is vooral gunstig voor mensen die lijden aan aandoeningen zoals artritis, spierkrampen of gewrichtsstijfheid. De warmte dringt diep door in het lichaam, ontspant de spieren en vermindert ontstekingen.
 • Ontspanning en stressvermindering: De kalmerende warmte van infrarood sauna’s bevordert ontspanning en stressvermindering. Dit wordt bereikt door het vrijkomen van endorfine, de natuurlijke ‘feel good’ chemicaliën van het lichaam, die een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel, gevoelens van stress verminderen en een gevoel van welzijn bevorderen.
 • Verbeterde slaapkwaliteit: Er wordt gesuggereerd dat het gebruik van infrarood sauna’s de slaapkwaliteit kan verbeteren. De ontspannende ervaring kan helpen om slaappatronen te reguleren en de algehele kwaliteit van de rust te verbeteren. Dit kan leiden tot meer energie en een beter humeur tijdens het wakker zijn.
 • Ontgifting: Infrarood sauna’s worden vaak geassocieerd met ontgiftingsvoordelen. De diep doordringende infraroodwarmte stimuleert de stofwisselingsprocessen in het lichaam en moedigt de zweetklieren aan om opgeslagen gifstoffen af te voeren. Dit ontgiftingsproces kan de algehele gezondheid en het welzijn ondersteunen.
 • Huidverjonging: De warmte van infrarood sauna’s kan ook de gezondheid van de huid verbeteren. Door de bloedsomloop te verhogen en het zweten te bevorderen, kunnen sauna’s helpen de huid te reinigen, onzuiverheden te verwijderen en de teint, elasticiteit, textuur en kleur te verbeteren.

Mogelijke voordelen van gewichtsverlies: Hoewel er meer onderzoek nodig is op dit gebied, suggereren sommige voorstanders dat infrarood sauna’s gewichtsverlies kunnen ondersteunen. De theorie is dat de warmte van de sauna de stofwisseling verhoogt, waardoor het lichaam sneller calorieën verbrandt. Het is belangrijk op te merken dat gewichtsverlies door saunagebruik een aanvulling moet zijn op traditionele methoden van gewichtsverlies, zoals een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, en geen vervanging.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van infrarood sauna's

Hoe werkt een infrarood sauna ?

Infrarood sauna’s zijn een moderne innovatie in de wereld van wellness en bieden een unieke benadering van de traditionele sauna ervaring. In plaats van hete stenen of stoom te gebruiken om de lucht om ons heen te verwarmen, gebruiken infrarood sauna’s lichtgolven om ons lichaam direct te verwarmen. Deze wetenschappelijk onderbouwde technologie creëert een ander soort warmte die een aparte reeks voordelen biedt.

De kracht van infrarood licht

Infrarood licht maakt deel uit van het elektromagnetische spectrum, dat ook zichtbaar licht en ultraviolette straling omvat. Infrarood licht heeft een langere golflengte dan zichtbaar licht, waardoor het onzichtbaar is voor het blote oog. We kunnen de effecten echter wel voelen in de vorm van uitgestraalde warmte. Infrarood sauna’s benutten deze warmte door infrarode lichtgolven uit te zenden die diep in de huid doordringen en het lichaam van binnenuit verwarmen.

Nabij, Midden en ver Infrarood licht

Infrarood sauna’s gebruiken meestal een combinatie van nabij, midden en ver infrarood licht. Nabij-infrarood licht heeft de kortste golflengte en dringt beter door in het huidoppervlak, wat goed is voor wondgenezing en celgezondheid. Midden-infrarood licht dringt dieper door in de zachte weefsels van het lichaam en helpt bij pijnverlichting en circulatie. Ver-infrarood licht, met de langste golflengte, dringt het diepst door in het lichaam en bevordert ontgifting en ontspanning.

Directe lichaamsverwarming

Het unieke van infrarood sauna’s is dat ze het lichaam direct verwarmen zonder de omringende lucht op te warmen. Traditionele sauna’s verwarmen de lucht, die vervolgens je lichaam verwarmt. Maar infrarood sauna’s omzeilen dit proces. In plaats daarvan gaat tot 80% van de warmte direct het lichaam in, wat zorgt voor een efficiëntere en intensere zweetervaring bij lagere temperaturen.

De rol van infraroodverwarmers

Infraroodverwarmers spelen een cruciale rol in dit proces. Deze verwarmers zenden infrarood licht uit, dat wordt ervaren als stralingswarmte, die direct door het oppervlak van je huid wordt opgenomen. Omdat deze warmte diep in je weefsels doordringt, kan het een groot aantal potentiële gezondheidsvoordelen teweegbrengen, van een verbeterde bloedsomloop tot een verbeterde ontgifting.

De wetenschap achter de warmte

De wetenschap achter infrarood sauna’s ligt in de interactie tussen het infrarode licht en ons lichaam. Wanneer de lichtgolven onze huid binnendringen, veroorzaken ze een stijging van de kerntemperatuur van het lichaam. Deze gesimuleerde koortstoestand zet het lichaam aan tot zweten, waardoor gifstoffen vrijkomen en calorieën worden verbrand. Het is een zachte maar effectieve manier om ontspanning te bevorderen, de gezondheid te verbeteren en het algehele welzijn te stimuleren.

Kortom, infrarood sauna’s gebruiken de kracht van lichtgolven om warmte te creëren en bieden zo een unieke en mogelijk heilzame wellness ervaring. Omdat ze het lichaam direct kunnen verwarmen zonder de omringende lucht te beïnvloeden, vormen ze een efficiënt en comfortabel alternatief voor traditionele sauna’s.


Zijn infrarood sauna’s veilig voor regelmatig gebruik ?

Infrarood sauna’s zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden en veel mensen zijn nieuwsgierig naar de veiligheid ervan voor regelmatig gebruik. Hoewel er bewijs is voor mogelijke voordelen voor de gezondheid, is het essentieel om de veiligheidsaspecten in overweging te nemen voordat je ze in je routine opneemt. Dit is wat je moet weten:

 • Algemene veiligheid: Infrarood sauna’s worden over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste individuen, maar het is altijd een goed idee om met je arts te overleggen voordat je begint met regelmatig gebruik, vooral als je onderliggende gezondheidsaandoeningen of zorgen hebt.
 • Uitdroging: De hitte van infrarood sauna’s kan zweten veroorzaken, wat leidt tot uitdroging. Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven voor, tijdens en na het saunagebruik. Drinkwater of elektrolytenrijke dranken kunnen helpen om een goed hydratatieniveau te behouden.
 • Temperatuurregeling: In tegenstelling tot traditionele sauna’s, die de lucht om je heen verwarmen, verwarmen infrarood sauna’s direct je lichaam. Dit kan je lichaamstemperatuur verhogen en het is cruciaal om op de reactie van je lichaam te letten. Als je je licht in je hoofd, duizelig of ongemakkelijk voelt, is het raadzaam om de sauna te verlaten en af te koelen.
 • Huidgevoeligheid: Sommige mensen kunnen een gevoelige huid hebben die kan reageren op de hitte en infraroodstralen. Als u in het verleden last hebt gehad van huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis, is het belangrijk om de reactie van uw huid in de gaten te houden en het gebruik te staken als er bijwerkingen optreden.
 • Zwangerschap en medische aandoeningen: Zwangere vrouwen en mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk of ademhalingsproblemen, moeten het gebruik van infrarood sauna’s vermijden of er voorzichtig mee zijn. Het is het beste om met een professional uit de gezondheidszorg te overleggen voordat je ze in je routine opneemt.
 • Duur en frequentie: Het wordt aanbevolen om te beginnen met kortere sessies in infrarood sauna’s en de duur en frequentie geleidelijk te verhogen op basis van je comfortniveau. Experts raden aan om te beginnen met sessies van 10-15 minuten en niet meer dan drie keer per week.
 • Onderhoud en reinheid: Voor de veiligheid is het cruciaal om je infrarood sauna goed te onderhouden en schoon te maken. Volg de instructies van de fabrikant voor regelmatige reiniging, ontsmetting en onderhoud om de groei van bacteriën of schimmel te voorkomen.

Hoewel infrarood sauna’s potentiële gezondheidsvoordelen bieden, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en prioriteit te geven aan uw veiligheid tijdens het gebruik. Raadpleeg een professional uit de gezondheidszorg en volg de bovenstaande richtlijnen om een veilige en plezierige ervaring met infrarood sauna’s te garanderen.


Zijn er risico’s aan infrarood sauna ?

De laatste jaren hebben infrarood sauna’s aan populariteit gewonnen als therapeutisch en ontspannend middel. Deze sauna’s gebruiken infrarood straling om het lichaam direct te verwarmen, waardoor een diep doordringende warmte ontstaat die naar verluidt een reeks gezondheidsvoordelen biedt. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de mogelijke risico’s van het gebruik van infrarood sauna’s om een weloverwogen beslissing te nemen over de geschiktheid voor individuele gezondheidstoestanden.

Inzicht in infrarood sauna’s 

Laten we, voordat we ingaan op de risico’s, eerst kort begrijpen hoe infrarood sauna’s werken. In tegenstelling tot traditionele sauna’s die de lucht om je heen verwarmen, zenden infrarood sauna’s infraroodgolven uit die het lichaamsweefsel binnendringen, wat resulteert in een verwarmend effect. Er wordt aangenomen dat deze diepe warmte ontspanning bevordert, de bloedsomloop verbetert en helpt bij het ontgiften.

Risico’s van oververhitting en uitdroging

Een van de grootste problemen bij het gebruik van infrarood sauna’s is het risico op oververhitting en uitdroging. De droge warmte die wordt opgewekt door infrarood sauna’s kan een verhoging van de lichaamstemperatuur veroorzaken, vooral bij langdurig gebruik. Dit kan leiden tot symptomen als duizeligheid, misselijkheid en zelfs een hitteberoerte als er geen voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Het is essentieel om gehydrateerd te blijven voor, tijdens en na het gebruik van een infrarood sauna om het risico op uitdroging te beperken. Veel water drinken kan helpen om vocht dat verloren is gegaan door zweten weer aan te vullen en een gezonde balans te behouden.

Beschouwingen met betrekking tot hart- en bloedvaten en bloeddruk

Mensen met bepaalde hart- en vaatziekten of een hoge bloeddruk moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van infrarood sauna. De overmatige hitte kan de hartslag en bloeddruk verhogen. Daarom is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat u een infrarood sauna gebruikt als u in het verleden last hebt gehad van hartaandoeningen of hoge bloeddruk.

Bestaande gezondheidsproblemen

Mensen met specifieke gezondheidsproblemen moeten infrarood sauna’s voorzichtig gebruiken. Mensen met multiple sclerose of andere neurologische aandoeningen kunnen bijvoorbeeld merken dat de intense hitte hun symptomen verergert. Daarnaast moeten mensen met bepaalde huidaandoeningen of open wonden infrarood sauna sessies vermijden om irritatie of infectie te voorkomen.

Het is altijd aan te raden om een medische professional te raadplegen voordat u infrarood sauna sessies in uw wellness routine opneemt, vooral als u reeds bestaande gezondheidsproblemen hebt.

Zwak immuunsysteem

Hoewel infrarood sauna’s over het algemeen als veilig worden beschouwd voor personen met een zwak immuunsysteem, is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van openbare infrarood sauna’s. Deze gemeenschappelijke ruimtes kunnen het risico op blootstelling aan ziektekiemen en bacteriën verhogen, wat problematisch kan zijn voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Thuis gebruik maken van een infrarood sauna kan in zulke gevallen een veiligere optie zijn.

Zwangerschap en saunagebruik

Zwangere mensen moeten het gebruik van sauna’s, inclusief infrarood sauna’s, met voorzichtigheid benaderen. De verhoogde lichaamstemperatuur bij saunabezoeken kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus. Het is raadzaam om een arts te raadplegen voordat u een infrarood sauna gebruikt tijdens de zwangerschap om de veiligheid van zowel de moeder als de baby te garanderen.

Maatregelen en persoonlijke geschiktheid

Zoals bij elke vorm van warmtetherapie zijn gematigdheid en individuele geschiktheid cruciale factoren om rekening mee te houden. Ieders tolerantie en reactie op warmte kan verschillen, dus het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je comfortniveau niet te overschrijden. Door te beginnen met kortere sessies en de duur en intensiteit geleidelijk te verhogen, kunnen de risico’s van het gebruik van infrarood sauna tot een minimum worden beperkt.

Kortom, hoewel infrarood sauna’s potentiële voordelen bieden voor ontspanning en welzijn, is het essentieel om je bewust te zijn van de potentiële risico’s die eraan verbonden zijn. Oververhitting, uitdroging, cardiovasculaire problemen, reeds bestaande gezondheidsproblemen en zwangerschap zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden voordat u infrarood sauna sessies in uw routine opneemt. Raadpleeg een professional uit de gezondheidszorg, vooral als u onderliggende gezondheidsproblemen of zorgen hebt.


Infrarood sauna kopen | Prijzen aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van infrarood sauna's