Wat zijn de gezondheidsvoordelen van infrarood sauna’s ?

De gezondheidsvoordelen van infrarood sauna’s 

Infrarood sauna’s met gezondheidsvoordelen hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Hoewel er meer onderzoek nodig is om de omvang van deze voordelen volledig te begrijpen, suggereren voorlopige onderzoeken en anekdotisch bewijs dat infrarood sauna therapie verschillende voordelen biedt voor het algehele welzijn. Hier volgen enkele potentiële gezondheidsvoordelen van infrarood sauna’s:

 • Verbeterde gezondheid van het hart: Regelmatig gebruik van infrarood sauna’s kan helpen de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. De warmte van de sauna zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden, wat een betere bloedsomloop bevordert en mogelijk de bloeddruk verlaagt.
 • Kalmeren van pijnlijke spieren: De diep doordringende warmte van infrarood sauna’s kan helpen om spieren te ontspannen en spierspanning te verlichten. Dit kan met name gunstig zijn voor sporters of mensen die last hebben van spierpijn of stijfheid.
 • Verlichting van pijn: Van infrarood sauna therapie is aangetoond dat het tijdelijke verlichting biedt bij chronische pijnklachten zoals artritis, fibromyalgie en rugpijn. De warmte van de sauna helpt de bloedtoevoer naar de getroffen gebieden te verhogen, waardoor ontstekingen verminderen en genezing wordt bevorderd.
 • Ontspanning: Tijd doorbrengen in een infrarood sauna kan een staat van ontspanning opwekken en stressvermindering bevorderen. De warmte stimuleert het vrijkomen van endorfine, dat zijn feel-good hormonen die de stemming verbeteren en angst verminderen.
 • Verbeterde slaap: Regelmatig gebruik van infrarood sauna’s kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. De ontspanning door de warmte van de sauna en het vrijkomen van endorfine kan slapeloosheid helpen verlichten en een diepere, meer rustgevende slaap bevorderen.
 • Verbeterde ontgifting: Zweten is een van de natuurlijke manieren van het lichaam om gifstoffen af te voeren. Infrarood sauna’s kunnen diep zweet opwekken, wat kan helpen om het lichaam te reinigen door gifstoffen en onzuiverheden via de huid af te voeren.
 • Verbeterd immuunsysteem: Sommige onderzoeken suggereren dat infrarood sauna therapie het immuunsysteem kan helpen stimuleren door de productie van witte bloedcellen te verhogen en immuunresponsmechanismen te activeren. Dit kan het lichaam mogelijk helpen infecties en ziekten te bestrijden.

Het is belangrijk op te merken dat infrarood sauna niet voor iedereen geschikt is. Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals zwangerschap, lage bloeddruk en hart- en vaatziekten, moeten met hun zorgverlener overleggen voordat ze een infrarood sauna gebruiken. Daarnaast is het cruciaal om goed gehydrateerd te blijven tijdens en na saunabezoeken om uitdroging te voorkomen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van infrarood sauna's

Is infraroodwarmte veilig voor het lichaam ?

Infraroodstraling (IR) is een soort elektromagnetische straling die zich bevindt tussen de zichtbare en microgolfsegmenten van het elektromagnetische spectrum. Het wordt op verschillende gebieden gebruikt, waaronder therapeutische omgevingen zoals sauna’s en verwarmingskussens. Om de veiligheid van infraroodwarmte voor het lichaam te garanderen, moet je echter rekening houden met meerdere factoren, zoals het specifieke type infraroodstraling dat wordt gebruikt en de duur van de blootstelling.

Soorten infraroodstraling

Infraroodstraling omvat drie hoofdtypen: nabij-infrarood (NIR), midden-infrarood (MIR) en ver-infrarood (FIR). Elk type heeft verschillende golflengtes en een verschillende mate van weefselpenetratie. Met name het ver-infrarood onderscheidt zich in therapeutische toepassingen door zijn opmerkelijke vermogen om door te dringen in de huid en diepere weefsels te bereiken.

Fysiologische reactie 

Verre infraroodstraling staat bekend om zijn opmerkelijke vermogen om diep in de huid door te dringen en in contact te komen met weefsels, waardoor een veelheid aan fysiologische reacties op gang komt. Omdat het wordt geabsorbeerd door watermoleculen in het lichaam, verhoogt het effectief de weefseltemperatuur, wat op zijn beurt een groot aantal voordelen oplevert, waaronder een verbeterde bloedcirculatie en ontspanning van spieren en gewrichten.

Lichaamsreactie op infraroodwarmte

Blootstelling aan infraroodwarmte activeert verschillende fysiologische reacties in het lichaam. Het leidt tot verwijding van de bloedvaten, waardoor de bloedcirculatie verbetert en er meer zuurstof en voedingsstoffen in de weefsels terechtkomen. Zweten is een andere natuurlijke reactie, die de afvoer van gifstoffen uit het lichaam ondersteunt. Bovendien kan infraroodwarmte de productie van heat shock proteïnen stimuleren, die een essentiële rol spelen bij celherstel en -onderhoud.

Overwegingen met betrekking tot duur en intensiteit

Hoewel infraroodwarmte potentiële voordelen biedt, is het essentieel om goed na te denken over de duur en intensiteit van de blootstelling. Langdurige of overmatige blootstelling aan infraroodwarmte met een hoge intensiteit kan leiden tot nadelige effecten, zoals uitdroging, oververhitting of huidirritatie. Mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen moeten voor hun welzijn medische professionals raadplegen voordat ze deelnemen aan langdurige infraroodwarmtesessies.

Veiligheidsmaatregelen

Om de veiligheid bij blootstelling aan infraroodwarmte te garanderen, is het van vitaal belang om de aanbevolen richtlijnen te volgen. Een goede hydratatie is cruciaal om uitdroging te voorkomen en mensen moeten zich bewust zijn van hun hittetolerantie. Het nemen van regelmatige pauzes en het letten op tekenen van ongemak of oververhitting zijn essentieel. Zwangere vrouwen, mensen met hart- en vaatziekten en mensen met andere gezondheidsproblemen moeten advies inwinnen bij hun arts voordat ze infraroodwarmte gebruiken.

Bij juist gebruik kan infraroodwarmte, met name ver-infraroodstraling, een veilige en heilzame therapievorm zijn. Het is van cruciaal belang om de verschillende soorten infraroodstraling te begrijpen, hoe ze op het lichaam inwerken en om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Door dit te doen kunnen we de voordelen maximaliseren en tegelijkertijd de potentiële risico’s minimaliseren. Het is belangrijk op te merken dat individuele reacties kunnen variëren en het is raadzaam om professionals in de gezondheidszorg te raadplegen, vooral voor mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.


Helpen infrarood sauna’s bij gewichtsverlies ?

Infrarood sauna’s hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege hun potentiële voordelen voor de gezondheid, waaronder gewichtsverlies. Het is echter essentieel om te begrijpen hoe dit proces werkt en wat de wetenschap erover zegt.

 • Calorieverbranding: Infrarood sauna’s kunnen bijdragen aan gewichtsverlies door het calorieverbruik te verhogen. De warmte die door de sauna wordt opgewekt verhoogt je kerntemperatuur, wat leidt tot een verhoogde hartslag die vergelijkbaar is met wat je zou kunnen ervaren tijdens een gematigde training. Deze cardiovasculaire stimulatie kan calorieën verbranden, zij het niet zoveel als bij een traditionele trainingssessie.
 • Stofwisselingssnelheid: Er wordt gesuggereerd dat regelmatige sessies in een infrarood sauna je metabolisme kunnen helpen stimuleren. Een snellere stofwisseling kan betekenen dat uw lichaam efficiënter is in het verbranden van calorieën, wat na verloop van tijd kan helpen bij gewichtsverlies.
 • Watergewicht: Een deel van het gewichtsverlies direct na een saunasessie is waarschijnlijk te wijten aan waterverlies door zweten. Hoewel dit kan leiden tot tijdelijk gewichtsverlies, is het belangrijk om te weten dat dit geen oplossing is voor de lange termijn, omdat het gewicht er meestal weer bijkomt zodra u weer bent gehydrateerd.
 • Stressvermindering: Infrarood sauna’s kunnen indirect helpen bij gewichtsverlies door stress te verminderen. Chronische stress wordt in verband gebracht met gewichtstoename en moeite met afvallen, dus alles wat helpt om het stressniveau te verlagen, zoals een ontspannende saunasessie, kan mogelijk helpen bij het afvallen.
 • Plateaubreker: Regelmatige saunasessies kunnen mensen helpen om gewichtsverlies plateaus te doorbreken. Dit zijn perioden waarin het gewicht constant blijft ondanks de inspanningen om af te vallen. Door het lichaam op een andere manier te stimuleren, kunnen infrarood sauna’s helpen om verder gewichtsverlies op gang te brengen.
 • Algemene voordelen voor de gezondheid: Naast de potentiële voordelen van gewichtsverlies bieden infrarood sauna’s ook andere voordelen voor de gezondheid, zoals een betere bloedsomloop, ontgifting en huidverjonging. Deze algemene voordelen voor het welzijn kunnen bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn, wat indirect gewichtsverlies kan ondersteunen.

Het is echter cruciaal om te onthouden dat infrarood sauna’s gewichtsverlies kunnen ondersteunen, maar dat ze niet in de plaats moeten komen van een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Iedereen die overweegt een infrarood sauna te gebruiken om af te vallen, moet eerst een arts raadplegen om er zeker van te zijn dat het een veilige optie voor hem of haar is.


Moet u water drinken tijdens een saunabeurt ?

Het is essentieel om goed te hydrateren voor, tijdens en na een saunabeurt.

 • Hydratatie voor de sauna: Voordat u in de sauna stapt, is het aan te raden om minstens 8 oz water te drinken. Dit helpt om je lichaam voor te bereiden op de verhoogde hitte en het zweten in de sauna. Het is ook goed om een afspoelende douche te nemen voordat je de sauna ingaat.
 • Hydratatie tijdens de saunasessie: Hoewel er in de meeste bronnen niet expliciet staat dat je tijdens een saunasessie drinkwater moet drinken, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als je je dorstig of licht in je hoofd voelt, is het een goed idee om te hydrateren. Het is echter cruciaal om overhydratie te voorkomen, want dat kan leiden tot hyponatriëmie – een aandoening die wordt veroorzaakt door een te laag natriumgehalte in het bloed.
 • Hydratatie na de sauna: Na de saunasessie is rehydratie cruciaal. Het is aan te raden om twee tot vier glazen (16 – 32 oz) koel water te drinken om het vocht aan te vullen dat door het zweten verloren is gegaan. Dit helpt bij het herstel van de saunasessie en helpt de algehele hydratatie op peil te houden.
 • Gezondheid van het hart: Regelmatig saunagebruik kan het risico op hartproblemen verlagen. Mensen met een lage bloeddruk moeten echter voorzichtig zijn, omdat de hitte van de sauna de bloeddruk nog verder kan verlagen. Daarom is het bij deze mensen nog belangrijker om goed gehydrateerd te blijven.
 • Herstel van inspanning: Sommige onderzoeken suggereren dat infrarood sauna’s kunnen helpen bij het herstel na kracht- en duurtrainingen. Een goede hydratatie kan deze potentiële voordelen versterken.
 • Hitte-uitputting en hitteberoerte: Zonder de juiste hydratatie kan saunagebruik leiden tot hitte-uitputting die, als er niet onmiddellijk iets aan wordt gedaan, kan escaleren tot een hitteberoerte. Daarom wordt het drinken van veel water of een sportdrank om verloren elektrolyten te vervangen sterk aanbevolen.
 • Vermijd cafeïnehoudende dranken: Tijdens het rehydrateren kun je het beste dranken met cafeïne vermijden. Deze kunnen het lichaam verder uitdrogen en zijn niet effectief voor het aanvullen van verloren vocht na een saunasessie. Houd het bij water, vruchtensap of sportdrankjes die elektrolyten vervangen.

Hoewel de precieze hoeveelheid water die u tijdens een saunabeurt drinkt kan variëren, is een goede hydratatie cruciaal voor een veilige en heilzame sauna-ervaring.


Infrarood sauna met gezondheidsvoordelen nemen | Prijzen Aanvraag in 7 Sec:

Stap 1 van 2

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van infrarood sauna's