Waarom zijn barrel sauna’s goed voor de gezondheid ?

Waarom barrel sauna’s goed zijn voor de gezondheid

Ontdek hier waarom barrel sauna’s goed zijn voor de gezondheid

 • Efficiënte verwarming: Barrel sauna’s staan bekend om hun snelle opwarming. In tegenstelling tot traditionele sauna’s met boxen zorgt het unieke cilindrische ontwerp van een barrel sauna voor een efficiëntere verdeling van de warmte. Als de warmte opstijgt, circuleert deze op natuurlijke wijze binnen de ronde structuur, waardoor er een gelijkmatige temperatuur in de hele sauna ontstaat. Deze efficiëntie verbetert niet alleen de sauna beleving, maar zorgt ook voor een lager energieverbruik.
 • Verbeterde bloedsomloop en cardiovasculaire gezondheid: Regelmatig gebruik van een barrel sauna kan leiden tot een betere doorbloeding. De warmte van de sauna zorgt ervoor dat bloedvaten uitzetten, waardoor de bloedsomloop toeneemt. Deze verhoogde bloedstroom kan leiden tot een betere cardiovasculaire gezondheid, omdat het helpt om het hart goed te laten functioneren.
 • Ontgifting en gewichtsverlies: Zweten is een natuurlijke manier voor het lichaam om gifstoffen te verwijderen, en een barrel sauna kan dit proces stimuleren. Als het lichaam zweet als reactie op de warmte, helpt het om schadelijke stoffen weg te spoelen. Bovendien kan de verhoogde hartslag door de warmte bijdragen aan gewichtsverlies, omdat het het effect van lichaamsbeweging simuleert.
 • Stressverlichting en ontspanning: Tijd doorbrengen in een barrel sauna kan ontspanning en stressverlichting bevorderen. De warmte stimuleert de afgifte van endorfine, de natuurlijke ‘feel good’ hormonen van het lichaam. Dit kan leiden tot minder stress en een algemeen gevoel van welzijn.
 • Verlichting van pijn: De warmte die wordt opgewekt in een barrelsauna kan ook verlichting bieden bij lichamelijke pijn. Het kan spierpijn en gewrichtspijn verlichten door de spieren te ontspannen en ontstekingen te verminderen. Dit is met name gunstig voor mensen die lijden aan aandoeningen zoals artritis.
 • Duurzaamheid: Vaten sauna’s zijn meestal gebouwd met duurzaamheid in gedachten. Ze worden vaak gemaakt van langzaam gekweekt Scandinavisch vurenhout, dat bekend staat om zijn robuustheid en lange levensduur. Dit betekent dat met de juiste zorg een barrel sauna jarenlang zijn voordelen kan bieden.
 • Veelzijdigheid: Een van de belangrijkste voordelen van een barrel sauna is zijn veelzijdigheid. Hij kan overal worden gemonteerd en fungeert als een aparte structuur. Dit betekent dat hij op verschillende locaties kan worden geïnstalleerd, zodat gebruikers kunnen genieten van de voordelen van een sauna op een plek die hen het beste past.
Waarom zijn barrel sauna's goed voor de gezondheid

Kunnen barrel sauna’s helpen bij huidaandoeningen ?

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat barrel sauna’s inderdaad een gunstig effect kunnen hebben op verschillende huidaandoeningen. Hoewel ze geen wondermiddel zijn, zou het gebruik ervan kunnen bijdragen aan het beheersen en verlichten van symptomen van bepaalde huidproblemen. Hier zijn enkele manieren waarop barrelsauna’s kunnen helpen.

Mogelijke verlichting van jeuk en droge plekken

Een van de meest voorkomende symptomen van huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem is jeuk en droge plekken. De warmte die wordt opgewekt in een barrelsauna kan helpen om deze jeuk te verzachten en mogelijk het ontstaan van droge plekken te verminderen. Dit komt door de verhoogde doorbloeding en de daaropvolgende afgifte van voedingsstoffen aan de huid, wat de genezing en hydratatie bevordert.

Tijdelijke verlichting voor koude handen en voeten

Aandoeningen zoals de ziekte van Raynaud kunnen koude handen en voeten veroorzaken. Hoewel het gebruik van een barrelsauna deze aandoening niet geneest, kan het wel tijdelijke verlichting geven. De warmte van de sauna zet de bloedvaten uit, waardoor de bloedsomloop verbetert en de extremiteiten warm worden.

Beperking van huidontstekingen

Regelmatig saunagebruik kan helpen om huidontstekingen onder controle te houden, een belangrijke factor bij problemen zoals psoriasis en eczeem. De warmte en stoom van de sauna kunnen helpen om de bloedvaten te verwijden, waardoor de bloedstroom toeneemt en de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de huid wordt vergemakkelijkt, wat helpt om ontstekingen te verminderen.

Huidinfecties bestrijden voor een betere gezondheid

Saunagebruik kan ook gunstig zijn voor mensen met huidinfecties. De warmte en het zweet die door de sauna worden opgewekt, kunnen helpen de huid te reinigen, waardoor bacteriën minder aanwezig zijn en het genezingsproces wordt bevorderd.

Mogelijke verergering van bepaalde huidaandoeningen

Hoewel sauna’s veel voordelen kunnen bieden, is het ook belangrijk om te weten dat de hitte en stoom bepaalde huidaandoeningen zoals rosacea, eczeem of psoriasis kunnen verergeren. Het hoge natriumgehalte in transpiratievocht kan de huid irriteren en overmatige hitte kan in sommige gevallen ontstekingen verergeren.

Verbeterde gezondheid van de huid

Tot slot kan de hitte van een barrelsauna de poriën openen, dode huidcellen verwijderen en de elasticiteit van de huid verbeteren. Dit proces van dieptereiniging helpt bij het uitwassen van bacteriën en het loslaten van spanningen in het gezicht, wat kan bijdragen aan de algehele gezondheid van de huid.

Tot slot, hoewel sauna’s in een ton potentiële voordelen hebben voor huidaandoeningen, is het cruciaal om te onthouden dat de reactie van elk individu kan variëren. Raadpleeg altijd een professional uit de gezondheidszorg voordat je begint met een nieuwe behandeling voor huidaandoeningen.


Wie moet geen barrelsauna gebruiken ?

Sauna’s zijn voor veel mensen een ontspannende en verjongende ervaring, maar er zijn bepaalde groepen mensen die sauna’s beter kunnen vermijden vanwege mogelijke risico’s en gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om veiligheid voorop te stellen en te overleggen met een zorgprofessional als je onderliggende medische aandoeningen of zorgen hebt. Hier zijn enkele groepen mensen die beter geen sauna kunnen gebruiken:

 • Personen met hartaandoeningen: Mensen met hartaandoeningen, zoals recente hartaanvallen of beroertes, kunnen saunagebruik beter vermijden. De hitte in de sauna kan het cardiovasculaire systeem extra belasten, waardoor het risico op complicaties toeneemt.
 • Zwangere vrouwen: Sauna’s kunnen de lichaamstemperatuur verhogen, wat een risico kan vormen voor de zich ontwikkelende foetus. Zwangere vrouwen moeten het zekere voor het onzekere nemen en sauna’s tijdens de zwangerschap vermijden.
 • Mensen met een lage bloeddruk: Saunagebruik kan een daling van de bloeddruk veroorzaken, wat vooral riskant kan zijn voor mensen met een al lage bloeddruk. Zij moeten sauna’s vermijden om duizeligheid, flauwvallen of andere gerelateerde complicaties te voorkomen.
 • Personen met een ongecontroleerde hoge bloeddruk: Hoewel sauna’s over het algemeen als veilig worden beschouwd voor de meeste mensen, moeten personen met een ongecontroleerde hoge bloeddruk met hun arts overleggen voordat ze een sauna gebruiken. De hitte kan de bloeddruk tijdelijk verhogen, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen met een hoge bloeddruk.
 • Kinderen: Kinderen jonger dan zeven jaar moeten sauna’s vermijden vanwege hun verhoogde gevoeligheid voor warmte. Hun lichaam kan moeite hebben om de temperatuur te reguleren, wat kan leiden tot oververhitting of uitdroging.
 • Personen met bepaalde medische aandoeningen: Mensen met nierproblemen, ontstekingen, acute infecties, hartfalen of hartaandoeningen moeten afzien van saunagebruik. Deze aandoeningen kunnen verergeren door de hitte en vochtigheid in de sauna.
 • Personen die ziek zijn: Als u momenteel ziek bent of een actieve infectie heeft, is het raadzaam om te wachten tot u volledig hersteld bent voordat u een sauna gebruikt. Als u een sauna gebruikt terwijl u ziek bent, kan dat uw lichaam extra belasten en het genezingsproces belemmeren.

Het is cruciaal om prioriteit te geven aan uw gezondheid en welzijn als u overweegt om de sauna te gebruiken. Als u in een van de bovengenoemde groepen valt, kunt u het beste een zorgprofessional raadplegen voordat u een sauna gebruikt. Zij kunnen u persoonlijk advies geven op basis van uw specifieke gezondheidstoestand en omstandigheden.


Wat is de veiligste tijd om een barrelsauna te gebruiken ?

Het gebruik van een barrelsauna kan een verjongende ervaring zijn, maar het is cruciaal om te weten wat de veiligheidsaspecten zijn. De veiligste tijd om een barrel sauna te gebruiken hangt af van verschillende factoren, waaronder de temperatuur van de sauna, de gezondheidstoestand van de gebruiker en de externe omgeving.

 • Opwarmtijd: Een barrelsauna heeft meestal ongeveer 45-60 minuten nodig om de optimale temperatuur te bereiken. Deze opwarmtijd is cruciaal, vooral in koudere klimaten, om ervoor te zorgen dat de sauna een comfortabele en veilige temperatuur bereikt voor gebruik. Het is aan te raden om deze opwarmtijd voor elk gebruik in acht te nemen om de veiligheid en effectiviteit te garanderen.
 • Temperatuurbereik: Een gebruikelijk temperatuurbereik voor barrel sauna’s is tussen 71°C en 91°C. Als je een thermometer in de buurt van de verwarming plaatst, krijg je een nauwkeurig idee van de interne temperatuur. Het is belangrijk om te onthouden dat de hogere kant van dit bereik niet voor iedereen geschikt is, vooral niet voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Gebruikers moeten beginnen bij een lagere temperatuur en deze geleidelijk verhogen om hun comfortzone te vinden.
 • Gebruiksduur: Een veiligheidsvoorziening in sommige barrel sauna’s is een automatische reset van de verwarming na een uur. Dit is een handige richtlijn voor hoe lang u de sauna in één sessie kunt gebruiken. Langdurige blootstelling aan hoge temperaturen kan leiden tot uitdroging of hitte-uitputting, dus het is aan te raden om sessies te beperken tot een uur of minder.
 • Reiniging en onderhoud: De veiligste tijd om een barrelsauna schoon te maken is als hij niet in gebruik is en de kachel uit staat. Regelmatig schoonmaken met een lagedrukreiniger in de herfst of lente kan helpen om de buitenkant van de sauna te onderhouden. Daarnaast kan het aanbrengen van houtolie een of twee keer per jaar helpen om de integriteit van de sauna te behouden.
 • Externe omgevingsfactoren: De externe omgeving kan de veiligheid van het gebruik van een barrelsauna beïnvloeden. In de winter kan de sauna bijvoorbeeld een langere opwarmtijd nodig hebben. Omgekeerd kan de sauna in warmere maanden sneller zijn optimale temperatuur bereiken. Inzicht in deze seizoensvariaties kan helpen bij het bepalen van de veiligste tijden voor saunagebruik.
 • Gezondheidsoverwegingen: Individuele gezondheidstoestanden kunnen ook invloed hebben op de veiligste tijd om een sauna te gebruiken. Mensen met hart- en vaatziekten of zwangere vrouwen moeten bijvoorbeeld een gezondheidsdeskundige raadplegen voordat ze een sauna gebruiken. Over het algemeen kunt u het beste geen sauna nemen als u zich niet lekker voelt.

Samenvattend hangt de veiligste tijd om een barrelsauna te gebruiken af van verschillende factoren. Door deze aspecten te begrijpen, kunnen gebruikers zorgen voor een veilige en plezierige sauna-ervaring.


Barrel sauna voor buiten | Prijzen aanvraag in 7 sec:

Stap 1 van 2

Waarom zijn barrel sauna's goed voor de gezondheid