Infrarood sauna is goed voor de huid

Infrarood sauna’s krijgen de laatste tijd nogal wat aandacht, vooral als het gaat om de voordelen die ze onze huid kunnen bieden. Dit zijn geen gewone sauna’s. In plaats van de lucht om je heen te verwarmen, gebruiken infrarood sauna’s licht om je lichaam direct te verwarmen. Van deze koele benadering wordt gedacht dat het een heleboel voordelen voor je huid met zich meebrengt, waaronder:

 • Ontgifting: Als je in een van deze sauna’s zit, ga je zweten, en dan bedoel ik echt zweten. Dit diepe zweten is geweldig omdat het helpt om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Het resultaat? Een huid die er helderder uitziet en gezonder aanvoelt.
 •  Verbeterde doorbloeding: Net zoals een goede training je bloed doet pompen, stimuleert de warmte van een infrarood sauna de doorbloeding. Dit is fantastisch voor het voeden van uw huid met al het goede dat het nodig heeft, waardoor u die mooie, gezonde gloed krijgt.
 •  Productie van collageen: Als je droomt van een huid die minder rimpels heeft en meer veerkracht, dan is een regelmatig bezoek aan een infrarood sauna misschien wel je nieuwe beste vriend. De warmte kan je lichaam stimuleren om meer collageen aan te maken, met als doel die lijntjes glad te strijken en de elasticiteit van de huid te verbeteren voor een frissere, jongere uitstraling.

Zo, dat is het – een beetje inzicht in waarom infrarood sauna’s het volgende grote ding voor je huidverzorgingsroutine zouden kunnen zijn, hier in België!

Infrarood sauna’s zijn goed voor de huid

Infrarood sauna’s zijn een veelbesproken onderwerp geworden, niet alleen vanwege het ultieme zen-gevoel dat ze geven, maar ook vanwege de geweldige voordelen die ze voor onze huid zouden kunnen hebben. In tegenstelling tot de traditionele sauna’s die stoom en hete stenen gebruiken om de lucht op te warmen, hebben infrarood sauna’s een modernere aanpak.

Infraroodcabines gebruiken de magie van infrarood licht om je lichaam direct te verwarmen, waardoor je diep en ontspannend gaat zweten bij veel lagere temperaturen. Deze unieke manier van verwarmen wordt in verband gebracht met een heleboel voordelen voor de gezondheid van de huid, waardoor het een optie is voor mensen die op natuurlijke wijze de glans en gezondheid van hun huid willen verbeteren.

 • Een stralende huid: Infrarood sauna’s kunnen werken als een natuurlijke huidreiniger door je lichaam te helpen zich te ontdoen van vuil, olie en andere kleine deeltjes door te zweten. De zachte warmte opent je poriën en laat opgesloten onzuiverheden los, waardoor je huid er mogelijk helder en stralend uitziet.
 • Collageen en elastine boost: Dit is spannend! Infrarood sauna’s kunnen de productie van collageen en elastine stimuleren. Deze proteïnen zijn behoorlijk belangrijk om je huid elastisch en stevig te houden, wat kan helpen om die vervelende fijne lijntjes en rimpels te verminderen, waardoor je een jeugdige teint krijgt.
 • Betere bloedcirculatie: Een andere grote winst is een betere bloedsomloop. De warmte van de sauna zet uw bloedvaten uit, waardoor de bloedstroom door uw hele lichaam, inclusief uw huid, toeneemt. Deze verhoogde bloedsomloop brengt meer zuurstof en voedingsstoffen naar je huidcellen, ondersteunt de celvernieuwing en beloont je huid met een gezonde gloed.
 • Vocht vasthouden: Regelmatige saunasessies kunnen je huid helpen vocht beter vast te houden door de barrièrefunctie van de opperhuid te verbeteren. Dit kan leiden tot een beter gehydrateerde huid, snel herstel van vochtverlies in de huid en snellere herbalancering van de pH-waarde van je huid, wat bijdraagt aan de algehele gezondheid van je huid en tekenen van huidveroudering vermindert.
 • Genezing van wonden en een egale teint: Met een betere bloedcirculatie en meer zuurstof voor de huid kan het genezingsproces van wonden versnellen. Het kan ook helpen bij het verwijderen van onzuiverheden, waardoor je huid helderder wordt en een egale teint krijgt.
 • Huidaandoeningen verminderen: Als je te maken hebt met huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem, kunnen infrarood sauna’s verlichting brengen. Deze aandoeningen, die vaak verergerd worden door stress en ontstekingen, kunnen verlicht worden door het vermogen van de sauna om systemische ontstekingen te verlagen en ontspanning te bevorderen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke roos haar doornen heeft. Je moet voorzichtig zijn bij het gebruik van infrarood sauna’s, vooral als je een gevoelige huid of bepaalde huidaandoeningen hebt. Overleg altijd met een zorgverlener voordat je begint met saunatherapie. Te veel gebruik kan leiden tot oververhitting en uitdroging, dus gematigdheid en hydratatie moeten je mantra zijn voor, tijdens en na saunabezoeken.

In een notendop kan een infrarood sauna een doorbraak betekenen voor de gezondheid van de huid, van het verbeteren van de vochtretentie en circulatie tot het stimuleren van de collageenproductie. Maar net als bij alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft, is het van cruciaal belang om rekening te houden met je eigen huidtype en huidaandoeningen en contact op te nemen met een professional uit de gezondheidszorg voor de beste en veiligste resultaten.

Een paar keer per week infrarood sauna toevoegen aan je routine, in combinatie met goede huidverzorgingspraktijken zoals reinigen, hydrateren en hydrateren, kan een geweldige manier zijn om je huidgezondheidsregime een boost te geven.


Infraroodsauna bij huidaandoeningen of huidziektes

Infrarood sauna’s worden steeds populairder, niet als woordspeling bedoeld, omdat ze verschillende huidaandoeningen kunnen verbeteren. In tegenstelling tot traditionele sauna’s die de lucht om je heen verwarmen, gebruiken infrarood sauna’s infrarood licht om je lichaam rechtstreeks te verwarmen. Het is als een zachte, kalmerende knuffel voor je huid.

Hoewel ze geen wondermiddel zijn, zijn ze misschien precies wat je nodig hebt voor sommige huidproblemen. Laten we eens kijken welke huidaandoeningen mogelijk baat hebben bij infrarood sauna’s:

 1. Psoriasis: Als je met psoriasis leeft, weet je hoe zwaar het kan zijn. Deze vervelende auto-immuunziekte laat rode, schilferende plekken achter op je huid. Maar hier is het goede nieuws: infrarood sauna’s kunnen je helpen. De warmte verzacht je huid, kalmeert de jeuk en bevordert de genezing. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat regelmatige infrarood sauna sessies de ernst van psoriasis symptomen kunnen verminderen.
 2. Acne: Acne, die oude aartsvijand, zou zijn gelijke wel eens kunnen ontmoeten met infrarood sauna’s. De warmte opent je poriën en helpt je om je te ontdoen van gifstoffen en onzuiverheden. Bovendien kan de verhoogde bloedcirculatie de genezing van acnezweren versnellen.
 3. Eczeem: Eczeem, of atopische dermatitis zoals de artsen het noemen, is een chronische huidaandoening die rode, jeukende plekken veroorzaakt. Infrarood sauna’s kunnen verlichting bieden door ontstekingen te verminderen en de geïrriteerde huid te kalmeren. Bovendien kan de diepe warmte helpen om je huid te hydrateren, waardoor een van de meest voorkomende symptomen van eczeem wordt aangepakt: droogheid.
 4. Dermatitis: Dermatitis is een andere huidaandoening die gepaard gaat met ontstekingen. Net als eczeem zou het kunnen profiteren van de kalmerende effecten van infrarood sauna’s. De warmte stimuleert de bloedsomloop. De warmte stimuleert de bloedsomloop, wat kan helpen om voedingsstoffen naar de aangetaste gebieden te brengen.
 5. Rimpels en fijne lijntjes: Wie wil er niet een beetje jonger uitzien? Infrarood sauna’s worden vaak geprezen om hun potentiële anti-verouderingseffecten. Regelmatige sessies kunnen de verschijning van rimpels en fijne lijntjes helpen verminderen door de collageenproductie te stimuleren. Dit eiwit is de beste vriend van de huid en helpt om elastisch en stevig te blijven. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat infrarood sauna therapie de collageenproductie aanzienlijk kan verhogen, wat leidt tot een gladdere en jeugdiger uitziende huid.
 6. Wondgenezing: Heb je een wond of verwonding? Infrarood sauna’s kunnen het natuurlijke genezingsproces van je lichaam versnellen. De warmte verhoogt de bloedtoevoer naar je huid, waardoor essentiële voedingsstoffen en zuurstof naar het gewonde gebied worden gebracht. Dit kan resulteren in een snellere genezing. Het is aangetoond dat infrarood sauna therapie de weefselregeneratie verbetert en de genezingstijd verkort.
 7. Schade door de zon: Te veel zon kan je huid vroegtijdig verouderen en schade veroorzaken. Infrarood sauna’s zouden dit kunnen tegengaan door de regeneratie en het herstel van de huid te bevorderen. De diep doordringende warmte stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor je algehele huidtint en textuur verbetert.
 8. Couperose: Stel je rosacea voor als een hardnekkige huidaandoening waarbij je gezicht vaak ontstoken en blozend aanvoelt. Het is alsof je huid voortdurend bloost, met roodheid en zichtbare bloedvaatjes. Nu vraag je je misschien af wat een infrarood sauna hiermee te maken heeft? Hoewel er niet veel specifieke onderzoeken zijn gedaan naar de invloed van infrarood sauna’s op rosacea, zou de kalmerende warmte van deze sauna’s sommige symptomen kunnen verlichten. Warmtetherapie in het algemeen staat erom bekend dat het de bloedsomloop stimuleert en ontstekingen vermindert, wat een doorbraak zou kunnen zijn voor mensen die rosacea hebben.

Kortom, infrarood sauna’s kunnen een geheim wapen zijn tegen verschillende huidaandoeningen, waaronder psoriasis, acne, eczeem, dermatitis, rimpels, wondgenezing, zonneschade en rosacea. De resultaten kunnen per persoon verschillen, maar als je regelmatig een infrarood sauna bezoekt als onderdeel van je huidverzorgingsroutine, kan dat de gezondheid en glans van je huid verbeteren. Maar vergeet niet dat het cruciaal is om, voordat je aan een nieuwe behandeling begint, eerst een gesprek aan te gaan met een professional uit de gezondheidszorg, vooral als je al te maken hebt met een huidaandoening.


Aanbevolen temperatuur voor maximale huidvoordelen in een infraroodsauna

Infrarood sauna’s zijn in opmars vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid, waaronder een betere huidgezondheid. Deze sauna’s werken met infrarood kachels die warmte uitstralen die onze huid direct absorbeert. Er wordt aangenomen dat de diepe penetratie van deze warmte krachtiger is voor detox en ontspanning dan traditionele sauna’s, die alleen de lucht om ons heen verwarmen. Als je overweegt om een infrarood sauna te gebruiken om deze huidvoordelen optimaal te benutten, is het cruciaal om het aanbevolen temperatuurbereik te kennen om de veiligheid, het comfort en de effectiviteit te garanderen.

 • Temperatuurbereik: De ideale temperatuur voor een sessie infrarood sauna ligt meestal tussen 43°C en 54°C. Dit bereik wordt als veilig en effectief beschouwd voor de meeste mensen, waarbij een balans wordt gevonden tussen comfort en de gewenste gezondheidseffecten zoals ontgifting van de huid en ontspanning.
 • Vochtigheidsgraad: Infrarood sauna’s werken meestal bij een lagere luchtvochtigheid, normaal gesproken zo’n 5% tot 10%. Hierdoor voelt de warmte draaglijker aan dan de vochtige warmte van traditionele sauna’s. Deze eigenschap draagt bij aan de aantrekkingskracht van deze sauna’s omdat het zorgt voor een comfortabele maar effectieve sessie.
 • Geleidelijke acclimatisatie: Als dit nieuw voor je is, is het aan te raden om aan de koelere kant van het temperatuurbereik te beginnen en de warmte langzaam op te voeren naarmate je meer gewend raakt aan de ervaring. Als je je eerste sessie rond de 37°C begint en de warmte geleidelijk opvoert, kan je lichaam zich zonder enig ongemak aanpassen.
 • Duur van de sessie: De beste duur voor een saunasessie is tussen de 15 en 30 minuten. Langer dan 45 minuten is over het algemeen niet aan te raden, omdat dit kan leiden tot uitdroging, een te droge huid of andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je lichaam en de duur van de sessie aan te passen als dat nodig is.
 • Voorverwarmen: De meeste infrarood sauna’s moeten voor gebruik worden voorverwarmd, meestal zo’n 10 tot 30 minuten, afhankelijk van het model. Als u in de sauna stapt wanneer deze 5°C tot 8°C onder uw voorkeurstemperatuur ligt, warmt uw lichaam geleidelijk op, samen met de sauna.
 • Gezondheids- en veiligheidstips: Zorg ervoor dat u gehydrateerd blijft voor en na uw saunasessie om uitdroging te voorkomen. U kunt ook het beste beginnen met kortere saunasessies en niet naar de sauna gaan als u zich niet lekker voelt of alcohol hebt gedronken.

Hoewel er geen direct beschikbare statistieken zijn over het specifieke percentage gebruikers dat significante voordelen voor de huid heeft gezien bij deze temperatuurbereiken, suggereren anekdotisch bewijs en verhalen van gebruikers een positief verband tussen regelmatig gebruik van infrarood sauna’s binnen het aanbevolen temperatuurbereik en verbeteringen in de gezondheid van de huid, zoals verbeterde ontgifting, bloedsomloop en ontspanning.

Gezien al deze punten is het duidelijk dat persoonlijke voorkeur, veiligheid en comfort de specifieke temperatuurinstellingen en sessielengtes voor het gebruik van een infrarood sauna moeten bepalen. Voor maximale huidvoordelen is het verstandig om de aanbevolen temperatuur aan te houden en de ervaring aan te passen aan uw individuele comfortniveau en gezondheidstoestand.


Gebruik van de infrarood sauna: voor, tijdens en na

Infrarood sauna’s zijn tegenwoordig helemaal in, en daar is een goede reden voor. Ze zijn niet alleen een mooie manier om te zweten; ze bieden ook serieuze voordelen voor je huid, dankzij hun unieke infraroodtechnologie. Dankzij deze technologie bereiken ze diepere lagen van je huid die traditionele sauna’s niet kunnen bereiken. Dus, hoe kun je het meeste halen uit je infrarood sauna ervaring voor je huid? Hier is een handige gids:

Voor je begint met infrarood sauna

 • Drink voldoende: Net zoals je brandstof tankt voor een training, is het essentieel om te hydrateren voordat je in een infrarood sauna stapt. Zorg ervoor dat je de hele dag door water drinkt, zodat je niet uitgedroogd raakt van al die hitte.
 • Begin met een schone lei: Neem voordat je naar de sauna gaat even de tijd om je huid te reinigen. Dit helpt om uw poriën te ontstoppen, zodat gifstoffen gemakkelijker uw lichaam kunnen verlaten.
 • Probeer droog borstelen: Dit is een optionele stap, maar het kan helpen om dode huidcellen af te voeren en de bloedsomloop te stimuleren, zodat uw huid voorbereid is op het ontgiftingsproces in de sauna.
 • Kleed je comfortabel: Als je liever wat kleding aanhoudt tijdens je saunasessie, ga dan voor iets luchtigs en ademends. Dit zorgt ervoor dat de warmte effectief zijn werk kan doen en dat u comfortabel blijft.

Infrarood sauna sessie

 • Let op de klok: Vooral als dit nieuw voor je is, probeer je sessies tussen de 15-20 minuten te houden. Dat is genoeg tijd om van de voordelen te genieten zonder het risico te lopen dat je huid oververhit raakt.
 • Chillen: Gebruik uw tijd in de sauna als een mini-meditatiesessie. Of het nu diepe ademhaling, mindfulness of gewoon stil liggen is, manieren vinden om te ontspannen kan de positieve effecten op uw huid versterken.
 • Blijf drinken: Vergeet niet om gehydrateerd te blijven terwijl je in de sauna bent. Als je wat water bij de hand hebt, kun je uitdroging voorkomen en het ontgiftingsproces bevorderen.

Na de infrarood sauna beurt

 • Doe het rustig aan: Laat je lichaam na het verlaten van de sauna langzaam afkoelen. Een lauwe douche kan helpen om alle gifstoffen die op uw huid terecht zijn gekomen weg te spoelen en uw lichaamstemperatuur weer normaal te krijgen.
 • Hydrateren: Als je bent afgekoeld en je huid gereinigd is, breng dan een milde vochtinbrengende crème aan. Zo blijft je huid gehydrateerd en beschermd na je sessie.
 • Stop niet met hydrateren: Blijf water nippen, zelfs na je sessie. Zo gaat het ontgiftingsproces door en blijft je huid stralen.

Recente onderzoeken wijzen uit dat infrarood sauna’s de elasticiteit van de huid met maar liefst 19% kunnen verhogen en rimpels aanzienlijk kunnen verminderen, waardoor de algehele uitstraling van de huid met 21% verbetert. Daarom is het het overwegen waard om infrarood sauna’s toe te voegen aan je huidverzorgingsroutine.

Maar onthoud dat iedereen anders is, dus luister naar je lichaam en pas je saunagewoonten daarop aan. Consistentie en verzorging zijn cruciaal als je die resultaten wilt zien. Bij correct en veilig gebruik kunnen infrarood sauna sessies een doorbraak betekenen voor de gezondheid van je huid.