Infrarood sauna gebruiken

Infrarood sauna’s duiken in de wereld van sauna’s en bieden een frisse en moderne benadering die overal harten verovert. In tegenstelling tot de traditionele saunasessies die we allemaal kennen, gebruiken deze infrarood sauna’s infraroodverwarmers om je lichaam direct op te warmen zonder de lucht om je heen ondraaglijk heet te maken. Deze coole draai zorgt niet alleen voor een unieke ervaring, maar heeft ook de aandacht getrokken vanwege de potentiële voordelen voor ons welzijn, de energiebesparende aard en het pure comfort en aanpassingsvermogen dat het biedt voor een chill-out sessie thuis. Dit is de primeur:

 • Ten eerste hebben infrarood sauna’s een zachtere warmte dan hun traditionele tegenhangers. Dit is goed nieuws voor iedereen die de intense hitte van gewone sauna’s een beetje te veel van het goede vindt.
 • Ze worden geprezen om de vele gezondheidsvoordelen die ze met zich meebrengen – denk aan een betere doorbloeding, je lichaam helpen gifstoffen af te voeren, je de broodnodige ontspanning geven en zelfs helpen bij spierherstel na een zware training.
 • De kers op de taart? Ze zijn energiezuinig en super veelzijdig en passen perfect in verschillende ruimtes. Dit betekent dat je er thuis gemakkelijk een kunt neerzetten voor een persoonlijke spadag, wanneer je maar wilt.

Kortom, als je in België bent en je wellness routine wilt opwaarderen met iets nieuws, dan is een infrarood sauna misschien wel iets voor jou.

Hoe vaak een infrarood sauna gebruiken

Infrarood sauna’s zijn een trend geworden dankzij hun potentiële voordelen voor de gezondheid. Denk hierbij aan een betere gezondheid van de huid, verbeterde ontgifting en ontspanning. Maar hoe vaak moet je een infrarood sauna gebruiken? Nou, het komt allemaal neer op een paar belangrijke factoren om ervoor te zorgen dat het zowel effectief als veilig is.

 • Hoeveel warmte kunt u aan?: De reactie van je lichaam op warmtetherapie is cruciaal om te bepalen hoe vaak je een infrarood sauna moet gebruiken. Als dit nieuw voor je is, begin dan met sessies van 15-25 minuten, twee keer per week. Naarmate je er meer aan gewend raakt, kun je het spel opvoeren naar 20-30 minuten, drie tot vier keer per week. Als je al een pro bent, kun je zelfs genieten van dagelijkse sessies van 30-60 minuten.
 • Wat is je gezondheidstoestand?: Als je gezondheidsproblemen hebt zoals hoge bloeddruk, zwanger bent of hartaandoeningen hebt, moet je met je arts overleggen voordat je met een infrarood sauna routine begint. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw sauna sessies zijn afgestemd op uw gezondheidsbehoeften en u niet in gevaar brengen.
 • Blijf je gehydrateerd?: Je gaat veel zweten tijdens deze saunasessies, dus hydratatie is belangrijk. Zorg ervoor dat u voor, tijdens en na elke sessie voldoende drinkwater drinkt. Let ook op je lichaam en let op tekenen van uitdroging of ongemak. Doe het rustig aan en laat je lichaam zich aanpassen aan de warmte en herstellen tussen de sessies door.
 • Wat zijn uw doelen?: Hoe vaak je de sauna gebruikt, moet afgestemd zijn op wat je hoopt te bereiken. Als u bijvoorbeeld spierherstel wilt versnellen, kan het nuttig zijn om vaker te gaan. Maar als u gewoon op zoek bent naar algemene ontspanning, hoeft u de sauna misschien niet zo vaak te gebruiken. Zorg ervoor dat je naar je lichaam luistert en pas je routine aan op basis van je doelen en hoe je lichaam reageert.
 • Heb je al eerder warmtetherapie gedaan?: Als dit de eerste keer is dat je warmtetherapie probeert, begin dan met kortere en minder frequente sessies. Dit geeft je lichaam de kans om te wennen aan de omstandigheden in de infrarood sauna. Naarmate u zich meer op uw gemak voelt, kunt u zowel de duur als de frequentie van uw sessies veilig uitbreiden.

De voorkeuren en gewoonten van mensen met betrekking tot het gebruik van infrarood sauna’s lopen sterk uiteen, maar een rode draad is de noodzaak van geleidelijke aanpassing en persoonlijke planning. Hoewel we geen specifieke percentages hebben om te delen, blijkt uit anekdotisch bewijs dat routines heel verschillend kunnen zijn. Sommige mensen gebruiken de sauna dagelijks tot wel een uur, terwijl anderen de voorkeur geven aan kortere en minder frequente sessies.

Om het meeste uit uw infrarood sauna ervaring te halen en tegelijkertijd de risico’s te minimaliseren, zijn hier een paar tips:

 • Begin met gematigde sessies en verleng ze geleidelijk en verhoog de frequentie naarmate u toleranter wordt.
 • Luister naar de signalen van uw lichaam en pas uw saunagebruik aan om te voorkomen dat u te hard van stapel loopt of uitgedroogd raakt.
 • Raadpleeg een professional uit de gezondheidszorg voordat u begint met infrarood sauna, vooral als u gezondheidsproblemen hebt.

Door een balans te vinden die past bij uw persoonlijke gezondheids- en wellness doelen, rekening houdend met de reacties van uw lichaam en eventueel medisch advies, kunt u veilig en effectief genieten van de voordelen van infrarood sauna therapie.


Hydrateren voor of na de infrarood sauna

Infrarood sauna’s zijn een geliefde ontspannings- en ontgiftingsmethode geworden. Maar hoe plezierig en heilzaam ze ook zijn, hydratatie speelt een cruciale rol die je saunasessie kan maken of breken. Om er zeker van te zijn dat je het meeste uit je infrarood sauna ervaring haalt, is het essentieel om voldoende vocht tot je te nemen voor en na de saunabeurt. Laten we eens kijken waarom gehydrateerd blijven zo cruciaal is bij het gebruik van infrarood sauna’s, samen met enkele belangrijke tips en adviezen.

 • De noodzaak van hydratatie: Als het gaat om het optimaal functioneren van je lichaam, is hydratatie koning. Dit wordt nog belangrijker als je je koestert in de intense hitte van een infrarood sauna. Als je lichaam begint te zweten, verlies je zowel vocht als elektrolyten. Als je niet voldoende gehydrateerd bent, kan dit leiden tot uitdroging, wat niet alleen van invloed is op je algehele saunabeleving, maar ook gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen zoals duizeligheid, oververhitting of zelfs een hitteberoerte.
 • Hydrateren voordat u naar de sauna gaat: Het is een goed idee om veel water te drinken voordat u een voet in een infrarood sauna zet. Door water te drinken in de uren voorafgaand aan uw saunabeurt, zorgt u ervoor dat uw lichaam goed gehydrateerd is voordat het zweten begint. Probeer een uur voor uw saunabeurt minstens 500 ml water te drinken. Deze pre-hydratatie helpt je lichaam om de temperatuur te reguleren en een gezond zweetniveau te behouden tijdens de sessie.
 • Gehydrateerd blijven in de sauna: Als u een langere saunasessie plant, denk er dan aan om water mee te nemen om langzaam van te nippen. Hoewel het niet altijd nodig is voor kortere sessies, kan gehydrateerd blijven tijdens langere sessies helpen uitdroging te voorkomen en het ontgiftingsproces te stimuleren door je zweetproductie constant te houden.
 • Rehydratatie na de sauna: Na afloop van je infrarood sauna sessie is het tijd om je verloren vocht en elektrolyten weer aan te vullen. Probeer direct na de sessie tussen de 500 ml en 1 liter water te drinken. Dit vervangt niet alleen het vocht dat door het zweten verloren is gegaan, maar helpt ook het herstelproces van uw lichaam, zodat u weer goed gehydrateerd bent en minder risico loopt op uitdroging.
 • Elektrolyten aanvullen: Naast water kan het ook nuttig zijn om na het zonnen een drank met elektrolyten te nuttigen. Als je zweet, verlies je elektrolyten zoals natrium, kalium en magnesium. Door deze te vervangen kun je het evenwicht bewaren en symptomen zoals spierkrampen of vermoeidheid voorkomen. Een natuurlijk elektrolytendrankje of kokoswater kan een goede keuze zijn voor hydratatie na het zonnen.
 • Afstemmen op je lichaam: Ieders hydratatiebehoefte kan verschillen op basis van zaken als lichaamsgewicht, de temperatuur om je heen en persoonlijke gezondheidstoestanden. Daarom is het zo belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je hydratatie aan te passen als dat nodig is. Heldere urine en een comfortabel gehydrateerd gevoel zijn goede tekenen dat je op de goede weg bent.
 • Gebruik geen alcohol en cafeïne: Voor en na het gebruik van een infrarood sauna kun je het beste dranken vermijden die uitdroging kunnen veroorzaken, zoals alcohol en cafeïnehoudende dranken. Deze kunnen het risico op uitdroging vergroten en de voordelen van uw saunabeurt tenietdoen.
 • Extra voorzichtigheid voor bepaalde personen: Sommige mensen, zoals zwangere vrouwen, mensen met hartaandoeningen en iedereen die medicijnen gebruikt die het zweten en de vochthuishouding beïnvloeden, moeten extra voorzichtig zijn en medisch advies inwinnen voordat ze een infrarood sauna gebruiken.

Het is schokkend, maar wist je dat driekwart van ons chronisch uitgedroogd is? Ja, dat klopt. Dat is een groot probleem, want zelfs een beetje uitgedroogd zijn kan zowel onze fysieke prestaties als ons vermogen om helder te denken aantasten – met wel 25%! Het is dus heel belangrijk om gehydrateerd te blijven, vooral als je een sauna gebruikt.

Laten we het nu over de sauna hebben. Als je het meeste uit je infrarood sauna sessie wilt halen, moet je zowel ervoor als erna goed gehydrateerd zijn. Ga maar na: als je uitgedroogd begint, maak je jezelf niet klaar voor succes. En als je daarna niet goed rehydrateert, kun je je nog slechter gaan voelen dan ervoor. Voor die langere zweetsessies wil je misschien zelfs hydrateren terwijl je bezig bent.

Onthoud dat iedereen anders is, dus wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het gaat erom dat je naar je lichaam luistert en uitzoekt wat voor jou goed voelt. Het belangrijkste is om afgestemd te blijven op de signalen van je lichaam en je hydratatiegewoonten aan te passen om de best mogelijke sauna-ervaring te krijgen. Blijf veilig, blijf gehydrateerd en geniet van die saunagloed!


Wat dragen in een infrarood sauna

Als u moet beslissen wat u aantrekt tijdens uw infrarood sauna sessie, kan dat echt een verschil maken. Niet alleen qua comfort, maar ook de gezondheidsvoordelen die je eruit kunt halen. Wat je draagt kan van invloed zijn op hoe goed je lichaam de infraroodwarmte opneemt en hoe effectief het afkoelt door zweten. Laten we daarom in deze gids duiken om je te helpen de perfecte outfit te kiezen voor je infrarood sauna sessies:

 • Denk eerst aan comfort: Kies voor comfortabele kleding van natuurlijke vezels. Waarom? Omdat die goed ademen en je huid vrij laten zweten. Stoffen zoals katoen of bamboe zijn perfect omdat ze zweet opnemen zonder het natuurlijke afkoelingsproces van je lichaam te verstoren.
 • Houd het luchtig: Zware kleding is een no-no. Ze kunnen warmte vasthouden en je saunasessie veel te heet maken, waardoor zweet niet efficiënt kan verdampen.
 • Ga voor losse kleding: Losse kleding bevordert de bloedsomloop en de warmteverdeling rond uw lichaam. Strakke kleding kan de bloedstroom en de verspreiding van warmte beperken.
 • Een badpak als optie: Sommige mensen vinden een badpak de beste keuze voor een infrarood sauna. Het is praktisch, comfortabel, laat je vrij bewegen en zorgt voor een evenwichtige blootstelling aan de infraroodwarmte.
 • Handdoek truc: Ongeacht je outfit, neem een handdoek mee. Die absorbeert extra zweet en houdt alles schoon. Sommige mensen dragen liever niets anders dan een handdoek voor maximale blootstelling aan het infrarode licht.
 • Blote voeten of slippers: Je kunt het beste op blote voeten gaan of slippers dragen die niet smelten of gassen afgeven bij verhitting. Dit houdt de boel schoon en voorkomt ongemak van heet schoeisel.
 • Hygiëne is belangrijk: Wat je ook besluit te dragen, zorg ervoor dat het schoon en droog is. Het dragen van vuile of al bezwete kleding kan de gezondheidsvoordelen verminderen en je saunabeleving verpesten.
 • Uw voorkeur en comfort: Uiteindelijk moet je dragen waar jij je het prettigst in voelt in een infrarood sauna. Wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor jou, dus probeer verschillende opties uit om te vinden wat het beste voelt.

Voor degenen die van een goede statistiek houden, is het de moeite waard om te weten dat je lichaam ongeveer 95% van de infraroodstralen in een sauna absorbeert. Dit zorgt voor een diepe, effectieve opwarming, zelfs bij lagere temperaturen van 40-60°C, in tegenstelling tot traditionele sauna’s die werken bij 90-100°C. Bovendien kun je met een sessie van een half uur meer dan 600 calorieën verbranden!

Dus met deze tips en statistieken in gedachten is het geheim van een geweldige infrarood sauna sessie het dragen van kleding waarin je je goed voelt, zodat je lichaam vrij kan zweten en de infrarode warmte effectief kan absorberen. Veel plezier met het experimenteren met verschillende outfits om uit te vinden wat uw sauna-ervaring het meest verbetert.