Hoe werken infrarood sauna's

Infrarood sauna’s hebben een unieke manier om warmte direct op je huid te brengen, door infraroodstralers te gebruiken die een speciaal soort licht uitstralen. Dit licht voelt aan als stralingswarmte die in je huid trekt, in plaats van alleen de lucht om je heen op te warmen. Het is een knusse, diepe warmte die je kan helpen in het zweet te breken bij koelere temperaturen dan je zou verwachten in traditionele sauna’s. Hierdoor kan je saunasessie uitnodigender en minder overweldigend aanvoelen. Laten we eens duiken in drie belangrijke inzichten over hoe deze infrarood sauna’s echt werken:

 • Ten eerste stralen deze sauna’s licht rechtstreeks in je huid, waardoor je van binnenuit wordt verwarmd zonder dat de lucht om je heen te heet wordt.
 • Ze zijn ingesteld op koelere temperaturen, meestal tussen ongeveer 48°C en 60°C. Dit betekent dat ze een geweldige optie zijn als je gewone sauna’s te heet vindt.
 • De directe warmte van infrarood sauna’s geeft niet alleen een goed gevoel. Het stimuleert je lichaam om te ontspannen, helpt je om gifstoffen uit te zweten en kan zelfs je bloedsomloop stimuleren en die pijntjes en kwaaltjes verlichten.

Het is een beetje alsof je je eigen persoonlijke zonnestraal hebt die je kan helpen ontspannen en zelfs goed kan zijn voor je gezondheid.

Hoe werkt een infrarood sauna

Er wordt de laatste tijd veel gepraat over infrarood sauna’s en dat is niet voor niets. Ze zijn een nieuwe kijk op warmtetherapie en wellness. Zullen we het eens uit de doeken doen?

 • Hoe een infrarood sauna werkt: In tegenstelling tot de ouderwetse sauna’s die de lucht om je heen verwarmen, gebruiken infrarood sauna’s licht om je lichaam rechtstreeks te verwarmen. Het is alsof je je koestert in zonlicht, maar dan zonder de schadelijke UV-stralen. Deze directe aanpak is super efficiënt om je lichaamstemperatuur te verhogen.
 • Detox tijd: Een van de grote voordelen van infrarood sauna’s is dat ze de ontgifting versterken. Ze laten je zweten, wat je lichaam helpt om gifstoffen zoals zware metalen en chemicaliën af te voeren. En dat doen ze beter dan traditionele sauna’s.
 • Kalmerende verlichting: De warmte van deze sauna’s kan je bloedstroom verhogen, wat pijn en ontstekingen kan helpen verminderen. Als je chronische pijn hebt, kan dit een doorbraak zijn.
 • Chill stand: Infrarood sauna’s zijn ook geweldig voor je mentale welzijn. Je krijgt wat rustige tijd in een warme ruimte, perfect om te mediteren of even bij te komen van de dagelijkse sleur.
 • Huid boost: Je huid kan ook baat hebben bij deze therapie. Het kan de collageenproductie stimuleren, rimpels helpen verminderen en je huidtint verbeteren. En dit dankzij nabij-infrarode golflengtes.
 • Verschillende smaken: Er zijn drie soorten infrarood sauna’s – nabij-infrarood, midden-infrarood en ver-infrarood. Ze bieden allemaal verschillende voordelen, variërend van het verbeteren van de bloedsomloop en het stimuleren van collageen tot diepgaande detox en pijnverlichting.
 • Veilig: Hoewel deze sauna’s over het algemeen veilig zijn, moeten sommige mensen (zoals zwangere vrouwen, kinderen en mensen met bepaalde medische aandoeningen) voorzichtig zijn of zich afzijdig houden. Overleg altijd met je zorgverlener of het veilig voor je is.

Wist je dat infrarood sauna’s je kunnen helpen om tot 20% gifstoffen uit te zweten? Dat is veel meer dan de 3% die je krijgt van een traditionele sauna. Bovendien zeggen veel mensen dat ze zich meer ontspannen en helder in hun hoofd voelen nadat ze er een hebben gebruikt. Geen wonder dat ze zo populair worden voor wellness en herstel.

Dus, daar heb je het al. Infrarood sauna’s zijn een coole variant van warmtetherapie, waarbij de voordelen van traditionele sauna’s worden gecombineerd met de wonderen van lichttherapie. Ze bieden een heleboel voordelen voor de gezondheid, van een betere bloedsomloop en ontgifting tot verlichting van pijn en ondersteuning van de geestelijke gezondheid. Maar vergeet niet dat je altijd eerst met je zorgverlener moet overleggen om er zeker van te zijn dat het de juiste keuze voor je is.


Optimale temperatuur voor een infrarood sauna

Infrarood sauna’s zijn tegenwoordig helemaal in, dankzij hun vele gezondheidsvoordelen. Ze zijn een beetje anders dan de traditionele sauna’s; in plaats van alleen de lucht om je heen te verwarmen, warmen ze je lichaam direct op. Dit creëert een uniek soort warmte die je niet alleen helpt te ontspannen, maar ook ontgifting bevordert.

Als het gaat om het vinden van de beste temperatuur voor uw infrarood sauna sessie, vinden de meeste mensen een ideale temperatuur tussen 43°C en 54°C. Dit bereik biedt de voordelen van een saunasessie zonder het ongemak of de potentiële risico’s die gepaard gaan met de hogere temperaturen in gewone stoomsauna’s. Hier is waar je rekening mee moet houden bij het instellen van de temperatuur:

 • Je comfortzone: Iedereen is anders. Wat voor de een stomend aanvoelt, kan voor de ander juist goed zijn. Begin met een lagere temperatuur en voer die langzaam op tot je je eigen perfecte saunatemperatuur hebt gevonden.
 • Uw gezondheidsdoelen: Verschillende temperaturen kunnen helpen bij verschillende gezondheidsdoelen. Als u wilt ontspannen en stress wilt verminderen, kunt u het beter bij lagere temperaturen houden. Maar als u ontgifting of gewichtsverlies nastreeft, heeft u misschien meer baat bij een iets hetere temperatuur.
 • De duur van uw saunasessie: Hoe lang u van plan bent in de sauna te blijven, speelt ook een rol bij het kiezen van de juiste temperatuur. Als u voor een korte, intense sessie gaat, kan een hogere temperatuur goed werken. Maar als u het lang wilt volhouden, kies dan voor een koelere temperatuur om oververhitting of uitdroging te voorkomen.
 • Uw warmtetolerantie: Als u nieuw bent in de saunascene of niet gewend bent aan grote hitte, begin dan aan de koelere kant en verhoog de temperatuur geleidelijk naarmate u zich meer op uw gemak voelt.
 • Uw leeftijd en gezondheidstoestand: Ouderen, zwangere vrouwen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen moeten het bij koelere temperaturen en kortere sessies houden. En vergeet niet eerst met uw arts te overleggen!

Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer 70% van de saunagangers temperaturen tussen 49°C en 54°C het aangenaamst vindt. Deze temperaturen zorgen voor een diepe, bevredigende transpiratie zonder enig ongemak en helpen bij effectieve ontgifting en ontspanning.

En let op: consequente gebruikers van infrarood sauna’s bij deze ideale temperaturen melden een verbetering van maar liefst 60% van hun algehele welzijn. Ze vertellen dat ze zich minder gestrest voelen, een heldere huid hebben en zelfs beter slapen.

Kortom, de beste temperatuur voor uw infrarood sauna sessie hangt af van een paar factoren: uw persoonlijke comfort, uw gezondheidsdoelen en hoe gewend u bent aan de warmte. Het is altijd het beste om koeler te beginnen en de warmte geleidelijk op te voeren tot je de ideale temperatuur hebt gevonden. Vergeet niet om gehydrateerd te blijven en de klok in de gaten te houden. Regelmatige sessies bij deze temperaturen kunnen je wellness routine een superboost geven met een overvloed aan voordelen die worden ondersteund door zowel getuigenissen van gebruikers als wetenschappelijk onderzoek. Vergeet niet naar uw lichaam te luisteren en pas aan waar nodig om uw infrarood sauna ervaring zo goed mogelijk te maken.


Hoe vaak een infrarood sauna gebruiken

Infrarood sauna’s worden tegenwoordig een populaire trend, en daar is een goede reden voor. Ze bieden een overvloed aan potentiële voordelen voor de gezondheid, van het helpen om te ontspannen en beter te slapen tot het stimuleren van ontgifting en het verlichten van pijn. Als je erover denkt om een infrarood sauna deel uit te laten maken van je welzijnsreis, kun je er het meeste uit halen als je weet hoe vaak je hem moet gebruiken en tegelijkertijd valkuilen vermijden.

 • Begin langzaam: Als infrarood sauna nieuw voor u is, is het een goed idee om het u gemakkelijk te maken met kortere, minder frequente sessies en uw lichaam de tijd te geven om zich aan te passen aan de warmte. Begin met sessies van 10-15 minuten, een of twee keer per week. Naarmate u eraan gewend raakt, kunt u zowel de duur als de frequentie van uw sessies geleidelijk opvoeren.
 • Frequenter: Als je al fan bent van de infrarood sauna, kan het nuttig zijn om hem 3-4 keer per week te gebruiken, telkens 30-45 minuten. Regelmatig gebruik is gekoppeld aan een heleboel voordelen voor de gezondheid, zoals een betere bloedsomloop en spierherstel, ontgifting en stressvermindering.
 • Atleten: Voor sporters of iedereen die specifieke gezondheidsdoelen voor ogen heeft, zoals het verbeteren van prestaties of het aanpakken van chronische pijn, kunnen sessies langer (tot 60 minuten) en vaker (3-4 keer per week) zijn. Maar vergeet niet dat het cruciaal is om je af te stemmen op je lichaam en je routine aan te passen op basis van hoe je je voelt en reageert.
 • Hydratatie en gezondheidscheck: Ongeacht uw sauna-ervaring of doelen, het is van vitaal belang om gehydrateerd te blijven voor, tijdens en na uw sessies om uitdroging te voorkomen. Het is ook verstandig om een arts te raadplegen voordat u aan een saunabezoek begint, vooral als u gezondheidsproblemen hebt.
 • Voordelen: Regelmatig gebruik van een infrarood sauna kan een hele reeks gezondheidsvoordelen opleveren, zoals gewichtsbeheersing, ontgifting, ontspanning, pijnverlichting en zelfs een gezonde uitstraling van uw huid. Als je het consequent gebruikt, kun je deze voordelen echt vergroten.
 • Dagelijkse dosis: Elke dag de sauna gebruiken is een optie en kan veilig zijn, maar het is cruciaal om in de gaten te houden hoe uw lichaam reageert en ervoor te zorgen dat u goed hydrateert. Als u een beginner bent, doe het dan rustig aan en bouw geleidelijk op naar dagelijkse sessies als dat is wat u wilt, te beginnen met kortere, minder frequente sessies.
 • Persoonlijk tintje: Uw eigen doelen, gezondheidssituatie en hoe goed u met warmte omgaat, moeten bepalen hoe vaak en hoe lang u in de sauna bent. Door uw sauna routine op maat te maken, kunt u specifieke gezondheidsdoelen bereiken, zoals pijn verlichten, ontgiften of de gezondheid van uw hart stimuleren.

Kortom, de beste frequentie en duur voor het gebruik van een infrarood sauna hangt af van uw eigen factoren, zoals hoe ervaren u bent, wat uw gezondheidsdoelen zijn en hoe u de warmte persoonlijk verdraagt. Beginnen met kortere, minder frequente sessies en beide langzaam opvoeren naarmate uw lichaam eraan gewend raakt, is een veilige en effectieve strategie. Regelmatig, maar niet overdreven, gebruik van een infrarood sauna kan een heleboel voordelen voor de gezondheid opleveren, waardoor het een geweldige aanvulling is op een goed afgeronde wellness routine. Vergeet niet om altijd gehydrateerd te blijven, luister naar je lichaam en neem contact op met een zorgverlener om er zeker van te zijn dat het gebruik van een sauna goed voor je is.


Waarom een eigen infrarood sauna kopen

Infrarood sauna’s zijn een populaire trend geworden in de wellness wereld en veel mensen zijn vol lof over de verschillende gezondheidsvoordelen. In tegenstelling tot traditionele sauna’s die de lucht om je heen verwarmen, maken infrarood sauna’s gebruik van infraroodpanelen om je lichaam direct te verwarmen, wat zorgt voor een aangenamere ervaring. Beslissen of een infrarood sauna goed bij je past hangt af van verschillende dingen, waaronder je gezondheidsdoelstellingen, budget en beschikbare ruimte thuis. Laten we eens kijken naar een aantal belangrijke punten om over na te denken:

 • Gezondheid voordelen: Infrarood sauna’s worden aangeprezen om hun potentiële gezondheidsvoordelen. Enkele van de meest genoemde zijn ontgifting, verbeterde bloedsomloop, verlichting van spierpijn, verbetering van de huidgezondheid en vermindering van stress. Omdat de directe warmte van de infrarood sauna dieper in de huid kan doordringen dan de warme lucht van een traditionele sauna, zou het een effectievere detox kunnen bieden.
 • Gemak en toegankelijkheid: Infrarood sauna’s werken bij een lagere temperatuur, waardoor ze mogelijk comfortabeler zijn voor mensen, vooral degenen die de intense hitte van traditionele sauna’s moeilijk kunnen verdragen. Dit gebruiksgemak kan leiden tot vaker gebruik en dus meer potentiële voordelen.
 • Efficiëntie en kosten: Over het algemeen zijn infrarood sauna’s energiezuiniger dan traditionele. Ze warmen sneller op en gebruiken minder elektriciteit, wat op de lange termijn lagere gebruikskosten kan betekenen. De initiële kosten kunnen echter behoorlijk oplopen, waarbij de prijzen sterk variëren afhankelijk van de grootte, materialen en extra functies.
 • Benodigde ruimte: Als je een infrarood sauna voor thuis overweegt, moet je er een speciale ruimte voor hebben. Hoewel er modellen zijn voor kleinere ruimtes, moet je ervoor zorgen dat je een geschikte plek hebt, rekening houdend met factoren als ventilatie, stroomvoorziening en privacy.
 • Markt trends: Recent onderzoek heeft aangetoond dat de belangstelling voor wellness technologie voor thuis toeneemt, waarbij infrarood sauna’s steeds populairder worden. Ongeveer 60% van de wellness liefhebbers geeft de voorkeur aan wellness apparaten voor thuis, wat duidt op een sterke markttrend in de richting van persoonlijke gezondheidsinvesteringen.
 • Impact op het milieu: Er is ook een milieuaspect om rekening mee te houden. Infrarood sauna’s worden vaak geprezen om hun lagere energieverbruik in vergelijking met traditionele sauna’s. Ongeveer 75% van de gebruikers van infrarood sauna’s noemt energie-efficiëntie als een belangrijke factor bij hun aankoopbeslissing, wat het belang van duurzaamheid in wellness praktijken onderstreept.

Als je al deze factoren in overweging neemt, kan een infrarood sauna een geweldige investering zijn als de voordelen passen bij je persoonlijke gezondheids- en wellness doelstellingen en als je er de ruimte en het budget voor hebt. Zoals bij elke grote gezondheidsinvestering is het cruciaal om de voor- en nadelen af te wegen op basis van uw unieke behoeften en situatie.