Houtgestookte hottub kopen

Stel je een hottub voor in je eigen achtertuin, maar dan met een twist – hij wordt verwarmd met hout, waardoor je die gezellige, terug-naar-de-natuur sfeer krijgt. Bij hottubs die op hout gestookt worden gaat het niet alleen om de warmte, maar ook om een milieuvriendelijk en charmant rustiek tintje aan je ontspanning. In tegenstelling tot de gebruikelijke elektrische of gasverwarmde spa’s gebruiken deze schoonheden hout om het water op te warmen, waardoor je thuis een unieke spa-ervaring beleeft. Het is alsof je terug in de tijd stapt, maar met al het comfort van het moderne leven. Dit is wat houtgestookte hottubs zo bijzonder maakt:

 • Milieuvriendelijke verwarmingsoplossing: Kiezen voor een hottub op hout betekent dat je hernieuwbare bronnen gebruikt om je hottub te verwarmen. Het is een groene keuze voor iedereen die zijn impact op het milieu wil verminderen.
 • Authentieke en natuurlijke ervaring: Er is iets speciaals aan het geknetter van een houtvuur. Het geeft een traditioneel, huiselijk gevoel aan je buitenruimte, waardoor je ontspanning niet alleen een pauze is, maar een belevenis.
 • Energieonafhankelijkheid: Weg met de afhankelijkheid van elektriciteit of gas. Met hout als warmtebron krijg je een beetje meer vrijheid van die energierekeningen en een boost in zelfredzaamheid, vooral als je een off-grid levensstijl nastreeft.

In essentie combineren houtgestookte hottubs de schoonheid van ouderwetse charme met de voordelen van milieubewust leven, terwijl ze je achtertuin een uniek tintje geven dat uitnodigt tot ontspanning en onafhankelijkheid.

Houtgestookte hottub kopen

Er is een bepaalde allure voor houtgestookte hottubs die de laatste tijd de aandacht trekt. Deze charmante hot tubs, met hun rustieke uitstraling en therapeutische kwaliteiten, zijn favoriet aan het worden om het hele jaar door van te genieten. Maar de vraag is, moet je er eentje voor jezelf kopen? Laten we hier wat dieper op ingaan.

 1. Stress tegengaan: Een van de beste dingen aan een houtgestookte hottub is hoe hij je stress doet verdwijnen. Stel je voor dat je in warm water ligt te weken en je gespannen spieren voelt ontspannen terwijl endorfine – de natuurlijke stressbestrijders van ons lichaam – begint te werken. Het is zalig!
 2. Portemonneevriendelijk: Een ander groot voordeel van houtgestookte hottubs is dat ze niet duur zijn. Ze werken zonder elektriciteit, wat betekent dat je die hoge energierekeningen vaarwel kan zeggen.
 3. Geen gedoe met onderhoud: Maak je geen zorgen, deze hottubs zijn vrij onderhoudsarm. Je moet misschien af en toe wat hout kloven voor een snellere verwarming of de as op de bodem opruimen, maar dat is alles.
 4. Spijkerhard: Houtgestookte hottubs zijn gemaakt om lang mee te gaan. Regen, sneeuw of zonneschijn, deze stoere hot tubs kunnen het allemaal aan en zijn dus perfect om het hele jaar door buiten te gebruiken.
 5. Snel opgewarmd: In vergelijking met elektrische hottubs warmen deze houtgestookte hottubs sneller op. Je kan dus in een mum van tijd in dat weldadige warme water springen!
 6. Gezondheidseffecten: Afgezien van stress tegengaan, kan weken in een houtgestookte hottub ook helpen bij andere gezondheidsaspecten. Het kan gewrichtspijn verlichten, de bloedsomloop stimuleren en je over het algemeen gezonder laten voelen.
 7. Groene keuze: Als je milieuvriendelijk wilt leven, dan zal je dit geweldig vinden. Omdat ze geen elektriciteit nodig hebben, zijn houtgestookte hottubs een geweldige manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen.
 8. Een unieke ontspanning: Een houtgestookte hottub is een unieke ervaring. Het is stil, ontspannend en de geur van brandend hout voegt een unieke aromatische toets toe aan je relax moment.

Tip: Hottub kiezen | Houtgestookte hottub

Dus, moet je investeren in een houtgestookte hottub? Gezien de vele gezondheidsvoordelen en de charmante rustieke uitstraling die het met zich meebrengt, kan het zeker een interessante optie zijn. Maar zoals bij elke investering is het belangrijk dat je nadenkt over wat je nodig hebt, wat je verkiest en of je klaar bent voor het onderhoud dat het vergt voor je een beslissing neemt.

Houtgestookte hottub kopen

Houtgestookte hottub veilig gebruiken

Genieten van de rustieke charme van een houtgestookte hottub is een unieke ervaring, maar het is ook belangrijk om veiligheid voorop te stellen. Deze milieuvriendelijke hot tubs zijn een heerlijke manier om buiten te ontspannen, maar ze hebben ook hun eigen risico’s die je moet begrijpen en aanpakken. Laten we eens kijken naar de belangrijkste veiligheidsaspecten van het gebruik van houtgestookte hottubs:

 • De perfecte plek vinden: Zorg ervoor dat je je houtgestookte hottub op een vlakke, stevige ondergrond zet, ver weg van alles wat vlam kan vatten. Een open plek met veel frisse lucht is ideaal om ophoping van koolmonoxide te voorkomen.
 • De vlammen onder controle houden: Zorg dat je altijd een brandblusser bij de hand hebt en een betrouwbare manier om het vuur in de kachel onder controle te houden. Controleer de kachel, schoorsteen en omgeving regelmatig op tekenen van slijtage.
 • Temperatuur in hottub: Houd de watertemperatuur goed in de gaten. Oververhitting kan leiden tot brandwonden, dus gebruik een vertrouwde thermometer om de hitte van het water te controleren en pas het vuur zo nodig aan om het comfortabel en veilig te houden.
 • Onderhoud is belangrijk: Consequent onderhoud is de sleutel tot veilig gebruik van een houtgestookte hottub. Maak de kachel en de schoorsteen regelmatig schoon om te vermijden dat er zich creosoot ophoopt, wat kan leiden tot schoorsteenbrand. Controleer de hot tub op lekken of schade en repareer alles meteen om ongelukken te voorkomen.
 • Kijk uit voor koolmonoxide: Koolmonoxidevergiftiging is een risico als je een hottub op houtvuur gebruikt. Zorg voor voldoende ventilatie rond de hot tub om de lucht te laten stromen en te voorkomen dat koolmonoxidegas zich ophoopt. Als je je misselijk, duizelig of verward begint te voelen, ga dan onmiddellijk weg en zoek frisse lucht op.
 • Houd een oogje in het zeil: Laat een op hout gestookte hottub nooit onbeheerd achter, zeker niet als het vuur van de kachel nog brandt. Let altijd op kinderen en huisdieren in de buurt van de hottub om ze veilig te houden.
 • Denk aan elektriciteit: Als je houtgestookte hottub elektrische onderdelen heeft, zoals lampen of jets, zorg er dan voor dat die correct geïnstalleerd en onderhouden worden om het risico op elektrische schokken te vermijden. Houd alle elektrische onderdelen droog en uit de buurt van water om storingen of verwondingen te voorkomen.
 • Ken de plaatselijke wetgeving: Ga na of er plaatselijke regels zijn voor het gebruik van hottubs die op hout werken. Sommige plaatsen hebben specifieke eisen voor installatie, gebruik en veiligheidsmaatregelen. Blijf aan de juiste kant van de wet om boetes of straffen te vermijden.

Hoewel een houtgestookte hottub een uniek en ontspannend bad kan zijn, is het belangrijk om altijd de veiligheid in het oog te houden. Als je je houdt aan de juiste richtlijnen voor installatie, onderhoud en veiligheid, kan je veilig genieten van je houtgestookte hottub. Wees altijd voorzichtig, hou toezicht op het gebruik en pak onmiddellijk alle problemen aan om de risico’s tot een minimum te beperken.


Materialen in houtgestookte hottub

Als je op zoek bent naar een houtgestookte hottub, zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Je wilt iets dat lang meegaat, goed met warmte omgaat en vooral veilig is. De materialen die in deze hottubs worden gebruikt, worden zorgvuldig uitgekozen om ervoor te zorgen dat ze het buitenleven en de hoge temperaturen aankunnen.

 1. Hout: Voor deze hottubs kies je meestal voor cederhout of sequoia. Ze zijn van nature bestand tegen rotting en vervelende insecten – perfect voor buiten. Bovendien houden ze de warmte goed binnen dankzij hun thermische eigenschappen.
 2. Roestvrij staal: In houtgestookte hottubs vind je vaak roestvrij stalen onderdelen – denk maar aan kachels, schoorstenen en buizen. Dit materiaal is een topper omdat het bestand is tegen corrosie en hoge temperaturen aankan, wat betekent dat je hottub langer meegaat en veiliger blijft.
 3. Glasvezel of kunststof liner: Om lekken tegen te gaan en de houten structuur te beschermen tegen vocht, hebben deze hottubs meestal een liner van slijtvast plastic of glasvezel. Ze zorgen voor een waterdichte afsluiting die alles mooi droog houdt.
 4. Isolatie: Goede isolatie is een must om de warmte in je hottub te behouden en hem energiezuiniger te maken. Schuimplaten of isolatiespuitschuim worden vaak gebruikt. Ze helpen warmteverlies tegen te gaan en de verwarmingskosten te verlagen, zodat je langer kan genieten zonder al te veel hout te verbranden.
 5. Aluminium of koper: Sommige hottubs bevatten ook aluminium of koperen onderdelen in het verwarmingssysteem. Deze metalen zijn goed in het geleiden van warmte en helpen om de warmte efficiënt van de vuurkist naar het water te brengen. Maar denk eraan dat je metalen onderdelen goed moet isoleren om te vermijden dat je je verbrandt of warmte verliest.
 6. Rubberen of siliconen afdichtingen: Om alle onderdelen waterdicht te houden, worden vaak rubberen of siliconen afdichtingen gebruikt. Ze zijn flexibel, sluiten goed af en kunnen tegen bewegingen zonder de structuur van de hottub aan te tasten.
 7. Keramische of vuurstenen: In de vuurkist van de kachel vind je vaak keramische of vuurstenen. Die kunnen heel goed tegen hitte en beschermen de metalen onderdelen van de kachel tegen direct contact met vlammen. Bovendien reflecteren ze de warmte terug in het vuur, waardoor het efficiënter brandt.
 8. Roestvrijstalen banden of riemen: Om de hottub zijn vorm te laten behouden en kromtrekken te voorkomen, gebruik je roestvrijstalen banden of riemen. Ze helpen de druk gelijkmatig te verdelen en voegen extra structurele steun toe.

Houtgestookte hottubs worden meestal gebouwd met een mix van stevige, hittebestendige materialen zoals hout, roestvrij staal, glasvezel, isolatie, aluminium, koper, rubber, silicone, keramiek en roestvrij stalen banden. Ze spelen allemaal een cruciale rol om ervoor te zorgen dat je hottub lang meegaat, veilig is en efficiënt werkt. Als je een houtgestookte hottub koopt, let dan op de kwaliteit en de geschiktheid van de gebruikte materialen. Je wil tenslotte een hottub die jarenlang meegaat en waar je veel plezier aan beleeft.


Houtgestookte hottub onderhouden

Een houtgestookte hottub onderhouden lijkt misschien een hele klus die veel aandacht voor detail en voortdurende zorg vereist. Maar met een beetje kennis en een regelmatige onderhoudsroutine is het perfect te doen om je hot tub in topvorm te houden. Hier is een nuchtere gids over hoe je het nodige onderhoud kan doen:

Waterkwaliteitsbeheer

 • Maak er een gewoonte van om de pH-waarde van het water te testen met een testkit en pas ze aan indien nodig om een evenwichtige pH-waarde tussen 7,2 en 7,8 te behouden.
 • Houd het chloor- of broomgehalte in de gaten om er zeker van te zijn dat je bad schoon is en vrij van bacteriën en algen.
 • Geef het water af en toe een schokbehandeling om verontreinigingen te verwijderen en het water kristalhelder te houden.

De badkuip schoonmaken

 • Afhankelijk van hoe vaak je de hottub gebruikt, moet je hem om de 1-3 maanden laten leeglopen en schoonmaken om vuil, olie en andere onzuiverheden te verwijderen.
 • Gebruik een mild, niet-schurend schoonmaakmiddel voor de binnenkant van je hot tub om te voorkomen dat je bad zich ophoopt en er fris blijft uitzien.
 • Spoel de hot tub goed af om alle resten te verwijderen voordat je hem vult met vers water.

Houtonderhoud

 • Controleer de houten panelen en structuur regelmatig op tekenen van slijtage, kromtrekken of beschadiging.
 • Behandel het hout één keer per jaar met een beschermende kit of houtbeits om vochtschade te voorkomen en de levensduur van het hout te verlengen.
 • Zorg ervoor dat de omgeving rond de hottub vrij is van overhangende takken of puin dat kan vallen en het hout kan beschadigen.

Verzorging van de vuurkist

 • Maak na elk gebruik de vuurkist en aslade schoon om as en puin te verwijderen die de luchtstroom kunnen blokkeren en de verwarming kunnen beïnvloeden.
 • Controleer de schoorsteen en het rookkanaal op creosoot en verwijder dit om schoorsteenbrand te voorkomen en voor een goede ventilatie te zorgen.
 • Kijk of de afdichtingen en pakkingen tekenen van slijtage vertonen en vervang ze indien nodig om een goede afdichting te behouden en warmteverlies te voorkomen.

Verwarmingssysteem onderhouden

 • Controleer de verwarmingselementen, zoals de kachelpijp en verwarmingsspiralen, regelmatig op roest, corrosie of schade.
 • Verwijder eventuele obstructies van het verwarmingssysteem, zoals bladeren of vuil, om een goede luchtstroom en verwarmingsprestaties te garanderen.
 • Houd de watertemperatuurmeter in de gaten en stel het vuur zo nodig bij om de perfecte watertemperatuur te behouden.

Bekleding en bescherming

 • Als je de hottub niet gebruikt, dek hem dan af met een duurzame hoes om hem te beschermen tegen het weer en de warmte binnen te houden.
 • Als je de hottub een tijdje niet gebruikt, vooral in de wintermaanden, laat hem dan leeglopen en bewaar hem voor binnen of op een beschutte plek om bevriezing en schade te voorkomen.

Veiligheidsmaatregelen

 • Zorg ervoor dat je altijd de richtlijnen en veiligheidsinstructies van de fabrikant volgt als je de hottub gebruikt en onderhoudt.
 • Houd een brandblusser in de buurt voor het geval dat en zorg voor goede ventilatie om te voorkomen dat er koolmonoxide ontstaat.
 • Inspecteer regelmatig alle onderdelen, inclusief elektrische aansluitingen en fittingen, op tekenen van slijtage of schade en repareer of vervang ze zo snel mogelijk.

Hoewel het wel wat moeite en aandacht vraagt, kan een regelmatige onderhoudsroutine ervoor zorgen dat je houtgestookte hottub lang meegaat en optimaal presteert. Door je hottub goed te onderhouden en eventuele problemen snel op te lossen, kan je nog jaren genieten van een ontspannend bad in je hottub.