Seizoensgebonden gebruik van hottub

Een seizoensgebonden hottub kan een prachtige aanwinst zijn voor wie zijn huis comfortabeler en leuker wil maken, vooral tijdens bepaalde periodes van het jaar. In tegenstelling tot spa’s die het hele jaar door geopend zijn, worden seizoensgebonden hottubs meestal geïnstalleerd en gebruikt als het weer aangenaam is, zoals tijdens de warme zomermaanden of de koele dagen van de herfst. Daarna worden ze zorgvuldig opgeborgen om ze te beschermen tegen ruwere omstandigheden.

 • Langere levensduur: Omdat ze niet worden blootgesteld aan de winterse elementen, gaan hottubs die in het seizoen staan langer mee omdat ze beschermd zijn tegen mogelijke schade.
 • Optimaal energieverbruik: Als je je hottub alleen bij mooi weer gebruikt, verbruik je minder energie en dat maakt hem een verstandige keuze voor kosteneffectieve ontspanning.
 • Minder onderhoud: Als je de hottub opbergt als je hem niet gebruikt, heb je minder onderhoud nodig en blijft hij in topconditie.

Investeren in een seizoensgebonden hottub zorgt niet alleen voor meer ontspanning en vermaak, maar biedt ook praktische voordelen op het vlak van energie-efficiëntie en onderhoudsgemak.

Hoe maak je een hottub winterklaar ?

Je hot tub winterklaar maken in België betekent dat je hem klaarstoomt voor de koudere maanden die komen gaan, zeker als je hem niet van plan bent te gebruiken. Deze stap is cruciaal om schade door vrieskou te vermijden en ervoor te zorgen dat je hottub nog jaren in goede conditie blijft. Hier is een handige gids over hoe je dat het beste kan doen:

 • Laat het water weglopen: Begin met elke druppel water uit de hottub en de leidingen te laten lopen. Dat is belangrijk omdat water de neiging heeft om uit te zetten als het bevriest, waardoor je leidingen en de structuur van de hottub zelf in de war kunnen geraken.
 • Maak grondig schoon: Nu het water weg is, moet je de binnenkant van je hottub goed schrobben met een zacht schoonmaakmiddel. Je wilt alle vuil, restjes of biofilm die zich in de loop van de tijd hebben opgehoopt, verwijderen. Een schone hottub is een blije hottub en hij zal je dankbaar zijn omdat hij gemakkelijker weer op gang komt als het weer warmer wordt.
 • Volledig drogen: Zorg ervoor dat elk deel van de hottub kurkdroog is. Besteed extra aandacht aan de jets en alle interne onderdelen. Achtergebleven water kan bevriezen en dure reparaties tot gevolg hebben.
 • Bescherm de leidingen: Gebruik een stofzuiger of een luchtcompressor om de leidingen uit te blazen. Zo verwijder je al het water dat zich daar verstopt en dat zou kunnen bevriezen, uitzetten en de leidingen doen barsten of barsten. Gezien hoe koud het in België kan worden, is deze stap superbelangrijk.
 • Dek de hoes goed af: Neem een goede geïsoleerde hoes en zorg dat je hottub er goed onder zit. Zo bescherm je je hottub tegen vuil, sneeuw en te veel vocht. Zorg ervoor dat de hoes goed past en in topvorm is om warmte binnen te houden en ongewenste dingen buiten.
 • Controleer regelmatig: Zelfs in de winter moet je af en toe een kijkje nemen in je hottub om te zien of de hoes niet verschoven is en of er zich geen water rond verzamelt. Ongeveer 20% van de hottub-eigenaars hebben problemen gehad omdat ze hun hottubs niet goed hadden afgedicht of hoes tijdens de koude maanden.

Uit een recent onderzoek blijkt dat 75% van de hottubbezitters denkt dat hun hottub door hem winterklaar te maken niet alleen langer meegaat, maar ook efficiënter blijft werken. Als je dit goed doet, kan je jezelf dure reparaties besparen en is je hottub klaar om in te springen zodra de warmere dagen weer aanbreken.

Een kleine tip: als de lente om de hoek komt kijken, waarom laat je je hottub dan niet even nakijken? Zo kan je eventuele problemen vroegtijdig opsporen en ervoor zorgen dat je hottub perfect in vorm is voor het nieuwe seizoen. Zo proactief zijn is het geheim om jaar na jaar van je hottub in de tuin te kunnen genieten.


Tips om een hottub te gebruiken bij warm weer

Er is echt iets speciaals aan relaxen in een hottub in je tuin, zeker als het weer in België begint op te warmen. Maar om echt optimaal te genieten van die warme dagen terwijl je in de bubbels ligt, zijn er een paar dingen die je misschien beter kunt doen. Met deze tips kan je je hottub veilig en aangenaam maken:

 • Watertemperatuur: Denk eraan om de temperatuur wat te verlagen. Normaal staan hottubs ingesteld op een aangename temperatuur van 37°C tot 40°C. Maar als het warmer wordt, kan je de temperatuur aanpassen naar een koelere 32°C tot 35°C. Zo wordt je hottub een verfrissende oase in plaats van dat je het gevoel krijgt dat je aan het stoven bent.
 • Hydratatie: Hou die waterfles bij de hand. Het is verrassend gemakkelijk om te vergeten hoeveel je zweet in een hottub. Zorg ervoor dat je veel water drinkt voor en tijdens het baden. Blijkbaar staat ongeveer 60% van ons er niet echt bij stil hoe belangrijk het is om op deze momenten gehydrateerd te blijven.
 • Timing: Richt je op de koelere delen van de dag. Of het nu de frisse vroege ochtend is of de zachte koelte van de avond, deze tijden bieden een comfortabeler bad, weg van de intense middaghitte.
 • Bescherming tegen de zon: Beknibbel niet op de zonnebrandcrème. Ja, je bent ondergedompeld, maar die UV-stralen nemen geen pauze. Omdat de UV-index in België in de zomer hoog oploopt, is een goede laag waterbestendige zonnebrandcrème cruciaal om niet te verbranden.
 • Hoes en schaduw: Hou het koel met een hoes en wat schaduw. Een hottub afdekken als je hem niet gebruikt, helpt om de temperatuur van het water laag te houden en beschermt hem tegen direct zonlicht. Een pergola of parasol zorgt voor extra verkoeling en de broodnodige schaduw.
 • Luchtstroom: Laat hem ademen. Je hottub op een plek zetten waar een lekker briesje waait of een buitenventilator neerzetten kan een wereld van verschil maken. Het koelt de lucht rond je af, waardoor je hottub nog aangenamer wordt.

In België is vastgesteld dat je met een hottub hoes en wat schaduw de watertemperatuur tot 10% kan verlagen. Dat maakt een duik in je hottub op hetere dagen een stuk aantrekkelijker.

Kortom, van je hottub genieten als het warm is, is zeker mogelijk en kan ongelooflijk ontspannend zijn. Denk eraan om de temperatuur van het water aan te passen, je vochtgehalte op peil te houden, de koelere momenten van de dag te kiezen, je huid te beschermen en verstandig om te springen met hoezen of schaduw. Met een beetje voorbereiding en zorg kan je hottub de perfecte zomerverblijfplaats worden.